Laatst bijgewerkt: 14-10-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

19Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

55Verzamelde opmerkingen

De website waar je de beste artikelen over een grote verscheidenheid aan producten kunt vinden. Vandaag gaan we het hebben over de handboeien die zo onmisbaar zijn voor politie en veiligheidsdiensten over de hele wereld.

Handboeien, ontworpen om iemand bewegingsvrijheid te ontnemen, zijn een van de oudste beveiligingsmiddelen die nog in gebruik zijn en zijn in de loop der eeuwen technologisch vooruitgegaan, wat bewijst hoe onmisbaar ze zijn.

Dus als je deel uitmaakt van een politiekorps of op zoek bent naar arbeidsmogelijkheden in de particuliere beveiliging, zal dit artikel je helpen iets meer te begrijpen over handboeien en hoe ze werken.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende soorten handboeien en elk heeft een specifiek gebruik om iemand in bedwang te houden.
 • Sommige handboeien hebben geen veiligheidssloten, dus het is heel belangrijk op te letten dat je je sleutels niet verliest.
 • De grootte van de ketting tussen de manchetten bepaalt mede de bewegingsgrens.

Beste Handboeien: Onze selectie

Shopgids Handboeien: Alles wat je moet weten

Tegenwoordig vind je verschillende soorten handboeien, met verschillende soorten sloten. In Brazilië worden ze vooral gebruikt door politiediensten en veiligheidsagenten. Hoewel het niet verboden is ze te kopen, moet je, als je niet bij een van deze functies past, voorzichtig zijn met het gebruik ervan.

Hiermee rekening houdend zijn ze ook prima mogelijkheden voor zelfverdediging. Om meer te begrijpen over de verschillende modellen, bekijk je best onze Koopgids.

Imagem de policial de costas com algemas cromadas presas no cinto de couro.

Handboeien zijn een van de oudste beveiligingsvoorwerpen ter wereld. (Bron: cocoparisienne / Pixabay)

Wat is een handboei?

Handboeien zijn beveiligingsmiddelen die ontworpen zijn om de beweging te beperken. Dit maakt ze ideaal voor politienoodgevallen en het vervoer van gevangenen.

De eerste modellen verschenen zodra de mens metaal leerde smeden en ze werden in de Middeleeuwen veel gebruikt. De modellen die we nu kennen, met beveiligingssystemen en maatverstelling, begonnen echter pas in de 19de eeuw te verschijnen.

Ondanks een kronkelig verleden zijn er tegenwoordig voorschriften voor het gebruik ervan die per land verschillen, maar het gebruik ervan wordt steeds humaner, zonder de persoon die geboeid wordt te kwetsen.

Het gebruik van handboeien is zo ingebakken in onze geschiedenis dat het heel gewoon is ze aan te treffen als speelgoed voor kinderen of als een erotisch artikel voor veel volwassenen. Ze zijn ook een voorwerp van veel verzamelaars van veiligheidsvoorwerpen.

Imagem de policial mostrando o uso de algemas para dois adolescentes.

Moderne handboeien zijn in staat effectief in bedwang te houden zonder verwondingen te veroorzaken. (Bron: paologhedini / Pixabay)

Wat zijn de voor- en nadelen van handboeien?

Handboeien bieden verschillende voordelen. Ze helpen de beweging te beperken, ze kunnen gebruikt worden om een verdachte in bedwang te houden tot de politie komt en moderne sloten veroorzaken geen verwondingen aan de polsen.

Er zijn echter ook enkele nadelen te noemen. Veel professionele modellen werken alleen met een sleutel. Sommige handboeien met schakelkettingen beperken de beweging minder goed. En, vooral voor het vervoer van gevangenen, moet je zowel pols- als beenboeien hebben.

Voordelen
 • Ze helpen de beweging te beperken
 • Kunnen worden gebruikt om een verdachte vast te houden tot de politie arriveert
 • Moderne sloten veroorzaken geen letsel aan polsen
Nadelen
 • Veel professionele modellen werken alleen met een sleutel
 • Sommige modellen kunnen de beweging minder goed beperken
 • Voor het vervoer van gevangenen heb je pols- en beenboeien nodig

Wat zijn de verschillende soorten boeien?

Er zijn drie hoofdtypen boeien. De traditionele modellen zijn ontworpen om de polsen vast te houden, waardoor de beweging van handen en armen beperkt wordt. Het voordeel is nog steeds hun prijs, want het zijn de goedkoopste handboeien op de markt.

Beenboeien zijn ontworpen om de enkels vast te houden. Ze beperken de beweging van voeten en benen, zodat de gevangene niet kan proberen te ontsnappen door te rennen. Deze modellen kosten iets meer.

En tenslotte zijn er de vingerboeien, die de beweging van vingers en handen beperken. Het zijn kleinere en meer discrete modellen. Omdat het meer exotische stukken zijn, kan de prijs van deze manchetten hoger zijn.

Traditionele manchetten Beenmanchetten Vingermanchetten
Gebruiksaanwijzing Om polsen vast te zetten Ontworpen om enkels vast te zetten Beperken van de beweging van vingers en handen
Voordelen Beperken van de beweging van handen en armen Beperken van de beweging van voeten en benen, voorkomen dat de gevangene probeert te ontsnappen door te rennenx Het zijn kleinere en meer discrete modellen
Prijs Het zijn de goedkoopste modellen op de markt Deze modellen kosten iets meer Meer exotisch kan de prijs van deze handboeien hoger zijn
Imagem de par de algemas pretas e cromadas com sistema de dobradiça.
Tegenwoordig is het mogelijk professionele handboeimodellen te vinden voor een goede prijs. (Bron: Vartza / Pixabay)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je alle voordelen kent van handboeien en van situaties waarin ze veilig gebruikt kunnen worden, is het belangrijk enkele criteria te overwegen om zeker te zijn dat je het juiste model kiest.

Dit betreft het materiaal, de grootte van de ketting en vooral de sluitsystemen. Dit zijn belangrijke productspecificaties waarmee je rekening moet houden bij de voorbereiding van je aankoop

 • Materiaal
 • Model van manchetten
 • Kettingmaat
 • Vergrendelingssysteem

Bekijk elk van de onderstaande onderwerpen zorgvuldig en je weet alles wat je moet weten over handboeien en kunt het meest geschikte model voor je kiezen.

Materiaal

Een van de belangrijkste factoren als je overweegt een paar handboeien te kopen is het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Tegenwoordig zijn de meeste van sterk metaal of koolstofstaal gemaakt, zodat ze zowel sterk als duurzaam zijn.

De laatste jaren is er ook een soort wegwerp handboeien op de markt gekomen die van plastic gemaakt zijn. Ze worden vooral door militairen gebruikt omdat ze lichter zijn en gemakkelijker te dragen in een gevechtssituatie.

Imagem de pessoa algemada com as mãos para cima.

Handboeien van koolstofstaal zijn uiterst sterk. (Bron: KlausHausmann / Pixabay)

Manchetmodellen

Tegenwoordig zijn er vier hoofdsoorten manchetten te vinden, elk gericht op een ideaal gebruikstype. Bekijk hieronder enkele details over elk exemplaar

 • Kettingboeien: Dit is het meest traditionele model, waarbij de boeien verbonden zijn door een ketting die in grootte kan variëren. Ze laten meer flexibiliteit en beweging toe.
 • Scharnierende boeien: In plaats van kettingen gebruiken deze boeien een of meer scharnieren om de polsen met elkaar te verbinden. In dit model is de beweging vrij beperkt.
 • Stijve manchetten: Een mengeling tussen het scharnierende en het kettingmodel, in de stijve handboei zijn de polsen verbonden door een enkel metalen blok, waardoor de politieman of bewaker de verdachte gemakkelijker onder controle kan houden, ook al is maar één pols gebonden.
 • Wegwerpmanchetten: Een modernere uitvinding, wegwerpmanchetten zijn gemaakt van uiterst resistent geïnjecteerd nylon. Als ze eenmaal vastzitten, moeten ze doorgesneden worden om ze te verwijderen.
Imagem de par de algemas sobre fichas e relatórios criminais.
Met zo veel beschikbare modellen handboeien is het van essentieel belang dat je er een kiest die het beste bij je past. (Bron: anluze / Pixabay)

Kettingmaat

Bij handboeien met schakelkettingen is het belangrijk na te gaan of elk model een andere maat biedt, die de beweging van armen en benen meer of minder beperkt.

Vooral in situaties van gevangenentransport is het gebruikelijk pols- en enkelboeien te gebruiken. Tegenwoordig zijn paren handboeien nog steeds met elkaar verbonden door een afzonderlijke ketting, zodat ontsnapping onmogelijk is.

Bij de keuze van het model handboeien is dit een factor waarmee je rekening moet houden, afhankelijk van het soort gebruik dat de handboeien zullen hebben en hoeveel vrijheid het geboeide personeel zal hebben om zijn armen of benen te bewegen.

Imagem de homem algemado com os braços para trás em frente a viatura policial.

Vooral bij beenboeien zijn de kettingen meestal wat groter om beweging mogelijk te maken. (Bron: 4711018 / Pixabay)

Vergrendelingssysteem

Afhankelijk van het model van de handboei zijn er verschillende soorten sloten verkrijgbaar. De meeste professionele modellen hebben een dubbel sluitsysteem.

Bij dit systeem wordt de sleutel eerst linksom gedraaid om het hoofdslot los te maken en dan rechtsom om de ratel los te maken, waardoor de handboeien effectief openen.

Veel modellen vertrouwen volledig op de sleutel om te openen, maar er zijn ook modellen te vinden met een kleine verborgen pin die geactiveerd kan worden om de ratel te ontgrendelen als de sleutels kwijt zijn.

(Zichtbare afbeelding bron: 3839153 / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies