Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Laminaat is een van de populairste vloerbedekkingen in Duitse huishoudens, en daarom is verzorging bijzonder belangrijk. Hier kom je te weten hoe je je laminaat goed kunt schoonmaken en welke tips en trucs je helpen je vloer glanzend te houden.

Omdat iedereen een schone vloer wil die glimt en glanst. Je kunt ook van ons leren hoe je krassen in de vloerbedekking kunt voorkomen en herstellen. Laminaat schoonmaken hoeft niet altijd duur te zijn, je kunt hier lezen hoe je de vloer goedkoop kunt schoonmaken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Laminaat schoonmaken hoeft helemaal niet duur te zijn, want ook eenvoudige en goedkope huismiddeltjes kunnen prima schoonmaakhulpmiddelen zijn om je laminaat te laten glanzen.
  • Verschillende soorten laminaat vereisen een verschillende reiniging. Met andere woorden, bij het schoonmaken moet met verschillende dingen rekening gehouden worden.
  • Droog of nat. Je laminaat kan op verschillende manieren met verschillende producten schoongemaakt worden. Zoek de juiste voor je huishouden.

Wat is laminaatvloer?

Laminaat is een populaire vloerbedekking in Duitse huishoudens, vaak met een chique en veelzijdige uitstraling. Laminaat bestaat vaak uit verschillende lagen die strak tegen elkaar geperst zijn. Zo ontstaan de bekende houten planken die in elkaar grijpen om de vloer te vormen.

Laminaat is een populaire vloerbedekking die in verschillende uitvoeringen en afwerkingen verkrijgbaar is. Het juiste ontwerp en systeem voor elke smaak. (Image source: Pixabay.com / Counselling)

De materialen van laminaat zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere vloerbedekkingen, dus is het product zelf ook heel betaalbaar. Er zijn ook veel verschillende ontwerpen, en daarom is laminaat zo populair.

Materiaal Eigenschap
Melaninehars De hars is de toplaag van de vloerbedekking en sluit het laminaat af.
Decorpapier Het decorpapier bepaalt de uitstraling van uw laminaat en is in vele dessins verkrijgbaar. Of het nu steen-, hout- of tegellook is.
Middenlaag/houtvezel, kernplaat Het maakt het laminaat loopvast en stabiel. De vele kleine geperste houtvezels versterken de kernplaat en maken deze perfect voor laminaatvloeren.
Verbindingsstuk Afhankelijk van het systeem is dit een klikverbinding of iets dergelijks van hout.
Backingstrip Zorgt voor compensatie van warmte, druk en vocht. Bestaat uit met hars geïmpregneerd papier dat de spanning op de vloer in evenwicht houdt.
Contactgeluidsisolatie Niet in elk laminaat geïntegreerd. Absorbeert voetstappen, maakt het laminaat robuuster en is bijzonder geschikt voor appartementsgebouwen.

Zoals je ziet bestaat laminaat voor 90% uit hout en is het daarom gevoelig voor water bij het schoonmaken. De gelaagdheid van laminaat met de verschillende materialen laat zien dat er, afhankelijk van de gelaagdheid, voor elk budget het juiste kan zijn. Zo vind je de perfecte, gemakkelijk schoon te houden vloerbedekking voor jou.

Mensen vragen vaak wat het verschil is tussen laminaat en parket. Het antwoord is eenvoudig: het verschil zit in de oppervlakteafwerking. Het voordeel van laminaatvloeren is dat ze uiterst robuust zijn en soms zelfs in de utiliteitsbouw gebruikt worden als vervanging voor vinyl vloeren.

Laminaat is niet alleen goedkoop in aanschaf, het is ook gemakkelijk te installeren en kan door een leek gelegd worden. De relatief eenvoudige insteekfunctie van de meeste laminaatvloeren, bekend als kliklaminaat, maakt het zelfs voor amateur-vaklui gemakkelijk.

Achtergrond: Wat je moet weten over het schoonmaken van laminaat

De vloerbedekking kan veel verdragen. Feestavonden, dansen, morserijen, eerste stapjes en nog veel meer. Een schone, goed onderhouden vloer is daarom bijzonder belangrijk en kan soms een uitdaging zijn, zelfs met laminaat.

Hier vind je belangrijke informatie over laminaatvloeren, want afhankelijk van de soort laminaat en de soort vervuiling moet je bij het schoonmaken ervan op verschillende dingen letten.

Wat voor soort laminaat is er?

Laminaat is er in veel verschillende vormen en kleuren, dus er is voor elk wat wils. Daarom kun je de perfecte soort laminaat vinden voor jou en je behoeften. De tabel geeft je een overzicht van de verschillende ontwerpen voor laminaatvloeren.

Design Bijpassende woonkamer
Houtlook Keuken, gang, slaapkamer, woonkamer
Tegellook Keuken, gang, kelder
Steenlook Gang, kelder, woonkamer

Welk ontwerp je voor welke kamer kiest is uiteindelijk aan jou, maar je moet een paar dingen in gedachten houden bij het plannen van je kamerconcept.

Heldere, vriendelijke kamers zijn gewenst om te ontspannen. De soort inrichting heeft ook een grote invloed op je welzijn in het algemeen.

De systemen die gebruikt worden om laminaatvloeren te leggen zijn ook belangrijk. Heel bekend is het zogenaamde kliklaminaat, dat met tand en groef in elkaar grijpt en met een ‘klik’ een mooie vloerbedekking oplevert. Dit soort laminaat is populair bij amateur doe-het-zelvers.

Er is ook het sluitsysteem, dat werkt met een hoek- en stekkersysteem. Deze soort vloerbedekking moet door een meer ervaren doe-het-zelver gelegd worden.

Een combinatielaminaat combineert de twee soorten vloersystemen en is in veel doe-het-zelfzaken verkrijgbaar. Het beste is om een vakman in de bouwmarkt om advies te vragen en dan te beslissen welke vloer het beste bij je past.

Wanneer moet je je laminaat schoonmaken?

Natuurlijk moet je je vloer altijd schoonmaken als de stofkonijntjes over de vloer rollen, je iets morst of als het tijd is om hem weer schoon te maken. Wekelijks schoonmaken van je vloerbedekking moet deel uitmaken van je schoonmaakroutine.

Je kunt laminaat vloeren droog en nat reinigen. In de tabel vind je een overzicht van welke gebruiksvoorwerpen bijzonder geschikt zijn voor het schoonmaken van laminaatvloeren in de overeenkomstige variant.

Je moet je laminaat 1-2 keer per week stofzuigen en de vloer ongeveer om de 2 weken vochtig schoonmaken. Zo krijg je geen hardnekkig vuil en is het schoonmaakwerk snel gedaan. We hebben hier de beste stofzuigers voor je op een rijtje gezet:

Regelmatig schoonmaken is ook heel belangrijk in een huishouden met kinderen, vooral als ze nog heel klein zijn en net beginnen te kruipen.

Door het laminaat regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk bacteriën op de vloer komen. Als je geïnteresseerd bent in goede vloermoppen, kijk dan eens naar dit artikel:

Wat voor vlekken zijn bijzonder hardnekkig?

In een huishouden met kinderen of zelfs met feestvierende huisgenoten en gasten komt er gemakkelijk een vlek of twee op de vloerbedekking.

Sommige vlekken zijn hardnekkiger dan andere, en daarom moet je bij zware vlekken aandacht besteden aan de juiste reiniging van laminaat.

Vetzuren of bloed zijn moeilijk van laminaat te verwijderen. Je hebt echter alleen het juiste keukengerei en schoonmaakmiddelen nodig om de vlekken te bestrijden.

Soort vervuiling schoonmaakmiddelen
Olievlekken azijnwater, wassoda, laminaatreiniger, citroenzuur
Bloedvlekken laminaatreiniger, koud water met azijn
Roestvlekken ovenreiniger
Lijmresten aceton, kwarkzeep, laminaatreiniger

Het is belangrijk dat je je laminaat nooit met bleekmiddel of soortgelijke producten reinigt, want dit tast het glazuur en de toplaag van de vloerbedekking aan en kan leiden tot lelijke strepen en opruwing van het laminaat.

Met deze huismiddeltjes en het juiste schoonmaakgerei kun je je laminaat schoonmaken zonder de mooie vloerbedekking te beschadigen. Het zal weer schitteren in elke kamer van je huis en je zult weer gasten kunnen verwelkomen.

Wat te doen om je laminaatvloer schoon te maken: 5 huismiddeltjes voor een streeploze vloer

Je laminaatvloer schoonmaken hoeft niet altijd duur te zijn, want de volgende huismiddeltjes heb je meestal altijd wel in huis en op de juiste manier gebruikt kunnen ze wonderen doen.

Er zijn veel huismiddeltjes die je kunt gebruiken om het vuil op je laminaat te bestrijden. (Image source: pixabay.de/ klimkin)

Vind het juiste huismiddeltje om je laminaat schoon te maken en probeer de verschillende soorten trucjes uit. Hier is hoe je schoon, glanzend laminaat krijgt, zelfs in een heel goedkope uitvoering.

Azijnwater – een alleskunner in het huishouden

Elk huis heeft azijn, het is een van de populaire en belangrijke voedingsmiddelen die op zo veel manieren gebruikt kan worden. De verscheidenheid aan azijn komt vooral buiten de keuken tot uiting.

Azijn is ook geweldig om te gebruiken als schoonmaakmiddel voor laminaat. Voeg een beetje huishoudazijn toe aan heet water en er ontstaat een geweldige reinigingsemulsie die je laminaat reinigt en verzorgt.

Wassoda – maakt niet alleen je wasgoed

schoon
Je moet altijd handschoenen dragen als je wassoda gebruikt, want het soda heeft een ontvettende werking en tast daardoor o.a. je huid aan. De ontvettende werking is echter uitstekend voor het reinigen.

Om je laminaat goed schoon te maken, gebruik je een beetje wassoda in je schoonmaakwater om het streeploos te maken en vetresten van de vloer te verwijderen. Dit soort schoonmaakhulp is vooral handig in de keuken.

Babyolie – beschermt tegen krassen

Je kunt een olie van hoge kwaliteit gebruiken om krassen en oneffenheden in het laminaat te herstellen. Dit is een goede manier om je laminaat te verzorgen, want de olie werkt als een verzorgende lotion op het hout. Je moet de babyolie gebruiken nadat je het laminaat schoongemaakt hebt, want dit is de beste manier om je laminaat te verzorgen.

Dit is een natuurlijke en goedkope manier om je vloer te verzegelen. Babyolie of olijfolie kunnen bijzonder nuttig zijn als onmiddellijke remedie, omdat ze gebruikt kunnen worden om eventuele schade te herstellen. Met de juiste verzorging gaat je vloerbedekking lang mee.

Aceton – hulpje bij lijmresten

Aceton is een huismiddel dat niet elk huishouden per se in huis heeft, maar als je een hardwerkende handwerker in huis hebt, zul je ook aceton in de werkplaats aantreffen. Je brengt de oplossing onverdund aan op een oude poetsdoek en behandelt de vuile plek slechts gedeeltelijk.

Aceton is een huishoudelijk middel dat bijzonder goed is om lijmresten, oliën, vetten of harsen van laminaat te verwijderen. De zogenaamde ketting lost goed op in alcohol en is daarom ook zeer effectief in het verwijderen van vuil.

Kwarkzeep – streeploos laminaat

Kwarkzeep is een alleskunner, je kunt het gebruiken in de badkamer, om te wassen, om te spoelen en ook om je laminaat schoon te maken. Voor weinig geld krijg je een heleboel voordelen in één product.

Zoals je ziet hoeft schoonmaken niet altijd duur te zijn. Kwarkzeep heeft een vochtinbrengende werking, dus je maakt niet alleen je laminaat schoon, maar schoonmaken met kwarkzeep heeft ook een verzorgende werking. Regelmatig laminaat schoonmaken met kwarkzeep bespaart je het oliën en verzegelen van je laminaat. Tenminste als je je laminaat anders goed behandelt.

Zoals je ziet heeft elk huismiddeltje zijn eigen speciale werking bij het schoonmaken. Het is vooral belangrijk dat de vloer niet met water doordrenkt is als je hem met een vochtige doek schoonmaakt.

Laminaat is betrekkelijk gevoelig voor vocht, dus vocht moet er altijd afgeveegd worden.

Laminaat houdt niet zo van vocht, maar deze manier van schoonmaken is toch heel efficiënt.

Vochtig reinigen bindt microstofdeeltjes en is daarom heel belangrijk. Je moet gewoon een geschikte techniek voor je vloerbedekking kiezen, zodat er geen waterschade in je laminaat ontstaat.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies