Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Een handdouche bevindt zich aan het uiteinde van een slang in de douche, het bidet of de wastafel. De handdouche, of douchekop, helpt je je lichaam grondig te wassen. Je kunt er ook voorwerpen mee schoonmaken of de douche/wasbak.

In onze grote handdouche test 2021 willen we je laten zien hoe je de handdouche vindt die het beste bij je past. In deze gids beschrijven we de kenmerken waaraan je een goede handdouche herkent en geven we je enkele tips over functies en onderhoud.
Belangrijk om te weten

  • Een handdouche kan gebruikt worden in de douche, bij het bidet of bij de wastafel. Daar ondersteunen ze een efficiënte reiniging.
  • De meeste handdouches hebben een oppervlaktecoating van chroom. Deze coating zorgt ervoor dat de handdouche een langdurige glans heeft. Er zijn ook handdouches van ABS plastic.
  • Je kunt je handdouche onderhouden met kalkreiniger uit de handel. Een populair huismiddeltje om je handdouche te ontkalken is azijn.

Handdouche: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien hoe je tussen de vele handdouches kunt kiezen op basis van verschillende kenmerken.

Samengevat zijn dat:

We gaan in de volgende paragrafen nader in op de afzonderlijke criteria.

Materialen

De meeste handdouches hebben een chromen coating. Een groot voordeel van deze coating is het stijlvolle uiterlijk en de blijvende glans. Er zijn ook handdouches van ABS plastic (acrylonitril-butadieen-styreen copolymeer).

Als de sproeikoppen van je handdouche van siliconen gemaakt zijn, zijn ze bijzonder gemakkelijk schoon te maken.

Ontwerpen

Bij het kiezen van je handdouche kun je kiezen uit verschillende ontwerpen. Vooral de ronde, vierkante en langwerpige vormen zijn populair en worden vaak in de keuken gebruikt.

De meeste handdouches zijn verkrijgbaar in wit of zilver. Als je een andere kleur zoekt, is de keuze veel kleiner, maar je vindt er ook kleurrijke handdouches.

Functies

Sommige handdouches hebben verschillende extra functies. Om het je gemakkelijker te maken ze te vinden, hebben we ze samengebracht in een tabel:

Functie Beschrijving
Regelbare straalsoorten Bij veel handdouches kun je de straalsoort instellen, waardoor de breedte van de straal verandert en vaak ook de waterdruk. Veel handdouches hebben ook massagefuncties
Quickclean en anti-kalk noppen sommige handdouches hebben noppen van siliconen of andere gemakkelijk schoon te maken materialen. Die kun je schoonmaken door er gewoon met je vinger overheen te vegen
Wasbaar scherm Met handdouches met een wasbaar scherm komt er geen vuil in je handdouche

Met de verschillende handdouches kun je de handdouche helemaal aan je behoeften aanpassen. Antikalknoppen bieden het voordeel dat ze snel en gemakkelijk schoon te maken zijn.

Doorstroomsnelheden

Voordat je een handdouche koopt, moet je je op de hoogte stellen van het debiet. Dit is vooral belangrijk als je water wilt besparen in je douche. Dit is goed voor het milieu en je bankrekening.

Door een standaard handdouche stroomt ongeveer 15 liter water per minuut.

Er zijn echter ook meer waterbesparende modellen. Het aantal liter dat je handdouche per minuut verbruikt, staat op de bijsluiter of verpakking.

Als je voor je handdouche verschillende straalsoorten kunt instellen, verschillen die straalsoorten meestal in hun debiet. Een manier om water te besparen is om altijd de sproeier met het laagste debiet te gebruiken als je niet veel water nodig hebt.

Shopgids handdouches: Alles wat je moet weten

In het volgende beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over handdouches.

Wat is er bijzonder aan een handdouche en welke voordelen biedt hij?

Omdat de handdouche aan een slang bevestigd is, biedt hij verschillende voordelen ten opzichte van een regendouche of een kraan. Je kunt jezelf en voorwerpen vanuit elke hoek schoonmaken.

Handdouches met regelbare waterstralen stellen je in staat de waterdruk aan te passen aan je behoeften.

Je kunt ook bakken zoals emmers of potten vullen zonder ze in de wastafel of douche te hoeven tillen.

Welke soorten handdouches zijn er?

Voordat je een handdouche koopt, moet je overwegen of je een verstelbare of niet-verstelbare handdouche wilt. In het volgende hebben we de voor- en nadelen van beide alternatieven op een rijtje gezet.

Verstelbare handdouches

Met een verstelbare handdouche kun je de soort straal veranderen door de sproeikop te draaien of op een knop te drukken. Dit is praktisch omdat verschillende delen van het lichaam of te reinigen voorwerpen vaak een verschillende waterdruk nodig hebben.

Sterkere waterdruk is meestal te verkiezen bij het uitspoelen van shampoo. Mensen met een gevoelige huid verkiezen meestal een zwakkere waterdruk.

Voordelen
  • Debiet is regelbaar
  • verschillende functies dienen verschillende doelen
  • vaak zit er een massagefunctie in
Nadelen
  • meer functies leiden vaak tot hogere aanschafkosten voor je handdouche

Bovendien zijn massagestraal instellingen populair. Ze geven je het gevoel dat je in de spa bent als je onder de douche staat.

Niet-instelbare handdouches

Soms is een instelbare handdouche niet nodig. Er kunnen zelfs voordelen zijn aan het gebruik van een niet-verstelbare handdouche. Omdat een niet-verstelbare handdouche altijd dezelfde hoeveelheid water per minuut laat stromen, is het gemakkelijker om je waterverbruik bij te houden.

Zo kun je precies uitrekenen hoeveel water je gebruikt bij het douchen.

Voordelen
  • Het waterverbruik kan beter berekend worden
Nadelen
  • De waterdruk kan niet aangepast worden

Het waterverbruik kan beter berekend worden, maar je kunt de waterdruk niet aanpassen.

Voor wie zijn handdouches geschikt?

Handdouches zijn geschikt voor mensen die de voorkeur geven aan flexibiliteit bij het gebruik van wateraansluitingen, zoals in de badkamer of de keuken. Omdat de handdouche met een slang op de wateraansluiting is aangesloten, kun je hem verplaatsen zoals je wilt.

Handbrause-1

De handdouche is praktisch omdat hij flexibel is.
(Image source: 955169 / pixabay)

Dit is niet alleen praktisch voor activiteiten als je haar wassen onder de douche, maar kan ook de afwas aan de gootsteen in de keuken vergemakkelijken.

Een handdouche is ook geschikt voor mensen die door lichamelijke beperkingen onder de douche moeten zitten, omdat je hem gemakkelijk in je hand kunt houden en er alle delen van je lichaam mee kunt bereiken.

Wat kost een handdouche?

De kosten van een handdouche kunnen variëren. Het hangt vooral af van het materiaal en de extra functies.

De kosten van een handdouche met en zonder extra voorzieningen liggen meestal in de volgende range:

Type Prijs
Niet-instelbare handdouche 8 – 50 euro
Instelbare handdouche 8 – 200 euro

Instelbare handdouches liggen meestal in een hoger prijssegment dan niet-instelbare handdouches. Maar je kunt ze ook voor weinig geld kopen.

Waarvoor is een handdouche geschikt?

Een handdouche is vooral geschikt om het lichaam of voorwerpen grondig te wassen. Je hebt de mogelijkheid om het zo dicht als je wilt bij het te wassen voorwerp of lichaam te brengen.

Het is een praktische aanwinst in de badkamer, de tuindouche, het bidet of de gootsteen. Omdat je de waterdruk van de meeste handdouches kunt instellen, kun je ze ook gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen.

Welke alternatieven zijn er voor een handdouche?

Het antwoord is eenvoudig: geen. Tenminste als je lichamen of voorwerpen flexibel en met variabele waterdruk wilt reinigen.

Handbrause-2

Als je het gebrek aan flexibiliteit niet erg vindt, kun je je ook behelpen met de aangebouwde regendouche.
(Image source: Olichel / pixabay)

Voor wie het zonder dit gemak wil doen, is ook de eenvoudige kraan of regendouche een optie.

Hoe verzorg / ontkalk ik een handdouche?

Je kunt je douchekop gemakkelijk schoonmaken met kalkreiniger uit de handel volgens de gebruiksaanwijzing. Als je niet naar de supermarkt wilt, hebben we een alternatieve oplossing voor je.

Een populair alternatief voor kalkhoudende schoonmaakmiddelen is het schoonmaken van de handdouche met azijn, dat door zijn antibacteriële werking perfect is voor het schoonmaken van badkameroppervlakken en -beslag.

Doe dit door azijn in een plastic zak te gieten en de handdouche erin te doen. Maak de zak dan met een elastiekje aan de douchekop vast. Laat het, afhankelijk van de mate van verkalking, tot drie uur weken.

Verwijder dan het zakje, spoel de douchekop af met water en laat kort heet water door de douchekop lopen. Veeg daarna af met een schone doek.

Foto bron: Puangkingkaew / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies