Last updated: 16-08-2021

How we pick our products

15Products analyzed

26Hours invested

6Studies researched

82Comments collected

Wie van zijn huisdieren houdt, weet hoe belangrijk het is om ze alles te geven wat ze nodig hebben om het comfortabel te hebben. Deze keer geven we commentaar op kattenbedden; een plek waar onze kleine vriend rust en vele uren doorbrengt.

In het volgende artikel leer je de nodige criteria om een kattenbed op de juiste manier te kiezen. Hoe eenvoudig het ook lijkt, je huisdier heeft het juiste product nodig, zowel voor hem als voor de omgeving waarin hij leeft. We vermelden de soorten, prijzen, waar je ze kunt kopen en nog veel meer!
Belangrijk om te weten

 • Een kattenbed is een accessoire dat gemaakt is om je huisdier te laten rusten, slapen en zoveel tijd te laten doorbrengen als het wil. Dit element heeft het voordeel dat het ons helpt de hygiëne in huis te handhaven, de kat een unieke plaats te geven om tot rust te komen en hem te beschermen tegen de kou, of hem gewoon zijn eigen territorium te geven.
 • Je kunt kiezen voor een open of gesloten soort kattenbakvulling. Eerst en vooral moet je rekening houden met de beschikbare ruimte, het gedrag en de voorkeuren van de kat. Een open kattenbakvulling biedt je kat een ruimte om zich uit te strekken en rond te kijken, terwijl een gesloten kattenbakvulling als schuilplaats fungeert en je kat isoleert.
 • Om het beste kattenbed te kiezen, raden we aan rekening te houden met factoren als de grootte van de kat en de afmetingen van het bed, het ontwerp dat bij de vorm van je huis past, de juiste materialen en hoe gemakkelijk het schoon te maken en te onderhouden is.

Beste Kattenbed: Onze selectie

Koopgids

Het is belangrijk dat de kat een eigen territorium heeft waarin hij zich op zijn gemak voelt, het is niet alleen een ruimte die hij op zijn eigen manier kan beheersen, maar dient je ook om orde en netheid in je huis te handhaven. We gaan nu in op de details, zodat je de beste aankoop kunt doen!

Ook al ligt je kat graag in je bed, toch is het heel voordelig als hij zijn eigen ruimte heeft (Foto: Anurak Ponapatimet / 123rf.com)

Wat is een kattenbed en wat zijn de voordelen ervan?

Net als een mens of een ander soort huisdier heeft ook een kat een plaats nodig om te slapen en te rusten. Kattenbedden bieden een comfortabele, koele of warme ruimte, afhankelijk van de tijd van het jaar. Anderzijds zijn ze heel nuttig om de integriteit van andere meubels en de hygiëne van het huis te bewaren.

Ze moeten comfortabel en zacht zijn, zodat ze kunnen rusten en zich uitstrekken

Kattenbedden zijn niet alleen hun unieke plek, ze zijn ook perfect om ons dier uit te rekken en het grootste deel van de dag door te brengen als ze dat willen. Deze zijn zacht, gedempt en kunnen zelfs andere accessoires hebben om er een plek voor spel, anti-stress en ontspanning van te maken.

Advantages
 • Helpt de hygiëne te handhaven
 • Ontwikkelt territorialiteit in de eigen ruimte
 • Temperatuurregeling
 • Direct comfort
 • Voorkomt beschadiging van andere huishoudelijke accessoires
Disadvantages
 • Problemen met de aanpassing aan de nieuwe ruimte
 • Is een broedplaats voor haren, geurtjes en bacteriën
 • Kan de groei van ongedierte bevorderen

Open of gesloten kattenbed – waar moet je op letten?

Hoewel het altijd afhangt van wat het beste bij hem past, kun je kiezen tussen twee soorten kattenbakvulling. Welk type je ook kiest, het is raadzaam zijn slaaphouding in de gaten te houden, zijn favoriete plaats in huis te bepalen of hoge plaatsen te overwegen, zodat hij zijn territorium onder controle kan houden.

Open kattenbedden: Deze zijn ideaal voor katten die zich graag uitstrekken en rondrollen. In principe is het een zacht en comfortabel mini matrasje; dit kan glad zijn of met verhoogde gedeelten waar de kat zijn kop op kan laten rusten. Ook is het, afhankelijk van de leeftijd van de kat, aan te bevelen er een speeltje of krabpaal bij te zetten om hem bezig te houden.

Gesloten kattenbed: Het vormt een soort schuilplaats die het van buitenaf isoleert. Ze bevatten meestal een matras binnenin voor meer comfort. Ze zijn iets moeilijker schoon te maken door hun constructie, maar veel aantrekkelijker voor katten die van donkere plaatsen houden. Ze bieden ook een betere bescherming tegen de kou.

Open kattenbed Gesloten kattenbed
Kattenhouding Gestrekt Gekruld
Ideaal voor Warm weer Koud weer
Ontwerpen Hangmat, matras, slaapzak, nido Grot, doos, iglo en krabpalen
Ideale plaats Op de grond of op meubels In hoeken, tuinen of op stabiele platforms

Natuurlijke materialen zijn perfect voor elk weertype (Foto van de Zichtbare afbeelding): Anurak Ponapatimet/ nl.123rf.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je verschillende modellen kattenbedden kunt vergelijken en beoordelen

Om een weloverwogen keuze te maken, raden we je aan de overeenkomsten tussen de verschillende soorten kattenbedden te overwegen, zodat je het bed kunt kiezen dat het beste bij jou en je kat past. Laat je niet misleiden door subjectieve meningen en geef je kat wat hij nodig heeft!

 • Maat
 • Ontwerp
 • Materialen
 • Netheid

Maat

Kattenbedden zijn, in hun algemene structuur, meestal groot en open voor het gebruiksgemak en comfort van het dier. Dit maakt de keuze van de maten heel gemakkelijk, want ze zijn groot en standaard voor elk ras en elke grootte van dier. Andere maten zijn:

Small/Medium: Het is altijd aan te bevelen de kattenbakvulling groter te laten zijn dan de kat, zodat de kat zich kan bewegen of krabben. Voor kittens of jonge katten zijn kleine tot middelgrote bedden met accessoires om de kat bezig te houden aan te bevelen. Ideaal voor rassen als Balinees, Burnes, Munchkin, enz.

Large: Deze zijn ideaal voor jonge katten die de overgang naar volwassenheid maken, oudere katten of katten met verminderde mobiliteit. Ze moeten gewatteerd zijn zodat de kat zich comfortabel voelt en accessoires vermijden, zodat hij kan rusten en vrij bewegen. Speciaal voor rassen als de Noorse Boskat, Perzische, Ragdoll, enz.

Geschatte diameter Geschat gewicht
Smalla 50 – 60 cm 5 – 10 kg
Mediuma 60-70 cm 10 – 17 kg
Largea 70-80 cm 20 – 25 kg

Ontwerpen

Kattenbedden zijn er in een grote verscheidenheid aan ontwerpen, kleuren en stijlen. Deze keer richten we ons op de vorm van kattenbedden en beschrijven we ze elk in detail. Zo kun je er een kiezen die het best past bij de inrichting van je huis of bij de plaats waar je kat gewoonlijk neerstrijkt.

Iglo: Het ontwerp is opvallend en de vorm is omsloten om de kat te beschermen, en zo beschutting te bieden tegen zowel het weer als de algemene omgeving. Sommige bevatten krabplaatsen of speeltjes. Een matras of slaapzak moet erin verwerkt worden voor comfort en staat mooi in hoeken of op meubels.

Dona/ ovaal: Creëert een soort wieg, waarin de kat zich op zijn gemak en half afgezonderd kan voelen. Het midden is opgevuld en de randen zijn hoog. Ze zijn ideaal voor katten die graag opgekruld slapen om warm te blijven. Het ondersteunt ook het hoofd en helpt bij het aannemen van verschillende houdingen. Het staat overal in huis goed.

Matra: Ze zijn hetzelfde als matrassen voor mensen. Ze hebben geen randen en zijn geschikt voor alle soorten katten. Speciaal aanbevolen voor grote katten of katten met een beperkte mobiliteit; ideaal voor katten die zich graag uitstrekken en naar veel kanten draaien. Ze zien er overal in huis of op een bank geweldig uit.

Verhoogde bedden stellen je kat in staat verschillende houdingen aan te nemen en zich uit te strekken (Uitgelichte foto: Alena Ozerova/ nl.123rf.com)

Materialen

Het belangrijkste bij de keuze van het materiaal van een kattenbed is dat het geschikt is voor het soort klimaat waarin je woont. Het is aan te bevelen dat het koel is of zich aan verschillende temperaturen kan aanpassen, anders heb je misschien twee of meer bedden voor verschillende seizoenen.

Natuurlijke stof: Organische materialen zoals katoen, denim of wol zijn perfect. Ze zijn ademend en luchtdoorlatend, ideaal voor elk klimaat. Ze zijn ook zacht en hypoallergeen, zodat je kat zich comfortabel, beschermd en warm zal voelen. Geef de voorkeur aan natuurlijke stof als je je kat een veilige, duurzame en zachte slaapplaats wilt geven.

Synthetische stof: Microvezel of pluche zijn favoriet. Hun prijs is veel goedkoper dan die van natuurlijke vezels. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, verliezen hun grootte niet en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. We raden synthetische stoffen aan voor koude klimaten en bij voorkeur ook hypoallergene.

Schoonmaken

Kattenbedden moeten gemakkelijk schoon te maken zijn, want ze zijn een bron van haren en bacteriën en mogen niet door het huis verspreid worden. Dit kan allergieën en nare geurtjes veroorzaken, wat we natuurlijk allemaal willen vermijden.

Uitneembare onderdelen: Behalve dat het ons helpt het kattenbed overal te installeren, kunnen we het ook veel gemakkelijker schoonmaken als de onderdelen ervan van elkaar gescheiden kunnen worden. Zo kunnen we het vuilste deel wassen of ze gewoon in de wasmachine doen. Deze eigenschap wordt aanbevolen voor alle soorten bedden en ruimten.

Waterdicht maken: Zoek naar waterafstotend materiaal of beddegoed. Ze kunnen gemakkelijk met een doekje regelmatig schoongeveegd worden en alleen in de wasmachine gewassen worden als dat nodig is. Deze voorziening is aan te bevelen voor katten die overal plassen, buitenbedden of als je ze niet vaak kunt wassen.

(Zichtbare foto: Alena Ozerova / 123rf.com)

Reviews