Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Met een laptop ben je niet alleen mobiel, je kunt ook flexibel overal vandaan werken. Als je niet gebonden wilt zijn aan één werkplek, moet je de voordelen van laptops bekijken.

Met onze grote laptop test 2022 willen we je helpen de ideale laptop voor je te vinden. Of je een klassieke laptop of een convertible kiest, hangt af van je behoeften en interesses. We stellen drie soorten laptops voor en vergelijken ze met elkaar om de respectieve voor- en nadelen op een rij te zetten, zodat je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk is.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Als je een laptop koopt, moet je altijd eerst bedenken op welke gebieden je het apparaat wilt gebruiken. Als je hem alleen nodig hebt voor alledaagse taken, heb je geen high-end laptop nodig. Voor grafische en videobewerking en andere complexe programma’s heb je een laptop met een goede processor nodig. Daarom variëren de prijzen.
 • Het voordeel van een laptop boven desktops of tablets is mobiliteit. Je bent niet gebonden aan een stroombron of werklocatie en kunt van overal werken, zoals je wilt.
 • Om een lange levensduur van de laptop te verzekeren, moet je ervoor zorgen dat het toetsenbord en het scherm regelmatig schoongemaakt worden. Je moet ook regelmatig bijwerken en een laptoptas of -hoes kopen om het toestel te beschermen tegen vallen en krassen, maar ook tegen slecht weer.

Laptop: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren van laptops

Hier willen we je de criteria laten zien die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele verkrijgbare laptops.

Samengevat zijn dat:

Grootte en gewicht

Als je een laptop koopt, moet je zeker rekening houden met de afmetingen van het apparaat. Niet alleen de grootte van het hele product is van belang, maar ook de grootte van het beeldscherm.

De afmetingen van het scherm worden gemeten in inches en beginnen bij 8 inch en gaan tot 21 inch. Laptops van minder dan 8 inch worden als netbooks beschouwd. Deze zijn veel kleiner dan laptops. De gemiddelde laptop is tussen de 12 en 15 inch. Dus als je geen eisen stelt aan de grootte van de laptop, moet je er zeker voor zorgen dat hij minstens 12 inch is.

Laptop grootte in cm Laptop grootte in inches
30.48 – 33.02 cm 12 – 13 inches
35.56 – 38, 10 cm 14 – 15 inches
40.64 – 43.18 cm 16 – 17 inches
45.72 – 48, 26 cm 18 – 19 inches
50.80 cm 20 inches

De grootte heeft niet alleen invloed op de handzaamheid van de laptop, maar ook op het gewicht.

Hoe groter de laptop, hoe meer hij weegt.

Let daarom op het gewicht, vooral als je de laptop vaak mee zult nemen op reis.

Een laptop weegt meestal tussen 2,5 en 3 kg. Als je de laptop gaat gebruiken voor school, werk of andere activiteiten waar je je laptop naar toe moet brengen, kun je overwegen een laptoptas of rugzak te kopen.

Prestaties

Hoewel het kopen van een laptop heel erg een kwestie van individuele voorkeur is, zijn er toch een aantal aspecten die over het algemeen belangrijk zijn. Je moet bijvoorbeeld letten op het RAM geheugen van een laptop.

Het RAM is het zogenaamde kortetermijngeheugen van een laptop. Dit betekent dat alle noodzakelijke gegevens en informatie voor programma’s in RAM worden opgeslagen. Daarom moet je ervoor zorgen dat het RAM minstens 8 gigabyte bevat. Maar als je meerdere programma’s tegelijk gebruikt, koop je beter een laptop met 16 gigabyte. Dit is vooral het geval als je vooral beeld- of videobewerking of andere complexe diensten gebruikt.

Batterij

Vooral als je veel of ingewikkelde programma’s en diensten op je laptop gebruikt, kan de levensduur van de batterij eronder lijden. Daarom moet je van tevoren bedenken wat voor jou belangrijker is.

Als je veel met je laptop reist, is een langere levensduur van de batterij belangrijker dan het gewicht. Ga, voor je een laptop koopt, ook na hoeveel het zou kosten om hem te vervangen of of hij vervangbaar zou zijn.

Poorten

Niet alle laptops zijn voorzien van meerdere USB, Wi-Fi of HDMI poorten. Hoewel het nu standaard is dat laptops minstens twee USB poorten hebben, is dat niet het geval voor andere aansluitmogelijkheden. Daarom moet je misschien adapters voor je laptop kopen om meer poorten te kunnen gebruiken.

Afhankelijk van waar je de laptop voor wilt gebruiken, moet je letten op de aansluitmogelijkheden.

Reikwijdte van het gebruik

Voordat je een laptop koopt, vraag je je af waarvoor je hem in de eerste plaats wilt gebruiken. Deze beslissing beïnvloedt het type laptop dat je zult kopen.

Als je een laptop vooral wilt gebruiken om te surfen op het Internet, e-mails te bekijken of series en films te bekijken, dan spelen criteria als prestaties, grootte, gewicht en connectiviteit voor jou geen grote rol. Een laptop voor het thuiskantoor en specifieke gebieden zoals beeld- en videobewerking heeft andere eisen. Prestaties en levensduur van de batterij, maar ook afmetingen en gewicht, spelen een belangrijke rol.

Besluit: Welke soorten laptops zijn er en welke is de juiste voor jou?

Het zoeken naar de juiste laptop kan erg verwarrend en frustrerend zijn. We helpen je bij je zoektocht en geven uitleg over de belangrijkste criteria en de verschillende soorten laptops.

Type Voordelen Nadelen
Laptops voor beginners Voldoende voor kleine activiteiten, zoals e-mails schrijven, Gemakkelijk mee te nemen Power en batterijduur zijn geringer, beeldschermproblemen zijn mogelijk
Laptops voor scholieren en studenten Er zijn goedkope apparaten die volstaan voor veelvuldig gebruik (bv. Surfen op het internet en films kijken Reparatiekosten kunnen in de loop der jaren oplopen en duur worden
Laptops voor specifieke toepassingen Gaan meestal langer mee en zijn robuuster Zijn duurder en reparatiekosten kunnen hoger zijn
Laptops voor beginners

Laptops voor beginners

Als je een laptop zoekt die je af en toe zult gebruiken, kun je dat ook met een klein budget doen. Dus als je alleen maar e-mails wilt bekijken, af en toe YouTube wilt kijken maar ook Netflix, hoef je niet veel geld uit te geven aan een laptop.

Hoewel goedkope laptops je portemonnee niet helemaal kapot maken, zijn ze ook een compromis. Vaak zijn de prestaties, maar ook het beeldscherm en het RAM niet zo optimaal als bij andere laptops.

Voordelen
 • Voldoende voor eenvoudige taken
 • Goedkoop in aanschaf
 • Licht van gewicht, gemakkelijker mee te nemen
Nadelen
 • Batterijduur meestal niet goed
 • Beeldscherm klein en niet van hoge kwaliteit
 • Prestaties gering

Maar als je een laptop alleen nodig hebt voor incidentele taken en de batterijduur niet belangrijk is, zijn er bijvoorbeeld heel goede apparaten voor je te vinden. De meeste laptops voor beginners en nieuwkomers wegen niet veel, dus zijn ze heel gemakkelijk te vervoeren.

Laptops voor leerlingen en studenten

Laptops voor leerlingen en studenten

Ondertussen is studeren en naar school gaan zonder laptop onvermijdelijk. Maar studenten en scholieren kunnen het zich vaak niet veroorloven om laptops uit de hogere prijsklasse te kopen. Er zijn echter ook niet al te dure, maar robuuste toestellen voor deze doelgroep.

Op lange termijn loont het ook voor deze doelgroep om een nieuwe laptop te kopen in plaats van een tweedehands. De kosten van reparaties of accessoires kunnen in de loop der jaren oplopen, dus op de lange duur ben je meer kwijt dan aan een nieuwe laptop.

Voordelen
 • Goede waarde
 • Voldoende voor dagelijks gebruik
Nadelen
 • Niet geschikt voor complexe programma”s

Kleinere schermen zijn niet de beste keuze, vooral niet voor school en studie. Ook de levensduur van de batterij en het geheugen kunnen een rol spelen. Wel moet je van tevoren bedenken waarvoor je de laptop hoofdzakelijk zult gebruiken. Of het nu vooral is voor studie of schooltaken, onderzoek op het internet of het bekijken van films en series. In dit geval zul je je laptop vaker gebruiken dan een beginner, maar je hoeft niet erg veeleisend te zijn bij de aanschaf van een apparaat.

Laptops voor specifieke toepassingen

Laptops voor specifieke toepassingen

Als je een laptop nodig hebt voor specifieke programma’s en diensten en die heel vaak gebruikt, dan is een high-end laptop een optie voor jou. Hier hangt het natuurlijk ook af van de toepassingsgebieden, die verschillende criteria hebben.

Voor een gaming laptop, bijvoorbeeld, is de vormgeving niet zo belangrijk als de schermgrootte, de prestaties of zelfs het RAM geheugen. Maar ook voor grafische en videobewerking zijn een scherp beeldscherm en hoge resolutie onmisbaar om adequaat te kunnen werken. Zulke laptops zijn echter meestal zwaarder dan andere, zodat je er vooral aan een tafel mee kunt werken.

Voordelen
 • Krachtiger
 • werken met complexe en meervoudige programma”s mogelijk
Nadelen
 • Hoge prijs
 • batterijduur mogelijk gering
 • afhankelijk van het model, hoog gewicht

Als je hoofdzakelijk op een laptop werkt en ook veel onderweg bent, is een high-end laptop de moeite waard. Hier is het belangrijk een toestel te hebben dat licht is, zeer functioneel en een lange levensduur van de batterij heeft. Bovendien zijn de meeste high-end laptops ontworpen voor langdurig gebruik. Desondanks kunnen de reparatiekosten erg hoog zijn.

Gids: Veel gestelde vragen over laptops in detail beantwoord

Voor wie is een laptop geschikt?

Een laptop is geschikt voor iedereen. Het grootste voordeel is dat je een laptop altijd onderweg kunt gebruiken en niet gebonden bent aan een bepaalde werkplek. Met een WLAN verbinding kun je ook online zijn als je onderweg bent.

Afhankelijk van waar je het apparaat voor wilt gebruiken, zijn er verschillende criteria waar je op moet letten.

Laptop-1

Met een laptop kun je flexibel reizen en ben je niet gebonden aan een bepaalde werkplek.
(Image source: Photo by Christin Hume / Unsplash)

Hoeveel kost een laptop?

De prijs van een laptop varieert naargelang het merk en de prestaties. Je kunt laptops kopen voor rond de €150, maar je kunt er ook meer dan €1000 aan uitgeven.

Afhankelijk van je budget kun je de juiste laptop voor je vinden.

Voor instap-laptops kun je rekenen op een prijs van € 150 tot € 400. Als je alleen basis internet- en kantoorwerk wilt doen, is er zeker een product voor je. Je moet er echter wel rekening mee houden dat ze nogal onderpowered zullen zijn en dat je er geen ingewikkelde taken mee kunt doen.

Laptops voor studenten kunnen iets duurder zijn omdat de toepassingen gevarieerder zijn. Je kunt dus rekenen op een bedrag tussen €400 en €800. Natuurlijk hangt het af van het toepassingsgebied. De meeste laptops in deze prijsklasse zijn echter veelzijdig, de resolutie van het scherm is hoger en ook de capaciteit van het werkgeheugen is afgestemd op dagelijks gebruik.

Als je veel ingewikkelde programma’s en diensten gebruikt of heel specifieke eisen stelt, kun je meer dan gemiddeld geld uitgeven aan een laptop. Vanaf 800 € vind je hier een krachtig maar ook lichtgewicht product voor je. Voor heel specifieke toepassingen is het de moeite waard te investeren in een high-end product.

Waarvoor is een laptop beter geschikt dan een desktop PC, tablet, enz

Intussen kun je niet alleen mobiel zijn met een laptop, maar ook met een tablet. En daartegenover staat nog steeds de klassieke desktop, die bij velen populair is.

Maar waarom is de laptop misschien de betere keuze voor jou?

Het grootste voordeel van een laptop boven een desktop is mobiliteit. Je hebt geen stopcontact in de buurt nodig, je kunt van overal met je laptop werken en je hebt de flexibiliteit om te reizen.

Een laptop is ook veel kleiner dan een desktop, dus je hebt er minder ruimte voor nodig. In plaats van alle accessoires op tafel te hebben, heb je met een laptop alleen het apparaat zelf nodig.

Laptop-2

Terwijl je met een desktop aan één plaats gebonden bent, kun je met een laptop flexibel reizen. Of je nu in een vliegtuig zit, in een trein of in een café.
(Image source: Photo by Fallon Michael / Unsplash)

Een tablet is kleiner dan een desktop, maar hij heeft ook meer nadelen. Ten eerste zijn ze niet geschikt voor grafisch ontwerpen of multitasken. Daarom zijn de prestaties lager. Ook is de hardware vatbaarder voor beschadiging omdat een tablet niet dezelfde capaciteit heeft als een laptop.

Het kan ook moeilijk zijn om te typen op een tablet, omdat die geen toetsenbord heeft. Ook heeft een laptop meer aansluitmogelijkheden, zodat je een gevarieerder keuzeaanbod hebt.

Wat zijn de alternatieven voor laptops?

Een goed alternatief voor een laptop is de tablet. Niet alleen is hij kleiner dan een desktop en dus gemakkelijker mee te nemen, maar hij heeft ook veel gemeen.

Net als een laptop heb je een scherm. Je moet echter ook opmerken dat tablets geen toetsenbord hebben. Dus als je niet op het scherm kunt of wilt typen, kun je wat accessoires kopen.

Een ander alternatief voor een laptop zijn convertibles. Convertibles worden ook wel hybride PC’s genoemd omdat je ze niet alleen als laptop maar ook als tablet kunt gebruiken.

Met dit 2-in-1 product ben je flexibel. Afhankelijk van het model kun je het toetsenbord inklappen of helemaal verwijderen om het scherm als tablet te gebruiken.

Hoe maak ik een laptop schoon?

Als je je laptop elke dag gebruikt, is het slechts een kwestie van tijd voor hij vuil wordt. In het bijzonder moet je het toetsenbord en het scherm regelmatig schoonmaken. Regelmatig gebruik zorgt er vaak voor dat bacteriën zich op deze plaatsen verzamelen, evenals pluisjes en kruimels. Zorg ervoor dat je de behuizing en het scherm schoonmaakt.

Voordat je je laptop schoonmaakt, zet je hem uit. Je kunt kieren in het toetsenbord schoonmaken met een vochtig wattenstaafje. Het scherm moet voorzichtig schoongemaakt worden met een zachte doek. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is.

De volgende video geeft je een korte inleiding over hoe je je laptop snel en effectief kunt schoonmaken.

Hoe ga ik goed met een laptop om?

Om het beste uit je laptop te halen, is het belangrijk hoe je ermee omgaat.

Er zijn een paar punten waar je op moet letten.

 • Laat je laptop niet te lang opladen, want dat schaadt de levensduur van de batterij op de lange duur.
 • Zorg ervoor dat je regelmatig alle updates uitvoert, zodat de laptop bij de tijd is.
 • Als je technische problemen hebt met je laptop, moet je hem naar een expert brengen om hem te laten repareren.

Welke accessoires moet ik hebben voor een laptop?

Een laptop heeft niet al te veel extra accessoires nodig, want de meeste zijn al in het apparaat ingebouwd. Toch zijn er enkele voorwerpen die nuttig kunnen zijn om te hebben.

Een goede laptoptas is heel belangrijk voor het vervoer. Omdat je met je laptop in de trein, bus of vliegtuig kunt werken, is het belangrijk dat je het apparaat goed hanteert. Een laptoptas biedt niet alleen bescherming tegen vallen en kleine ongelukjes, maar ook tegen weersinvloeden.

Er zijn verschillende soorten bescherming. Je kunt een hoes voor de laptop krijgen, er zijn rugzakken, maar ook tassen.

Als je een tas koopt, zorg dan dat hij de juiste maat heeft.

Je laptop moet er perfect in passen en geen kans hebben om eruit te vallen.

Als je vooral in een thuiskantoor werkt, is een docking station ook een goed idee. Een docking station is een soort koppeling waarmee je verschillende apparaten kunt verbinden, zoals scherm, muis, toetsenbord, WLAN en oplaadkabel. Dit betekent dat je je laptop er gewoon op kunt zetten en ontspannen aan je bureau kunt werken.

Ze zijn vrij praktisch en mobiel en kunnen zonder problemen overal heen vervoerd worden. Zo kun je gemakkelijk van het kantoor naar het thuiskantoor gaan.

Laptop-3

Om je laptop zo goed mogelijk te beschermen, moet je hem altijd in een tas of hoes doen om hem tegen vallen en krassen te beschermen.
(Image source: Photo by bert sz / Unsplash)

Hoe sluit ik een laptop aan op een beeldscherm?

Als je je laptop op een extern beeldscherm wilt aansluiten, moet je rekening houden met het volgende.

Eerst heb je een geschikte kabel nodig. De meeste laptops hebben een DVI of HDMI aansluiting.

Als je laptop niet een van deze aansluitingen heeft, moet je er misschien een adapter voor kopen.

Je vindt deze online, maar ook in alle elektronicawinkels.

Zodra je het apparaat verbonden hebt, ga je verder met de rest van de stappen op je laptop. In de instellingen moet je nu het tweede scherm als zodanig herkennen. Zo kun je comfortabel naar veel programma’s kijken op een groter scherm. Je kunt je laptop ook op een andere monitor aansluiten en zo op twee schermen tegelijk werken.

Beeldbron: gstockstudio/ 123rf.com

Recensies