Last updated: 06-10-2021

How we pick our products

7Products analyzed

21Hours invested

6Studies researched

30Comments collected

Als de winter komt, bezoekt hij ons allemaal. We moeten voorbereid zijn. De kou op een zuinige manier bestrijden is een droomoptie. Maar welk verwarmingssysteem moet je gebruiken, en welk is het goedkoopst? Zeker, het houtfornuis is heel comfortabel in gebruik. Het is waar dat het net zo lang meegaat als wanneer je het gisteren gekocht had. Bovendien heeft het een hoog rendement en een grote calorische waarde. Zijn brandstof is goedkoop. En bovenal brengt de houtkachel een esthetisch tintje aan je huis.
Belangrijk om te weten

 • Een houtfornuis is echt een investering voor de lange termijn.
 • Hiermee kun je de warmte in je huis efficiënt en langer vasthouden.
 • Het is een hernieuwbare en milieuvriendelijke energiebron (zolang ze op een duurzame manier geproduceerd wordt).

Beste Houtkachel: Onze selectie

Shopgids: Wat je moet weten over een houtfornuis

Een houtfornuis moet eigenlijk de warmte geven die je thuis bij koud weer nodig hebt. Daarom moeten de prestaties onovertroffen en efficiënt zijn. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit product.

Ontspannen terwijl de winter voorbijtrekt bij een houtfornuis (Bron: freepik: 3124569/ freepik)

Wat is een houtfornuis? Waarom zou je er een kopen?

Het zijn verwarmingstoestellen waarin hout kan worden verbrand. Ze geven natuurlijke warmte. Het zijn de oudste en meest traditionele fornuizen ter wereld. Ze zijn niet alleen comfortabel en efficiënt, maar ook een ecologische en goedkope manier om je huis te verwarmen. Hout is een hernieuwbare energiebron. Het werkt zeker betrekkelijk eenvoudig. De warmte wordt verkregen door het verbranden of verbranden van houtblokken. Ze maken het mogelijk het huis in korte tijd te verwarmen. Ze houden de warmte heel goed vast. Bovendien strekt hun warmte zich uit van 25 tot 120 vierkante meter.

Wat zijn de voor- en nadelen van houtkachels?

Waarschijnlijk vind je het interessant om bij de aanschaf van een houtkachel deze punten te lezen. Hier zijn enkele van de voordelen en nadelen van dit verwarmingsmedium.
Advantages
 • Hernieuwbare en ecologische energie
 • De warmte wordt duurzamer verdeeld
 • Brandhout is een goedkope brandstof
 • Je kunt zien hoe het brandt, het is heel decoratief
Disadvantages
 • Je moet er een goede plaats voor hebben en een rookafvoer
 • Brandhout neemt veel ruimte in en moet opgeslagen worden
 • Het vergt regelmatig onderhoud

Hoe installeer je een vuurkorf?

Een slecht geïnstalleerd fornuis kan brand veroorzaken. Het is heel belangrijk om het correct te installeren, in de handen van vaklui. Een ideale installatie is tegen een binnenmuur. Op deze manier gaat er geen warmte naar buiten verloren. Bovendien moet een verticale rookuitlaat naar buiten geïnstalleerd worden, zoals voorgeschreven door het RITE. (1) Een ideale plaatsing is dus tegen een binnenmuur. Op deze manier gaat er geen warmte verloren met een afvoer naar buiten. Er moet ook rekening mee gehouden worden of er ontvlambare materialen in de kamer zijn. Daarom is het nodig een veiligheidsafstand te houden. Om risico’s te vermijden is het raadzaam het fornuis 5 tot 10 cm van de muur te installeren.

Hoe steek je een kachel aan?

Het is verstandig te vermelden dat niet iedereen weet hoe je een houtkachel aansteekt. Het is veeleer van belang een reeks stappen uit te voeren voor een geslaagde ontsteking

 1. Zaag grote en kleine stukken hout.
 2. Open de kleppen van het fornuis.
 3. Leg er kleine, dunne stukjes hout op. Dan een paar stukken papier en tenslotte de grotere stukken.
 4. Steek met een aansteker het papier aan, zodat het vlam vat.
 5. Sluit de deur terwijl het vuur brandt.
 6. Controleer de trek van het fornuis, zodat de vlammen niet verstikken.
 7. Voeg regelmatig houtblokken toe, afhankelijk van de warmte en de tijd die nodig is.

Een houtfornuis is echt een investering voor de lange termijn. (Bron: alenkasm: 115349916/ 123rf)

Hoe moet ik een houtfornuis schoonmaken?

Allereerst moet het vaak onderhouden worden. In feite, afhankelijk van het gebruik. Anders wordt de werking van het fornuis nadelig beïnvloed.

 • Verwijder roet van het glas. Je kunt papieren handdoeken of krantenpapier gebruiken, bevochtigd met as van de bodem van het fornuis. Ash is een uitstekende schoonmaakster. Als het vuil op het glas er niet af gaat, is het raadzaam een materiaal te gebruiken dat het metaal en de verf niet aantast.
 • Het is nodig overtollige as uit het fornuis te verwijderen om een slechte verbranding te voorkomen. Je kunt het beste een stofzuiger of een borstel gebruiken.
 • Maak de muren heel goed schoon met een borstel.
 • De luchtkanalen moeten schoongemaakt worden. Tenminste aan het eind van het seizoen.
 • Een zachte, vochtige doek is voldoende om de voorkant en de bovenkant van het fornuis schoon te maken.

Aankoopcriteria

Een goede aankoop leidt tot een fornuis dat langer meegaat. Als we hieraan de juiste zorg toevoegen, verlengen we de gebruiksduur. Vergeet intussen niet rekening te houden met deze factoren.

Beschrijving

We weten dat fornuizen een vierkant frame of doos hebben. Dit doosje heeft een deurtje dat opengaat om het houtblok erin te leggen. Het heeft ook een pijp die naar het dak van het huis gaat om de rook naar buiten af te voeren. Eerst wordt de hitte van het vuur naar binnen gekanaliseerd. Ten tweede straalt het door de muren en het dak van de eenheid. Door de ventilatiegaten ervan stroomt verse lucht om de vlammen bij te staan. Terwijl het hout ontbindt, worden de houtskool, koolstof en gassen verdampt en door de schoorsteenpijp naar buiten geblazen.

Soorten fornuizen

Je hebt misschien al besloten om een houtgestookt fornuis te kopen.

Spoiler title
             

Daarom moet je nu kiezen welk materiaal het beste is voor je huis.

Type Materiaal Functie
[email protected] Gietijzer De meest traditionele. Ook de duurste. Vereist veel ervaring om te maken. Door hun robuuste vormgeving doen ze er lang over om op te warmen. Hout. Zolang het maar verkregen wordt onder duurzame kap- en herplantvoorwaarden. Het is aan te bevelen droog hout te gebruiken.

In feite brandt elk hout anders, naargelang het harder of zachter is.

Houtsoorten Kenmerken
[email protected] EikHickoryOakBerkFirchOlmoOlijf, Hard. Aanbevolen om het vuur in perfecte omstandigheden te houden. Ze geven veel meer warmte.
 • Katalysator: De gassen van het verbrande hout gaan door de katalysator. De temperaturen zijn hoog genoeg om te ontbranden en meer hitte te produceren. Deze converters moeten echter om de paar jaar vervangen worden.
 • Deflector: Duwt de gassen terug over het vuur om het opnieuw aan te wakkeren. Hij is ook iets eenvoudiger dan de convertor. Het gaat ook langer mee.

Hiermee kun je de warmte in je huis efficiënt en langer vasthouden. (Bron: dolgachov: 51847117/ 123rf)

Samenvatting

Zeker, als je een houtfornuis koopt, is het belangrijk om je behoeften te beoordelen. Houd rekening met de te verwarmen ruimte en met de plaats waar ze geplaatst zal worden. Het lijkt erop dat niet alle materialen dezelfde prestaties leveren. Bedenk tenslotte dat het, zoals elk groot toestel, een investering is. Maak je klaar voor perfecte winters. Met de geur van warme mantels, een kop thee en een deken. Geniet met dit alles van het gezelschap en de warmte van je huis. (Zichtbare foto bron: Anatoler: 93649230/ 123rf)

References (1)

1. Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico - Rite - Reglamento instalaciones térmicas en los edificios [Internet]. Gob.es.
Source

Reglamentación
Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico - Rite - Reglamento instalaciones térmicas en los edificios [Internet]. Gob.es.
Go to source
Reviews