Laatst bijgewerkt: 14-10-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Veiligheid en comfort op het werk is een heel belangrijk aspect. Hoe gemakkelijker het is om je taken uit te voeren, hoe sneller en efficiënter je zult zijn. Bij het werken met gereedschap is veiligheid essentieel, en daarom bestaan er harnassen. Wil je meer weten, lees dan mee in dit ReviewBox Mexico artikel!

Er zijn bouw- en reparatieklussen die een behendig gebruik van gereedschap vereisen, en die een groot risico inhouden, omdat ze zich meestal op erg hoge plaatsen bevinden, zodat iemand in de lucht moet hangen om te kunnen werken. Met het juiste harnas neemt het risico op vallen af, want je hebt altijd een veilige houvast.

Je bent misschien niet echt vertrouwd met dit product, dus je bent misschien in de war over hoe je het juiste kiest en met welke aspecten je rekening moet houden. Als dit bij jou het geval is, dan hoef je je geen zorgen te maken, want via deze gids leer je alles over het harnas als hulpmiddel.
Belangrijk om te weten

 • Een harnas is in feite een veiligheidsmiddel dat aan het lichaam wordt vastgemaakt en het op belangrijke punten vastzet om vallen bij het werken op hoogte te voorkomen. Het is een verplicht veiligheidssysteem voor bouwvakkers die op hoogte moeten werken, want het hangt hen in de lucht.
 • Er zijn verschillende harnasmodellen op de markt, maar er zijn er twee in het bijzonder waarvan je op de hoogte moet zijn, die op elkaar lijken, maar in verschillende situaties gebruikt worden: Algemene harnassen, die voor eenvoudig werk bestemd zijn, en gecoate harnassen, die bestemd zijn voor werk met vuile of vlekkende stoffen.
 • Alvorens een harnas te kiezen is het belangrijk dat je bepaalde aspecten in gedachten houdt, die je in staat stellen het ene model met het andere te vergelijken, zodat het keuzeproces gemakkelijker wordt. Er moet rekening gehouden worden met factoren als grootte, model, soort en aantal ringen.

Beste Harnas: Onze selectie

Als je een product voor het eerst benadert, is een goede strategie het huidige aanbod te analyseren, want door de beste op de markt ken je de eigenschappen ervan, en ook de kwaliteitsnorm waarnaar je moet streven. De mening van het publiek kan een goede gids zijn om je op elk onbekend product te gaan oriënteren.

Koopgids

Nadat je de beste harnas modellen op de markt gekend hebt, heb je misschien een duidelijker beeld van wat ze zijn en welke je voor jezelf zou kunnen kopen. Het is echter belangrijk dat je, voor je een definitieve beslissing neemt, op de hoogte bent van bepaalde kenmerken en termen rond het product, zodat je meer vertrouwen kunt hebben.

De juiste pasvorm van je harnas kan je leven redden. (Foto: hxdbzxy / 123rf.com)

Wat zijn harnassen?

Een harnas is, eenvoudig gezegd, een ophanghulpmiddel, dat om het lichaam van de werker wordt gewikkeld in de arm-, kruis- en borststreek om hem vast te zetten bij het werken op hoogte. Hij heeft een haak die aan een uiteinde boven de werkplek wordt afgesteld, zodat als hij valt, de haak het harnas met een touw vasthoudt.

Ze zijn van heel sterk materiaal gemaakt, want ze zijn ontworpen om vallen te voorkomen, dus de spanning komt van de botsing, en als ze niet sterk genoeg zijn breken ze, waardoor de werker valt. Ze hebben aanpassingen op elk gebied van het lichaam, zodat ze zich aan het lichaam van de persoon aanpassen. Als ze te los zitten kunnen ze het begeven.

Wat zijn de voordelen van harnassen?

Een van de vele voordelen is de veiligheid die ze de werker bieden als hij op hoogte is, want ze houden de werker met kracht hangend. Bovendien hebben sommige ontwerpen ingebouwde ruimten waar je de gereedschappen kunt plaatsen, zodat het tijdens het werk gemakkelijker is om van het ene op het andere te wisselen.

Ook al lijkt het een ideaal product, zoals alle, het heeft voordelen en nadelen, die je moet kennen voor je het koopt, niet omdat het product gebrekkig is, maar om meer zekerheid te hebben over wat je koopt.

Voordelen
 • Voorkomt vallen
 • Verdeelt de schok van een val om lichamelijk letsel te voorkomen
 • Behoudt houding en stabiliteit tijdens het werk
Nadelen
 • Moet de juiste maat hebben anders zijn ze riskant
 • Haak kan het begeven als de greep niet gecontroleerd wordt
 • Duur.

Harnas voor algemeen gebruik of gecoat – waar moet je op letten

Er zijn harnassen voor elke klus, dus bij het kopen kun je een beetje in de war zijn over welke je moet kiezen, en wat de verschillen zijn. Er zijn echter twee harnassen die erg op elkaar lijken, en die je zorgvuldig moet bekijken om het juiste te kiezen: harnassen voor algemeen gebruik en gecoate harnassen.

Harnas voor algemeen gebruik: Dit type harnas is, zoals de naam al zegt, voor algemeen werk, d.w.z. voor werk dat geen extra elementen heeft, zoals elektriciteit of lassen. Ze bieden een veilige en volledige pasvorm, met volledige spreiding bij een val.

Ze hebben gewoonlijk drie D-ringen, waar de koord zit die het harnas met het verankeringspunt verbindt, en waar de haak zit. Dit geeft een standaard maatstaf voor veiligheid. Sommigen kunnen een vierde borstring hebben. Ze zijn niet goed bestand tegen invloeden van buitenaf, zodat ze kunnen bederven als ze niet goed onderhouden worden.

Gecoat harnas: Dit model is ontworpen voor vuile omgevingen, d.w.z. waar gewerkt wordt met materialen als verf, olie, stof, enz. Omdat blootstelling aan deze middelen slijtage en corrosie in het harnas kan veroorzaken, is het belangrijk dit harnas voor deze gevallen te gebruiken, zodat de veiligheid niet in gevaar komt.

Dit harnas heeft een waterdichte laag die over het natuurlijke materiaal van de touwen en het aluminium (in het geval van de ringen) gaat, waardoor het stuk ondoordringbaar is voor elk middel dat als “vuil” wordt beschouwd.;

Ze moeten ook na elke klus schoongemaakt worden, om te voorkomen dat er stoffen op het onderdeel terechtkomen.

Tuig voor algemeen gebruik Gecoat tuig
Veiligheid Gemiddeld-hoog Hoog.
Ringen 3 tot 4 ringen 3 ringen.
Type gebruik Algemeen gebruik, niet met vuil te maken Alleen voor werkzaamheden in vuile omgevingen.
Prijs Redelijk betaalbaar Duurder dan algemeen.
 • Aantal ringen
 • Type
 • Klasse
 • Maat

Aantal ringen

Iets dat bepalend is voor de mate van veiligheid van een harnas is het aantal ringen dat het heeft, want hoe meer ringen het heeft, hoe meer spanningspunten het zal hebben, en bij een val zal het beter houden. Bedenk dat niet alle harnassen geschikt zijn voor alle soorten activiteiten.

3-rings harnas: Dit zijn de eenvoudigste van alle harnassen, met grijppunten op mannen en borst normaal, sommige hebben ze op de benen. Ze zijn ideaal voor algemeen, niet erg riskant werk, waarbij de val niet erg groot is, ongeveer 5 meter.

4-rings harnas: Ze zijn gewoonlijk de middelste van de harnassen, met een hoge veiligheidsindex, waardoor ze veelzijdig zijn voor middelhoog en hoog risico werk. Hoe hoger het risico, hoe meer aandacht de persoon moet hebben, want de veiligheid van deze modellen is niet het maximum.

5-rings harnas: Deze zijn het veiligst op de markt, want ze hebben twee aangrijpingspunten op de benen, twee op de schouders en een op de borst. Dit geeft stabiliteit bij het werken, en houdt de werker volkomen veilig. Ze zijn uitstekend geschikt voor werk op zeer grote hoogte, zoals bijvoorbeeld bij wolkenkrabbers.

Harnassen kunnen ingedeeld worden, en elk is ontworpen voor bepaalde situaties in het bijzonder, dus je moet de verschillende soorten kennen, zodat je er een kunt kiezen die het best aan je behoeften voldoet.

Licht veiligheidsharnas: Dit type harnas wordt gewoonlijk gebruikt bij straatreparaties, omdat ze reflecterend materiaal in hun samenstelling hebben, dat een gemakkelijke en snelle zichtbaarheid mogelijk maakt, zelfs in ongunstige omstandigheden, zoals mist, regen ’s nachts. Ze zijn ideaal voor straatreparaties.

Diëlektrische harnas: Een model dat alleen voor elektrisch werk ontworpen is. Het hele harnas is bekleed met een beschermende laag, die de hele samenstelling van het onderdeel isoleert en voorkomt dat het elektrisch geladen wordt (dit geldt ook voor de aluminium ringen). Dit beschermt de werker tegen elektrische schokken tijdens het werk.

Lasharnas: Zoals de naam al zegt, is het een harnas dat speciaal voor laswerk ontworpen is. Deze modellen zijn ontworpen met synthetische vezels die brandwerend zijn, en bestand tegen de veel voorkomende vonken die tot 370 graden in het harnas kunnen vallen.

Klasse

Harnassen kunnen ook naar klasse ingedeeld worden, en elke klasse komt overeen met een bepaald veiligheidsniveau; afhankelijk van het risico dat het werk dat je gaat doen inhoudt, moet je dus een bepaalde klasse kiezen.

Klasse 1: Gewoonlijk worden deze harnassen gezien als een gordel, omdat de handgreep daar geplaatst is. Ze wikkelen zich niet helemaal om het lichaam zoals andere harnassen. Zij zijn verantwoordelijk voor het plaatsen en ophangen van de werker in de sector waar de reparatie of de constructie moet worden uitgevoerd. Ze zijn niet geschikt voor vallen van meer dan een meter hoogte.

Klasse 2: Deze harnassen zijn ontworpen om de werker te beschermen bij uitglijden, dus ze zijn alleen aan te bevelen voor werk dat nat of ondergronds is. Ze hebben het grootste ophangpunt bij de borst.

Klasse 3: Deze klasse van harnassen is het volledige lichaamsharnas en biedt de meeste veiligheid van allemaal. Ze worden gebruikt voor werk op zeer grote hoogte, dat een ernstig risico inhoudt. Het is bestand tegen zware verticale valpartijen.

Maat

Tenslotte is het belangrijk dat je de maat kent van het harnas dat je gaat kopen, want het moet goed om je lichaam passen, want als het te strak zit kan het ongemak veroorzaken terwijl je werkt, terwijl als het te los zit, het automatisch een risico vormt. Houd er rekening mee dat maten kunnen variëren naargelang het merk.

Maat S: Dit is de kleinste van alle maten wat volwassenen betreft, en daarom is het bedoeld voor slanke vrouwen of mannen. Bedenk dat, zelfs als ze in één maat komen, ze versteld kunnen worden om je helemaal te passen. De maten ervan in de taillezone zijn meestal van 67 cm tot 77 cm.

Maat M: Deze maat is de gemiddelde onder alle maten, hij is meestal voor mensen die matig corpulent zijn, omdat ze een sterk spierstelsel hebben of opvallende attributen. Het komt echter niet in aanmerking voor mensen met veel gewicht. De maten van de taille zijn 73 cm tot 85 cm.

Maat L: Dit is de grootste maat van allemaal, die meestal gebruikt wordt voor mensen met een dikke lichaamsbouw, maar niet te zwaar, want bij het werken op hoogte kan dit type persoon het harnas niet gebruiken. Taille maten zijn 80 cm tot 92 cm

(Zichtbare foto: photobac/ 123rf.com )

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies