Last updated: 26-10-2021

Welkom bij onze grote LED lamp test 2023. Hier stellen we alle LED lampen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste LED lamp voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een LED lamp wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Met LED lichtbronnen kun je je kamers of zelfs je buitenruimte overspoelen met warm wit licht, en dat met een uiterst laag stroomverbruik.
 • In principe kun je onderscheid maken tussen hoogspannings- en laagspannings-LED lampen. Welke je nodig hebt hangt grotendeels af van het beoogde gebruik.
 • Laagspannings-LED’s zijn meestal goedkoper in aanschaf en kunnen geïnstalleerd worden zonder gevaar voor gevaarlijke elektrische schokken. Er is echter ook een externe transformator nodig, en daarom is er bijna geen verschil in prijs tussen de twee soorten.

Beste Led verlichting: Onze selectie

We hebben verschillende producten bekeken en ze met elkaar vergeleken. Deze LED lampen zijn onze favorieten:

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je LED lampen koopt

Wat zijn de voordelen van LED lampen boven gloeilampen en spaarlampen?

Er zijn verschillende manieren om je woonruimte te verlichten. Het belangrijkste verschil tussen Leds en spaarlampen in vergelijking met de gewone gloeilamp is het stroomverbruik. We sommen hier nog meer voor- en nadelen op.

LED lampen zijn heel zuinig en milieuvriendelijk. (Beeldbron: Wilson Ardila / pexels.com)

LED lampen vergeleken met gloeilampen

Advantages
 • Tot 90% elektriciteitsbesparing
 • Nauwelijks warmte-ontwikkeling -&gt
 • weinig brandgevaar
 • Veel langere levensduur
Disadvantages
 • Relatief duur
 • Goedkope LED”s verliezen relatief snel lichtsterkte

LED lampen vergeleken met spaarlampen

Advantages
 • Geen kwik of gevaarlijke stoffen
 • Geen inschakelvertraging
 • Verwijdering niet als gevaarlijk afval
 • Geen flikkering
Disadvantages
 • xm LED”s verslaan spaarlampen in energieverbruik, gebruiksgemak (geen gevaarlijk afval), gezondheid en lichtkwaliteit (warm wit, neutraal wit en daglichtwit en gekleurd licht mogelijk, armaturen met veranderlijke kleur zijn ook verkrijgbaar)

Hoe lang gaan LED’s mee?

LED gaat 30.000-50.000 uur mee, afhankelijk van de fabrikant. Dat is ongeveer 20 jaar bij 250 werkdagen en 11 uur dagelijkse brandtijd. Spaarlampen en gloeilampen kunnen ook qua levensduur niet op tegen LED’s. Volgens Stiftung Warentest (09.04.10) gaan spaarlampen na minder dan 6000 bedrijfsuren stuk.

Sommige spaarlampen konden zelfs geen kaarsje ophouden tegen gewone gloeilampen, met een bedrijfstijd van 1000 uur.

Bovendien is vaak aan- en uitzetten geen probleem voor LED lampen, in tegenstelling tot spaarlampen, die zelfs de geest geven als er tegen gestoten of gewiebeld wordt

Hoeveel energie verbruiken LED armaturen in vergelijking met gewone gloeilampen en spaarlampen?

Een LED lichtbron kopen is iets duurder dan zijn concurrenten, de gloeilamp en de spaarlamp. De aanschaf van een LED lamp verdient zichzelf echter na ruim 1,2 jaar terug.

Hier volgt een overzicht van de besparingsmogelijkheden van een LED lamp:

Verbruik Kosten per jaar Verbruik Kosten per jaar Besparingen per jaar Verbruik Kosten per jaar Besparingen per jaar
40 Watt 19,20 EUR 8 Watt 3,84 EUR 15,36 EUR 5 Watt 2,40 EUR 16,80 EUR
60 Watt 28,80 EUR 11 Watt 5,28 EUR 23,52 EUR 8 Watt 3,84 EUR 24,96 EUR
75 Watt 36,00 EUR 14 Watt 6,72 EUR 29,28 EUR 10 Watt 4,80 EUR 31,20 EUR
100 Watt 48,00 EUR 20 Watt 9,60 EUR 38,40 EUR 13 Watt 6,24 EUR 41,76 EUR

Wanneer is het de moeite waard om LED lampen aan te schaffen?

In principe zijn LED lampen altijd de moeite waard als je nog gewone gloeilampen gebruikt. Als je al een LED lamp bezit, maar die is al enkele jaren oud, kun je ook overwegen hem te vervangen, want de technische ontwikkeling is intussen voortgeschreden.

Maar hoe verstandig is het om te wachten op iets beters en goedkopers bij het overschakelen op LED verlichting? Vroeger heel erg, tegenwoordig nauwelijks nog. Zo’n zeven jaar geleden waren er eigenlijk maar een paar LED lichtbronnen die echt een kaarsje konden ophouden tegen gewone lampen.

In die tijd was de overstap alleen de moeite waard als je kon leven met talrijke compromissen in helderheid, lichtkwaliteit en comfort (dimbaarheid! volume!).

Intussen zijn er echter een groot aantal aanvaardbare tot zeer goede LED retrofits, die ongeveer 90% minder elektriciteit verbruiken dan hun traditionele voorouders (vanaf oktober 2015) en, volgens de “Stiftung Warentest”, de beste eco-balans hebben van alle energiebesparende lichtbronnen.

Wanneer kun je dus het beste op LED verlichting overschakelen als je dat nog niet gedaan hebt? Vandaag, want gisteren is niet meer mogelijk. En bovendien kan de aanschaf zichzelf vaak al in het eerste jaar terugbetalen, dankzij de sterke daling van de lampprijzen en de diverse koopjes.

Hoeveel “lumen” moet mijn LED lamp hebben?

Lumen is de doorslaggevende waarde voor de helderheid van een lichtbron. Deskundigen adviseren 500 lumen per vierkante meter. Als je de helderheid naar vermogen zoekt, tast je waarschijnlijk in het duister. Wat echt telt in tijden van moderne LED verlichtingstechniek is de lumenwaarde.

Terwijl een gloeilamp 2500 tot 3000 lumen kan produceren bij een wattage van 200, kan een LED met een wattage van 50 tussen 3500 en 4000 lumen produceren

Deskundigen adviseren bijvoorbeeld een verlichtingssterkte van 500 lux voor LED keukenverlichting. Dat is 500 lumen per vierkante meter. Bij zo’n lichtsterkte raden we je aan een dimbare LED lichtbron te kopen om de juiste “lichtwarmte” te geven.

Besluit: Welke soorten LED lampen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kunnen we onderscheid maken tussen twee verschillende soorten lichtbronnen, namelijk hoogspannings- en laagspanningslichtbronnen.

Wat je nodig hebt voor een LED lamp hangt af van het type lampvoet/sokkel van je lamp en het beoogde gebruik. In principe wordt er een onderscheid gemaakt tussen deze soorten lamphouders

 • Hoogspanning (230V)
  • E27 (grote schroefdraad zoals een “gewone gloeilamp”)
  • E14 (kleine schroefdraad. “Candle socket”)
  • GU10 (afstand van de contactpennen is 10 mm, schroef- of insteekdop)
  • GU9 (afstand tussen contactpennen is 9mm)
 • Lage spanning (12V)
  • GU4 (4 mm tussenruimte, dunne pinnen)
  • GU5.3 (of MR16)
  • MR11 (lamp met steeklampvoet)

Voor elke lampvoet is een passende lamp nodig.

Omdat LED lampen verschillende eigenschappen kunnen hebben, willen we je in het volgende gedeelte helpen de juiste lamp te kiezen door de verschillende soorten en toepassingen voor te stellen.

Hoe werken hoogspannings-LED lampen en wat zijn de voordelen en nadelen?

Hoogspannings-LED lampen werken op een spanning van 230 volt. Ze werken rechtstreeks met 230 volt, dus ze hebben geen voedingseenheid of iets dergelijks nodig.

Of je een laagspannings- of een hoogspannings-LED lamp kiest, bepaal je natuurlijk zelf. Niettemin sommen we hier enkele voordelen en nadelen op om je beslissing te vergemakkelijken.

Advantages
 • Vereist geen transformator
 • Dimbaarheid minder ingewikkeld
 • Minder duur
 • Overbruggen zonder veel spanningsverlies
Disadvantages
 • Kortere levensduur
 • Gevaarlijk om aan te raken
 • Lampbarsten mogelijk

Een van de voordelen is dat je geen transformator nodig hebt, die anders wat ruimte inneemt in het plafond of op andere plaatsen. Bovendien wordt het, als een bepaald aantal armaturen en transformatoren in huis geïnstalleerd is, goedkoper om hoogspanningsversies te gebruiken, omdat de kosten van transformatoren wegvallen. Grote afstanden kunnen met de kabel overbrugd worden zonder noemenswaardig spanningsverlies.

Hoe werken laagspannings-LED lampen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Laagspannings-LED lampen werken met een zogenaamde veiligheidsextra-laagspanning van 12 volt. Om een spanning van 12Volt te krijgen, moet er een transformator tussen geschoven worden.

De transformator is in de meeste laagspannings-LED lampen ingebouwd, maar hij heeft het nadeel dat hij ergens opgeborgen moet worden (b.v. in het plafond van een plafondspot). We sommen hier nog meer voor- en nadelen op.

Advantages
 • Gevaarlijk om aan te raken
 • Langere levensduur
 • Hoger lichtrendement (lagere elektriciteitsrekening)
Disadvantages
 • Aanschafprijs
 • Dimbaar alleen met extra apparaat

Een doorslaggevend voordeel van laagspanningslampen is dat de extra lage veiligheidsspanning ongevaarlijk is om aan te raken, terwijl een stroomstoot door hoogspanningsaansluitingen fataal kan zijn. De hogere lichtopbrengst vermindert de elektriciteitsrekening. Bovendien hebben laagspanningslampen over het algemeen een veel langere levensduur.

Het grootste nadeel is de hogere aankoopprijs omdat stroomopwaarts een transformator moet worden aangesloten om de netspanning (230 V) te verlagen.

Hoe werken LED lampen met dimmers?

Dimmen creëert comfortabel licht, bespaart elektriciteit, verlengt de levensduur van de lamp en werkt met een zogenaamde “fase-hoek dimmer” of ook wel “universele dimmer” genoemd. Dit werkt echter niet met alle Led-lampen.

In principe werkt elke universele dimmer als er een gouden dimmer symbool op de verpakking van de Ledlamp staat. Als de lamp gemarkeerd is als dimbaar, controleer dan of een fase AAN of fase UIT dimmer gebruikt moet worden (zie compatibiliteitslijst van dimmers).

Als er een zilverkleurig dimmersymbool op de verpakking van de Ledverlichting staat, is het product alleen compatibel met geselecteerde dimmers. Niet-dimbare Ledlampen kunnen door dimmers beschadigd of zelfs vernietigd worden.

Hoe werken LED’s met kleurverandering?

Feestsfeer is gegarandeerd met LED’s met automatische kleurverandering. Lichtgevende diodes of LED’s kunnen hun kleur veranderen over het hele lichtspectrum, dankzij een kleine microchip.

Zulke lichtgevende diodes worden bestuurd door een kleine microchip of microcontroller die de afzonderlijke kleurchips in de lichtgevende diodes bestuurt. De lichtgevende kleuren van de LEDs zijn samengesteld uit de drie primaire kleuren rood, groen en blauw, en bestrijken zo het hele kleurenspectrum.

De microchips van de schakeling kunnen verschillende programma’s bevatten. Meestal veranderen de LEDs van kleur met een continue langzame snelheid. Zulke programma’s kunnen met een druk op de knop gekozen worden.

Zo is het mogelijk dat de lichtgevende diodes ofwel een snellere kleurverandering teweegbrengen, ofwel de drie primaire kleuren en verschillende mengkleuren na elkaar doen oplichten.

Hoe werken LED schijnwerpers met bewegingsmelders en waar kunnen ze voor gebruikt worden?

Je zou er bijvoorbeeld een nodig kunnen hebben als je in het donker voor je huis staat en de voordeur niet kunt vinden. In feite worden Ledlampen met bewegingsmelders meestal gebruikt als buiten- of wand verlichting om paden te verlichten of een gebouw zichtbaar te maken in het donker.

De markt biedt ons vandaag al LED lampen met geïntegreerde bewegingsmelders, wat zeer aan te bevelen is voor iedereen die zijn schijnwerper niet heet wil laten worden en zo elektriciteit wil besparen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om LED lampen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om LED lampen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat iets voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Het type contactdoos/basis
 • Stroomverbruik
 • Levenslang
 • Lichttemperatuur
 • Stralingshoek
 • Lichtopbrengst

Type lampvoet

Zoals elke lamp zijn ook LED lampen afhankelijk van de juiste fitting. Dus tenzij je een lamp koopt met een bijpassende fitting, zorg je ervoor dat je de juiste lamp voor je fitting koopt.

Contactdozen kunnen verdeeld worden in hoogspannings- en laagspanningscontactdozen. Tot de hoogspanningsfittingen behoren de E27, E14, GU10 en GU9 fittingen, terwijl de laagspanningsfittingen GU4, GU5.3 en MR11 zijn. De E27 en E14 lampvoeten zijn de bekende lamphouders uit het tijdperk van de gloeilamp.

De basen verschillen in structuur en functie. De belangrijkste beslissende factoren zijn de diameter en de afstand tussen de twee contacten. Afhankelijk van de diameter en de afstand, verschilt het toepassingsgebied. De meeste lampvoeten kunnen op de lamphouder gemonteerd worden met een insteek- en/of schroefdop.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik, dat gemeten wordt in watt, is het grootste en ook het belangrijkste onderscheid tussen LED gloeilampen en gewone gloeilampen.

LED lampen hebben de hoogste energie-efficiëntie. Vergeleken met hun concurrenten zetten ze de meeste energie om in licht. Een gloeilamp van 60 watt heeft een lichtsterkte van ongeveer 600 lumen. Een huidige LED lamp die 600 lumen produceert, verbruikt daarentegen slechts 8 W.

Als een 60-watt gloeilamp 3 uur per dag brandt, verbruikt hij 65,7 kWh per jaar. Bij een elektriciteitsprijs van 0,26 € per kWh zou dit resulteren in jaarlijkse elektriciteitskosten van 17,08 €.

Daarentegen zou een LED lamp van vergelijkbare lichtsterkte met 600 lm slechts ongeveer 10 watt verbruiken. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik zou 10.95 kWh zijn. De elektriciteitskosten zouden met 2,85 € 6 keer lager zijn. De jaarlijkse besparing zou 14,24 € zijn. Na 5 jaar zou dat €71,18 zijn.

Levensduur

LEDs hebben een lange, maar niet oneindige levensduur. In principe kunnen LED’s een levensduur hebben van tot 100.000 uur, dat is ongeveer 11,5 jaar.

Zo’n lange levensduur is alleen mogelijk onder bepaalde omstandigheden, namelijk als de door de fabrikant opgegeven waarden voor bedrijfsstroom en temperatuur worden aangehouden. Natuurlijk kunnen ook externe omstandigheden zoals vochtigheid of weersomstandigheden een rol spelen.

Afhankelijk van de lamp varieert de levensduur van LED’s tegenwoordig van 10.000 tot 50.000 uur. In tegenstelling tot een gewone gloeilamp gaat een LED niet zomaar plotseling stuk, maar verliest geleidelijk aan helderheid in de loop van zijn werkingsduur. Afhankelijk van de kwaliteit van de lichtgevende diode kan deze afname in helderheid (degradatie) sneller of langzamer gaan.

Lichttemperatuur

De lichttemperatuur beschrijft de kleurindruk die een lichtbron heeft en wordt gemeten in Kelvin. Een warme lichtkleur heeft een laag kelvin getal, terwijl een koude lichtkleur een hoog kelvin getal heeft.

Wist je dat LED lichtbronnen nauwelijks warmte produceren?

Dit kan handig zijn als de lamp af en toe aangeraakt wordt of als er kinderen in huis zijn die de lamp willen aanraken. Het minimaliseert ook het risico op brand.

Bijvoorbeeld, een kaars heeft een kleurtemperatuur van 1.500 Kelvin, een gloeilamp van 100 watt 2.800 Kelvin, terwijl de ochtend- of avondzon een temperatuur van 5.000 Kelvin heeft. Een geschikte alternatieve term voor de term kleurtemperatuur is ook “stemming”, of “sfeer”, wat belangrijk is voor kopers van LED lampen.

Het gangbare spectrum voor LED-armaturen varieert van ongeveer 2.700 Kelvin tot 8.000 Kelvin. Hogere waarden tot 10.000 Kelvin zijn haalbaar, maar zien er erg onnatuurlijk uit en worden gewoonlijk niet gebruikt voor kamerverlichting, maar wel, bijvoorbeeld, voor de verlichting van aquaria of zelfs buiten.

Deze kleurtemperatuur komt heel dicht bij daglicht onder een heldere hemel. Er wordt een ruw onderscheid gemaakt tussen de volgende kleurtemperaturen

 • 2.700 tot 3.250 Kelvin: warm wit
 • 3.250 tot 5.250 Kelvin: Neutraal wit
 • 5.250 tot 8.000 Kelvin: Daglicht wit

Stralingshoek

De stralingshoek is de hoek waaronder het licht door een lamp naar voren wordt uitgestraald. De afstand tussen de LED lamp en het te verlichten voorwerp speelt hierbij een belangrijke rol, want de stralingshoek moet navenant groot of klein gekozen worden.

In principe geldt: hoe groter de stralingshoek, hoe groter de diameter van de lichtkegel.

Maar welke stralingshoek heb je nodig voor welke plaats? Hoe groter de kamer, hoe groter de stralingshoek van de LED lamp die je moet kiezen. Wil je daarentegen een specifiek voorwerp verlichten (b.v. een foto), dan kies je een kleinere bundelhoek.

In het algemeen is een stralingshoek van 120° geschikt voor sfeerverlichting in woonkamers; een stralingshoek van 90° wordt aanbevolen voor het verlichten van paden

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst geeft de helderheid van een lamp aan. Het wordt beïnvloed door het aantal en de kwaliteit van de diodes en de stralingshoek van de schijnwerper.

In principe verlichten lampen met grote stralingshoeken (tot 360°) een groter gebied, maar hebben ze een lager lichtrendement dan lampen met kleinere stralingshoeken (bij hetzelfde vermogen). De helderheid wordt gegeven in lumen per watt, dus in deze context gaat het om de lichtopbrengst.

De overschakeling op LED lampen zal het meest merkbaar zijn in de elektriciteitskosten (Image source: Pixabay / Pexels.com).

LED lichtbronnen geven momenteel de grootste lichtopbrengst. Dit betekent dat LED armaturen veel efficiënter zijn dan spaarlampen en gloeilampen voor hetzelfde elektriciteitsverbruik of dezelfde energiekosten.

Gloeilampen en spaarlampen vervangen door LED lampen heeft dus niet alleen gevolgen voor de lichtsterkte, maar ook voor het elektriciteitsverbruik.

Wetenswaardigheden over LED lampen

Waar worden LED armaturen het vaakst gebruikt?

Nadat de eerste rode LED’s alleen gebruikt werden in elektrische apparaten om aan te geven of die apparaten in werking waren, worden ze nu gebruikt voor straatlantaarns, autolichten, aanwijsinstrumenten om afstanden te meten en ook in de medische technologie.

Een van de belangrijkste toepassingsgebieden van LEDs is zeker verlichting. Enerzijds zijn de efficiënte lichtstralers sterk vertegenwoordigd in de mobiele sector. Hier zijn vooral fietsverlichting, fakkels en autoverlichting het vermelden waard.

Het gebruik van LED lampen in straatlantaarns raakt steeds meer ingeburgerd en weldra zullen de lichtpuntjes zich waarschijnlijk definitief een plaats veroveren in het alledaagse nachtelijke straatbeeld, bijvoorbeeld als leeslampjes, huiskamer- of keukenverlichting. Niet te vergeten zijn ook de decoratieve toepassingen van kleurrijke LED lichtkettingen.

Wist je dat LED’s ook steeds meer voor displays gebruikt worden?

LED’s kunnen bijzonder goed gebruikt worden in stadions, voor grote reclamedisplays of scoreborden.

Door hun helderheid en de gemakkelijke verandering van kleur kunnen LED cellen gebruikt worden om een helder beeld te scheppen.

LEDs worden ook steeds meer aangetroffen als lichtbron op het gebied van bewegings- en afstandssensoren, b.v. in optische computermuizen.

Een ander groot toepassingsgebied van de nieuwe technologie is dat van de beeldschermen. In daglichtgeschikte grote beeldschermen, computermonitoren of nieuwe TV-toestellen verspreiden LED’s niet alleen licht, maar zelfs beelden in de juiste combinatie.

Een laatste ding dat op dit punt genoemd moet worden is de medische technologie. Wanneer was de laatste keer dat je naar de tandarts ging en een plastic vulling kreeg? Weet je nog hoe het verhard werd? Dit gebeurt meestal met ultraviolet licht uit een LED.

Er zijn zeker nog veel meer voorbeelden van hoe LED’s gebruikt kunnen worden, maar dit zal in de nabije toekomst sterk uitbreiden.

Waar staat “LED” eigenlijk voor?

LED staat voor “light-emitting diode”. Dit zijn halfgeleidercomponenten die veel lijken op andere halfgeleidercomponenten in computers en andere apparaten. De allereerste LEDs konden alleen rood licht uitstralen, maar er zijn nu ontwerpen beschikbaar voor licht in bijna elke denkbare kleur en intensiteit.

Waar moet ik rekening mee houden bij LED’s?

Voldoende koeling van de elektronica is uiterst belangrijk voor een lange levensduur van LED lampen. Om de gewenste sfeer te scheppen is ook de juiste keuze van kleurtemperatuur van belang.

Dit kan op het eerste gezicht vreemd klinken, omdat LED lampen niet zo heet worden als bijvoorbeeld een gloeilamp. Binnenin de LED lamp ontstaat echter een zekere hoeveelheid warmte, die uit de lamp afgevoerd moet worden om te voorkomen dat oververhitting de elektronica beschadigt.

In verreweg de meeste gevallen wordt een defect in een LED lamp niet veroorzaakt door de LED of SMD LEDs zelf, maar gewoon door een defect in de elektronica (bv. de voeding), dat vaak het gevolg kan zijn van thermische oververhitting.

Het is daarom aan te bevelen dat LED lampen een voldoende groot koellichaam hebben, gemaakt van een materiaal dat warmte goed geleidt. In de meeste LED lampen gebeurt dat met aluminium koeling of keramische koellichamen.

Iets anders om rekening mee te houden is de lichtkleur, die doorslaggevend is om een bepaalde sfeer op te wekken. Behalve de verschillende kleuren van LED’s, zoals blauw, rood, geel, groen, enz. onderscheidt wit licht zich ook door zijn kleurtemperatuur.

De lichtkleur van een lamp wordt aangegeven in Kelvin (afgekort tot “K”). Hoe hoger de Kelvin waarde, hoe “witter” de lichtkleur; hoe lager de Kelvin waarde, hoe “geler” het licht lijkt. Aanduidingen als warm wit of echt wit verwijzen naar het spectrum van de lichtkleur waarbinnen de kleur van het licht zich uitstrekt.

Hoe werden LED lampen ontdekt?

De werking van LEDs berust op zogenaamde elektroluminescentie: dit principe werd voor het eerst ontdekt in 1907 in de onderzoekslaboratoria van Marconi. Het duurde echter nog twee decennia voordat Oleg Losev, een Russische wetenschapper, de eerste LED bouwde.

Maar LED’s kwamen pas echt van de grond in de jaren ’60. Onderzoekers van Texas Instruments ontdekten een manier om infrarood licht uit te zenden via elektroluminescentie. Verder onderzoek bouwde voort op deze ontdekking tot de eerste commerciële versie van een LED uiteindelijk in 1962 op de markt kwam.

LEDs met zichtbaar licht waren in het begin rood. De voortgang van de ontwikkeling van LED’s wordt tegenwoordig vooral toegeschreven aan een man genaamd Nick Holonyak Jr, toen in dienst van General Electric Company. Holonyak werkte aan het helderder maken van LED’s en ontwikkelde ontwerpen die andere kleuren konden produceren.

Verder lezen: bronnen en interessante links

[1] http://www.deutschlandfunk.de/stiftung-warentest-wechsel-auf-led-leuchtmittel-lohnt-sich.735.de.html?dram:article_id=393423

[2] http://www.elektronikpraxis.vogel.de/die-multifunktionale-led-strassenlampe-in-der-smart-city-a-635772/

[3] https://www.tu-darmstadt.de/media/illustrationen/referat_kommunikation/publikationen_km/themaforschung/2010_01/Seiten_54_57.pdf

Beeldbron: Pixabay.com / pashminu

Reviews