Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

33Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Een hondentuigje heeft nu voor veel hondenbezitters de riem vervangen. Dit komt vooral door de gezondheidsvoordelen die een hondentuig je hond kan brengen. Een hondentuigje is geschikt voor elk hondenras en kan, in tegenstelling tot een riem, ook bij puppy’s omgedaan worden.

In onze hondentuig test 2022 helpen we je om de verschillende soorten hondentuig uit te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld onderscheid maken tussen H en Y tuigjes, Noorse tuigjes, zadeltuigjes en instaptuigjes. Natuurlijk heeft elk type zijn eigen voor- en nadelen.

In ons artikel vind je ook informatie over hondentuigjes, de kosten van verschillende modellen, welk materiaal het meest geschikt is en ook enkele productaanbevelingen van onze redactie.
Belangrijk om te weten

 • In tegenstelling tot een halsband oefent een hondentuig geen druk uit op de nekspieren als de hond te hard trekt.
 • Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen H-harnassen, Y-harnassen, Noorse harnassen, zadeltuigjes en instaptuigjes. Elk van deze soorten heeft zijn eigen voor- en nadelen.
 • H- en Y-harnassen worden gekenmerkt door hun grote verscheidenheid aan verstelmogelijkheden. Noorse en zadeltuigjes zijn niet erg soepel te verstellen, maar zijn gemakkelijker aan te doen. Het Step-In tuigje is bijzonder geschikt voor kleine honden en wordt van onderen aangetrokken.

Beste Hondentuig: Onze selectie

Vragen die je jezelf moet stellen voor je een hondentuig koopt

Wat zijn de voordelen van een hondentuig boven een halsband?

Over smaak valt niet te twisten. Maar als het gaat om de vraag “tuig of halsband?”, moet je dit achter je laten en je eerst en vooral richten op het gezondheidsaspect.

Om je de verschillen duidelijk te maken, hebben we de halsband en het tuig voor honden met elkaar vergeleken in een tabel. In het volgende deel gaan we meer in detail in op beide producten.

Hondenhalsband Hondentuig
Toepassing Wordt bevestigd aan de nek van de hond Wordt bevestigd aan het lichaam van de hond
Geschikt voor pups nee ja
Geschikt voor volwassen honden ja, mits ze los aan de lijn kunnen lopen ja
Gezondheidsfactoren Druk op de halswervelkolom, luchtpijp en strottenhoofd Drukverdeling op de borst en rug

Hoewel men van mening is dat halsbanden gunstiger zijn omdat de hond er minder vaak aan trekt, draagt de band om de hals risico’s in zich die je niet mag negeren.

Een halskraag kan bij trekken herhaaldelijk druk uitoefenen op de halswervelkolom, de luchtpijp en het strottenhoofd. Soms kan dit zelfs de intraoculaire druk verhogen en tot glaucoom leiden.

Verder is er een hypothese dat agressief gedrag aan de lijn uitgelokt wordt door de terugkerende druk op de nek.

Voordelen

 • Geen druk op de halswervelkolom, de luchtpijp of het strottenhoofd
 • De druk wordt over de borst en rug verdeeld
 • Geschikt om mee te fietsen en ook om in de auto vast te gespen

Vooral bij puppy’s en jonge honden is een halsband niet aan te raden, omdat de schade aan de gezondheid tijdens de groeifase nog ernstiger kan zijn.

Een puppy moet eerst leren aan de lijn te lopen. Zijn nieuwsgierige neus leidt hem alle kanten op en hij trekt sterk aan de lijn.

Een goed passend hondentuig verdeelt de druk gelijkmatig over het borst- en ruggebied.

Anderzijds is het moeilijk om het tuigje perfect af te stellen, vooral voor groeiende pups. Een tuigje dat niet goed past veroorzaakt ook pijn omdat het drukpunten veroorzaakt. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot een vervormde wervelkolom door een slecht afgesteld rugdeel.

Hund mit Geschirr und Halsband

Een halskraag kan bij trekken voortdurend druk uitoefenen op de halswervelkolom, de luchtpijp en het strottenhoofd. Soms kan dit zelfs de intraoculaire druk verhogen en tot glaucoom leiden. (Foto: Courtney Roberson / unsplash.com)

Welke soorten hondentuigjes zijn er en welke is geschikt voor jou?

In het algemeen kun je onderscheid maken tussen de 5 verschillende gangbare soorten hondentuigjes

 • Harnas (H-harnas)
 • Y- gordel
 • Noors tuig
 • Zadeltuig
 • Instap harnas

Elk van deze modellen heeft een ander ontwerp, een andere pasvorm en een andere manier waarop het om de hond gedaan moet worden. Dit brengt individuele voor- en nadelen met zich mee.

Dienovereenkomstig is een ander model het meest geschikt, afhankelijk van het lichaamstype van de hond en de eisen die aan het tuig gesteld worden. In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk hondentuig het meest geschikt is voor je hond en dus ook voor jou.

Om dit te doen, laten we je kennismaken met alle soorten hondentuig die hierboven vermeld staan. We zullen ook de voordelen en nadelen van elk type uitleggen.

Hoe wordt een harnas ontworpen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het grootste voordeel van het harnas is dat het zeer flexibel van maat is. Dit zorgt ervoor dat het tuig bijna perfect aan het lichaam van de hond kan worden aangepast en dus heel goed past. Deze eigenschappen zijn essentieel, vooral voor sportieve activiteiten.

Dit hondentuig bestaat uit een rugstang waaraan twee lussen bevestigd zijn. Een ervan gaat om de hals en de andere om de borst of het bovenlichaam. De borstriem, een staaf aan de ventrale zijde, verbindt deze hals- en romplussen met elkaar tussen de voorpoten.

In de regel kan de omtrek van de hals- en rompriem traploos ingesteld worden. Dit is een groot voordeel, vooral voor jonge puppy’s en nog groeiende honden. Het tuig groeit praktisch tot op zekere hoogte met de hond mee.

Omdat geen van de riemen op dit model over de schouderbladen zijn geplaatst, worden deze in geen geval beperkt bij het lopen en rennen. Dit betekent dat schuren of zelfs blijvende schade aan deze gevoelige plek voor 100% uitgesloten is.

Deze eigenschappen maken het loodharnas of H-harnas tot de perfecte metgezel voor alledaagse wandelingen of meer sportieve activiteiten, zoals joggen, fietsen of traillopen.

Het loodharnas is het meest populaire borstharnas model. Zijn tijdloze uiterlijk en zijn grote voordelen in pasprecisie maken hem tot een blijvende favoriet in hondenwinkels. Niettemin heeft dit model ook zijn nadelen, die je moet overwegen voor je het koopt.

Voordelen
 • Zeer soepele verstelbaarheid
 • Zeer goede pasvorm
 • Geen riem zit op de schouderbladen
Nadelen
 • Fouten in verstelbaarheid mogelijk
 • Rugriem kan te kort zijn

De grote mate van verstelbaarheid is zowel een vloek als een zegen bij dit hondentuigje. Omdat er aanpassingen gedaan moeten worden, zijn fouten niet uit te sluiten. We raden je aan je eerst door iemand die je vertrouwt te laten tonen hoe je het harnas moet afstellen.

Je moet er ook op letten dat alles goed past als je het past. Zo kan, ondanks alle verstelmogelijkheden, de rugband, die niet versteld kan worden, te kort zijn. Dit, op zijn beurt, kan de ruggengraat van je viervoeter beschadigen.

Je moet er ook op letten dat de singels breed genoeg zijn. Als dit niet het geval is, kan het onder belasting op het strottenhoofd en het borstbeen drukken en op zijn beurt tot verwondingen of gevolgschade leiden.

Bij dit model moet de hond zijn kop door de voorste lus laten glijden, want er is alleen een clip aan de romplus om te openen en te sluiten. Niet elke hond is enthousiast over deze ingreep. Als dit ook voor je hond geldt, ben je beter af met een Noors tuigje, een zadeltuigje of een instaptuigje.

Als je een borsttuig voor je hond koopt, let er dan op dat het goed past. Het mag in geen geval de schouderbladen van je viervoetige metgezel beperken. Geleiderharnassen en Y-harnassen hebben het voordeel dat hun riemen deze gevoelige plek niet raken.

Waarin verschilt het Y-harnas van het H-harnas en wat zijn de voor- en nadelen?

Het Y-harnas is een variant van het loodharnas. Het verschil is dat het harnas geen rugband heeft. In tegenstelling tot het loodharnas ontmoeten de nek- en romplussen elkaar op de rug. De ring om de riem aan vast te maken is ook op dit punt bevestigd.

Net als bij het loodgordel is een van de grootste voordelen van dit borsttuig dat het sterk in maat verstelbaar is en dat de schouderbladen vrij zijn. Dit betekent dat de schouderbladen op geen enkele manier door de riemen gestoord kunnen worden als de hond beweegt.

Maar wat het Y-harnas onderscheidt van het loodharnas is dat het nog strakker past dan het eerste. Daardoor is het vrijwel onmogelijk dat de hond uit het harnas glipt. Dit tuigje is daarom zeer aan te bevelen voor honden met een kleine borstkas.

Het Y-harnas is heel gemakkelijk aan te doen door het over de kop van je hond te trekken, het onderste deel tussen de voorpoten te brengen en de sluitingen op de borst te sluiten.

Dit hondentuig heeft grote voordelen die het onderscheiden van andere tuigen. Toch heeft dit model ook zijn nadelen, die we graag met je delen.

Voordelen
 • Zeer soepele afstelling
 • strakke pasvorm
 • bijna onmogelijk om uit te glijden
Nadelen
 • Kan de beweging van de voorbenen beperken
 • mogelijke afstellingsfouten
 • risico van schuren en latere beschadiging

Omdat het Y-tuig erg strak zit, is een goede pasvorm uiterst belangrijk – nog meer dan bij een loodgordel.

Je hond kan zich met dit model snel beperkt voelen in de bewegingsvrijheid van zijn voorpoten.

Door de strakke pasvorm is er bovendien kans op schuren, wat kan uitgroeien tot kale plekken op de huid of – nog erger – eczeem.

Daarom is het vooral belangrijk dat je bij de aankoop van dit model goed oplet of het echt perfect past.

Je moet er ook op letten dat de riem breed genoeg is. Als dat niet zo is, kan het op het strottenhoofd en het borstbeen drukken en verwonding of schade veroorzaken.

Hund mit Geschirr apportiert Ball

De singels moeten altijd breed genoeg zijn. Is dat niet het geval, dan kunnen ze onder belasting op het strottenhoofd en het borstbeen drukken en op hun beurt tot verwondingen of gevolgschade leiden. (Foto: Matthias Zomer / pexels.com)

Wat is een Noors tuigje, hoe doe je het je hond om en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het grootste voordeel van het Noorse tuigje is dat het bijzonder gemakkelijk aan en uit te trekken is. Trek het eenvoudig over de kop van je hond, leid de riem rond de romp en klik het dicht – klaar! Bijgevolg zijn deze tuigen bijzonder geschikt voor meer gevoelige honden, die er niet van houden hun kop in het harnas te moeten laten glijden.

Dit harnas bestaat uit een horizontale borstriem en een rompriem. De rompriem gaat om de borst achter de voorbenen. De rompriem kan aan beide kanten aan de borstriem bevestigd worden.

Omdat het Noorse tuig geen buikriem heeft die tussen de voorpoten doorloopt, is het de juiste keuze voor honden die gevoelig zijn in dit gebied. Honden die zich snel ingesnoerd voelen zullen dit tuig ook meer waarderen dan andere modellen.

Een bijzonder praktisch kenmerk van het Noorse tuig is de grote lus op de rug, die typisch is voor het Noorse tuig en waarmee de hond vastgegrepen kan worden. Dit is vooral handig als je onaangelijnd wandelt en je de hond moet vasthouden.

Noorse tuigjes lijken, samen met zadeltuigjes, bijna alomtegenwoordig te zijn op de Duitse hondenuitlaatplaatsen. Wie is verbaasd? Ze zien er mooi uit en hebben, zoals hierboven beschreven, grote voordelen. Toch moet je ook aan de nadelen van dit borsttuig denken voor je het koopt.

Voordelen
 • Geen buikriem
 • Beknelt niet
 • Grote lus op de rug
Nadelen
 • Weinig verstelmogelijkheden
 • Bovenlichaamsriem zit boven de schouderbladen
 • Kan het lopen en rennen beperken
 • Gebrek aan buikriem kan leiden tot uitglijden

Het Noorse tuigje heeft weinig verstelmogelijkheden. De rompriem kan meestal versteld worden. De omtrek van de borstband, daarentegen, kan helemaal niet veranderd worden. Dit betekent dat het harnas echt perfect moet passen als je het koopt. Voor honden die nog in de groei zijn, moet dit punt vooral afgewogen worden, want het tuigje zou snel niet meer kunnen passen.

Omdat de rompriem net boven de schouderbladen zit, kunnen ze bij lopen en rennen beperkt worden. Het harnas moet dus echt 100% passen om schuren of zelfs blijvende schade te voorkomen.

Omdat de borst- en rompriemen niet verbonden zijn door een extra buikriem, zoals bij andere modellen het geval is, is het heel goed mogelijk dat je hond naar achteren “uitglijdt . Bijgevolg is het Noorse tuig eerder ongeschikt voor angstige honden en honden met een sterk jachtinstinct of jonge onstuimige honden, omdat ze zich door schokkerige bewegingen uiterst snel kunnen bevrijden.

Waarin verschilt het zadeltuig van het Noorse tuig en wat zijn de voor- en nadelen?

Net als het Noorse tuigje is een zadeltuigje geweldig als je het snel wilt aantrekken en afdoen. Vindt je hond het niet leuk om zijn kop door een tuiglus te laten glijden? Dan is het zadeltuigje ook een uitstekende keuze.

Net als het Noorse harnas bestaat dit harnas uit een horizontale borstriem en een rompriem. De rompriem gaat eenmaal achter de voorbenen om de borst. De rompriem kan aan beide kanten aan de borstriem bevestigd worden. De zadelplaten op de rug maken het verschil.

Een leuke gimmick zijn de klittenbandstickers die op de zijkanten van de zadelplaten bevestigd kunnen worden. Deze zijn verkrijgbaar met verschillende opdrukken, variërend van “Hij doet niets” tot “Snoopy neus” tot “Belastingbetaler”.

Naast Noorse tuigjes lijken zadeltuigjes helemaal in te zijn in de hondenparken van Duitsland. De fabrikant JULIUS-K9 heeft dit model beroemd gemaakt onder de naam Powergeschirr. Vooral de grappige klittenbandstickers maken van het Power Harness een aantrekkelijk modeaccessoire. Ondanks de voordelen moet je ook aan de nadelen van het harnasmodel denken voor je het koopt.

Voordelen
 • Klittenbandstickers met grappige spreuken
 • Geen buikriem
 • Beknelt niet
 • Grote lus op de rug
Nadelen
 • Zadelplaat kan ongemakkelijk worden
 • Rompriem zit boven de schouderbladenKan het lopen en rennen beperken
 • Gebrek aan buikriem kan leiden tot uitglijden

Het zadel of krachtharnas heeft weinig verstelmogelijkheden. Terwijl de rompriem versteld kan worden, is de borstband dat vaak niet. Dit betekent dat het tuigje echt 100% moet passen als je het koopt. Voor honden die nog in de groeifase zijn, moet dit punt vooral afgewogen worden, want het tuigje zou snel niet meer kunnen passen.

De zadelplaat kan al snel oncomfortabel worden voor de rug van de hond. Dit is nog een reden waarom je bij dit harnasmodel vooral moet letten op een goede pasvorm.

Omdat de rompriem, net als bij het Noorse harnas, vlak boven de schouderbladen zit, kunnen die bij lopen en rennen beperkt worden. Het harnas moet daarom perfect passen om schuren of zelfs blijvende schade te voorkomen.

Omdat de borst- en rompriemen niet verbonden zijn door een extra buikriem, zoals bij andere modellen het geval is, is het heel goed mogelijk dat je hond uit het tuigje stapt. Bijgevolg is het krachtharnas eerder ongeschikt voor angstige honden en honden met een sterk jachtinstinct of jonge onstuimige honden.

Hoe wordt een instaptuigje ontworpen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

In tegenstelling tot de hierboven beschreven soorten hondentuigjes is een instaptuigje nogal exotisch en vrij zeldzaam. Toch is het de juiste keuze als je hond er niet van houdt om eerst met zijn kop in een tuig te moeten glijden.

Het grootste voordeel van het instaptuigje is dat het niet over het hoofd getrokken hoeft te worden bij het aan- en uittrekken. Dit maakt het een perfect harnas voor honden die niet alleen moeite hebben om hun kop door een harnaslus te laten glijden, maar er ook moeite mee hebben dat de riemen in het algemeen van bovenaf aangetrokken moeten worden.

Dit tuig bestaat uit twee lussen die als een “broek” over de voorpoten van de hond omhoog getrokken worden en over de schouders verbonden worden.

Bijzonder praktisch is ook dat het harnas absoluut geen druk uitoefent op de gevoelige delen van borst en nek.

Voordelen
 • Hoeft niet over het hoofd getrokken te worden bij het aan- en uittrekken
 • kan geen druk uitoefenen op het borst- en halsgebied
Nadelen
 • Ongeschikt voor diepe borstkas
 • moeilijk aan te doen bij levendige honden
 • kan de bewegingsvrijheid beperken

Het zachte harnas, een variant van het instaptuig, doet het meestal (bijna) helemaal zonder riemen en is van netmateriaal gemaakt. Dit maakt het een uitstekend tuigje voor puppy’s. De stof wordt bij de schouders van de hond gesloten met een klittenbandsluiting, waarboven een clip zit waaraan de ringen voor het vastmaken van de riem bevestigd zijn.

Het Step-In tuigje is beslist de verkeerde keuze als je hond een diepe borstkas heeft. Dan bestaat het risico dat hij uit het harnas kan glijden. In het algemeen geldt dat als je een grote, zware hond hebt, je wel twee keer moet nadenken of je echt een instaptuig wilt. Het Step-In tuigje is meer geschikt voor kleinere, lichtere honden.

Het aantrekken van het tuigje kan een uitdaging zijn. Een kleine, lichte hond kan beter over het tuig gepositioneerd worden door de voorpoten iets op te tillen dan een grotere hond die meer weegt.

Het zal ook moeilijk zijn om aan en uit te trekken, vooral als de hond nogal zenuwachtig is. Een andere tekortkoming van dit harnas is dat het snel de bewegingsvrijheid kan beperken, zelfs bij een goede pasvorm, omdat de riemen achter de schouders langs de gevoelige okselzones lopen.

Elke hond is een individu – net als wij mensen. In de bijna onbeheersbare zee van mogelijkheden om de hond aan te lijnen – d.w.z. door onze mensenwereld te leiden – moet de beste oplossing gevonden worden voor de respectieve hond en de overeenkomstige respectieve mens. Het temperament, de activiteiten, de omgeving, zijn allemaal punten die een rol spelen bij de keuze van de halsband.

Basiscriteria voor de halsband

 • Stel het losjes genoeg af zodat het zo ver mogelijk langs de hals kan glijden
 • Strak genoeg dat het niet over de oren getrokken kan worden
 • Zo wijd mogelijk om verwonding van trachea, strottenhoofd te voorkomen
 • Spijkerkragen zijn verboden door de dierenbescherming! Als de hond trekt, raadpleeg dan een hondentrainer!
 • Besteed aandacht aan een vlekkeloze afwerking: Sluitingen en grendels van de beste kwaliteit!
 • Een hulpmiddel om een identificatieplaatje aan te brengen moet beschikbaar zijn”

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om hondentuigjes te vergelijken en te evalueren

Hier laten we je zien met welke factoren je rekening moet houden als je een borsttuigje koopt. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaald model geschikt is voor jou en je hond of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Aanvaarding door de hond
 • Gebruikte materialen (geschikt voor de wasmachine)
 • Opvulling
 • Verstelbaarheid van de riemen
 • Veiligheid
 • Speciale kenmerken

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Aanvaarding door de hond

Het belangrijkste aankoopcriterium moet beslist de aanvaarding door de drager van het harnas zijn. Dit kan meestal bepaald worden aan de hand van de eerste reactie van de hond als het tuigje voor de eerste keer omgedaan wordt.

Als je je hond in het tuigje moet dwingen of als hij zich onder druk gezet voelt, zal dit in de toekomst waarschijnlijk niet veranderen en het onaangename zal als een vreemd voorwerp ervaren worden.

Als het tuigje echter gemakkelijk aan te doen is, is er niets dat je ervan weerhoudt het voorlopig te kopen. Tenzij het harnas als hinderlijk wordt ervaren nadat het is omgedaan, omdat de bewegingsvrijheid van de hond beperkt wordt, bijvoorbeeld.

Omdat dit aankoopcriterium in onze ogen het belangrijkst is, maar ook heel individueel, geldt hier: probeer voor je koopt! Zelfs het beste onderzoek kan je geen echte garantie op welzijn geven. Niettemin kun je de hier gepresenteerde harnassen en informatie gebruiken om je keuzemogelijkheden te beperken en het perfecte harnas voor jou en je viervoeter te vinden.

Hund sitzt mit Hundegeschirr im Wald

Harnassen met brede, goed gewatteerde riemen zijn ideaal. Dit verdeelt de druk. Dit is heel comfortabel voor de hond. (Foto: Antranias / pixabay,com)

Gebruikte materialen

Kleurrijk nylon is de meest voorkomende keuze bij de aanschaf van een borsttuigje. Polyester, denim of netstof zijn ook populair. Dit buitenmateriaal is vaak gevoerd of opgevuld met neopreen of fleece, waardoor het comfortabeler is om te dragen.

Daarentegen zien leren hondentuigjes er edeler uit. Deze zijn echter veel sterker en niet zo goed bestand tegen water als de nylon modellen.

Over smaak valt niet te twisten, maar wat een goed materiaal maakt is dat het het lichaam van de hond omarmt en zacht aanvoelt. Het mag in geen geval schuren. Als je aan de toepassingsgebieden denkt, is het natuurlijk ook een voordeel als het wasbaar is en snel droogt.

Vraag je dus van tevoren af wat je van het uiterlijk van het servies verwacht. Als het meer textiel is, komen instap- en zachte harnassen in het geding. Voor buitenactiviteiten zijn gemakkelijk af te vegen modellen van nylon of waterafstotend buitenmateriaal het best.

Padding

Goed gevoerde harnasmodellen zijn niet alleen steviger en gaan dus langer mee, maar zorgen ook voor een betere drukverdeling. Dit voorkomt pijnlijke drukpunten.

Vooral de borst- en schouderpartij moeten goed opgevuld zijn, want op deze gevoelige plaatsen kan blijvende schade ontstaan.

Als goede padding een essentieel aankoopcriterium voor je is, moet je de gepresenteerde padded modellen eens goed bekijken.

Verstelbaarheid van de riemen

Verstelbaarheid is essentieel voor een perfecte pasvorm.

Een soepel verstelbaar model is ook heel praktisch als de hond geschoren wordt of van vacht verandert. Bovendien is een beetje wintervet niet meteen een probleem als het tuigje gemakkelijk bijgesteld kan worden.

Vooral voor snelgroeiende puppy’s of jonge honden is een model dat veel speling biedt wat verstelbaarheid betreft absoluut noodzakelijk. Wie wil om de paar weken een nieuw harnas moeten kopen?

Veiligheid

Een criterium dat niet verwaarloosd mag worden is veiligheid. De verschillende soorten hondentuig hebben aanzienlijke voor- en nadelen op het gebied van vluchtveiligheid. Deze hangen op hun beurt af van de individuele lichaamsvorm van je hond.

Met een Y-harnas en ook met een loodgordel is het vrij onwaarschijnlijk dat de hond los kan breken door de twee lussen, als het harnas goed past.

Voor angstige honden die zich in momenten van paniek door schokkerige bewegingen uit andere tuigen bevrijden, is een ontsnappingsbestendig harnas (veiligheidstuig) waarschijnlijk nog steeds de betere oplossing. Dit model heeft een derde riem aan het verlengde rugstuk, die je achter de ribbenkast sluit. Omdat de taille van de hond smaller is dan de ribbenkast, kan de hond in geen geval uit dit model glijden.

Maar vooral bij het Noorse tuigje kan de hond er gemakkelijk uitglijden als het tuigje niet 100% goed past.

Als het tuigje niet goed vastzit, zijn verwondingen van je hond niet uit te sluiten. De beweging van een te los harnas kan de riemen doen schuren op de huid. Een afgegleden harnas kan je hond doen vallen en verwonden.

Bij de aanschaf van een Noors tuigje is het daarom bijzonder belangrijk de hond vóór de aankoop heel zorgvuldig op te meten en nauwgezet te letten op de maataanduidingen van de fabrikant.

Een tuigje met reflecterende strepen is aan te bevelen om ervoor te zorgen dat de hond goed zichtbaar is als hij in het donker loopt. Idealiter heeft het model van je keuze reflecterende elementen op de rug en de borst.

Speciale kenmerken

Speciale kenmerken aan het hondentuig zijn een ander aankoopcriterium. Veel fabrikanten die harnassen verkopen in het midden- en hogere prijssegment nemen nuttige functies in hun ontwerpen op. Deze hangen af van het respectieve toepassingsgebied.

Er zijn bijvoorbeeld tuigen met een extra lus op de borst om een riem aan vast te maken voor trainingsdoeleinden of een sleeplijn. Andere modellen hebben een vakje waarin je de belastingzegel kunt bewaren. Dit helpt om hinderlijk rammelen te voorkomen.

Voor meer veiligheid integreren andere fabrikanten systemen die het gemakkelijker maken een verloren hond terug te vinden (DogFinder).

Natuurlijk zijn er ook bijzondere vormgevingskenmerken die vooral leuk zijn om naar te kijken.

Wetenswaardigheden over hondentuigjes

Welk tuigje is het beste om een action cam aan te bevestigen?

Wil je de wereld ervaren vanuit het perspectief van je viervoeter? Neem dan je wandeling door het bos op met een action cam!

Fetch™, GoPro’s eigen hondentuigje, biedt bevestigingen op de borst en rug om verschillende hoeken op te nemen en is verkrijgbaar vanaf 40 euro.

Er zijn laaggeprijsde alternatieven voor de GoPro producten te vinden voor slechts 17 euro.

Omdat de bevestigingspunten voor de action cams meestal identiek zijn, kunnen ook camera’s van andere fabrikanten aan de harnassen bevestigd worden.

Foto credit: Shane Rounce / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies