Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

27Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote koivoer test 2021. Hier stellen we alle koivoeders voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste koivoer voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je koivoer koopt.
Belangrijk om te weten

 • Welk koivoer het juiste is, hangt vooral af van je koipopulatie en het betreffende seizoen.
 • Koi hebben altijd honger en willen alles eten. De grootte van je koi en de watertemperatuur bepalen de optimale voederdosering.
 • Bij het kopen van goed koivoer moet je vooral letten op de kwaliteit, de ingrediënten en de grootte van het voer. Kleine koi hebben kleiner voer nodig en zullen leeglopen als de traktaties te groot zijn.

Beste koivoer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je koivoer koopt

Wat is goed koivoer?

Goed koivoer kenmerkt zich door een evenwichtige samenstelling van ingrediënten. Koivoer is samengesteld uit ruw eiwit, ruw vet, ruwe celstof en as. De procentuele samenstelling van de afzonderlijke bestanddelen van koivoer is belangrijk. Goed koivoer moet bijvoorbeeld minstens 30 procent ruw eiwit bevatten. Verder bevat goed koivoer vitaminen zoals vitamine A, vitamine D3, vitamine E en vitamine C. Goede ingrediënten hebben een grote invloed op de verteerbaarheid en de vertering van het visvoer.

Bestanddelen werking deficiëntieverschijnselen
Eiwitten weefselvorming, vorming van hormonen en enzymen slechte groei, zwaarlijvigheid, leverschade
Vetten energievoorziening, cel- en celmembraanvorming korte gestalte, gebrek aan conditie, zwak immuunsysteem
Koolhydraten Regeling van de bloedsuikerspiegel Gewichtsverlies
Mineralen Stofwisseling, zenuw- en spierfunctie, Botvorming Zenuwaandoeningen, Stofwisselingsstoornissen
Vitaminen Stofwisseling, immuunsysteem, Oogfunctie Hersenschade, Verminderd gezichtsvermogen, Leververvetting, Huidveranderingen

Attentie! Een vetlaagje op het wateroppervlak is vaak een aanwijzing voor vetmestend voedsel. Dit visvoer kan leiden tot vetafzettingen en orgaanbeschadiging.

Een koi stelt goed voedsel op prijs. Een eenvoudige aanwijzing voor goed koivoer is dan ook een snelle consumptie van het uitgestrooide voedsel.

Welk koivoer is geschikt voor de herfst?

De behoefte aan koivoer vermindert met de watertemperatuur: als in de herfst de temperatuur daalt, heeft de koi een lagere voedingsbehoefte. Bovendien bemoeilijken lage watertemperaturen de spijsvertering. Licht verteerbaar koivoer voor de herfst bevat vaak hogere gehalten aan tarwe en lagere gehalten aan eiwit.

Koifische bei der Fütterung

Het voeren van drijvend voer biedt een bijzondere gelegenheid om de koi van dichtbij te observeren. Voor de koi geldt hier: wie snel is, krijgt het meest van goed koivoer. (Image source: unsplash.com/Jason Wu)

Omdat de energiebehoefte van de koi toeneemt in de zomer, als de temperaturen warm zijn, moet in deze tijd eiwitrijk koivoer gebruikt worden. Zo kunnen de koi belangrijke vetreserves opbouwen voor de winter.

Goed om te weten: de koi is een omnivoor! Als de koi iets eetbaars in zijn omgeving vindt, zal hij het opeten. Dit kan gemakkelijk tot overvoeding leiden als de koi voortdurend visvoer

krijgt. Deze tips kunnen helpen om overvoeding in de herfst tegen te gaan

 • Gebruik drijvend voedsel
 • Let op het wateroppervlak
 • Stop met voeren bij 6 graden watertemperatuur

Als de koi niet meer naar het wateroppervlak komt om zijn voedsel te halen, zijn zijn voedingsbehoeften verzadigd. Het voeden kan gestopt worden.

Wat is de houdbaarheid van koivoer?

Afhankelijk van de fabrikant en de ingrediënten is goed koivoer 1 tot 2 jaar houdbaar. Een hoog vetgehalte in visvoer vermindert bovendien de houdbaarheid. Het goed bewaren van koivoer speelt ook een belangrijke rol. Volg deze drie tips voor het bewaren van koivoer

 • Bewaar op een droge plaats
 • Vermijd zonlicht
 • Sluit luchtdicht af

Verlopen koivoer moet weggegooid worden. Koivoerbestanddelen zoals vitaminen breken na verloop van tijd af. Daarom kan oud koivoer te weinig vitaminen voor je koi bevatten. Vermijd daarom het kopen van te grote pakken koivoer.

Welke maat koivoer moet ik kopen?

Als je naar de maat vraagt, moet je op deze twee punten letten

 1. De grootte van de verpakking
 2. De grootte van het koivoer

Koivoer is verkrijgbaar in kleinverpakkingen van 5 kg tot bulkverpakkingen van 50 kg. De aanbevolen hoeveelheid voer wordt bepaald door het totale gewicht van alle koi in de vijver. Afhankelijk van het seizoen of de watertemperatuur heb je geschikt koivoer nodig voor de zomer, de herfst en de lente.

Bedenk bij het overwegen van de grootte van het pakket dat het gebruik van een pakket betrekking heeft op een bepaald seizoen (en niet op de jaarlijkse behoefte!). Koivoer zelf is verkrijgbaar in verschillende afmetingen van 1 tot 9 mm.

Jonge koi kunnen alleen kleinkorrelig voedsel eten. Alvorens te kopen, moet je daarom ook rekening houden met de leeftijdsbevolking in je visvijver en dienovereenkomstig klein- of grofkorrelig koivoer kiezen.

Welke alternatieven zijn er?

Koivoer bestaat grotendeels uit visolie en vismeel. Als alternatief kan koivoer op basis van sojabonen, koolzaad, tarwe, bloedmeel en verenmeel gebruikt worden. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de koivoer alternatieven de juiste aminozuren bevatten, net als het vismeel.

Eventuele aminozuren die ontbreken kunnen ook apart aangevuld worden. De vertering van plantaardige eiwitten is voor koi moeilijker dan die van dierlijke eiwitten. Omdat ongeveer 30 procent van het voedsel van de koi uit eiwit moet bestaan, zorg je ervoor dat het voedsel zo licht mogelijk verteerbaar is.

Besluit: Welke soorten koivoer zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende basissoorten koivoer

 • Drijvend voedsel
 • Zinkend voedsel

Beide soorten koivoer bieden verschillende voordelen en ook nadelen, die vooral bepaald worden door het seizoen en de koipopulatie in de visvijver. Afhankelijk van de watertemperatuur en de grootte van je koi, moet je drijvend voer en/of zinkend voer gebruiken. In het volgende zullen we de twee soorten vergelijken en je laten zien welk koivoer voor jou het beste is.

Wat zijn de kenmerken van drijvend voedsel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Drijvend voedsel heeft met lucht gevulde microkamers, die het voedsel helpen langer aan de oppervlakte te blijven. Koi eten het voedsel meestal binnen enkele minuten op. Vooral assertieve karpers hebben baat bij dit koivoer. Een bijzonder hoogtepunt van drijvend voedsel is de kleurenshow.

Zodra de koi naar de oppervlakte komen, kun je de kleurvariëteit van de vissen ten volle waarnemen. Bovendien kun je controleren of alle koi gezond zijn en ook komen opdagen om te voeren.

Voordelen
 • Controle van de voedselopname
 • Gemakkelijke inventarisatie
 • Praktische gezondheidscontrole
 • Voeren met de hand
 • Geweldige kleuring
Nadelen
 • Weinig kans voor kleine koi
 • Lager gehalte aan voedingsstoffen door luchtkamers
 • Ongeschikt voor de winter

Als de watertemperaturen dalen, blijven koi vooral op de bodem van de vijver omdat het aan de oppervlakte te koud is. Daarom is drijvend voer niet het beste koivoer in de herfst of de winter als de watertemperaturen koud zijn.

Wat zijn de kenmerken van zinkend voedsel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Zinkvoedsel is de laatste tijd populairder geworden. Omdat koi alles eten wat ze kunnen vinden, is zinkend voer ook een gemakkelijke en geliefde voedselbron voor de bonte koi. Dit kan echter leiden tot overvoeding van de vissen, vooral in het koude seizoen, omdat de koi bij koude watertemperaturen een lagere energiebehoefte hebben.

Daarom moet het gebruik en de dosering van zinkend voer goed gekozen worden. Een duidelijk voordeel van zinkend voer is dat het gebruikt kan worden voor het kweken van vissen.

Met zinkend voer kunnen koi ook in het koude seizoen passend voedsel krijgen, wat een goede groei in het voorjaar garandeert. Bovendien biedt zinkend voer ook kleinere of schuwe koi de gelegenheid om voldoende koivoer op te nemen. Als de koi over de bodem van de vijver zwemmen om het zinkende voedsel op te pikken, heeft je visvijver ook baat bij een bodemreiniging.

Voordelen
 • Hoge voedingsstofdichtheid
 • Gemakkelijk verteerbaar
 • Gemakkelijke voeropname
 • Betere kansen voor buitenstaanders
 • Schone vijverbodem
Nadelen
 • Geringe gezondheidscontrole
 • Risico van overaanbod
 • Mogelijke verstopping van bodemafvoeren

Bij gebruik van zinkend voer moet je vooral oppassen dat je het niet in de buurt van bodemafvoeren in de vijver verspreidt. Gootsteenvoer kan deze afvoeren verstoppen en zo het gezonde vijversysteem in gevaar brengen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om koivoer te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om koivoer te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald koivoer geschikt is voor je visvijver of niet. Samengevat zijn dat:

 • Grootte van het voedsel
 • Verpakkingsgrootte
 • Seizoen
 • Soort voedsel
 • Ingrediënten

In de volgende paragrafen laten we je zien wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Voedingsmaat

Koivoer is verkrijgbaar in de volgende soorten

 • Pellets
 • Stokken
 • Vlokken
 • Granules

Alle vier de varianten zijn geperst koivoer, dat in de handel verkrijgbaar is in een klein formaat van 1 mm tot 9 mm. Kleine koi kunnen alleen koivoer van klein formaat eten. Het is daarom belangrijk je koibestand te kennen.

Als je koi van verschillende grootte in je visvijver hebt, moet je ervoor zorgen dat het koivoer ook geschikt is voor de kleinere dieren. Een mogelijkheid zou zijn om pellets van 6 mm of groter als drijvend voer te gebruiken en kleinere pellets of vlokken als zinkend voer voor jonge, kleinere koi.

Verpakkingsgrootte

Een belangrijk aankoopcriterium is ook de grootte van de verpakking. Koivoer in grootverpakkingen lokt vaak met goedkopere prijzen per kilo, maar vanwege het beperkte gebruik (bv. koivoer voor de zomer) kan het vaak niet helemaal opgebruikt worden.

Bij overgebleven voorraden kunnen bij onjuiste opslag belangrijke voedingsstoffen worden afgebroken, waardoor de kwaliteit van het koivoer vermindert. Om de juiste hoeveelheid voedsel te bepalen, kun je deze tabellen als een kleine leidraad gebruiken. Bepaal eerst het gewicht van alle koi in je visvijver:

Seizoen

De aanbevolen hoeveelheid koivoer verandert met het seizoen. Zoals je al weet, heeft de watertemperatuur een grote invloed op de energiebalans of voedselbehoefte van de bonte karper. Terwijl de energiebehoefte toeneemt bij warme vijvertemperaturen, zijn je koi minder actief bij koude temperaturen en hebben ze dus minder koivoer nodig.

Koi hebben voortdurend honger – omdat ze geen maag hebben, missen ze ook een gevoel van verzadiging. Je koi zullen hun visvoer binnen een paar minuten opeten. Maar laat je hierdoor niet afschrikken! De koi zullen bij de volgende voederbeurt ook op hun maaltijd springen. Dit gulzige eten is echter geen aanwijzing voor te weinig voedsel!

Het volgende overzicht kan je helpen om uit te vinden hoe vaak je je koi moet voeren. Oriënteer je eenvoudig op de watertemperatuur van je visvijver.

Watertemperatuur Aantal voedingen
Onder 10°C 0
10°C 1-2 keer/week
12°C 1 keer/dag
15°C 2 maal/dag
15-20°C 3 maal/dag
23°C 4 maal/dag
25°C 5 maal/dag
30°C 5 maal/dag, gereduceerde porties

Soort voer

Vaak is de essentiële vraag voor koivoer: drijvend voer of liever zinkend voer? Zinkend voer wordt vaak geassocieerd met een negatieve schaduw, omdat de voedselopname niet gecontroleerd kan worden. Door het ontbreken van een hongergevoel kan zinkend voedsel overvoeding in de hand werken en de gezondheid van de koi nadelig beïnvloeden.

Het gezegde “de sterkste wint” gaat ook op in de koi familie: grotere, assertievere koi grissen snel de hapjes van het drijvende voedsel weg van de jonge en zwakke dieren

. Als je deze rivaliteiten in je koivijver waarneemt, kun je de buitenstaanders ondersteunen door een portie zinkend voer aan het drijvend voer toe te voegen. In de winter kan zinkend voedsel de groei bevorderen, vooral bij kweekvissen. In principe moet de nadruk echter liggen op drijvend voer, omdat dit type koivoer een betere beheersing van de bonte karper mogelijk maakt.

Ingrediënten

Behalve de basisingrediënten zoals eiwitten, vetten, ruwe celstof, as en vitaminen, wordt koivoer vaak verrijkt met extra ingrediënten. Vaak worden aan koivoer ingrediënten toegevoegd die

 • Bevorder de groei
 • Verhoog de kleurintensiteit

Koivoer voor de groei heeft een hoger eiwit- en vetgehalte dan het basisvoer. Vooral bij koi groeivoer moet aandacht besteed worden aan een hoge kwaliteit. De ingrediënten van koivoer van een huismerk wijzen er vaak op dat het een vetmestende voeding is.

Vetmestend voedsel is schadelijk voor de poreuze groei van koi en kan de gezondheid van de vis aantasten. Hoogwaardig koivoer voor snelle groei moet het basisvoer niet vervangen, maar er aan toegevoegd worden. Voeren met het vetrijke groeivoer wordt aanbevolen vanaf een watertemperatuur van 16 graden.

Met goede voeding en weinig stress zijn de kleuren van koi meestal heel intens. Vooral rode en oranje tinten kunnen met caroteen versterkt worden. Spirulina algen in koivoer kunnen ook bijdragen tot kleurintensivering, maar mogen alleen in kleine hoeveelheden gebruikt worden – te veel kan tot intoleranties leiden.

Wetenswaardigheden over koivoer

Hoe kan ik koivoer op natuurlijke wijze aanvullen?

Als omnivoor is de koi ook blij met wat variatie in zijn voedsel. Een goede aanvulling op koivoederkorrels of -sticks is levend voer. Populaire traktaties zijn zijderupsen, meelwormen en Artemia (zoutwaterkreeftjes). Een bijzonder voordeel van deze dieren is hun hoge eiwitgehalte.

Koivoer voor de zomer kan daarom gekruid worden met zulke eiwitdragers. Zijderupsen, meelwormen en Artemia zijn ook verkrijgbaar als diepvries- of droogvoer. Dit maakt het opbergen gemakkelijker.

Hoe werkt handvoeding?

Een bijzondere traktatie als je je koi voert is de vrolijke commotie van de kleurrijke karpers op het wateroppervlak. Als je koi uit je hand eet, is dat natuurlijk een bijzondere ervaring.

Kois werden mit Flasche gefüttert

Koi hebben geen maag en dus ook geen gevoel van verzadiging. (Image source: 123rf.com / 105104669)

Het is belangrijk dat je je geduld niet verliest bij het aanleren van handvoeding. Zoek een van je koi uit die nieuwsgierig is en niet erg schichtig. Bied hem vlak onder het wateroppervlak een traktatie aan, zoals een garnaal of een zijderups. Het voortdurende hongergevoel van de koi zal hem dan naar je toe leiden. Na een paar dagen kun je ook proberen het koivoer vlak boven het wateroppervlak te houden. Als andere koi de kans op deze traktatie opmerken, kun je ook een beetje concurrentie zien. Met de hand voeren is geen efficiënte manier om de dagelijkse hoeveelheid voer toe te dienen, maar het is wel een prachtig schouwspel.

Welke accessoires moet ik gebruiken voor koivoer?

Deze handige hulpmiddelen kunnen het voeren van je koi veel gemakkelijker maken

 • Thermometer
 • Automatische toevoer
 • Skimmer

Een thermometer hoort een vaste plaats in je koivijver te hebben. Dit is de enige manier om te weten te komen hoe sterk de watertemperatuur door de luchttemperatuur wordt beïnvloed. Een automatische voederautomaat kan een waardevolle aanvulling zijn als je je koi niet meerdere keren per dag kunt voeren. De voederbak kan stress verminderen en een regelmatige voedertoevoer garanderen.

Het is niet altijd gemakkelijk om meteen het optimale koivoer te gebruiken. Verkeerde voeding weerspiegelt zich in de waterkwaliteit van de koivijver. Als het voedsel te vettig is, heeft men de neiging een vetfilm op het wateroppervlak te vormen. Met een skimmer kun je je vijver schoonmaken en je vijveroppervlak beschermen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies