Last updated: 24-09-2021

Handen wassen is waarschijnlijk een kleine handeling die een groot effect kan hebben. Niets is uitnodigender dan een stijlvolle en vooral praktische koudwaterkraan.

In dit artikel stellen we onze absolute favorieten voor. We willen je ook inzicht geven in belangrijke koopcriteria en veel voorkomende vragen beantwoorden.

Dit zal je helpen de juiste koudwaterkraan voor je te vinden.
Beste koudwaterkraan: Onze selectie

Eerst tonen we je onze favoriete producten. Dit geeft je een inzicht in de verschillende soorten koudwaterkranen die er zijn.

Koudwaterkraan: koop- en beoordelingscriteria

Om je te helpen de juiste koudwaterkraan voor je te vinden, hebben we hier een paar koopcriteria op een rijtje gezet.

Je kunt er rekening mee houden als je je aankoopbeslissing gemakkelijker wilt nemen.

Nu willen we je precies uitleggen waar je bij elk criterium rekening mee moet houden.

Installatie

Besteed aandacht aan de manier waarop je koudwaterkraan geïnstalleerd is. Je kunt kijken op welke slang hij aangesloten kan worden en hoe hij bevestigd moet worden.

Bedenk dat je voor de installatie misschien extra materiaal nodig hebt.

Materiaal

Je kunt kiezen uit een groot aantal materialen voor koudwaterkranen. Meestal zijn ze gemaakt van metaal, staal of messing. Af en toe zijn er modellen die van koper gemaakt zijn.

Vorm

De vorm speelt een belangrijke rol bij koudwaterkranen. Je kunt afgaan op persoonlijke voorkeur. Zuilkranen zijn vaak wat kleiner, hebben de hendel bovenaan en zijn meestal statisch.

Voor grotere bassins is een gebogen kraan of een 7-vorm aan te bevelen. Deze hebben vaak een handvat aan de zijkant en kunnen gedraaid worden.

Sommige zijn ook langwerpig en zo ontworpen dat je ze eruit kunt trekken. Andere hebben een waterval effect. Afhankelijk van de vorm kan er meer of minder water opspatten.

Koudwaterkraan: veel gestelde vragen en antwoorden

Hier zijn een paar vragen over koudwaterkranen. Dit moet je de best mogelijke informatie geven en het je gemakkelijker maken om een beslissing te nemen bij je aankoop.

Wat is een koudwaterkraan en waar is hij geschikt voor?

Een koudwaterkraan is, zoals de naam al zegt, een kraan voor alleen koud water. Hij heeft dus maar één aansluiting, die vastzit aan de koudwateraansluiting.

Daarom hebben ze maar één handvat en kun je niet omschakelen tussen warm en koud.

Koudwaterkranen zijn speciale kranen die alleen voor koud water gebruikt worden. Ze kunnen er verschillend uitzien en zowel binnen als buiten gebruikt worden. (Image source: Nicolas COMTE / Unsplash)

Ze zijn geschikt voor alle wastafels waar koud water in stroomt. Het maakt niet uit of ze binnen of buiten zijn. Ze kunnen daarom gebruikt worden in keukens, badkamers en alle andere kamers.

Hoe sluit je een koudwaterkraan aan?

Een koudwaterkraan wordt op dezelfde manier geïnstalleerd als een gewone kraan. Het verschil is dat hij alleen een aansluiting voor koud water heeft. Je hebt hier een geschikte slang voor nodig.

Dit verschilt naar gelang de soort verbinding die je hebt. Je hebt ook afdichtringen en schroeven nodig om de koudwaterkraan te bevestigen. Deze zitten vaak in de verpakking van de kranen.

Voor meer gedetailleerde informatie kun je altijd een handleiding of het Internet raadplegen, of het aan de fabrikant vragen.

(Coverfoto: Jos Speetjens / Unsplash)

Reviews