Laatst bijgewerkt: 26-10-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

26Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Barbecues zijn tegenwoordig steeds populairder geworden. Barbecueën is op dit moment een van de populairste bezigheden in de wereld omdat het een perfecte gelegenheid biedt om extra lekker te eten, een band met familie en vrienden op te bouwen en van je vrije tijd te genieten. Afhankelijk van je behoeften en verlangens zijn verschillende soorten barbecues geschikt voor je.

Met onze barbecuetest 2021 willen we je helpen de juiste barbecue voor je te vinden. We hebben houtskoolgrills, gasgrills en elektrische grills met elkaar vergeleken en een lijst gemaakt met de respectieve voor- en nadelen. Dit moet je helpen de juiste beslissing te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Grillen is een originele methode om voedsel te bereiden en je hebt er geen kookgerei voor nodig, alleen een grill. Met grills kun je gezond voedsel bereiden omdat het voedsel zijn voedingsstoffen behoudt door de korte kooktijd.
 • Er zijn drie verschillende soorten grills wat warmtebron betreft: houtskoolgrills, gasgrills en elektrische grills, die elk hun voor- en nadelen hebben.
 • Ben je een beginner met grillen of een professional, dan zijn er verschillende soorten grills die bij je passen. Je behoeften en de frequentie waarmee je de grill zult gebruiken spelen ook een grote rol bij het nemen van de juiste aankoopbeslissing.

Beste Grill: Onze Selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor barbecues

In het volgende gedeelte laten we je zien op welke aspecten je moet letten bij de aanschaf van een barbecue.

De criteria die je kunt gebruiken om barbecues te vergelijken zijn:

Hieronder leggen we uit wat voor elk van de bovenstaande criteria belangrijk is.

Roostergrootte

Je kunt de roostergrootte gemakkelijk bepalen als je bedenkt voor hoeveel mensen je vaak wilt koken. Hoe meer mensen, hoe groter de roostergrootte die je nodig hebt. Voor twee tot drie personen is een grill-oppervlak van ongeveer 100 tot 200 cm² geschikt.

Vier tot zes personen hebben een grilloppervlak nodig van ongeveer 450 tot 500 cm². Als je voor veel vrienden wilt koken en voor een groot gezin, kies dan voor een grill-oppervlak van ca. 550 – 600 cm².

Personen grilloppervlakte
2 – 3 ca. 100 – 200 cm²
4 – 6 ca. 450 bis 500 cm²
über 6 ca. 550 – 600 cm²

Er is ruimte nodig om het grillvoedsel te draaien en te roteren. We raden je ook aan een ruimte vrij te houden op de grillplaats waar je het voedsel kunt verplaatsen om het op een hoge temperatuur te houden.

Als je bij je vis of vlees aardappelen of groenten wilt grillen, moet je er rekening mee houden dat je een extra plaats nodig hebt. Zo hoef je je binnenkeuken niet vuil te maken.

Materiaal grillrooster

Een grillrooster kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Maar de twee meest voorkomende materialen zijn roestvast staal en gietijzer. Beide hebben voordelen en nadelen bij het gebruik. Laten we eerst met roestvast staal beginnen. De twee belangrijkste voordelen van roestvast staal zijn dat het bestand is tegen hoge temperaturen en niet roest.

Om deze redenen kun je het heel lang gebruiken. Bovendien kun je het roestvast staal ook heel gemakkelijk schoonmaken met water en afwasmiddel.

Type voordelen nadelen
Roestvrij staal bestand tegen hoge temperaturen, roest niet, gemakkelijk schoon te maken hoge prijs, weinig behoud van warmte
Gietijzer efficiënt behoud van warmte, lage prijs moeilijk schoon te maken, roest, ongeschikt voor indirect grillen

Moeilijk schoon te maken Een tweede nadeel is dat het niet zo goed warmte opslaat. Dit kan echter vermeden worden door dikke spijlen (minstens 5 mm diameter) te kiezen in het grillrooster.

In tegenstelling tot een roestvast stalen rooster blijft voedsel met een gietijzeren grillrooster sneller en langer warm omdat het de warmte efficiënter opslaat. Het gietijzer is ook goedkoper dan het roestvast staal.

Laten we eens kijken naar de nadelen van gietijzer. Je mag het gietijzeren rooster niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat zou het patina vernietigen, corrosie veroorzaken en het rooster doen breken. Als je dit rooster ook veel gebruikt, zal het snel roesten. Tenslotte is het gietijzeren rooster ongeschikt voor mensen die indirect willen grillen, want het rooster slaat de warmte heel snel en lang op.

Onze aanbeveling zou zijn om een roestvast stalen rooster te kopen als je het je kunt veroorloven. Het kost meer in vergelijking met het gietijzeren rooster, maar het is het geld waard want het is duurzaam en roestbestendig.

Grootte

De grootte van het rooster hangt weer af van je behoeften. Als je een grill nodig hebt om overal mee naar toe te nemen, dan is een draagbare grill die gemakkelijk te vervoeren is de beste oplossing voor jou.

Je moet ook weten dat het vereist is dat de grill 2 tot 3 voet van het huis en andere gemakkelijk brandbare materialen wordt geplaatst. Dus als je een balkon hebt, moet de barbecue passen bij de afmetingen van het balkon. Een grote grill zou ideaal zijn voor mensen die er veel plaats voor hebben.

Accessoires

Er is een rijke verscheidenheid wat betreft de accessoires van de grill. Maar deze verscheidenheid maakt het moeilijk om te beslissen welke accessoires je eigenlijk nodig hebt. Sommige van deze extra’s zijn perfect voor de professionals, maar de beginners hebben moeite ze te gebruiken. Er zijn veel grills waar de extra’s niet bij inbegrepen zijn, maar die toch heel goed grillen en voor een redelijke prijs. Daarom moet je nagaan welke accessoires je eigenlijk nodig hebt.

Besluit: Welke soorten grills zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een barbecue wilt kopen, kun je kiezen uit drie soorten:

Type voordelen nadelen
Houtskoolgrill authentieke rooksmaak, mobiel tijdrovend stoken, sterke rookontwikkeling
Gasgrill indirect grillen, weinig rookontwikkeling geen authentieke smaak, immobiel
Elektrische grill gezonde bereiding, grillen binnen en buiten, lage prijs geen BBQ-sfeer, immobiel

Afhankelijk van je behoeften en welke factor je belangrijk vindt, is een ander type geschikt voor je. In het volgende gedeelte hopen we je te helpen beslissen.

Holzkohlegrill

Houtskoolgrill

De belangrijkste reden om een houtskoolgrill te kopen is dat hij de originele BBQ rokerige smaak aan je eten kan geven. De houtskoolgrill is de klassieke grill en daarom is hij zo geliefd geworden.

Op de tweede plaats komt natuurlijk de lage aankoopprijs. Je hebt de mogelijkheid om niet veel geld uit te geven voor de aanschaf van een houtskoolgrill. Maar er zijn ook enkele modellen die duurder zijn. Hoeveel geld je wilt uitgeven hangt af van je budget. Een ander voordeel is dat houtskoolbarbecues meestal licht en draagbaar zijn om overal mee naartoe te nemen. Ze hebben ook geen gas of elektriciteit nodig.

Voordelen
 • authentieke rooksmaak
 • lage prijs
 • draagbaar
Nadelen
 • tijdrovend aansteken
 • geen controle over temperatuur
 • sterke rook

Aan de andere kant duurt het vrij lang om de houtskoolgrill aan te steken. Het duurt minstens 30 minuten van aansteken tot grillen. Een ander nadeel van de houtskoolgrill is dat je zelf de juiste temperatuur moet regelen, zodat je de juiste hoeveelheid kolen in de grill legt.

Bovendien geeft de houtskoolgrill bij het grillen veel rook af. Dit kan problematisch zijn voor de buren, en daarom is barbecueën met een houtskoolbarbecue verboden op veel balkons, terrassen en tuinen.

Gasgrill

Gasgrill

Gasgrills worden ongetwijfeld steeds populairder bij barbecueliefhebbers. Ten eerste kun je, omdat je de temperatuur zelf kunt regelen, de gasbarbecue ook gebruiken voor indirect grillen. Met indirect grillen kun je dikker vlees of heel gevogelte mooi grillen. Anders zou, als je de directe methode gebruikte, het voedsel aan de buitenkant verbranden en nog rauw zijn aan de binnenkant.

Voordelen
 • regelbare temperatuur
 • indirect grillen
 • weinig rook
Nadelen
 • geen authentieke smaak
 • hoge prijs
 • onbeweeglijk

Het andere voordeel van de gasgrill is dat er geen rook is bij het grillen. Daarom is de gasbarbecue geschikt voor terrassen, balkons en tuinen.

Toch heeft de gasbarbecue ook enkele nadelen. De speciale BBQ rooksmaak die grillen voor velen zo verleidelijk maakt, ontbreekt bij de gasgrill. De prijs van gasbarbecues is ook hoog. Je zou moeten overwegen om te investeren in een gasbarbecue.

Bovendien zijn gasbarbecues te zwaar en te groot om mee te nemen op reis. Daarom worden ze vaker gebruikt als permanent barbecuestation op het balkon, terras of in de tuin.

Elektrogrill

Elektrische grill

De elektrische grill maakt gezondere voedselbereiding mogelijk omdat je geen kolen of aanmaakblokjes voor de grill hoeft te gebruiken. Op deze manier vermijd je de mogelijke kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan.

Bovendien hoef je, als je een elektrische barbecue bezit, niet op het barbecueseizoen te wachten om hem te gebruiken. Elektrische grills kunnen binnen en buiten gebruikt worden – ook met minder rook. Een ander voordeel van elektrische grills is dat ze goedkoper in aanschaf zijn dan houtskool- of gasgrills.

Voordelen
 • gezond koken
 • kan binnen en buiten gebruikt worden
 • weinig rook
 • lage prijs
Nadelen
 • geen BBQ-sfeer
 • geen authentieke smaak
 • onbeweeglijk

Het grootste nadeel van de elektrische barbecue is dat hij niet zo’n geweldige barbecuesfeer creëert. Er is geen vuur om rond te zitten en te kijken en ook de typische BBQ smaak ontbreekt. Het tweede nadeel is dat de elektrische grill onbeweeglijk is omdat hij een stroombron nodig heeft. Je kunt hem dus bijvoorbeeld niet gebruiken bij het barbecuen op een camping.

Gids: Veelgestelde vragen over barbecues in detail beantwoord

Als je een barbecue wilt kopen, heb je waarschijnlijk een paar vragen die je eerst beantwoord wilt hebben. In onze grote barbecue gids hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen van klanten gevonden en ze duidelijk beantwoord. Onze gids moet je helpen de voor jou perfecte barbecue op de markt te vinden. Met de juiste barbecue voor jou kun je genieten van een heerlijke maaltijd. Zo’n grill mag in je huis niet ontbreken.

(Image source: jamessutton_photography / unsplash.com)

Wat zijn de alternatieven voor een barbecue?

Barbecues kun je met drie verschillende soorten bouwen. Elk van de modellen heeft zijn voor- en nadelen. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieve mogelijkheden voor barbecues.

Type Beschrijving
Grill met onderstel / trolley U kunt de trolley gemakkelijk over het balkon verplaatsen en in de winter in de kelder opbergen.
Tafelgrill De tafelgrill kan eenvoudig op de eettafel geplaatst worden en iedereen kan zijn eigen eten grillen.
Inbouw gasgrill De inbouwgrill kan in de buitenkeuken geïnstalleerd worden en met de bijpassende accessoires kunt u de binnenkeuken vervangen.

Hoe steek ik een barbecue aan?

Als je een houtskoolbarbecue wilt aansteken, moet je er iets meer moeite voor doen. Maar met de volgende instructies hopen wij uw werk te vergemakkelijken.

De klassieke manier om een houtskoolbarbecue aan te steken is met een barbecueaansteker. U kunt zowel kolen als briketten gebruiken. Eerst leg je de aansteker op het rooster en leg je er de kolen/briketten omheen. De barbecueaansteker moet volledig branden om gezondheidsredenen. Op dat moment moeten de kolen/briketten bedekt zijn met as.

Op dit punt moet zuurstof worden geproduceerd. Het zou ideaal zijn als u een luchtpomp had, anders moet u voortdurend met uw handen of een voorwerp slaan. Wanneer de kolen/briketten branden, kunt u het voedsel op de grill leggen.

Om u te helpen het hele proces te begrijpen, hebben wij een geschikte video geselecteerd met instructies voor het aansteken van de houtskoolbarbecue met een barbecueaansteker.

De professionele manier om een houtskoolbarbecue aan te steken is met behulp van een open haard. De barbecue op deze manier aansteken gaat sneller en is comfortabeler.

Het proces is eenvoudig: u plaatst een grillaansteker op het rooster en vult de haard met kolen of briketten. Dan steek je de barbecueaansteker aan en plaats je de schoorsteen erop. Wacht tot de kolen doorgloeien. Bij goed weer kan dit ongeveer 30 minuten duren. Tenslotte kunt u de haarden in de barbecue gieten. Zorg ervoor dat u grillhandschoenen draagt bij het hanteren van de haarden, want ze kunnen erg heet worden.

U kunt ook de volgende video bekijken om u te helpen het proces te begrijpen.

De gasbarbecues zijn heel eenvoudig aan te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de gasbarbecue aanzetten en de temperatuur regelen, precies zoals je dat bij een oven zou doen. Het aansteken van de elektrische grill is net zo eenvoudig. Je hoeft hem alleen maar op een stroombron aan te sluiten en hij wordt snel warm. Met de temperatuurregelknop kunt u de warmte gemakkelijk en nauwkeurig regelen.

Hoe maak ik een grill goed schoon?

Er zijn een paar belangrijke verschillen in hoe je elk toestel schoonmaakt. Laten we eerst beginnen met het schoonmaken van de houtskoolgrill. Het is heel belangrijk dat je wacht tot het rooster en de kolen helemaal koud zijn.

Dan kun je de kolen en de overgebleven as verwijderen. Je kunt het rooster schoonmaken met een staalborstel of spons, water en afwasmiddel. Een kleine tip: Je kunt het lange wrijven achterwege laten als je voor elke grillsessie het rooster met olie of vet bestrijkt.

Gelukkig zijn zowel gas- als elektrische grills heel gemakkelijk schoon te maken als je ze laat door branden.

Het enige wat je hoeft te doen is het deksel te sluiten en de temperatuur op maximaal te zetten. Als je geen rook meer ziet, is het rooster schoon. Als je een elektrische grill hebt, trek je de stekker uit het stopcontact en wacht je tot hij koud wordt. Gebruik dan een roestvast stalen borstel om resten te verwijderen en veeg het grillrooster schoon.

Welke olie moet ik voor een grill gebruiken?

De belangrijkste factor voor gezond grillen is dat de olie die je gebruikt hittebestendig is, want de temperaturen kunnen tot boven de 200 graden gaan. Daarom moet je voorzichtig zijn en een olie kiezen met een hoog rookpunt. Anders breken de vetzuren die ze bevat af en wordt de olie gevaarlijk voor consumptie. Oliën die ook bij hoge temperaturen gebruikt kunnen worden

 • Olijfolie
 • Avocado-olie
 • Koolzaadolie
 • Pinda olie
 • Druivenpitolie
 • Zonnebloemolie
 • Maïsolie

Verder lezen: bronnen en interessante links

[1]https://de.wikipedia.org/wiki/Grillen

[2]https://de.statista.com/statistik/daten/studie/171601/umfrage/mehrmals-pro-monat-ausgeuebte-freizeitaktivitaeten/

[3] https://www.sueddeutsche.de/muenchen/grill-rezepte-tipps-gourmet-1.3976650

Beeldbron: Gojda/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies