Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

37Bestede uren

38Beoordeelde onderzoeken

116Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Italiaanse koffiezetapparaat test 2021. Hier stellen we alle Italiaanse koffiemachines voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste Italiaanse koffiemachine voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een Italiaans koffiezetapparaat wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Italiaanse koffiemachines helpen je thuis de ultieme koffie-ervaring te maken. In principe worden Italiaanse koffiezetapparaten onderverdeeld in espressomachines, automatische koffiezetapparaten en portafiltermachines.
 • Espresso makers zetten je koffie op je fornuis in een paar minuten. Volautomatische koffiezetapparaten werken automatisch met een druk op de knop.
 • Koffiezetapparaten zijn halfautomatische koffiezetapparaten en worden ook vaak met een molen verkocht. Deze functie stelt je in staat je koffie individueel te bereiden. Ze zijn echter tijdrovender dan volautomatische koffiezetapparaten.

Beste italiaans koffiezetapparaat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Italiaans koffiezetapparaat koopt

Voor wie is een Italiaans koffiezetapparaat geschikt?

Een Italiaans koffiezetapparaat is in principe geschikt voor iedereen. De vele voordelen maken het Italiaanse koffiezetapparaat tot een van de populairste koffiezetmogelijkheden van vandaag.

De maling van de koffie is belangrijk voor de bereiding van een aromatische koffie. (Image source: unsplash.com / Hanny-Naibaho)

Omdat koffiemachines, vooral Italiaanse koffiemachines, variëren van de eenvoudige klassieke tot de gesofisticeerde portafiltermachine, hebben we wat informatie uitgezocht om je te helpen precies de juiste koffiemachine te vinden voor perfect koffiegenot.

In principe maken we onderscheid tussen espressomachines, portafiltermachines en volautomatische koffiemachines.

Maar welke van de Italiaanse koffiemachines is voor welk doel het beste? Professionele espressomachines bieden je het ultieme genot.

Maar hun prijs en ook hun omvang zijn enkele van de redenen waarom volautomatische koffiezetapparaten een plaats hebben kunnen veroveren in particuliere huishoudens.

Als instapapparaten worden capsule- of padmachines vaak eerst gekocht om af en toe van een heerlijke koffie te genieten.

Wat kan ik met mijn Italiaanse koffiemachine maken?

In principe kan elke Italiaanse koffiemachine alle dranken die hij in zijn gamma heeft perfect maken. Je moet je niet laten verblinden door de naam “espresso machine”, die ook algemeen in gebruik is.

Een portafiltermachine kan ook een uitstekende espresso maken, en afhankelijk van het programma ook alle andere koffievarianten, zoals cacao en melkvarianten.

Echt heerlijke opgeschuimde melk, zoals die gebruikt wordt voor latte macchiato, is pas sinds een paar jaar opgenomen in de programma’s van Italiaanse koffiemachines.

We hebben hier de meest voorkomende Italiaanse bereidingswijzen met een Italiaanse koffiemachine op een rijtje gezet. Dit zijn de meest voorkomende varianten.

 • Caffè (espresso)
 • Doppio (dubbele espresso)
 • Ristretto (espresso met ca. 15-20ml)
 • Lungo (espresso met ca. 35-40ml)
 • Caffè Macchiato (een scheutje melk in deze espresso doet het op een mini cappuccino lijken)
 • Caffè Corretto (espresso met grappa of andere sterke drank)
 • Cappuccino (een derde van elk espresso, warme melk en melkschuim)
 • Caffè Latte (Italiaanse variant van de latte)
 • Latte Macchiato (opgeschuimde melk met een voorzichtig toegevoegde espresso)

Andere mogelijkheden die met een Italiaans koffiezetapparaat bereid kunnen worden.

 • Chocolade drinken
 • Thee
 • Warm water

Welke soorten koffiebranden zijn er voor Italiaanse koffiezetapparaten?

Waar je je Italiaanse koffiemachine mee vult voor het ultieme koffiegenot is niet geheel onbelangrijk, en daarom hebben we voor je samengevat welke soorten koffiebranden er zijn

Type van roosteren beschrijving
Licht geroosterd bleek of kaneel geroosterd
Medium roast American roast, breakfast roast
Sterk gebraad licht Frans gebraad, Weens gebraad
Dubbel gebraad Continentaal gebraad, Frans gebraad
Italiaans geroosterd espresso geroosterd

Hoe sterker de branding, hoe intenser de smaak van je Italiaanse koffie. Op basis van je gebruikelijke koffiesmaak kun je hiermee dichter bij je perfecte branding komen.

Met welke uitrusting moet je een Italiaanse koffiemachine kopen?

Voor we in detail ingaan op de voor- en nadelen van een Italiaans koffiezetapparaat, hebben we een kort overzicht samengesteld van de apparatuur die je nodig hebt en waar je op moet letten.

Hoe groter je Italiaanse koffiemachine, hoe meer accessoires je nodig zult hebben. Hoe meer accessoires je nodig hebt, hoe groter de Italiaanse koffiemachine.

 • Voor je espresso maker moet je een aluminium microfilter kopen en de pakkingen, afhankelijk van het model. Dit zijn verbruiksartikelen.
 • Voor volautomatische koffiezetapparaten zijn er vele varianten en accessoires, afhankelijk van de bereidingsmogelijkheden. Ze moeten Aqua Clean filters bevatten om verkalking te voorkomen en uitneembare melkreservoirs voor hygiënisch gebruik.
 • Voor de portafiltermachines zijn er Razors voor precieze gramdosering, enkel- en dubbelwandige filterkorven, roestvrijstalen melkkannen, waterfilterhouders en filterreinigingssets.

Als je een Italiaanse koffiemachine met melkbereiding kiest, zorg er dan voor dat je hem hygiënisch kunt schoonmaken.

Het is ook belangrijk de machine te ontkalken, anders beïnvloedt dit de levensduur van het apparaat en de smaak van de koffie.

Welke fabrikanten van Italiaanse koffiemachines zijn er?

We hebben deze lijst samengesteld met de belangrijkste merken van Italiaanse koffiemachines

 • DeLonghi
 • Krups
 • Alessi
 • Gianni
 • Bezzera
 • La Pavoni
 • La San Marco

Er zijn zeker veel andere fabrikanten en merken. Maar de meeste zijn Italiaanse fabrikanten en die zijn al tientallen jaren bezig met de productie en voortdurende verbetering van hun Italiaanse koffiemachines.

Wat zijn de alternatieven voor een Italiaanse koffiemachine?

Italiaanse koffiemachines kunnen uit veel verschillende programmavarianten bestaan. Elk van de modellen heeft zijn eigen voor- en nadelen.

De klassieker en nog steeds erg populair is met de hand gezette koffie, het blijft een mooi alternatief voor Italiaanse koffiemachines. (Image source: unsplash.com / Karl-Fredrickson)

In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven voor een Italiaanse koffiemachine.

Handfilterkoffie

Handfilterkoffie; Het koffiepoeder wordt in de filter gedaan, die bekleed is met een papieren filter, het hete water wordt toegevoegd om op te zwellen en geleidelijk op te vullen. Het duurt ongeveer 3-4 minuten.

Koffiezetapparaat

Verkrijgbaar in vele maten, varianten en prijsklassen. De gewenste hoeveelheid water wordt erin gegoten en de koffie met het filter wordt in het daarvoor bestemde inzetstuk geschoven. Duurt ongeveer 3-4 minuten.

Pad machine

Meer gevarieerde bereidingsmogelijkheden, bereid met een druk op de knop. Het enige wat je eerst hoeft te doen is de geschikte pad erin te doen en te zorgen dat er voldoende water in het reservoir zit.

Capsule machine

Het meest veelzijdige alternatief dat je met een druk op de knop kunt bereiden.

Behalve het waterreservoir, dat gevuld moet worden, moet je soms ook de capsules vervangen (latte macchiato: 1 x espresso en 1 x melkcapsule) en ze, afhankelijk van de machine, zelf doseren.

Besluit: Welke soorten Italiaanse koffiemachines zijn er en welke is de juiste voor jou?

Een Italiaanse koffiemachine is niet zomaar een Italiaanse koffiemachine. Er zijn verschillende machines die onder deze benaming vallen, maar ze verschillen van elkaar.

Als je een Italiaans koffiezetapparaat wilt kopen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen

 • Espresso apparaat
 • Koffiezetapparaat
 • Automatisch koffiezetapparaat

Wat zijn de kenmerken van een espresso maker en wat zijn de voor- en nadelen?

Bij espressomachines wordt een metalen pot op het fornuis verwarmd. Binnenin de espressopot zitten verschillende bakjes, het bakje voor het poeder en het waterbakje.

De twee componenten smelten samen tot een espresso. De korte bereidingstijd van ongeveer 3-4 minuten is een bijzonder pluspunt, naast de goede smaak.

De bereiding van een espresso ’s morgens of gewoon tussendoor op het fornuis, met de espresso maker. (Image source: unsplash.com / Eric-Barbeau)

Zorg ervoor wat voor soort fornuis je thuis hebt, inductie of keramische kookplaat, zodat je je espressopotje ook kunt gebruiken.

Voordelen
 • Geen elektriciteit nodig
 • Goedkoop in aanschaf
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen
 • Weinig bereidingsmogelijkheden
 • Kleine hoeveelheden mogelijk
 • Weinig doseermogelijkheden

Waarin onderscheidt zich een volautomatische koffiemachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Italiaanse volautomatische koffiemachines zijn geschikt voor particuliere gebruikers en commerciële bedrijven.

Ze hebben een mooie, elegante vormgeving en een ruime keuze aan bereidingsmogelijkheden.

Volautomatische koffiemachines bieden een grote verscheidenheid aan bereidingsmogelijkheden. Sommige modellen doen in niets onder voor portafiltermachines. (Image source: unsplash.com / David-Charles)

De eenvoudigere bediening met een druk op de knop, en de grootte, zijn vaak even overtuigend als de lagere prijs in vergelijking met portafiltermachines.

Voordelen
 • Veel bereidingsmogelijkheden
 • Mooie ontwerpen
 • Bereiding met een druk op de knop
 • Aromatische koffie
Nadelen
 • Moeilijker schoonmaken
 • Soms duur
 • Groter volume
 • Geen grote hoeveelheden te bereiden

Wat onderscheidt een portafiltermachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Met deze Italiaanse koffiemachine kun je bijna alle instellingen voor de bereiding zelf maken.

Zeef koffiemachines zijn de meest verfijnde Italiaanse koffiemachines die je op de markt kunt kopen. Met de individuele instellingen kun je de perfecte koffie bereiden. (Image source: unsplash.com / Blake-Richard)

De maling van je koffie is weer bepalend voor het overeenkomstige resultaat, want als het poeder te grof is, wordt de espresso verwaterd, terwijl gewone koffie bitter kan smaken als het poeder te fijn gemalen is.

Voordelen
 • Veel bereidingsmogelijkheden
 • Zeer hoge druk mogelijk
 • Bereiding met een druk op de knop
 • Aromatische koffie
 • Minder bitter
Nadelen
 • Duurder om schoon te maken
 • Duurder in aanschaf
 • Groter volume
 • Groot apparaat dat ruimte nodig heeft
 • Lange opwarmtijd

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om Italiaanse koffiemachines te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke Italiaanse koffiemachines.

De criteria die je kunt gebruiken om Italiaanse koffiemachines te vergelijken zijn onder andere

 • Schoonmaken
 • Melkopschuimer
 • Waterreservoir
 • Koffie
 • Slijpmachine
 • Watertemperatuur

Reinigen

Regelmatig reinigen van automatische koffiezetapparaten en portafiltermachines is heel belangrijk om te voorkomen dat er zich binnenin ziektekiemen vormen.

Speciale hygiëne is vereist, vooral voor modellen met melkbereiding. Bij veel modellen moet de hele brouwgroep verwijderd en onder water gereinigd worden.

Sommige premium machines hebben automatische reinigingssystemen, waardoor je de zetgroep niet meer met de hand hoeft schoon te maken.

Melkopschuimer

Volautomatische koffiemachines hebben vaak een stoompijpje aan de zijkant. Zo kun je een lepel melkschuim maken. Hoogwaardige volautomatische koffiezetapparaten met de one-touch functie maken melkschuim met een druk op de knop.

Waterreservoir

De capaciteit van het waterreservoir wordt vaak onderschat. Grotere waterreservoirs van minstens 1.8 liter zijn aan te bevelen, vooral bij hoger koffieverbruik.

Kijk voor je koopt naar de vulcapaciteit, om er zeker van te zijn dat voor één kopje 125 ml en voor één beker 250 ml water nodig is.

Koffie

De sterkte van de koffie kan geregeld worden met de hoeveelheid koffie. De meeste Italiaanse koffiemachines hebben hiervoor verschillende niveaus, die voor elk kopje kunnen worden ingesteld.

Sommige machines van hoge kwaliteit hebben extra geheugenprogramma’s om verschillende voorkeuren in te stellen.

Het koffiebonenvak Sommige machines herkennen niet of het vak leeg is of niet en zetten je koffie toch. Je moet je ervan vergewissen dat je een voldoende groot koffiecompartiment hebt voor je koopt.

Grinder

Echt goede koffie heeft twee dingen nodig – koffie van hoge kwaliteit en een uitgekiende bereidingstechniek om er consistent van te kunnen genieten.

Handgeplukte koffiebonen en een op kwaliteit geteste Italiaanse koffiemachine maken deze plezierige ervaring mogelijk. Kijk eens naar de verschillende grinders en de mate van maling die deze molen kan produceren.

Watertemperatuur

Om ervoor te zorgen dat de koffie aromatisch smaakt en heet genoeg in het kopje terechtkomt, moet de brouwtemperatuur heel fijn afgesteld worden. Dan is er de hete stoom voor het melkschuim. Om de smaak echt tot zijn recht te laten komen, moet hij niet te heet maar ook niet te koud zijn. De temperatuurregeling van de Italiaanse koffiemachine kan daarom een heel belangrijk aankoopcriterium zijn.

Wetenswaardigheden over Italiaanse koffiemachines

Kan ik reserveonderdelen krijgen voor mijn Italiaanse koffiemachine?

Onderdelen voor je Italiaanse koffiemachine koop je het best rechtstreeks bij de fabrikant. De reden hiervoor is, afgezien van de garantie- en waarborgaanspraken die je hebt, dat je dan echt de juiste onderdelen krijgt.

Als je de verkeerde onderdelen koopt, kan dat een negatief effect hebben op je Italiaanse koffiemachine en kunnen je garantie- en waarborgclaims ongeldig gemaakt worden.

Als er iets mis is met je Italiaanse koffiemachine, neem dan direct contact op met je dealer of de fabrikant.

Hoe werkt een Italiaans koffiezetapparaat?

Zoals we in deze gids gezien hebben, zijn Italiaanse koffiezetapparaten heel divers en kunnen we niet in algemene termen zeggen hoe alle Italiaanse koffiezetapparaten werken.

Onze tip is om te proberen video’s en gebruiksaanwijzingen te vinden over precies de Italiaanse koffiemachine die je wilt kopen, voor je hem koopt. Zelfs een verschillende modellenreeks kan al verschillende functies hebben of anders gereinigd worden, en daarom is het zo belangrijk altijd de expliciete machine te zoeken.

Als je de handleiding kwijt bent, geen nood, de fabrikant stuurt je een nieuwe of je vindt de handleiding voor je Italiaanse koffiemachine meestal op de website van de fabrikant.

We hebben deze video zo gekozen dat je kunt zien hoe je koffie zet met de espressomaker.

Welke koffiebonen zijn geschikt voor heel goede espresso?

Espresso is beroemd om zijn sterke en licht bittere smaak, naast dit kenmerk bevat espresso een zeer hoog cafeïnegehalte.

De boon die het meest aan deze definitie beantwoordt is dus de Robusta koffieboon. Hij wordt door koffieboeren gewaardeerd om zijn veerkracht en komt vooral uit West-Afrika en Zuidoost-Azië.

We raden echter andere koffiebonen aan, die tot de populairste soorten behoren

 • Arabica
 • Liberica
 • Excelsa
 • Stenophylla
 • Kopi Luwak

Hoe maak ik mijn Italiaanse koffiemachine schoon?

Deze video laat zien hoe je je espressomachine dagelijks schoonmaakt.

De volgende reinigingsprocedure wordt aanbevolen om een portafiltermachine vrij te maken van koffieoliën en andere onzuiverheden

 1. Neem de portafilter uit de machine, maak de brouwzeven schoon en doe ze in een bak met koffievetoplosmiddel.
 2. Plaats een dummyzeef in de portafilter en vul hem met het reinigingspoeder. Zet dan de filterhouder weer op zijn plaats. Druk dan verschillende keren op de trekknop om de leidingen en de brouwkop van de machine schoon te maken. Verwijder dan het portafilter en maak de groepskop schoon met water.
 3. Verwijder eventuele resten schoonmaakmiddel van de dummy zeef onder stromend water.
 4. Zet het portafilter weer in elkaar en verwijder eventuele resten van het afwasmiddel door met het brouwwater enkele malen te brouwen zonder koffiedik.
 5. Maak de afdichtingen van de groepenkop schoon met een borstel.
 6. Week de portafilter nu een paar uur in koffievetoplosmiddel. Zorg ervoor dat het plastic handvat van de portafilter niet in contact komt met de reiniger.
 7. Draai de schroef van de douche los en plaats de zeef in de reinigingsoplossing. Zet na de reiniging alle onderdelen weer zorgvuldig in elkaar.

Beeldbron: 123rf.com / Bujdoso A.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies