Last updated: 29-09-2021

How we pick our products

14Products analyzed

19Hours invested

3Studies researched

79Comments collected

Met een kleine volautomatische koffiezetter kun je heerlijke koffiespecialiteiten bereiden met een druk op de knop. Omdat ze zo klein en compact mogelijk gehouden zijn, zijn ze goed geschikt voor eenpersoonshuishoudens en krappe kantoorkeukens. Vooral als je van koffievariaties zoals cappuccino of latte macchiato houdt, zal het perfecte melkschuim van een koffiezetapparaat met melksysteem je overtuigen. Hij maakt zijn nogal dure aanschafprijs goed door hetzelfde genot te bieden als in je favoriete café.

In onze grote automatische koffiezetapparaat kleine test 2023 willen we je helpen het perfecte automatische koffiezetapparaat voor je te vinden. Daartoe hebben we modellen vergeleken met een melkreservoir, een melkopschuimer en modellen zonder melksysteem. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • Kleine en compacte volautomatische koffiemachines zijn bijzonder praktisch voor eenpersoonshuishoudens en kantoren die maar een paar kopjes koffie per dag drinken en weinig vloerruimte ter beschikking hebben.
 • Naast volautomatische koffiezetapparaten zonder melksysteem zijn er ook modellen die voorzien zijn van ofwel een melkreservoir ofwel een melkopschuimer. Deze kunnen ook gebruikt worden om koffievariaties zoals een cappuccino te bereiden.
 • Bij het kopen moet je letten op factoren als de grinder, het gemak waarmee je hem kunt schoonmaken en het geluidsniveau van de machine.

Beste koffiezetapparaat klein: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een klein automatisch koffiezetapparaat koopt

Wat is een klein automatisch koffiezetapparaat?

Een automatisch koffiezetapparaat is een keukenapparaat dat gebruikt kan worden om koffiespecialiteiten te maken. Ze zijn er in verschillende maten en modellen, maar hier concentreren we ons op kleine modellen voor thuisgebruik.

Kaffeevollautomat klein-1

Met een volautomatisch koffiezetapparaat kun je heerlijke koffiespecialiteiten bereiden, zoals een Café Crema, met een druk op de knop.
(Image source: unsplash.com / Nathan Mullet)

Behalve klassieke koffie en espresso kan de volautomatische koffiemachine met melksysteem ook specialiteiten met melk bereiden, zoals cappuccino of latte macchiato. Afhankelijk van het model zijn er ook functies waarvan zelfs niet-koffiedrinkers kunnen genieten. Bijvoorbeeld bij een kop warme chocolademelk of thee.

Hoe werkt een klein automatisch koffiezetapparaat?

De manier waarop een volautomatisch koffiezetapparaat werkt is complexer dan bijvoorbeeld het zetten van filterkoffie. Daarom hebben we hier het proces van een volautomatisch koffiezetapparaat voor je vereenvoudigd.

 1. De gebrande koffiebonen worden in de molen tot poeder vermalen.
 2. Water wordt dan met behulp van een pomp door het samengeperste koffiepoeder geperst. Dit gebeurt in de brouwgroep.
 3. Bij modellen met een melksysteem worden warme dranken dan met melk afgemaakt, zoals cappuccino.

Afhankelijk van het type volautomatische machine zijn er ook nog extra stappen. Als de machine met een waterfilter is uitgerust, wordt het water vooraf gefilterd.

Voor wie is een klein volautomatisch koffiezetapparaat geschikt?

Kleine volautomatische koffiezetapparaten zijn vooral geschikt voor alleenstaanden en kleine huishoudens, maar ook voor kleine kantoren. Deze kleinere machines zijn speciaal ontworpen voor slechts een paar kopjes per dag en kunnen vaak niet meer aan.

Als je ze veel vaker gebruikt, moet je op zoek naar een grotere machine. Anders kan de levensduur er snel onder lijden.

Wat zijn de alternatieven voor een klein automatisch koffiezetapparaat?

Er zijn veel alternatieven voor een volautomatische koffiemachine. Vooral als je een kleine machine voor thuisgebruik zoekt, zijn er ook veel andere kleine machines.

Hier hebben we vier verschillende alternatieven vergeleken en hun bijzondere eigenschappen op een rijtje gezet.

Alternatief Voordelen Nadelen
Filtermachine Een grote hoeveelheid kan in één keer worden bereid.
De koffie kan warm gehouden worden.
Verhoudingsgewijs goedkope aanschaf en lage kosten per kopje
Er kan alleen filterkoffie gezet worden.
Espressomachine Verhoudingsgewijs goedkope aanschaf.
Het is verkrijgbaar in verschillende maten
thuismachines kunnen vaak niet genoeg druk opbouwen, zodat het koffie wordt in plaats van espresso.
Pad machine of capsule machine Verschillende koffievariaties om uit te kiezen.
Snel en perfect koffiezetten
Er kan maar één kopje tegelijk worden gezet.
Onnodige verspilling door aluminium capsules of pods.

Alvorens te kopen moet je dus je voorkeuren zorgvuldig afwegen om de juiste machine voor je te vinden.

Besluit: Welke soorten kleine automatische koffiemachines zijn er en welke is geschikt voor jou?

Automatische koffiezetapparaten kunnen met of zonder melksysteem uitgerust zijn. Met een melksysteem kunnen koffiespecialiteiten als cappuccino snel en gemakkelijk bereid worden. Machines zonder melksysteem zijn meestal kleiner en compacter.

Als je besluit een volautomatische koffiemachine te kopen, kun je kiezen uit drie verschillende soorten

 • Automatisch koffiezetapparaat met melktank
 • Automatisch koffiezetapparaat met melkopschuimpijpje
 • Automatisch koffiezetapparaat zonder melksysteem

Met het volgende overzicht willen we de keuze voor jou gemakkelijker maken en hebben we de voor- en nadelen van de verschillende soorten op een rijtje gezet.

Wat onderscheidt een klein automatisch koffiezetapparaat met melkreservoir en wat zijn de voor- en nadelen?

Volautomatische koffiemachines met een melkreservoir hebben een extra reservoir dat ofwel naast de machine geplaatst wordt, ofwel in de behuizing geïntegreerd is. Dit is verbonden met het melksysteem en schuimt de melk automatisch op.

Het bakje kan uitgenomen worden om het in de koelkast te bewaren. De melk moet echter niet altijd alleen bijgevuld worden; de container moet ook schoongemaakt worden.

Advantages
 • Melkschuim wordt automatisch gemaakt
 • Container kan in de koelkast bewaard worden
Disadvantages
 • Container neemt extra ruimte in
 • Moet regelmatig schoongemaakt worden
 • Het is tijdrovender om van melksoort te veranderen

Waarin onderscheidt een kleine volautomatische koffiemachine met een melkopschuimingsmondstuk zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Bij volautomatische machines met een melkopschuimmondstuk moet de melk met de hand opgeschuimd worden. Om dit te doen wordt het stoompijpje in een vat zoals een melkkan gehouden en gelijkmatig bewogen.

Het vergt echter wat oefening voor het melkschuim perfect is. Ook hier kun je gemakkelijk verschillende soorten melk gebruiken. Zodra je het perfecte melkschuim kunt maken, kun je je gasten zelfs verrassen met latte art.

Latte art is kunst met melkschuim. Hierbij worden motieven op de koffie geschilderd met het melkschuim.

Een melkschuimmondstuk moet na elk gebruik met een vochtige doek schoongeveegd worden. Maar de manier waarop het is opgebouwd maakt dit gemakkelijk.

Advantages
 • Het is ook mogelijk alleen hete melk op te schuimen
 • Je kunt latte art maken
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Je kunt snel van melksoort veranderen
Disadvantages
 • Melk opschuimen gebeurt niet automatisch
 • Het kost meer moeite en kost meer tijd

Wat onderscheidt een kleine volautomatische koffiemachine zonder melksysteem en wat zijn de voor- en nadelen?

Volautomatische koffiemachines zonder melksysteem kunnen zuivere koffie en espresso bereiden.

In deze variant heeft de volautomatische koffiezetter helemaal geen melksysteem. Hij kan alleen gebruikt worden om klassieke koffie en espresso te zetten. Als je van extra variaties met melkschuim wilt genieten, moet je een extra machine kopen.

Dit gebrek aan uitrusting betekent echter dat de machine zich vooral concentreert op het zetten van de koffie. Het bespaart ook vaak ruimte.

Advantages
 • Richt zich uitsluitend op het zetten van koffie
 • kleiner en compacter door minder functies
 • melk kon opgeschuimd en extern toegevoegd worden
Disadvantages
 • Kan alleen zuivere koffie en espresso zetten
 • functie voor het opschuimen van melk ontbreekt

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kleine automatische koffiezetapparaten te vergelijken en te evalueren

Grootte

Als je maar weinig ruimte in je keuken hebt, hecht je waarschijnlijk veel waarde aan een compact en smal apparaat. De meeste kleine koffiezetapparaten zijn maar 20 tot 25 centimeter breed. Qua hoogte moet je rekening houden met zo’n 30 tot 40 centimeter.

Hoe meer extra functies het koffiezetapparaat heeft, hoe groter het zal zijn. Daarom komen kleinere machines vaak met minder extra functies.

Kleine koffiezetapparaten hebben een waterreservoir met een inhoud van 1,5 tot 2 liter.

Maar niet alleen de grootte van de hele machine is van belang; ook de capaciteit van het waterreservoir is belangrijk. Als het volume te klein is, moet het al na een paar keer gebruiken bijgevuld worden. Als het reservoir echter te groot is, kan het water snel opvallen als de machine niet vaak gebruikt wordt.

Grinder

Tegenwoordig heeft bijna elke volautomatische koffiezetter een grinder. Dit betekent dat gebrande koffiebonen direct voor gebruik gemalen kunnen worden en hun verse smaak behouden.

Automatische koffiezetapparaten kunnen uitgerust zijn met een kegelmaler of een schijvenmaler.

Kaffeevollautomat klein-2

In de volautomatische koffiemachine worden de gebrande koffiebonen tot vers poeder gemalen, direct voordat de koffie wordt bereid.
(Image source: unsplash.com / Milo Miloezger)

Met een kegelmolen grijpen twee delen in elkaar en malen de bonen tot poeder. Deze slijpmachine werkt met slechts 400 omwentelingen per minuut. Dit voorkomt dat het poeder oververhit raakt en verbrandt. Omdat ze weinig plaats innemen, worden ze vaak in kleine koffiemachines geplaatst.

Met een schijvenmolen worden de bonen tussen draaiende schijven tot poeder vermalen. Omdat deze molen werkt met tot 1500 omwentelingen per minuut, kan hij ook snel warm worden en het aroma van de koffie veranderen. Anderzijds is de schijfslijpmachine veel stiller.

Schijfslijpmachines zijn veel stiller dan kegelslijpmachines door de manier waarop ze werken. Je moet dit in gedachten houden voor je een aankoopbeslissing neemt.

Beide grinders kunnen gemaakt zijn van keramiek of staal. Hier hebben we een overzicht voor je met de eigenschappen van beide materialen.

Keramisch Staal
Zeer gevoelig Zeer robuust en bestand tegen een vreemd voorwerp in de maler
Wordt niet zo snel warm en voorkomt dus verbranding van het poeder Kan gemakkelijk warm worden en de koffie verbranden
Is duurder in aanschaf Is goedkoper in aanschaf

Afhankelijk van je voorkeuren kun je een bepaald soort molen en materiaal kiezen.

De instelling van de molen, d.w.z. hoe fijn het koffiepoeder gemalen moet worden, kan in stappen of continu ingesteld worden, afhankelijk van de machine.

Bonenreservoir en poedergoot

Hoewel elke koffieautomaat voorzien is van een bonenreservoir, hebben sommige zelfs twee bonenreservoirs. Zo kun je, als je verschillende voorkeuren hebt, de bakjes vullen met verschillende soorten bonen en hoef je niet alle bonen te verwisselen.

Een tweede bonenreservoir of een extra poedergoot is vooral praktisch als de gebruikers van de koffiemachine verschillende voorkeuren van koffiesoorten hebben.

Er zijn ook modellen met een extra poedergoot. Dit is bijzonder geschikt als je in stilte van je koffie wilt genieten, zonder het voorafgaande luidruchtige malen.

Reinigingsprogramma

Een van de vervelendste dingen aan volautomatische koffiemachines is het schoonmaken. Om dit werk gemakkelijker te maken, hebben de meeste machines reinigingsprogramma’s. Niet elke machine is uitgerust met dezelfde reeks programma’s, en sommige schoonmaakklussen moeten nog steeds met de hand gedaan worden.

Kaffeevollautomat klein-3

Omdat melk een vers voedingsmiddel is, moet het melksysteem van de volautomatische koffiemachine bijzonder vaak gereinigd worden.
(Image source: pixabay.com / Mogens Petersen)

Veel modellen hebben echter een algemeen reinigingsprogramma dat de inwendige onderdelen, zoals de zetzuiger, reinigt. Afhankelijk van het soort melksysteem waarmee de koffiemachine is uitgerust, zijn hier ook reinigingsfuncties. Ook aan het schoonmaken van het waterreservoir moet gedacht worden.

Hoe harder het water waarmee de koffiemachine gevuld is, hoe vaker het ontkalkt moet worden.

Hoewel deze functies natuurlijk de werklast verminderen en voor de nodige hygiëne zorgen, worden machines met deze functies ook snel duurder. Daarom moet je nadenken over je voorkeuren om het juiste model voor je te vinden.

Reviews