Last updated: 15-10-2021

How we pick our products

15Products analyzed

25Hours invested

9Studies researched

36Comments collected

Barbecueën is een wijdverbreide hobby. Vooral in de zomer worden veel mensen besmet door het verlangen om te barbecueën. Er zijn veel verschillende soorten. Behalve grillen met gas is ook grillen met houtskool erg populair.

Als je grilt met houtskool, geef je je gerechten een uniek aroma dat je niet krijgt als je grilt met gas. Er is nu een ruime keuze aan houtskool verkrijgbaar. Om je te helpen overzicht te houden, hebben we in onze productvergelijking verschillende kolen vergeleken, waarbij we de belangrijkste punten belichten.
Belangrijk om te weten

  • Barbecue houtskool wordt vaak houtskool genoemd. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen houtskool en barbecue briketten.
  • Belangrijke aankoopcriteria zijn de soort hout, de brandtijd, de temperatuur en de rookontwikkeling
  • Houtskool van goede kwaliteit is ook verkrijgbaar in de middenprijsklasse

Beste Houtskool: Onze selectie

Het volgende is een compilatie van onze favorieten. Dit moet je aankoopbeslissing vergemakkelijken, zodat je de houtskool vindt die perfect voor je is.

Koop- en beoordelingscriteria voor houtskool

Om de perfecte barbecue houtskool voor jou en je barbecue project te vinden, hebben we een paar koopcriteria uitgewerkt. Deze moet je altijd in gedachten houden als je barbecue houtskool koopt. De volgende punten moeten het gemakkelijker maken de verschillende producten te vergelijken, zodat je de beste beslissing kunt nemen. Onze vergelijking van barbecuekool is gebaseerd op de volgende criteria:

Houtsoort

Welke houtsoort is het meest geschikt om te barbecuen? Barbecue houtskool uit de bouwmarkt of supermarkt is vaak gemaakt van hout van mindere kwaliteit, zoals afvalhout. Als je echt goede barbecue houtskool wilt kopen, moet je gaan voor houtskool gemaakt van beukenhout of quebracho. Deze behoren tot de beste kwaliteit barbecue houtskool.

Ook mengsels van eik en beuk zijn aan te bevelen. Als kwaliteit belangrijk voor je is bij het barbecueën, moet je dus houtskool van deze bomen kiezen.

Brandtijd

Als je van plan bent langer te barbecueën of te smoren, moet je op de brandtijd letten. Dit is hoe lang het houtskool brandt, d.w.z. hoe lang je ermee kunt barbecueën. Houtskool gemaakt van hard hout, zoals beukenhout, brandt langer en heter dan houtskool gemaakt van zacht hout.

Als je van plan bent gerechten lang te grillen of te smoren, kun je het beste hardhouten houtskool gebruiken. Dit zorgt voor een langer aanhoudende gloed zonder dat je de houtskool hoeft bij te vullen. Voor gerechten die maar kort gegrild hoeven te worden, zoals een biefstuk, kun je houtskool van zacht hout gebruiken. Dit is ook sneller en gemakkelijker aan te steken dan hardhouten houtskool. Het brandt echter korter.

Temperatuur

Heb je een hoge temperatuur nodig bij het grillen met houtskool? Dan moet je hardhouten houtskool gebruiken. Dit doet er langer over om een sintel te ontwikkelen, maar brandt heter. Je kunt temperaturen bereiken tot 750 of 800 graden Celsius als je barbecuet met houtskool.

Het hangt echter ook van het rooster af, en ze worden zelden gebruikt. Afhankelijk van het gerecht moet je echter letten op de temperatuur die je met de respectieve houtskool kunt bereiken. Zodat alles uiteindelijk succesvol is.

Rookontwikkeling

Niet alle barbecue houtskool produceert evenveel rook. Er zijn aanzienlijke verschillen, die vooral afhangen van de kwaliteit van de houtskool. Als je houtskool rookt, komt dat omdat het niet genoeg verkoold is. Dit is meestal het geval met houtskool van mindere kwaliteit. Houtskool voor de barbecue van hoge kwaliteit rookt meestal weinig of helemaal niet. Omdat het roken van barbecuekool vaak de pret van het barbecueën kan bederven, let je bij het kopen van houtskool op dit criterium.

Gids: Veel gestelde vragen over barbecue houtskool uitvoerig beantwoord

We beantwoorden nu de belangrijkste vragen over barbecue houtskool. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven.

Voor wie is houtskool geschikt?

Als je eens iets anders wilt proberen dan grillen met gas, of als je nieuwe gerechten wilt proberen die langer duren op de grill, dan is houtskool geschikt. Barbecue houtskool heeft niet alleen het voordeel dat het langer brandt, het geeft het gerecht ook een uniek aroma. Dit is niet het geval bij grillen met een gasbarbecue.

grillkohle-test

Het kan even duren voor de sintels klaar zijn, een aanwijzing dat ze klaar zijn als ze wit kleuren. (Image source: Erwan Hesry / Unsplash)

Je hoeft geen ervaren griller te zijn om met houtskool te grillen. Maar als je meer ervaren bent in het grillen, kun je nieuwe dingen uitproberen met houtskool. Er zijn verschillende houtsoorten of verschillende technieken waarmee je kunt experimenteren. Dit zal een nieuwe wereld van barbecuen voor je openen.

Welke soorten houtskool zijn er?

Barbecue houtskool wordt vaak houtskool genoemd. Dit is echter niet helemaal juist. Er zijn in principe twee soorten houtskool. Houtskool en barbecue briketten. Houtskool is brokkelig en misvormd. Barbecue briketten zijn gevormde, compacte kussentjes van houtskool. Deze soort barbecue houtskool is een natuurlijk product, zonder toevoegingen.

Barbecue briketten, of houtskoolbriketten, worden gemaakt van gemalen of geperste houtskool. Aan de briketten worden bindmiddelen toegevoegd, zoals maïs of aardappelzetmeel. De soort houtskool die je gebruikt hangt af van wat je wilt doen. Normaal gesproken is houtskool heel goed om te grillen, maar voor “lange klussen”, zoals pulled pork, kun je beter briketten gebruiken.

Hoeveel kost houtskool?

De prijs van barbecue houtskool wordt vooral bepaald door de kwaliteit ervan. De prijs varieert van goedkope, laaggeprijsde producten tot dure, dure producten. In de tabel moeten de waarden opgevat worden als de prijs per kilo barbecue houtskool. De tabel is bedoeld om je een overzicht te geven:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (0,80 – 1,50 €) hoge rookontwikkeling, lage brandtijd
Middelgeprijsd (1,50 – 3 €) weinig rook, hoge brandtemperatuur, brandtijd 1 – 2 uur
Hooggeprijsd (vanaf 3 €) nauwelijks rook, bijna reukloos, brandtijd meer dan 4 uur

Uit de tabel blijkt dat je al in de middenprijsklasse producten van goede kwaliteit kunt krijgen. Laaggeprijsde producten hebben de neiging van mindere kwaliteit te zijn.

Hoe maak je barbecue houtskool aan?

Dit is een vaak gestelde vraag over barbecue houtskool. Er zijn vaak moeilijkheden bij het proberen aan te steken van barbecue houtskool. Dit komt ook omdat de houtskool er meestal langer over doet om een sintel te vormen.Een populair hulpmiddel bij het aansteken is een aanmaakschoorsteen.

Zo bespaar je de vloeibare barbecueaansteker en gaat het sneller. De open haard is een effectieve en veilige methode. Het is ook betrekkelijk goedkoop en duurzaam. Om hem goed te gebruiken, zet je de haard op een vuurvaste ondergrond. Vul eerst de haard met iets dat gemakkelijk en snel aan te steken is, zoals krantenpapier. Leg er de houtskool op. Je moet het brandbare materiaal aansteken.

Als de houtskool na 15 tot 30 minuten wit is geworden, d.w.z. doorgegloeid, leg je de houtskool over op het rooster. Draag zeker hittebestendige of vuurvaste handschoenen als je dit doet!

Conclusie

Je kunt ook barbecueën met laaggeprijsde houtskool of briketten. Maar als je waarde hecht aan goede kwaliteit, kun je beter kiezen voor producten in de middelste prijsklasse. Het is niet absoluut nodig om dure producten te kopen. Middelmatig geprijsde houtskool biedt ook goede kwaliteit en een lange brandtijd.

De keuze van houtskool moet uiteindelijk afhangen van je barbecue-plannen. Als je van plan bent “lange klussen” te doen, koop je misschien liever dure houtskool die een laag verbruik en een lange brandtijd biedt. Voor andere, niet-professionele grillers echter is middelmatig geprijsde houtskool meestal heel geschikt.

(Coverfoto: Danny Gallegos / Unsplash)

Reviews