Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Laptops zijn bijzonder handig als het gaat om mobiel werken of werken vanaf elke plek. Dankzij hun vaak lange levensduur van de batterij hebben laptops veel voordelen boven gewone PC’s.

Met onze laptop test 2021 willen we je helpen de beste laptop voor jou te vinden. We hebben notebooks en laptops met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

  • Met laptops kun je werken waar en wanneer je maar wilt, zolang de batterij het volhoudt.
  • Omdat de meeste laptops erg licht zijn, kun je ze met je meenemen en overal vandaan werken.
  • Met een grote harde schijf op je laptop kun je gemakkelijk al je gegevens op de laptop opslaan en ze openen wanneer je maar wilt.

Beste Laptop: Onze selectie

Laptops: koop- en beoordelingscriteria

Om de perfecte laptop te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij je aankoop rekening moet houden. Deze criteria moeten het gemakkelijker maken de afzonderlijke modellen te vergelijken, zodat je een objectieve en weloverwogen keuze kunt maken.

De criteria die je kunt gebruiken om laptops met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Gemiddelde levensduur van de batterij

We zouden dit bijna als het belangrijkste criterium van allemaal beschouwen. De levensduur van de batterij is bepalend voor hoe lang je laptop stroom heeft zonder opgeladen te hoeven worden. Met andere woorden, je bent onderweg en kunt hem gebruiken zonder stroomaansluiting. De gemiddelde levensduur van de batterij van een laptop hangt sterk af van het merk dat je koopt.

Als je een tweedehands laptop koopt, is de levensduur van de batterij veel korter dan van een nieuwe laptop (1).

Zoals hierboven vermeld, is de levensduur van de batterij erg afhankelijk van leeftijd en merk.

Geheugen

Geheugen is een ander belangrijk punt om rekening mee te houden als je een laptop koopt. Hoeveel RAM is eigenlijk nuttig? Het hangt er helemaal van af waarvoor je je laptop gebruikt.

4 GB RAM is meestal voldoende.

Het kan nooit kwaad om te veel RAM te hebben, maar je moet voor jezelf beslissen of 16 GB RAM voor jou zinvol is. De meeste gebruikers gebruiken tegenwoordig een RAM grootte van 4 tot 8 GB voor hun laptop/computer.

Een RAM van 4 GB zou ruim voldoende moeten zijn voor dagelijks gebruik, maar nieuwe computers moeten standaard met 8 GM RAM gekocht worden (2).

Besturingssysteem

Het besturingssysteem is een andere belangrijke factor bij je beslissing om een laptop te kopen. Er zijn veel verschillende besturingssystemen op de markt, waarvan je sommige waarschijnlijk al kent.

Bij Apple is dat meestal het Mac OS besturingssysteem. Bij Acer is dat bijvoorbeeld Chrome OS. Voor Lenovo en Dell is het meestal Windows (Windows 10, als het up-to-date is). De hier genoemde besturingssystemen zijn marktleiders in het desktop segment op de Duitse markt (3).

Het besturingssysteem is ook verantwoordelijk voor je beveiligingsprestaties. In de meeste gevallen zorgt het er ook voor dat de laptop gebruiksvriendelijk is.

Resolutie

De resolutie is een ander belangrijk punt voor de beslissing om een laptop te kopen. Goedkope 15.6-inch toestellen bieden schermen met pixels van 1366 bij 768. Dit is tegenwoordig echter al een beetje te korrelig, dus moet je op zoek naar toestellen met Full HD resolutie.

Dit komt overeen met een pixelaantal van 1920 tot 1080. Dit wordt echter niet geboden voor goedkope instap-toestellen (4). Ook hoe groter het scherm, hoe belangrijker een hoge resolutie is.

Zoek daarom voor een 17 inch laptop naar 920 bij 080 pixels om een goede resolutie te hebben (5).

Laptops: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over laptops beantwoorden. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven en je helpen de juiste beslissing over een laptop te nemen.

Voor wie is een laptop geschikt?

Een laptop is geschikt voor iedereen die op een computerachtig toestel wil werken, ongeacht de plaats waar hij zich bevindt. Je kunt een laptop zonder elektriciteit gebruiken en er al je bestanden op opslaan.

Laptop

De laptop is ideaal voor plaatsonafhankelijk werken, bijvoorbeeld op het vliegveld of op het station. (Image source: XPS/ Unsplash)

Je kunt de laptop overal mee naar toe nemen en er zakenreizen mee maken. Je bent volkomen onafhankelijk van de plaats en het is een lichte metgezel.

Je kunt er al je werk mee doen. In het algemeen kan de laptop bijna een standaard PC vervangen, want hij heeft ook een groot scherm en presteert net zo goed (6).

Welke soorten laptops zijn er?

Als je een laptop wilt aanschaffen, zijn er twee alternatieven om uit te kiezen: Notebook en de Laptop. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen van beide soorten hieronder op een rijtje gezet:

Type Voordelen Nadelen
Notebook Plaatsonafhankelijk werken, mobiel gebruik Duur in aanschaf, technische upgrade is omslachtig
Laptop Kan overal mee naar toe, licht en praktisch Je moet hem opladen

Laten we beginnen met het notebook. Een van de grootste nadelen is dat de aanschaf vaak duurder is dan die van een PC. Evenzo is technische opwaardering zeer omslachtig of meestal nauwelijks mogelijk.

Het scherm is ook kleiner dan op een desktop toestel. Een van de grote voordelen is de mogelijkheid om van overal te werken en het mobiele gebruik dat daarbij hoort (7).

De voordelen van een laptop zijn dat je hem overal mee naartoe kunt nemen omdat hij heel licht en praktisch is. Een heel duidelijk nadeel van een laptop is natuurlijk dat je hem moet opladen als hij leeg is. Dit betekent dat als je laptop leeg raakt en je hebt je oplaadkabel niet bij je, je hem een tijdje niet kunt gebruiken. (8).

Welke alternatieven zijn er voor een laptop?

Er zijn een paar alternatieven voor een laptop. Elk model heeft zijn voor- en nadelen. In het volgende deel geven we je een kort overzicht van de alternatieven voor laptops.

Alternatief Beschrijving
Tablet De tablet is een van de handheld apparaten. Het wordt vaak gebruikt voor het bedienen van camera’s of het op afstand bedienen van digitale apparaten
MacBook Een MacBook is de laptop van Apple met een iOS systeem en server.

Elk van de hierboven genoemde producten heeft zijn voor- en nadelen, maar de gewone laptop lijkt in veel criteria superieur aan de andere.

Hoe reset je een laptop naar de fabrieksinstellingen?

  1. Benodigde tijd: De meeste laptops worden geleverd met Windows 10, dat sinds 2015 op de markt is. Het duurt 5 minuten tot enkele uren om op te zetten, afhankelijk van de voorbereiding en je eisen en ervaring(9).
  2. Het pad: Er is een pad dat je gemakkelijk kunt volgen. Ga eerst naar je instellingen, update en beveiliging. Klik dan op Herstellen. Klik dan op “Reset this computer”.
  3. Bijna klaar: Ten slotte kun je gemakkelijk je eigen gegevens bewaren of de laptop volledig resetten, d.w.z. alles verwijderen wat oud is (10).

Conclusie

Met behulp van een laptop kun je heel wat dingen gemakkelijker maken in je dagelijks leven, en ook in je beroepsleven. In tegenstelling tot andere modellen biedt een laptop veel voordelen in één apparaat. Bij de aanschaf van een laptop kun je onderscheid maken tussen een notebook en een laptop.

Laptops zijn het populairst bij kopers vanwege hun lichte gewicht en lange levensduur van de batterij. Als je eenmaal voor een laptop gekozen hebt, hoef je hem alleen nog maar in te stellen en je kunt hem gaan gebruiken.

Referenties (10)

1. CHIP.de: Wie lange hält ein Laptop? Verschließ und Haltbarkeit
Bron

2. GIGA.de: 16 GB RAM: Sinnvoll oder nicht? Wozu braucht man ihn?
Bron

3. Netzwelt.de: Betriebssysteme
Bron

4. Morgenpost.de: Die Besten Tipps für dein Notebook
Bron

5. Computerbild.de: Die Besten 17-Zoll-Notebooks
Bron

6. CHIP.de: Was ist der Unterschied zwischen einem Laptop und Notebook? Einfach erklärt
Bron

7. Hardwarejournal.de: Was sind die Vorteile und Nachteile von Notebooks?
Bron

8. PCGames.de: Laptop als Platzsparer?
Bron

9. Gutefrage.net: Wie lange dauert es einen neuen Laptop vollständig einzurichten?
Bron

10. Exone.de: PC neu aufsetzen: Windows 10 zurücksetzen auf Werkeinstellungen
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wie lange hält ein Laptop? Verschließ und Haltbarkeit
CHIP.de: Wie lange hält ein Laptop? Verschließ und Haltbarkeit
Ga naar bron
16 GB RAM: Sinnvoll oder nicht? Wozu braucht man ihn?
GIGA.de: 16 GB RAM: Sinnvoll oder nicht? Wozu braucht man ihn?
Ga naar bron
Betriebssysteme
Netzwelt.de: Betriebssysteme
Ga naar bron
Die Besten Tipps für dein Notebook
Morgenpost.de: Die Besten Tipps für dein Notebook
Ga naar bron
Die Besten 17-Zoll-Notebooks
Computerbild.de: Die Besten 17-Zoll-Notebooks
Ga naar bron
Was ist der Unterschied zwischen einem Laptop und Notebook? Einfach erklärt
CHIP.de: Was ist der Unterschied zwischen einem Laptop und Notebook? Einfach erklärt
Ga naar bron
Was sind die Vorteile und Nachteile von Notebooks?
Hardwarejournal.de: Was sind die Vorteile und Nachteile von Notebooks?
Ga naar bron
Laptop als Platzsparer?
PCGames.de: Laptop als Platzsparer?
Ga naar bron
Wie lange dauert es einen neuen Laptop vollständig einzurichten?
Gutefrage.net: Wie lange dauert es einen neuen Laptop vollständig einzurichten?
Ga naar bron
PC neu aufsetzen: Windows 10 zurücksetzen auf Werkeinstellungen
Exone.de: PC neu aufsetzen: Windows 10 zurücksetzen auf Werkeinstellungen
Ga naar bron
Recensies