Last updated: 28-09-2021

How we pick our products

33Products analyzed

42Hours invested

41Studies researched

101Comments collected

Welkom bij onze grote Ice Crusher Test 2023. Hier stellen we alle ijsbrekers voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste ijsvergruizer voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een ijsvergruizer wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een ijsvergruizer geeft je vers, niet klevend vergruisd ijs, waarmee je verschillende cocktails kunt koelen.
 • Afhankelijk van hoeveel geld je aan een breker wilt uitgeven, is een handbediende of elektrische ijsbreker beter geschikt voor jou en je doeleinden.
 • Een standmixer of staafmixer met ice crush functie is vooral op feestjes handig om snel crushed ice te maken.

Beste ice crusher: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een ijsvergruizer

koopt

Wat zijn de voordelen van een ijsvergruizer boven reeds vergruisd ijs in de klein- of groothandel?

Je hoeft ijs niet per se zelf te crushen, je kunt het ook al in deze vorm kopen. Maar een ijsvergruizer heeft enkele voordelen, vooral als het gaat om je flexibiliteit en het nauwkeurig bereiden van hoeveelheden.

Crushed ice kun je kopen in drankenmarkten, bij benzinestations en in diverse supermarkten. De hoeveelheid die te koop is, is meestal erg groot. In principe kun je nauwelijks minder dan 2 kg crushed ice vinden. In supermarkten kun je crushed ice kopen vanaf 3 euro/kg – in de detailhandel kan de prijs verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.

Als je het ijs hangend thuis maakt, kun je de precieze hoeveelheid inschatten die je wilt en hoef je je geen zorgen te maken over het bewaren van ijs. Conclusie: Als je een groot feest geeft, kun je misschien beter gaan voor ijs dat al fijngestampt is; anders is een ijscrusher aan te bevelen.

Würfel Eis

Vooral in het heetst van de zomer is ijs een echte traktatie. Met een ijsvergruizer kun je je voorraad steeds aanvullen. IJsblokjes zijn niet ideaal om op lange termijn te koelen, want de oppervlaktedruk laat dat niet toe. Geplet ijs, daarentegen, smelt sneller en geeft zijn temperatuur af aan, bijvoorbeeld, een drankje. (Foto: MasterTux / pixabay.com)

Kunststof of roestvrij staal – Welk materiaal moet je kiezen als je een ijsvergruizer koopt?

IJsvergruizers zijn er in principe in plastic en roestvrij staal. Volgens ons onderzoek moet je echter de voorkeur geven aan apparaten van roestvast staal. Enerzijds vanwege hun robuustheid, anderzijds vanwege hun stabiliteit en duurzaamheid.

Niet elk roestvast stalen apparaat is echter goed, en je moet er ook op letten dat voor de roller roestvast metaal gebruikt wordt. Er is niets vervelender dan geld geïnvesteerd te hebben in een apparaat als het na een paar keer gebruiken roestig wordt.

De reiniging van beide materialen kan aan beide kanten gebeuren.

Hoe werkt een handbediende en een elektrische ijsvergruizer?

Crushed ice maken is een fluitje van een cent. Je vult je ijsblokjes in het daarvoor bestemde bakje. De tweede stap hangt af van het apparaat dat je gebruikt.

Wist je dat elektrische ijsvergruizers meestal ruimere afmetingen en een grotere capaciteit hebben dan manuele ijsvergruizers?

Ze zijn dus vaak beter geschikt voor grote gezelschappen.

Bij manuele toestellen moet je je spierkracht gebruiken en door aan een zwengel te draaien, doet de roller dan het werk.

Elektrisch bediende machines pletten het ijs met een druk op de knop.

Het eindproduct komt dan ofwel direct in je drankje terecht, ofwel in een daarvoor bestemd bakje. Om het ijs eruit te krijgen, kun je het beste een plastic schep gebruiken. Dit is meestal inbegrepen in de leveringsomvang.

Hoeveel ijs kun je maken met de ijsvergruizer?

Hobby-apparaten kunnen iets minder dan een liter ijs verwerken. Grotere apparaten, daarentegen, kunnen veel grotere hoeveelheden verwerken. Je moet het juiste model kiezen, afhankelijk van je behoeften.

Omdat niet iedereen evenveel ijs nodig heeft, worden er verschillende apparaten gemaakt.

Iemand die niet vaak crushed ice gebruikt of dat slechts in zeer zeldzame hoeveelheden doet, kan zeker voor een hobby-apparaat gaan – dit is zelfs aan te bevelen, want deze zijn in de dubbele-cijferige prijsklasse.

Maar als je ijsvergruizer voortdurend gebruikt wordt, moet je natuurlijk een professionele machine kopen. Deze zijn meestal iets duurder, maar daar staat tegenover dat ze ook stabieler zijn.

Besluit: Welke soorten ijsvergruizers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten ijsbrekers

 • Elektrische ijsvergruizer
 • Handmatige ijsvergruizer

Een ijsvergruizer levert je vers, niet klevend vergruisd ijs, waarmee je je cocktails de nodige kers op de taart qua smaak kunt geven. Of het nu voor een gezellige avond met vrienden is of gewoon voor jezelf: De ijsvergruizer houdt verschillende drankjes koel.

Geplet ijs wordt vaak gebruikt voor cocktails of om champagneflessen te koelen, terwijl ijsblokjes vooral gebruikt worden om niet-alcoholische drankjes te koelen.

Geplet ijs heeft een zeker voordeel boven ijsblokjes, omdat het oppervlak van het geplette ijs groter is. Het aantal vele kleine ijsblokjes zorgt voor een snellere verspreiding tussen de geplette ijsblokjes en de drank. Dit betekent dat de drank in kortere tijd beter gekoeld kan worden.

Er zijn verschillende ijsbrekers in verschillende prijsklassen. Alle ijsvergruizers bevatten een molen die ijsblokjes verplettert. Hoe snel de breker het ijs verplettert hangt af van het wattage. Hoe hoger het wattage, hoe sneller de ijsblokjes vermalen worden.

Bij de aanschaf is het ook heel belangrijk om te letten op de vulhoeveelheid – afhankelijk van het feit of de geplette ijsblokjes voor een feest of voor persoonlijk gebruik bestemd zijn.

Afhankelijk van waar je de breker voor wilt gebruiken, is een handbediende of elektrische ijsvergruizer het beste voor je. In de volgende paragrafen willen we je kennis laten maken met deze twee verschillende soorten.

Product Functie
Crushed Ice Maker Apparaat waarmee u met één druk op de knop automatisch ijsblokjes kunt crushen.
Ice Crusher Apparaat waarmee u met de hand ijsblokjes kunt crushen.
IJscrusher Toestel waarmee je handmatig ijsblokjes kunt crushen.
Side by side koelkast De ijscrusher zit op een handige hoogte en werkt automatisch of met een druk op de knop als je een glas neerzet.

We zullen ook kort de verschillen tussen de twee uitleggen om je te helpen beslissen welke breker voor jou geschikt is. De voor- en nadelen van elk type worden ter vergelijking duidelijk voorgesteld.

Hoe werkt een elektrische ijsvergruizer en wat zijn de voor- en nadelen?

De elektrische ijsvergruizer heeft het voordeel dat het apparaat bijna alles zelf doet en nauwkeurig de ijsblokjes verkleint. De hoeveelheid vulling is ook belangrijk – afhankelijk van het feit of het crushed ice voor een groter feest gebruikt gaat worden of alleen voor persoonlijk gebruik.

Er zijn ook standmixers die als ijsbrekers gebruikt kunnen worden. Dit gebruik moet echter op het product vermeld worden, anders kan de blender beschadigd worden.

Elektrische ijsvergruizers zijn bijzonder handig als je meer vergruisd ijs nodig hebt. De manier waarop elektrische ijsvergruizers werken is ook eenvoudig: Elektrische ijsvergruizers worden gewoon op het lichtnet aangesloten en zijn meteen klaar voor gebruik. Het automatisch pletten begint als de schakelaar wordt aangezet.

Advantages
 • Grotere capaciteit
 • Niet erg tijdrovend
 • Energiebesparend
Disadvantages
 • Niet mogelijk zonder elektriciteit
 • Duurder in aanschaf

Hoe werkt een handmatige ijsvergruizer en wat zijn de voor- en nadelen?

Handmatige ijsbrekers zijn vaak de goedkopere modellen om te kopen. Handmatige ijsbrekers zijn voorzien van een handslinger en zijn heel gemakkelijk te bedienen: Vul het apparaat eenvoudig met ijsblokjes en draai aan de handslinger.

Hoe snel de ijsblokjes geplet worden hangt helemaal af van je eigen draaisnelheid. De handbediende ijsvergruizer heeft ook een aantal voordelen, want hij kan flexibel gebruikt worden dankzij de handbediende werkingswijze. Bovendien kunnen ze ook zonder elektriciteit gebruikt worden.

Ze zijn meestal voorzien van een uitneembare opvangbak. Het is belangrijk naar het volume van deze container te kijken, want afhankelijk van het soort gebruik zijn verschillende capaciteiten nodig. Als je de ijsvergruizer nodig hebt voor een avond met meerdere mensen, kies je een ijsvergruizer met een grotere capaciteit.

Advantages
 • Flexibel in gebruik
 • Geluidsniveau regelbaar
 • Kan zonder elektriciteit gebruikt worden
 • Energiebesparend
Disadvantages
 • Tijdrovend
 • Ongeschikt voor grote hoeveelheden

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om ijsvergruizers te vergelijken en te evalueren

Of je nu heerlijke cocktails, desserts of smoothies maakt, vergruisd ijs is het ideale ingrediënt. Vooral op warme dagen is crushed ice bijna een must voor de huisbar of keuken.

Crushed ice betekent letterlijk ijs dat in stukken gebroken of geplet is. Met behulp van een ijsvergruizer worden de brokkelige stukken ijs in kleinere stukken gebroken.

Producttype Prijs Handmatige belasting Stroomaansluiting Geluidsniveau
Handmatige ijsvergruizer Laag Hoog Niet nodig Gemiddeld
Elektrische ijsvergruizer Laag/medium Laag/medium Nodig Gemiddeld
Stand of. Stabiel met ijsvergruisfunctie Laag/Middelmatig Nodig Hoog Gemiddeld
Zijdelingse koelkast Hoog Laag Nodig Gemiddeld
Vriezer met ijsvergruizer Middelhoog/Hoog Laag Nodig Laag

Crushed ice is erg populair omdat het een groter koeloppervlak heeft. Dit betekent dat je eten en drinken sneller de gewenste temperatuur bereiken. Bovendien heeft crushed ice het voordeel dat de verdunning van de bereide spijzen en dranken niet zo groot is als met gewone ijsblokjes.

Het handige hulpje dat helpt om brokkelige ijsblokjes fijn te maken heet een ijsvergruizer. Met behulp van een grinder verplettert hij het ijs in een handomdraai.

Er zijn vijf verschillende soorten ijsvergruizer

 • Handmatige ijsvergruizer
 • Elektrische ijsvergruizer
 • Standmixer of staafmixer met ijscrushfunctie
 • Side-by-side koelkast
 • Vriezer met ijsvergruizer

Hoe werken handmatige ijskloppers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Als je niet vaak fijngestampt ijs nodig hebt en niet bang bent voor lichamelijk werk, is dit het model voor jou.

Bij deze modellen wordt het ijs gelijkmatig fijngestampt. Tegelijk komt het eindproduct er in wat grovere stukken uit. Dit komt omdat een roller is ingebouwd om te snijden.

De handmatige ijsvergruizer is heel gemakkelijk in het gebruik: Je vult de ijsblokjes in een trechter en begint dan aan de zwengel te draaien. Dit stelt je spierkracht op de proef. Omdat er geen elektriciteit gebruikt hoeft te worden, zijn deze toestellen bijzonder milieuvriendelijk en ze kunnen ook flexibel en overal gebruikt worden.

Advantages
 • Gewoonlijk goedkoper dan andere modellen
 • Kan overal gebruikt worden
 • Gemakkelijk in gebruik
Disadvantages
 • Fysiek werk
 • Slechte afwerking kan snel tot breuk leiden
 • Beperkte verwerkingshoeveelheid

Als je veel gasten met crushed ice wilt bedienen, is dit model niet bijzonder geschikt. De hoeveelheid te verwerken ijs blijft meestal beperkt tot een tot twee liter.

Bij de aanschaf van zo’n apparaat moet je letten op de afwerking van het buitenmateriaal en de bladen, en op de lengte van de handslinger.

Hoe langer de slinger, hoe minder kracht je hoeft te gebruiken bij het slijpen. Dit geldt ook voor de scherpte van de messen: je komt niet ver met een botte roller.

Hoe werken elektrische ijsvergruizers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Perfect gemalen ijs met een druk op de knop? Ja, het is mogelijk en het elektrische model maakt het mogelijk.

Anders dan bij het manuele model hoef je je spierkracht niet te gebruiken om te pletten. Hij is net zo gemakkelijk te bedienen: sluit de machine aan op het elektriciteitsnet, doe er ijsblokjes in en druk op de startknop.

Elektrische ijsvergruizers kunnen meestal sneller meer ijs vergruizen. Dat is de reden waarom bars en restaurants (zij het in grotere formaten) dezelfde modellen gebruiken.

Maar ze kunnen ook voor hobby-doeleinden gebruikt worden. Vooral als je nog wat boodschappen moet doen voor je tuin/huisfeest, of je cocktail, biedt de elektrische versie een groot voordeel. Als je het eenmaal gestart hebt, heeft het je niet meer nodig. Zo kun je je ontspannen en je laatste voorbereidingen treffen.

Advantages
 • Zeer gemakkelijk te gebruiken
 • Geen fysieke inspanning
 • Grotere hoeveelheden ijs kunnen sneller geplet worden
Disadvantages
 • Plaatsgebonden, zonder elektriciteit werkt het apparaat niet
 • Onregelmatige stukken ijs smelten sneller
 • Hoger geluidsniveau vergeleken met handmatige ijsbrekers

Het enige nadeel dat naar voren komt is het plaatsgebonden karakter. Om de ijsvergruizer te kunnen gebruiken, moet hij op de stroomvoorziening aangesloten zijn. Denk daarom, voor je het koopt, na over de omgeving waarin je het wilt gebruiken.

Hoe kan ik een staafmixer of handmixer als ijsvergruizer gebruiken en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Niemand wil zijn eigen ijsvergruizer kopen en toch van koele drankjes genieten. Is dat wel mogelijk? Natuurlijk is dat zo! Het alternatief zou een blender zijn. Maar pas op, je kunt niet zomaar een gewone blender gebruiken om ijs te malen.

IJs is de hardste vorm van water en kan een mens dragen vanaf een diameter van 3 cm. Daarom moet het materiaal waarvan de messen zijn gemaakt om het ijs te snijden bijzonder stevig zijn.

Maar een robuust blad hebben is niet genoeg. Je moet daarom op drie dingen letten bij het gebruik van blenders: Het aantal watt, het aantal omwentelingen en de pulsfunctie.

Het wattage, kort gezegd, beschrijft het vermogen van je blender. Vanaf 600 watt kan het apparaat gebruikt worden om ijs te breken. Het motto voor de hoeveelheid ijsblokjes is echter: “Less is more! Met andere woorden, er moeten maximaal 3-5 ijsblokjes tegelijk fijngestampt worden.

Het is echter niet alleen de kracht van je blender die doorslaggevend is, maar ook het aantal omwentelingen. De ijsblokjes mogen niet comfortabel ronddraaien alsof ze op een draaimolen zitten, maar moeten eigenlijk geplet worden. De richtwaarde voor het aantal omwentelingen is ongeveer 10.000.

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, moet je uitkijken naar een pulsfunctie. Dit wordt gebruikt om de freessnelheid van de bladen te variëren. Dit zorgt dan weer voor gelijkmatige ijsstukken.

Veel blenders zijn al uitgerust met een functie om ijs te crushen.

Advantages
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Geen extra keukenapparaat nodig
Disadvantages
 • Veel kenmerken om op te letten
 • Niet elke gewone blender is geschikt

Het voordeel is dat je de blender niet alleen voor krullen kunt gebruiken, maar ook voor veel andere dingen.

Hoe werken crushed ice makers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Geen vervelende lichamelijke inspanning en geen lawaai. De crushed-ice maker is beslist de gemakkelijkste manier om ijs te crushen.

Alle hierboven genoemde toestellen hebben twee nadelen gemeen. Aan de ene kant nemen ze nogal wat opslagruimte in beslag. Anderzijds zijn ze nogal lawaaierig bij de bediening, ongeacht of ze met de hand of elektrisch zijn. De crushed ijsmaker heeft deze niet.

Wist je dat het geluidsniveau ook een essentieel aankoopcriterium is voor ijsbrekers?

IJsblokjes zijn gemaakt van bevroren water, dus ze pletten kan veel lawaai maken. Het is echter nog steeds draaglijker dan pletten met een deegroller. Handmatige brekers zijn praktischer, want ze zijn veel stiller bij het breken.

Het komt erop neer dat de bereiding op dezelfde manier werkt als met ijsblokjes. Je giet water in het daarvoor bestemde bakje, steekt er de bijgevoegde tussenschotjes voor en zet het in de vriezer. Na een paar uur is het water bevroren en voilà je hebt crushed ice.

Een nadeel van het hele gebeuren is dat de bereiding vrij lang duurt (net tot het ijs bevroren is) en dat de hoeveelheid crushed ice te overzien is. Meestal is er maar genoeg voor twee cocktails.

Ons onderzoek heeft ook uitgewezen dat de plastic container vrij snel breekt.

Advantages
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Weinig bergruimte
 • Vaatwasmachinebestendig
Disadvantages
 • Lange bereidingstijd
 • Regelmatig moet folie en verdelers gekocht worden
 • Er kunnen alleen kleine hoeveelheden gemaakt worden

Hoe werken side-by-side koelkasten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Deze multifunctionele toestellen bieden je een groot voordeel. Aan de ene kant een gewone koelkast, aan de andere kant kun je in een handomdraai ijsblokjes en crushed ice klaarmaken.

De bereiding werkt met een druk op de knop en in enkele seconden. De ingebouwde koelkast verandert water eerst in ijs en verplettert het als je dat wilt. Het enige wat je nodig hebt is water om het ijs in de eerste plaats te maken.

Bij de koelkast kun je kiezen tussen een vaste wateraansluiting en een reservoir. Het eerste heeft het voordeel dat je niet beperkt bent in de hoeveelheid die je kunt produceren.

Bij beide mogelijkheden moet je je echter bewust zijn van de intensieve reiniging. Het water kan snel muf smaken en onhygiënisch worden.

De side-by-side koelkast is een echt multifunctioneel apparaat dat je geen werk geeft als het gaat om het bereiden van ijs. De prijs is ook navenant hoog.

Behalve de koelkast kun je ook een pure vriezer kopen met inbegrepen ijsblokjesmaker. De werking is precies dezelfde als hierboven beschreven.

Advantages
 • Multifunctioneel apparaat
 • Gemakkelijk te gebruiken
Disadvantages
 • Hoge aanschaf- en onderhoudskosten
 • Regelmatig schoonmaken noodzakelijk

Wetenswaardigheden over ijsvergruizers

Waar kan ik vergruisd ijs voor gebruiken ?

Het meest voorkomende antwoord op deze vraag is natuurlijk cocktails. Maar je kunt er ook verschillende desserts of smoothies mee maken.

De Caipirinha – De nationale drank uit Brazilië

De bereiding is heel eenvoudig. Je hebt vier ingrediënten nodig

 • De alcohol: Cachaca – dit is een sterke drank die uit suikerriet wordt verkregen
 • Rietsuiker – geeft de karamelachtige smaak
 • Limoen – voegt een beetje pit toe aan de drank
 • Gebroken ijs

Bereid allereerst de basis, die bestaat uit de rietsuiker en de kalk, eventueel kan mineraalwater toegevoegd worden om het te verdunnen. Knijp daartoe met een stamper de drie stukjes kalk in het glas. In de tweede stap wordt het glas gevuld met ijs en bijgevuld met cachaca.
Vooral

in het heetst van de zomer zijn alcoholische drankjes niet altijd de juiste aanpak. Je kunt bijvoorbeeld ook sommige desserts

bereiden met crushed ice.
Het basisrecept is heel eenvoudig: pureer het gewenste ingrediënt (bv. aardbeien, watermeloen, enz.), liefst samen met wat poedersuiker, en zet het een paar uur in het vriesvak. Haal het ijs dan door de breker en serveer met slagroom en vers fruit.

Wat zijn de mogelijkheden om crushed ice te bewaren?

Je hebt een keer te veel crushed ice gemaakt – geen probleem, het is niet erg moeilijk te bewaren.

Een voordeel van crushed ice is dat het niet kan bederven – alleen kan het smelten. Daarom heb je een geschikte opslagplaats nodig met de juiste temperatuur. De temperatuur moet minstens onder 0 graden zijn.

Er zijn speciale bakken om voedsel in de diepvries te bewaren, die voor deze temperaturen ontworpen zijn.

Zorg er echter voor dat je het ijs niet laat smelten, maar het direct in de koelkast zet. Zodra de consistentie wat losser is geworden, wordt het uit elkaar breken (na opnieuw invriezen) een heel vervelende klus.

Foto bron: 123rf.com / Tom Baker

Reviews