Laatst bijgewerkt: 26-09-2021

Het gebeurt vaak dat de nacht eerder valt dan je denkt. Maar als je toch op fietstocht bent of bouwwerkzaamheden verricht, heb je een lichtbron nodig.

Koplampen kunnen in zulke situaties helpen. Ze geven je voldoende licht en je handen zijn vrij.

Dit artikel geeft je waardevolle informatie over koplampen. Eerst laten we je kennismaken met de beste koplampen.

We beantwoorden ook veel gestelde vragen en geven je de belangrijkste koopcriteria.
Beste koplamp: Onze selectie

Er zijn veel koplampen op de markt. We hebben de markt voor je geanalyseerd en producten vergeleken. In deze sectie stellen we onze favorieten voor.

Koplamp: koop- en beoordelingscriteria

Om je te helpen de juiste koplamp voor je te vinden, hebben we de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet:

Als je met deze criteria rekening houdt, vind je de juiste koplamp voor je behoeften.

Lichtduur

De lichtduur geeft aan hoe lang de oplaadbare batterij of de gebruikte batterij het uithoudt. Voor langere nachtelijke uitstapjes is het belangrijk dat de lamp een lange brandtijd heeft.

Lichtsterkte

De lichtsterkte geeft aan hoe sterk de lichtstraal zichtbaar is. Hij wordt gegeven in lumen (lm). Hoe hoger het aantal lumen van de koplamp, hoe feller het licht.

Waterdicht

Als je de hoofdlamp buiten wilt gebruiken, is het belangrijk dat hij tegen vocht kan. Voor koplampen wordt de weerstand tegen vocht aangegeven met de IP industriestandaard.

We hebben hier enkele van de benamingen op een rijtje gezet

  • IPX1: Bescherming tegen druppelend water
  • IPX4: Bescherming tegen spatwater uit alle richtingen
  • IPX9: Bescherming tegen hogedrukreiniging en reinigen met een stoomstraal

Er zijn nog meer gradaties tussen deze drie categorieën. Globaal is de IP industriestandaard genummerd van één tot negen.

Koplamp: Veelgestelde vragen en antwoorden

Dit gedeelte is bedoeld om je antwoorden te geven op vaak gestelde vragen. De antwoorden helpen je ook de perfecte hoofdlamp voor je behoeften te vinden.

Wat is een koplamp?

Een hoofdlamp is een lamp die met een hoofdband op het voorhoofd bevestigd wordt. Hierdoor kan het gezichtsveld handsfree verlicht worden.

In een donkere grot moet je een licht bij je hebben om op verkenning te gaan. Om je handen vrij te houden voor steun, is een hoofdlamp de ideale metgezel. (Image source: Wander Creative/ Unsplash)

Hoofdlampen worden vaak gebruikt bij buitensporten, zoals joggen, wandelen of bergbeklimmen. Want het lukt je niet altijd om je training in het licht af te maken.

Maar een hoofdlamp kan ook nuttig zijn bij speleologie of kamperen.

Welke soorten koplampen zijn er?

In principe kunnen koplampen in drie categorieën verdeeld worden. Hier hebben we de verschillen tussen de lamptypes op een rijtje gezet

  • Compacte lampen: Compacte lampen verlichten een relatief groot gebied rond de persoon. De lampen zijn licht en klein. Het licht van zulke lampen kan vaak geschakeld worden tussen wit, rood en knipperen.
  • Focusseerlampen: Zulke lampen richten het licht op een klein gebied. In ruil daarvoor schijnen ze heel ver en helder. Om het vereiste vermogen te verkrijgen wordt een grote batterij op de achterkant van de kop bevestigd.
  • Insteeklampen: Bij insteeklampen zijn de lampen niet vast geïnstalleerd. De lampen kunnen van de hoofdband gehaald worden en als zaklamp gebruikt worden.

Alle drie de soorten lampen hebben hun voor- en nadelen. Daarom moet je je keuze laten afhangen van je geplande gebruiksgebied.

(Omslagfoto: lilkin / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies