Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Goede buitenverlichting verhoogt de veiligheid en schept een mooie sfeer in de tuin. Door hun lage stroomverbruik zijn lampen met bewegingssensoren een heel goede keuze om ’s avonds gasten naar het huis te leiden.

De lichtbron, die vaak maar korte tijd nodig is, is er in verschillende uitvoeringen voor binnen of buiten.
Belangrijk om te weten

  • Een lamp met bewegingssensor zorgt voor een lichtbron bij de ingang van het huis die bij beweging aangaat en na een paar seconden weer uitgaat.
  • Het energiebesparende alternatief voor een gewone lamp is zeer geschikt voor alle ruimten of kamers die maar korte tijd verlicht hoeven te worden.
  • Lampen met bewegingsmelders zijn bijzonder praktisch omdat er geen schakelaar bediend hoeft te worden om ze aan te zetten; in plaats daarvan worden ze aangestuurd door beweging.

Beste lamp met bewegingsmelder: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor lampen met bewegings

melder Om je te helpen de perfecte lamp met bewegingsmelder te vinden, hebben we enkele koopcriteria samengesteld om je te helpen een beslissing te nemen.

Met behulp van de criteria kun je verschillende lampen met bewegingsmelders met elkaar vergelijken en dan een optimale aankoopbeslissing nemen.

In de volgende paragrafen vind je de belangrijkste aspecten van elk criterium.

Geschikt voor gebruik buitenshuis / binnenshuis

Veel van de lampen kunnen universeel gebruikt worden. Als je een lamp koopt, moet je er zeker van zijn dat de behuizing weerbestendig is en tegen de elementen kan. Als je hoge eisen stelt aan de lamp en een groot gebied moet verlichten, moet je je vóór de aankoop informeren over de stralingshoek. Voor gebruik buitenshuis kun je kiezen uit verschillende modellen.

  • Wandarmatuur kan ook gebruikt worden als huisnummer
  • Meerpaal licht
  • Socket armatuur
  • Kandelaar
  • Buitenlantaarn

In de tuin of bij de ingang van het huis zorgen ze voor veiligheid en esthetiek. Ze zijn ook heel praktisch omdat ze automatisch aan gaan. Binnenshuis kun je kiezen tussen een plafond- en een wandarmatuur.

Vooral in ruimten als de kelder of een opslagruimte waar maar weinig licht nodig is, zijn de armaturen erg praktisch.

Detectiebereik

Alvorens een lamp te kopen, is het belangrijk na te gaan of het detectiebereik afzonderlijk kan worden ingesteld en hoe ver het reikt. In de buitenlucht moet de lamp ook niet te gevoelig ingesteld worden, anders gaat ze bij elke kleine beweging af.

De detectiehoek kan tot 360 graden zijn. Afhankelijk van de oriëntatie van de lamp en de detectie van beweging in de verte, kan de lamp veiligheid bieden voor de ingang van het huis of in de tuin. Binnenshuis moet de lamp iets gevoeliger ingesteld kunnen worden.

Afhankelijk van de grootte van de kamer, is het een goed idee om de lamp op de gewenste afstand te kunnen instellen.

Helderheid

De helderheid van veel lampen met bewegingsmelders kan ook afzonderlijk worden ingesteld. Als dit niet het geval is, moet je vóór de aankoop nagaan wat voor lichtbron gebruikt wordt.

LED lampen met bewegingsmelders zijn vaak zeer helder en ver reikend. Een schijnwerper kan ook een groot gebied voldoende verlichten. Vooral buiten moet de lamp helder genoeg zijn om ook in het donker voldoende licht te geven.

Inschakel- en verlichtingsduur

Bij het inschakelen mogen niet meer dan een paar seconden verlopen tussen de beweging en het inschakelen van de lamp. De activering wordt veroorzaakt door beweging in het detectiegebied, waardoor het licht automatisch aangaat.

