Last updated: 16-08-2021

How we pick our products

14Products analyzed

28Hours invested

8Studies researched

79Comments collected

Zoals gewoonlijk laten we je kort kennismaken met alles wat je over kookgerei moet weten, zodat je je kunt uitrusten met het beste kookgerei en je kookervaring naar een hoger niveau kunt tillen.

In plaats van losse potten en pannen te kopen, kun je met de aanschaf van een pannenset niet alleen uniformiteit in al je instrumenten hebben, maar ook verschillende stukken die nuttig zijn voor specifieke momenten en maaltijden, gemaakt van bestendige en compatibele materialen.

In dit artikel vind je alle kenmerken die je moet weten en die je meteen naar het perfecte kookgerei voor jou leiden. Pak een notitieboekje en begin aantekeningen te maken zodat je geen details mist – en veel succes met je aankoop!
Belangrijk om te weten te komen

 • Kookgerei bestaat uit sets van potten, pannen, steelpannen, pollepels en dergelijke voor verschillende kookbehoeften. Je vindt ze in allerlei materialen en ze stellen je in staat elk voedsel de kookspecificaties te geven die het nodig heeft.
 • Hoewel er verschillende materialen van gemaakt zijn, zijn roestvast staal en aluminium de twee meest voorkomende. Ze variëren in gewicht, warmteverspreidingscapaciteit, duurzaamheid en andere aspecten waarover je tijdens deze lezing meer te weten komt.
 • Bij de aanschaf van het perfecte kookgerei moet je rekening houden met het gewicht van de elementen, het aantal stukken dat het bevat (dat meestal sterk varieert), de garantie die de fabrikant biedt en de anti-aanbak eigenschappen, om tot een geslaagde aankoop te komen.

Beste Keukengerei: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over kookgerei

Kookgerei brengt magie in je maaltijden en jij bent het die de toverstaf vasthoudt. Daarom brengen we je vandaag details over dit ideale stuk gereedschap als het gaat om het bereiden van je beste recepten, en hoe je de ideale keuze herkent als je er naar kijkt. Kijk eens goed naar de volgende informatie.

Kookgerei kan potten, pannen, steelpannen, zeven, lepels, spatels, pollepels, messen en meer omvatten, afhankelijk van elk merk en model. (Foto: Freepik / Freepik)

Wat is kookgerei en wat zijn de voordelen ervan?

Als we het over kookgerei hebben, hebben we het over een set bakjes en gebruiksvoorwerpen zoals potten, pannen, ijzers en dergelijke, bedoeld om het voedsel dat je gaat bereiden in te bewaren. Er zijn ongelooflijk veel presentaties, dus een pannenset kan van 3 tot 20 stukken of meer omvatten.

Dit betekent niet alleen dat het aantal elementen erin varieert, maar ook het materiaal, de bruikbaarheid, de functie, de afmetingen en vele andere aspecten, waarover we het later meer in detail zullen hebben. En geloof het of niet, dit alles beïnvloedt de gebruiksduur en de tijd dat je ervan kunt genieten.

Het is de bedoeling dat hetzelfde kookgerei vele jaren met je mee kan gaan, dus is het belangrijk om merk, model en andere specificaties heel goed uit te kiezen als we echt duurzaam kookgerei willen kopen.

Advantages
 • Bruikbaar voor elk soort voedsel
 • Diversiteit aan materialen
 • Ze kunnen verschillende gerechten tegelijk bereiden
 • Ze zijn meestal erg duurzaam
Disadvantages
 • Ze nemen veel plaats in bij het opbergen
 • Sommige moeten met de hand schoongemaakt worden
 • Sommige kunnen erg duur zijn

Aluminium of roestvrij stalen kookgerei – waar moet je op letten?

Als we het over één ding eens kunnen zijn, dan is het wel dat we kookgerei nodig hebben dat duurzaam is, ons de beste ervaring in de keuken geeft en ons werk zo gemakkelijk mogelijk maakt, in plaats van ons meer tot last te zijn dan we konden dragen voor we het kochten.

Daarom is het belangrijk zeker te zijn van het materiaal waarvan ons kookgerei gemaakt is. Let op de volgende informatie waarin we de voordelen van de 2 meest gangbare opties uitleggen: aluminium en roestvast staal.

Aluminium: Het is al tientallen jaren het materiaal bij uitstek voor keukengerei. Tot de voordelen behoren zijn lichtheid en duurzaamheid, en zijn vermogen om warmte uitstekend te geleiden en te verdelen. Als de aluminium pan of pan geen ander materiaal aan de binnenkant heeft (zoals teflon of andere), is het aan te bevelen er geen zuur of alkalisch voedsel lang in te verhitten, want de smaak kan veranderen en er kunnen zelfs enkele deeltjes vrijkomen die in het voedsel ondergedompeld blijven.

Roestvrij staal: Dit is aantoonbaar de favoriete keuze van de chef. Pannen van dit materiaal hebben de neiging uiterst duurzaam te zijn en bestand tegen krassen of stoten. Het daarin gekookte voedsel ondergaat geen enkele verandering, ongeacht de eigenschappen ervan. Anderzijds is het belangrijk te weten dat de opwarmtijd veel langer zal zijn dan in een aluminium pan, en dat de warmte misschien niet zo efficiënt verdeeld wordt, hoewel sommige pannen koperen of aluminium kernen begonnen te bevatten om dit probleem te verlichten.

ALUMINIUM STAINLESS STEEL
Zwaar Lichtgewicht Zwaar
Weerstand Duurzaam Zeer duurzaam
Smaak van voedsel Kan smaken wijzigen Wijzigt nooit smaken
Verhitting Snel en verdeelt gelijkmatig Langzaam en verdeelt niet gelijkmatig

Hoeveel kost kookgerei?

De prijzen kunnen sterk variëren door vele factoren, maar het belangrijkst zijn het materiaal, de bij de vervaardiging gebruikte technologie, het merk en het aantal stuks. Bedenk dat we batterijen van 6 stuks en batterijen van 20 stuks kunnen vinden.

Het is belangrijk dat je bestendig kookgerei hebt, om de duurzaamheid en de kwaliteit van de prestaties te garanderen. (Foto: Bru-nO/ Pixabay.com)

Aankoopcriteria

Hoewel materiaal de belangrijkste factor kan zijn om te overwegen, is het niet de enige. Er is zoveel variatie in mogelijkheden dat je een lijst kunt maken van de variabelen die je batterij moet bevatten en je zult waarschijnlijk de perfecte kunnen vinden. Houd bij het maken van deze lijst rekening met de volgende onderdelen

 • Gewicht
 • Aantal stuks
 • Garantie
 • Non-stick

Gewicht

Zoals we al hebben uitgelegd hangt het gewicht van het product af van het materiaal, want als je een aluminium pannenset kiest zal hij veel lichter zijn dan een roestvrij stalen pannenset. Deze variabele is belangrijk omdat hij aangepast zal moeten worden aan het gebruik dat je ervan wilt maken.

Afhankelijk van de functie kan een pan tussen 400 gram (klein) en 5 kg (groot en soeppotten) wegen. Als je een zware gebruiker bent, is het gewicht misschien niet belangrijk, maar kinderen en tieners worden steeds meer betrokken bij de mooie wereld van het koken, dus is het ook belangrijk aan hen te denken.

Kies een pannenset waarvan het gewicht van de elementen je niet verhindert ze te verplaatsen en geen complicaties in je routine oplevert.

Aantal stukken

Zoals je in dit artikel hebt kunnen zien, is er geen specifiek aantal stukken in een pannenset en nee, er is geen perfect aantal stukken, want het hangt af van je behoeften en van de stukken die in je keuken ontbreken. Je vindt er 6-delige pannensets en 20-delige pannensets.

Ons advies is om de stukken die je mist te noteren en een pannenset te zoeken die ze wel heeft. De belangrijkste zijn altijd pannen van verschillende grootte met deksel (3 zou een goed aantal kunnen zijn), minstens een koekenpan, minstens een bakplaat, een spatel en een pollepel. Hier zijn er een paar:

Koekenpan: Dit gebruiksvoorwerp wordt veel gebruikt, vooral om voedsel te bakken en te sauteren. Deze bak heeft meestal een handvat om hem gemakkelijker te kunnen hanteren.

Pannetjes: We kunnen zeggen dat ze de sterren van het kookgerei zijn. Het is meestal een diepe bak met twee handvatten om hem beter te kunnen hanteren, vooral als er veel voedsel in zit. Hij is functioneel voor soepen, stoofschotels, pasta, rijst en dergelijke.

Plancha: Als je eten wilt koken zonder veel olie of boter te gebruiken, is de plancha een goede optie. Als je een mobiele bakplaat hebt (zoals die bij het kookgerei zitten), hoef je hem alleen maar op het vuur te zetten en zijn platte oppervlak wordt gelijkmatig warm. Het werkt voor vlees, vis, groenten en meer. Vergiet. Het kan in verschillende maten komen, maar in principe dient het om water uit voedsel te filteren of af te voeren. Afhankelijk van de inhoud kan hij gebruikt worden om pastawater af te gieten, ingrediënten van soepen te scheiden, groenten te koken, naast andere toepassingen.

Pollepel: Het is vooral bedoeld om vloeistof in grotere hoeveelheden te krijgen en op te dienen dan met een gewone lepel. Het handvat is langwerpig, zodat het gebruikt kan worden in soepen, pasta’s, pannenkoekenmixen en meer, zonder vrees voor brandwonden en grote gemorste stukken.

Spatel: Dit gebruiksvoorwerp heeft een plat lemmet aan het uiteinde dat helpt om voedsel van pannen of bakplaten te draaien, zoals pannenkoeken, kip, vlees, omeletten en dergelijke.

Pastalepel: Hoewel de pollepel gebruikt wordt voor het opdienen en roeren van pasta, is er een speciale pollepel met gaatjes om eventueel aanwezig vocht weer in de pan te laten lopen.

De ontdekking van een nieuw gerecht is van meer nut voor de mensheid dan de ontdekking van een ster”

– Jean Anthelme Brillat-Savarin

Garantie

Het is gebruikelijk dat op huishoudelijke apparaten en ander keukengerei garantie van de fabrikant wordt gegeven, zodat je je investering kunt terugverdienen of een product in goede staat kunt krijgen als hetgene dat je in eerste instantie kocht een gebrek van oorsprong had. Maar niet alle garanties zijn hetzelfde.

Kijk op de verpakking of neem contact op met de verkoper of winkel voor de details van de garantie en de dekking ervan. Er zijn er die 10 jaar dekken, sommige die 25 jaar dekken, en sommige die levenslang dekken, zolang je je maar houdt aan de aanbevelingen van het merk voor gebruik en aan de regelmatige procedures voor gebruik, bewaren, uitstallen enzovoort.

Anti-aanbak

Misschien zal inmiddels het meeste kookgerei dat je vindt anti-aanbak eigenschappen hebben, maar er kunnen uitzonderingen zijn. Deze eigenschap wordt niet tevergeefs geciteerd, want het bespaart ons het gebruik van oliën om te voorkomen dat ons voedsel aan het oppervlak blijft kleven en het resultaat zal veel beter zijn.

Bovendien voorkom je dat een deel van het voedsel aan de zijkanten van je pannen blijft kleven en bespaar je tijd en schoonmaakmiddelen om ze eraf te pellen. Deze informatie staat meestal op de verpakking van het kookgerei, dus lees de specificaties zorgvuldig. Enkele van de antikleef materialen zijn:

Teflon: Dit is de commerciële naam voor PTFE, een niet-toxische antikleef en ondoordringbare verbinding die niet chemisch reageert als ze in contact komt met je voedsel en bestand is tegen extreme temperaturen.

Titanium: Behalve dat het voorkomt dat voedsel blijft kleven, werkt het ook om het product stevigheid en duurzaamheid te geven door de kans op krassen te verkleinen. Dit veroorzaakt ook een prijsverhoging van het gebruiksvoorwerp.

Keramiek: Van al de genoemde is dit de meest ecologische en gezonde optie. Het geeft geen giftige gassen af, maar je moet het gebruiken bij temperaturen lager dan 260 ° C om de duurzaamheid te behouden. Als je een veilige optie wilt, kun je je toevlucht nemen tot keramische koekenpannen, al moet dat wel speciaal op de verpakking vermeld worden, want er zijn veel producten met een gelijkaardig uiterlijk.

Wil je een duurzamere optie, dan is titanium misschien je keus. Maar als je meer doeltreffendheid wilt, is teflon je doeltreffende en praktische keuze.

(Zichtbare foto: Katarzyna Białasiewicz / 123rf)

Reviews