Last updated: 18-10-2021

How we pick our products

7Products analyzed

21Hours invested

6Studies researched

30Comments collected

Kinderkeukens zijn een veelzijdige speelmogelijkheid. Afhankelijk van het materiaal en de uitrusting zijn ze er voor binnen en buiten. Met een kinderkeuken kunnen kinderen rollenspel spelen en het dagelijkse leven in een keuken nabootsen, zoals koken en opruimen, en zo verantwoordelijkheid en zelfstandigheid ontwikkelen.

Met onze kinderkeuken gids presenteren we de voor- en nadelen van verschillende kinderkeukens, om je te helpen beslissen welke kinderkeuken en welke accessoires het meest geschikt zijn voor je kinderen.

Je kunt lezen waar je op moet letten bij het kopen van een kinderkeuken van hout en een kinderkeuken van kunststof/plastic en op welke criteria je moet letten bij je individuele eisen.
Belangrijk om te weten

  • Een kinderkeuken biedt kinderen de perfecte gelegenheid om hun ouders in de keuken na te doen. Met de veilige en kindvriendelijke afmetingen en uitrusting werkt dit zonder de gevaren die in de echte keuken op de loer liggen. Afhankelijk van de uitrusting en de constructie lijkt de kinderkeuken sterk op een echte keuken en is ze slechts minimaal van omvang.
  • Kinderkeukens zijn er in verschillende uitvoeringen. Ze kunnen gemaakt zijn van hout, kunststof of een mengeling van beide materialen. Sommige fabrikanten bieden ze aan met realistische functies.
  • Accessoires zoals keukengerei, borden, potten en etenswaren zijn er ook in hout, kunststof of zachte stof en vullen het gebruik perfect aan.

Beste Kinderkeuken: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien waar je op moet letten bij het kiezen van een kinderkeuken en welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele kinderkeukens. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende kinderkeukens te vergelijken zijn:

Je vindt de volgende informatie ook in online winkels of in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Het wordt vaak in tabelvorm gegeven.

Materiaal

Bij de aanschaf van een kinderkeuken is vooral het materiaal belangrijk. Opdat je kinderen lang plezier aan hun keuken zullen beleven, moet ze gemaakt zijn van hoogwaardig materiaal. Het moet goed bestand zijn tegen invloeden van buitenaf door dagelijks spel.

Let er ook op dat het geen schadelijke stoffen bevat die giftig kunnen zijn, zodat je kinderen geen gezondheidsproblemen krijgen van het spelen ermee.

Materialen zoals hout mogen niet splinteren en mogen geen scherpgerande delen hebben. Plastic is in vergelijking vaak minder gevaarlijk, maar de gevaren ervan schuilen meer in de ingrediënten.

Veiligheidszegels

Als je beslist wat je gaat kopen, is het een goed idee om naar de veiligheidszegels te kijken. Speelgoed wordt door Stiftung Warentest en Stiftung Ökotest op zijn ingrediënten en duurzaamheid getest en krijgt dan een goedkeuringsstempel.

Deze zegels zijn o.a. TÜV, blauwe engel, GS merk, CE merk of VDE.

Deze verzekeren je dat een product op veiligheid getest is en vrij is van schadelijke stoffen, bijvoorbeeld. Ook de duurzaamheid of kwaliteit van een product kan aan zo’n zegel herkend worden. Meer informatie hierover vind je op de website van het centrum voor consumentenadvies.

Doelgroep

Fabrikanten geven altijd leeftijdsaanbevelingen voor hun speeltoestellen. Deze zijn gebaseerd op de grootte, de eisen en het gebruik van het speelgoed. Je kunt deze aanbevelingen als leidraad gebruiken om uit te zoeken of de speeltoestellen geschikt zijn voor je kind. De kinderkeukens die we aanbevelen zijn allemaal geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Je kent je kinderen en hun ontwikkelingsstadium, dus kun je op basis van deze aanbeveling een oordeel over het product ontwikkelen. Ook al is elk stuk speelgoed geschikt voor zowel meisjes als jongens, toch geven fabrikanten vaak ook hiervoor een aanbeveling.

Maat

Door de maat van het product aan te geven, kun je bepalen of het geschikt is voor je kind en voor zijn of haar eigen maat. De grootte kan je ook vertellen of de speelkeuken meer geschikt is voor één kind of voor meerdere.

Tip: Meet de ruimte thuis op voor je koopt, om onnodige ruilingen wegens plaatsgebrek te voorkomen.

Veel kinderkeukens zijn ook in hoogte verstelbaar. Zo groeien ze met je kind mee en kunnen ze er lang plezier aan beleven. In het beste geval moeten de werkoppervlakken zo uitgelijnd zijn dat je kind rechtop kan staan en gemakkelijk bij de kastjes en het speelgerei kan.

Gewicht

Door naar het gewicht te kijken kun je zien hoe stabiel en veilig de speelplaats is om te gebruiken. Heel lichte speelkeukens kunnen gevaarlijk zijn omdat ze niet bestand zijn tegen een spel en omvallen.

Plaats de keuken zo, dat het gevaar voor omvallen door de plaats zo klein mogelijk is.

Daarom is het vooral belangrijk de plaats van de keuken goed te beveiligen, met in het achterhoofd dat kinderen tijdens het spelen ook op de kinderkeuken kunnen ravotten en wiebelen.

Zorg er altijd voor dat de kinderkeuken zwaar genoeg is, zodat hij niet door de kinderen kan worden omgegooid. Tegelijk moet het functioneel zijn voor kinderen om te gebruiken. Lades en deuren moeten licht genoeg zijn dat een kind ze gemakkelijk kan openen en sluiten.

Shopgids Kinderkeuken: Alles wat je moet weten

Hieronder volgt een lijst van veel gestelde vragen over kinderkeukens en hun accessoires:

Voor wie is een kinderkeuken geschikt?

Een kinderkeuken is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Vanaf deze leeftijd beginnen veel kinderen zelfstandig te spelen en alledaagse scenario’s zelf na te bootsen. In de kinderkeuken kan het dagelijkse leven van de ouders onafhankelijk worden nagespeeld, zonder dat de gevaren op de loer liggen.

Kinderküche-1

Een kinderkeuken dient als voorbereiding op het juiste koken
(Image source: Hannah Tasker / Unsplash)

Een kinderkeuken is zowel geschikt voor één kind als voor meerdere kinderen. Zowel meisjes als jongens vinden plezier in spelen en genieten van koken, bakken, de tafel dekken en opruimen.

Jongere kinderen moeten onder toezicht spelen, want de keukenaccessoires bevatten vaak kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Maar als er toezicht is, kunnen kinderen onder de 3 jaar ook heerlijk spelen in de kinderkeuken.

Welke soorten kinderkeukens zijn er?

Er zijn verschillende soorten kinderkeukens. De volgende tabel toont je welke types beschikbaar zijn.

Type Voordelen Nadelen
Kinderkeuken van hout Ze zijn vaak van minder giftige materialen gemaakt en zien er leuk uit. Door hun gewicht zijn ze vaak erg stabiel. Ze kunnen vaak alleen buiten onder een afdak gebruikt worden, omdat het materiaal op lange termijn minder weerbestendig is.
Kinderkeuken van kunststof Kinderkeukens van kunststof zijn meestal geschikt voor binnen en buiten. Door hun aard zijn ze gemakkelijk schoon te maken en robuust. Bij speelgoed van kunststof moet vooral goed naar de ingrediënten en veiligheidsetiketten gekeken worden, want ze bevatten vaak weekmakers, enz.
Kinderkeuken met elektra Er zijn modellen waarin de fabrikant licht- en geluidseffecten heeft ingebouwd om een echte keuken na te bootsen. Dit is vaak erg leuk voor kinderen en levert realistisch speelplezier op. Ook hier moeten veiligheidszegels een hoge prioriteit hebben als aankoopcriterium om er zeker van te zijn dat de elektra vakkundig geïnstalleerd is.
Kinderkeukens voor binnen en buiten Afhankelijk van het materiaal zijn er keukens die alleen geschikt zijn voor binnenshuis, maar ook modellen die in de tuin / op het balkon geplaatst kunnen worden.

Zo kun je een geschikte keuken zoeken en past hij perfect op de gewenste plaats. Als je kinderen graag in de tuin spelen, is een kinderkeuken van kunststof misschien gemakkelijker schoon te maken.

Kinderküche-2

Een goed uitgeruste kinderkeuken geeft kinderen de kans om te koken zoals hun ouders.
(Image source: MikesPhoto / Pixabay)

Als hij vuil wordt van regen / weer / speelgebruik, kun je hem eenvoudig schoonmaken met een tuinslang en een doek. Een houten kinderkeuken heeft meer zorg nodig en een profylactische beschermende behandeling vooraf.

Welke kinderkeuken is beter, de houten of de plastic?

Bij de keuze van een kinderkeuken moet je denken aan de plaats en het gebruik, zoals hierboven vermeld. Als de keuken buiten komt te staan, heb je een weerbestendige kinderkeuken nodig. Als de kinderkeuken binnenshuis / in de flat komt te staan, heb je meer vrijheid van keuze.

Bedenk of je kinderen de keuken met water willen gebruiken.

Als er water gebruikt wordt, moet het werkblad een waterafstotend materiaal hebben, zodat het water niet te veel schade achterlaat. Betrek de hierboven beschreven criteria bij je aankoop, zodat je de voor- en nadelen van de afzonderlijke producten kunt zien. Zo kun je nagaan welk model voor jou het meest geschikt is en aan je eisen voldoet.

Welke accessoires moet ik kopen voor een kinderkeuken?

Kijk bij het kopen van keukengerei ook naar de ingrediënten, de kleur en de duurzaamheid. Ook de afmetingen van de accessoires zijn bijzonder belangrijk. Kinderen onder de 3 jaar moeten onder toezicht spelen omdat het gevaar bestaat dat kleine onderdelen worden ingeslikt. Het is ook belangrijk dat het servies niet breekbaar is.

Kinderküche-3

De juiste accessoires maken het spelen in een kinderkeuken nog leuker.
(Image source: RitaE / Pixabay)

Accessoires zijn er in de meest uiteenlopende materialen. Bedenk welke accessoires je kind het meeste plezier zullen geven en geschikt zijn voor zijn ontwikkeling.

Kinderen onder de 2 jaar spelen om veiligheidsredenen vaak liever met zacht en groter materiaal. Oudere kinderen kunnen veel plezier beleven aan accessoires zoals roestvrijstalen potjes of kleine voedseldummies.

Welke alternatieven zijn er voor een kinderkeuken?

Behalve kinderkeukens zijn er ook andere speelomgevingen, zoals een winkel, waarin kinderen bepaalde alledaagse situaties kunnen naspelen. In de volgende tabel tonen we je een vergelijking van de kinderkeuken en de winkel.

Kunst Functies
Kinderkeuken Kinderen leren spelenderwijs over het dagelijks leven in de keuken. Zonder gevaar leren ze over verantwoordelijkheid voor het gezin, het huishouden en het voedsel. Ze kunnen alleen spelen, maar ook samen.
Kaufsmannsladen De Kaufsmannsladen biedt kinderen een levensechte situatie buitenshuis. De kinderen kunnen thuis boodschappen doen en verkopen nadoen. Daarbij leren ze spelenderwijs om te gaan met voedsel, huisraad en geld.

Wat vooral zo leuk is aan de kinderkeuken is dat ze spelenderwijs leren omgaan met voedsel en boodschappen.

De eetlust voor verschillende voedingsmiddelen kan gestimuleerd worden. Het kan ook de vreugde opwekken om rond het huis te helpen, zoals met het dekken van de tafel.

Samenvatting

Kinderkeukens bieden kinderen een goede gelegenheid om in rollenspel een echte situatie te herbeleven. Ze kunnen hun ouders in de keuken gadeslaan en dan hun eigen ervaring opdoen in de keuken van hun kinderen. Door de verschillende afmetingen van de speelruimten is het mogelijk kinderkeukens te kopen voor één kind of voor meerdere kinderen.

Met hun eigen keuken leren kinderen spelenderwijs hoe ze voedsel moeten hanteren en bereiden. Samen kunnen ze iets voor elkaar koken, de tafel dekken en daarna opruimen.

Onderweg leren ze verantwoordelijkheid en zorgzaamheid. Bij het kiezen van de perfecte keuken is er een ruime keuze die je in staat stelt de juiste keuken voor je kind te kiezen.

Beeldbron: Dikova/ 123rf

Reviews