De verlichtingstijd kan voor veel lampen met bewegingsmelders afzonderlijk ingesteld worden. Afhankelijk van de eisen en behoeften kan de lamp schijnen van een paar seconden tot enkele minuten.

Buiten is een tijdspanne van ca. 30 seconden tot een minuut aan te bevelen. Binnenshuis kan de tijdspanne individueel gekozen worden, afhankelijk van de ruimte.

Gids: Veelgestelde vragen over het onderwerp lampen met bewegingsmelders in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste en meest gestelde vragen over het onderwerp lampen met bewegingsmelders beantwoorden en je zo een dieper inzicht in het onderwerp geven.

Wat is een lamp met een bewegingsmelder?

Een lamp met bewegingsmelder schakelt de lamp automatisch in door een gedetecteerde beweging. In de meeste gevallen is de bewegingsmelder permanent onder de lamp ingebouwd. Het lampje wordt ingeschakeld door beweging in het detectiegebied en gaat uit als het na een bepaalde tijd uit is.

lampe-mit-bewegungsmelder-test

De passerende persoon aan de muur van het huis en de gedetecteerde beweging activeren de lamp en hij gaat aan. (Image source: Bady Abbas / unsplash)

Als er geen beweging wordt gedetecteerd of de helderheid voldoende is, gaat de lamp niet automatisch aan. De lamp gaat na de ingestelde verlichtingstijd automatisch weer uit, maar kan op elk moment weer geactiveerd worden door hem opnieuw te bewegen.

Voor wie is een lamp met bewegingsmelder geschikt?

Een lamp met bewegingsmelder is op vele manieren geschikt. Buiten, voor de garage of carport, om een beter uitzicht te bieden. In de tuin of bij de voordeur om gasten te verwelkomen en de deur beter te ontgrendelen.

lampe-mit-bewegungsmelder-test

Een wandlamp aan een huismuur met een bewegingsmelder kan bijzonder praktisch zijn in het donker, bijvoorbeeld bij het ontgrendelen van de voordeur.(Image source: Ralph Ravi / unsplash)

Een lamp met bewegingsmelder is ook heel handig als je je handen vol hebt, bijvoorbeeld na het boodschappen doen. In de kelder of voorraadkamer hoeft geen extra licht aangestoken te worden, maar wordt het licht automatisch ingeschakeld door beweging.

Welke soorten lampen met bewegingsmelder zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten lampen met bewegingsmelder, die aan verschillende behoeften aangepast zijn. Wat je van de lamp nodig hebt kan dus heel verschillend zijn.

.

.

.

Type beschrijving
Wandarmatuur voor buitengebruik, bijvoorbeeld om aan een huismuur te bevestigen
Plafondlamp voor montage aan een plafond voor gebruik binnen en buiten. Als de plafondarmatuur waterdicht is, kan ze ook buiten worden gebruikt, bijvoorbeeld aan het plafond van een garage of een caport
Sokkelarmatuur voor het ingangsgebied naar de binnenplaats

Is het moeilijk om een lamp met een bewegingsmelder te installeren?

De kwestie van de plaatsing hangt af van het type lamp. Zowel voor lampen met een stekker als voor zonnelampen is een grote installatie niet nodig. Als de aansluiting in orde is en men geen ervaring heeft met elektriciteit, moet een elektricien ingeschakeld worden om de lamp te installeren en aan te sluiten.

Conclusie

Een lamp met een bewegingsmelder kan veiligheid en licht bieden in de onmiddellijke omgeving van de ingang of deuren van het huis. Met de juiste lampkeuze gaat de lamp heel lang mee, vanwege het lage stroomverbruik en het automatisch aan- en uitschakelen.

Bovendien zijn de lampen met bewegingsmelders voor buiten heel praktisch om in de garage of onder een carport te plaatsen, omdat ze ook in het donkere seizoen altijd voldoende licht geven. De praktische lampen met bewegingssensoren kunnen ook binnenshuis heel nuttig zijn.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies