Last updated: 16-08-2021

How we pick our products

13Products analyzed

25Hours invested

4Studies researched

76Comments collected

Katten zijn huisdieren die zich bij ieder mens vertederen. Ze zijn zo schattig dat ze deel van het gezin worden en we zoeken altijd het beste voor hen, zoals goed kattenspeelgoed. Kattenspeelgoed zijn accessoires die gebruikt worden om de vaardigheden van deze dieren te vermaken en te ontwikkelen als ze thuis alleen gelaten worden, we willen dat ze met andere mensen leven of proberen ze gewoon even af te leiden.

Er zijn verschillende modellen, en allemaal zo schattig dat je niet weet welke je moet kiezen. Daarom geeft dit artikel uitleg over alle varianten die je op de markt kunt vinden, zodat je je huisdier de variant kunt nemen waarvan je denkt dat hij die het lekkerst zal vinden.
Belangrijk om te weten te komen

 • Kattenspeelgoed zijn accessoires die gebruikt worden om de vaardigheden van deze kleine dieren te vermaken en te ontwikkelen als ze thuis alleen gelaten worden, we willen dat ze met andere mensen samenleven, of we proberen ze gewoon een tijdje af te leiden.
 • Kattenspeelgoed wordt verdeeld in interactief, krabben, individueel of complexer en elk heeft een hoofddoel. Krab-speelgoed bijvoorbeeld heeft tot doel hun klauwen te scherpen, terwijl ingewikkeld speelgoed erop gericht is ze een volledige training te geven.
 • Het is belangrijk dat je, voordat je een speeltje koopt, bedenkt hoe oud je kat is, welke activiteiten hij doet, hoeveel tijd je beschikbaar hebt om ermee te spelen en de verscheidenheid aan modellen.

Beste Kattenspeelgoed: Onze selectie

Koopgids

Als je kat graag op ontdekkingstocht gaat en je niet meer weet hoe je hem binnenshuis moet houden, kun je een paar kattenspeeltjes kopen. Hier leggen we hun voor- en nadelen uit, en ook de plaatsen waar je ze kunt kopen.

Kattenspeelgoed helpt deze kleine dieren om hun basisinstincten, zoals jagen, niet te verliezen (Foto: luckybusiness / 123rf.com)

Wat zijn kattenspeeltjes en wat zijn hun voordelen?

Kattenspeelgoed zijn accessoires die gebruikt worden om de vaardigheden van deze dieren te vermaken en te ontwikkelen als ze thuis alleen gelaten worden, we willen dat ze met andere mensen samenleven of gewoon even proberen ze af te leiden.

Kattenspeelgoed is over het algemeen heel gemakkelijk te krijgen en heeft meer voordelen dan nadelen, dus als je een katje thuis hebt en je zoekt ze te vermaken met het beste, moet je dit artikel verder lezen.

Advantages
 • Ze zijn gemakkelijk te plaatsen
 • Ze helpen de vaardigheden van katten te ontwikkelen
 • Ze voorkomen dat ze te veel naar buiten gaan
 • Er zijn verschillende modellen
 • Ze verbeteren hun gedrag
Disadvantages
 • Ze kunnen gemakkelijk verslijten
 • Sommige zijn duur

Interactief krabben, individueel of complex kattenspeelgoed – Waar moet je op letten?

Zoals we in de vorige paragrafen vermeldden, zijn er verschillende soorten kattenspeelgoed om uit te kiezen, afhankelijk van de levensstijl en persoonlijkheid van je huisdier. Hier leggen we de kenmerken van elk uit.

Interactief kattenspeelgoed: Dit soort speelgoed helpt katten hun intelligentie te ontwikkelen door interactie met bewegende delen. Enkele voorbeelden zijn plastic ballen met lekkers of voer erin, of bewegende structuren met verschillende texturen en elementen.

Krabspeelgoed voor katten: Krabbers helpen katten actief te blijven en hun nagels te scherpen, een basale en instinctieve eigenschap voor alle kittens. Een voordeel van krabpalen is dat ze individueel zijn, wat betekent dat ze gebruikt kunnen worden zonder te delen.

Individueel kattenspeelgoed: Dit soort speelgoed is bedoeld om kittens zichzelf te laten vermaken en is meestal een zacht speeltje in de vorm van een muis. Individueel kattenspeelgoed helpt bij de ontwikkeling van hun jachtbewegingen.

Complexer kattenspeelgoed: Deze complexere modellen van speelgoed worden ook wel gyms genoemd en hebben meerdere functies. Ze kunnen bewegende delen bevatten, krabben textuur en rustplaatsen.

Interactief Krabbers Individueel Meer complex
Doel Om hun intelligentie te ontwikkelen Om hun nagels te scherpen Om hun jachtinstinct te ontwikkelen Om ze fit te houden
Grootte Middelgroot Middelgroot-large Small Large
Cost Affordable hx Accessible Accessible-caro Cheap Expensive

Zijn er nog andere soorten kattenspeelgoed?

Zoals we in het hele artikel besproken hebben, zijn er vele soorten ontwerpen in kattenspeelgoed, zodat je er een kunt kiezen die helemaal naar de zin is van je katje. Hier leggen we de modellen uit.

Lasers: Lasers zijn een soort lampen die een rode stip projecteren. Door het over de vloer of een ander oppervlak te bewegen, jagen kittens achter dit licht aan en proberen het te vangen. De lasers ontwikkelen hun jachtvaardigheid en jachtinstinct.

Snackautomaten: Deze kunnen de vorm hebben van een muis, knuffeldier, kegel of bal en zijn speeltjes die snacks of traktaties afgeven als het kitten ze beweegt. Ze helpen hun beweeglijkheid en behendigheid te ontwikkelen.

De opgezette muizen helpen hun behendigheid te ontwikkelen (Foto: MonikaDesigns / Pixabay)

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen kattenspeelgoed kunt vergelijken en beoordelen

Tegenwoordig zijn er veel kattenspeeltjes die zulke leuke ontwerpen hebben dat je er misschien wel een van wilt houden. Om ervoor te zorgen dat je je niet laat verblinden door de verscheidenheid, zijn hier enkele koopcriteria die je moet overwegen voor je er een koopt

 • Leeftijd van de kat
 • Kat’s activiteit
 • Tijd van gebruik
 • Verscheidenheid
 • Grootte van de kat
 • Materiaal

Kattenleeftijd

Net als mensen kunnen kittens aan zwaarlijvigheid lijden als ze niet regelmatig bewegen, en dit verergert naarmate ze ouder worden. Daarom is het belangrijk dat je een speeltje vindt dat bij hun leeftijd past.

Scratchers: Ideaal speelgoed voor oudere katten, want ze kunnen er in klimmen, in tunnels klimmen of zich uitrekken om de spanning in hun lichaam los te laten, zich te ontspannen en hun gedrag in huis te verbeteren.

Individueel speelgoed: Deze kleine muisvormige zachte speeltjes of die met veren waar kittens achteraan kunnen jagen zijn ideaal voor jonge kittens die hun energie kwijt moeten.

Kattenactiviteit

Hoewel katten gelijkaardig gedrag vertonen, kunnen ze 2 verschillende kenmerken vertonen, ofwel zijn ze te stil, ofwel zijn ze zo actief dat ze dingen breken en dagenlang buiten op verkenning gaan. Afhankelijk hiervan kan het gebruik van een soort speeltje aan te bevelen zijn.

Actief: Het is aan te raden thuis dit soort gyms voor katten te hebben met verschillende niveaus, texturen, beweegbare elementen, en ook rustplaatsen, zodat ze zich kunnen vermaken en verkennen zoveel ze willen.

Kalmte: Ze kunnen krabpalen gebruiken om hun nagels te scherpen, en ook interactief of individueel speelgoed om ze te activeren zonder te bewegen. Rustige kittens raken gestrest door vervoerd te moeten worden, dus zijn de hierboven genoemde speeltjes ideaal voor hen.

Gyms zijn heel goed speelgoed voor katten, omdat ze hen helpen een goed gewicht te behouden, en een actief leven te leiden (Foto: Sophkins / Pixabay.com)

Tijdstip van gebruik

Speelgoed op zich is heel leuk voor kittens, maar het is belangrijk de tijd van gebruik te controleren en te bewaken om te voorkomen dat ze gezondheidsproblemen ontwikkelen of hun gedrag verbeteren.

Om kittens te behoeden voor depressie, angst, nervositeit of zelfs om niet meer agressief te zijn, speel je gewoon 30 minuten met het accessoire van je keuze, zodat ze ophouden meubels stuk te maken of te krabben aan iedereen die hen wil aaien.

Verscheidenheid

Er zijn ook andere modellen kattenspeelgoed die je kunt overwegen voor het geval je er een wilt aanschaffen. Ze hebben leuke ontwerpen, zodat je katje zeker urenlang plezier en vermaak zal hebben.

Staven: Dit speeltje bestaat uit een staaf met aan het ene uiteinde een element dat van veren, garen of iets anders kan zijn, en dat de mensen meestal zo bewegen dat de kittens het proberen te vangen.

Speelgoed voor intelligentie: Deze ontwerpen zijn erop gericht de beweeglijkheid van kittens te vergroten en zijn geschikt voor verschillende leeftijden. Ze kunnen helpen hun reukzin te stimuleren of hun belangstelling te wekken, zolang de kat maar begrijpt hoe het speeltje werkt zodat ze niet gefrustreerd raken.

Fleece balletjes: Dit zijn de klassieke bolletjes garen waar kittens vaak mee spelen omdat hun nagels er in verstrikt raken. Het is belangrijk te herkennen of dit speeltje leuk voor ze is of ze alleen maar te veel stress bezorgt.

Tunnel of ren: Dit speeltje helpt je kitten te oefenen door helemaal door de tunnel te gaan. Hij zal behendigheid en lenigheid passief ontwikkelen, dus hij zal niet het gevoel hebben dat hij te veel beweging krijgt.

Kattenmaat

Het is belangrijk rekening te houden met de grootte van je kitten bij het kiezen van het soort speelgoed dat je koopt. Een kitten van een maand oud dat overal in past is niet hetzelfde als een Angorakat die op een enkele bank past.

Kleine katten: Zacht speelgoed, riet of dispenserspeelgoed zijn ideaal voor kleine katten omdat hun kleine pootjes met veren, muizen, balletjes enz. kunnen spelen zonder dat ze wanhopig worden om iets te vangen dat ontsnapt.

Grote katten: Grote katten kunnen ook dispenserspeeltjes gebruiken, zolang ze maar van gemiddelde grootte zijn. Het is echter raadzaam gymzalen te installeren, zodat ze kunnen sporten, vrij bewegen, maar ook rusten als ze dat nodig hebben.

Materiaal

Ongeacht het ontwerp of de grootte van het kattenspeelgoed, is iets heel belangrijks de soort materiaal die gebruikt wordt om het te vervaardigen. Voornamelijk omdat de veiligheid van je huisdier afhangt van een goed materiaal.

Natuurlijk rubber: Als het kattenspeelgoed dat je koopt van rubber gemaakt is, zorg er dan voor dat het natuurlijk en niet giftig is, zodat je kat het met een gerust hart kan gebruiken, want het komt in contact met zijn tong en speeksel.

Stof van hoge kwaliteit: Zorg ervoor dat het speelgoed gemaakt is van stof van hoge kwaliteit die veilig, niet giftig, gemakkelijk te wassen en gezond is. Het is belangrijk dat het zacht en comfortabel is, zodat het de huid van je kat niet beschadigt, maar ook gemakkelijk te hanteren is.

(Zichtbare foto: Anurak Ponapatimet / 123rf.com)

Reviews