Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

We leven in een tijdperk waarin steeds grotere hoeveelheden informatie op virtuele media worden opgeslagen, terwijl apparaten steeds kleiner en dunner worden. Daarom is een kaartlezer noodzakelijk!

Een goede lezer geeft je toegang tot gegevens van geheugenkaarten, zelfs in elektronische apparaten die geen kaartsleuven hebben. Bovendien ondersteunen ze verschillende formaten en kunnen ze verbinding maken met verschillende besturingssystemen.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten om de juiste kaartlezer te kiezen. We zullen het hebben over de technische specificaties en andere eigenschappen die van cruciaal belang zijn om van gegevensoverdracht nooit meer een probleem te maken!
Belangrijk om te weten

 • Tegenwoordig hebben veel laptops en elektronische apparaten geen geheugenkaartsleuven. Om gegevens te kunnen overdragen is een kaartlezer een goede optie.
 • Lezers kunnen ofwel compatibel zijn met slechts enkele veelgebruikte soorten geheugenkaarten, of universeel. Gebruik je andere formaten dan de traditionele SD, dan is kiezen voor de tweede optie de oplossing.
 • De modernste modellen zijn al compatibel met USB 3.0, wat de snelheid van de gegevensoverdracht sterk verhoogt.

Beste Kaartlezer: Onze selectie

Om je te helpen kiezen, hebben we kaartlezer modellen geselecteerd die veel kwaliteit hebben. Hieronder vertellen we je iets meer over elk van hen. Zo weet je wat er zo bijzonder aan is!

Koopgids

Nu je enkele van de belangrijkste kaartlezer modellen kent, is het tijd om meer over de apparaten zelf te weten te komen.

Waarom zou je er een moeten hebben? Wat zijn de voordelen en nadelen? Hoe kies je de jouwe? Laten we het over al deze aspecten hebben!

Imagem mostra uma pessoa usando um leitor de cartão de memória com uma xícara de café ao lado.

Vakmensen zoals fotografen en computertechnici gebruiken dagelijks kaartlezers. (Bron: Suwinai Sukanant / 123rf)

Wat is een kaartlezer en waarvoor dient hij?

Heb je ooit de onaangename ervaring gehad dat je een geheugenkaart in een laptop of tablet moet steken en je realiseert dat er geen gleuf is?

Of erger nog, dat je een camera hebt met een geheugenkaart die er als geen ander uitziet dat je ooit gezien hebt, en geen idee hebt hoe je hem in een ander elektronisch apparaat moet steken?
De

kaartlezer bestaat om deze situaties op te lossen! Het is een apparaat met verschillende ingangen, compatibel met meestal tientallen formaten geheugenkaarten, en in staat om via een USB of micro USB kabel op elk ander apparaat aan te sluiten.

Gewoonlijk klein, zodat je het overal mee naartoe kunt nemen, helpt de kaartlezer bij het overzetten van bestanden tussen camera’s, mobiele telefoons, laptops, tablets, MP3 spelers en dergelijke.

Telkens als je gegevens van geheugenkaarten moet overzetten, weet je dat je dat snel en veilig kunt doen!

De geheugenkaart is een relatief nieuwe uitvinding. Het werd ontwikkeld in de jaren 1990 toen diskettes verouderd raakten en vervangen moesten worden.

SanDisk was verantwoordelijk voor de introductie van de eerste geheugenkaart in de geschiedenis in 1994. Hij was van het Compact Flash (CF) type en had een zeer beperkte capaciteit en overdrachtssnelheid in vergelijking met wat tegenwoordig verkrijgbaar is.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kaartlezer?

De lezer maakt het mogelijk gegevens op een geheugenkaart te benaderen, ook op toestellen die geen kaartsleuf hebben. Dit is belangrijk in een tijdperk van steeds kleinere en dunnere toestellen.

Omdat ze zeer veelzijdig zijn en verschillende soorten kaarten ondersteunen, helpen ze ook om gegevens te ontsluiten van formaten die uit de mode geraakt zijn en tegenwoordig nog maar zelden gebruikt worden. Zonder kaartlezer kan het onmogelijk zijn bij sommige media te komen.

Als negatief punt kunnen we erop wijzen dat het al gebruikelijk is dat gegevens in de cloud worden opgeslagen, en ook via wifi of bluetooth worden overgebracht. Dit maakt het gebruik van de kaartlezer heel specifiek.

Je kunt de lezer gebruiken om gegevens over te brengen van een oude fotocamera naar een notebook zonder kaartsleuf, bijvoorbeeld. Omdat het model niet over de huidige technologieën beschikt, is dit de enige mogelijke manier van gegevensoverdracht.

Maar als de twee apparaten nieuw zijn, zullen ze waarschijnlijk modernere en snellere manieren hebben om gegevens over te brengen, wat de kaartlezer enigszins overbodig maakt.

Zie in onderstaande tabel de belangrijkste voor- en nadelen van de kaartlezer:

Voordelen
 • Je kunt er gegevens mee overzetten naar toestellen zonder geheugenkaartsleuf
 • Hij ondersteunt diverse kaartformaten
 • Hij is klein en gemakkelijk mee te nemen
 • Het gebruik is heel gemakkelijk
Nadelen
 • Zeer specifiek gebruik: Het heeft geen zin er een te kopen als je toestellen een geheugenkaartsleuf hebben
 • Met de nieuwe technologieën die opkomen is de tendens dat hij verouderd zal raken

Welke formaten worden door de kaartlezer ondersteund?

Als we de technische specificaties van een kaartlezer lezen, komen we de informatie tegen dat hij verschillende soorten media ondersteunt. “8 in 1”, “15 in 1” en zelfs “40 in 1” zijn enkele van de getallen die we vinden.

Maar wat betekent dit? In principe zijn er verschillende soorten geheugenkaarten.

We zijn al gewend geraakt aan de acroniemen SD kaart, Micro SD en Mini SD. Omdat ze bijna altijd in onze mobiele telefoons aanwezig zijn, zijn ze het meest bekend. We kennen ook goed de Memory Stick, die in Sony apparaten gebruikt wordt.

Om de verschillen tussen kaarten van het type SD, CF, Mini SD en andere beter te begrijpen, naast hun technische specificaties, raden we de volgende video van Canal Claquete aan:

Je vraagt je misschien af hoe je kunt weten of een lezer de soorten kaarten ondersteunt die je nodig hebt. Er is geen magische formule. Je moet de technische specificaties lezen van de modellen die je kiest!

Voor elk lezersmodel kan er een kleine variatie zijn. Bekijk de technische specificaties!

Aankoopcriteria: Waarop moet je letten bij de aanschaf van je kaartlezer

Laten we het nu hebben over technische specificaties. We hebben enkele belangrijke criteria geselecteerd waar je op moet letten bij je aankoop:

 • Overdrachtssnelheid
 • Verenigbaarheid
 • Draagbaarheid
 • Multifunctionaliteit

Hieronder leggen we iets uit over elk van deze criteria!

Overdrachtssnelheid

Hoe geavanceerder de technologie van een kaartlezer, hoe hoger zijn overdrachtssnelheid. Een model dat compatibel is met USB 3.0, bijvoorbeeld, zal sneller zijn dan een dat alleen USB 2.0 ondersteunt.

Maar let wel op de snelheidscijfers op de verpakking. Veel kaartlezers werken met 480 mb/s, wat al voldoende is. Vermijd modellen die lager zijn dan dat!

Compatibiliteit

Wat is het besturingssysteem van het elektronische apparaat waarnaar je de gegevens zult overbrengen? Windows, Mac, Linux, een andere? Controleer of de gekozen lezer compatibel is met dat systeem!

Let ook op de versie. Het is moeilijk om lezers te vinden die compatibel zijn met oudere systemen, zoals Windows 98. En zorg ervoor dat het model dat je kiest bij de tijd is en compatibel met, bijvoorbeeld, Windows 10.

Draagbaarheid

Gebruik je de kaartlezer alleen thuis of verleen je diensten waarvoor hij nodig kan zijn? Gebruik je hem ook in een werkomgeving of bij vrienden thuis?

De meeste kaartlezers zijn klein en gemakkelijk mee te nemen, zelfs in je broekzak. Maar sommige, vooral universele en multifunctionele lezers, kunnen groter zijn. Houd in de gaten hoe gemakkelijk het model dat je kiest te dragen is.

 Imagem mostra dedos humanos segurando um leitor de cartão portátil.

Sommige kaartlezer modellen zijn erg klein en draagbaar. (Bron: adrianhancu / 123rf)

Multifunctionaliteit

Sommige kaartlezers hebben ook andere functies, zoals een USB hub of een station voor harde schijven. Voor de meeste mensen is dit niet van belang, maar vooral voor mensen die in de IT sector werken kan deze multifunctionaliteit nuttig zijn.

Als de prijs het waard is, kan het dus in sommige situaties interessant zijn een multifunctioneel toestel te kopen. Overweeg het!

(Featured Image Source: Suwinai Sukanant / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies