Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

25Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Als je van koken en vooral van bakken houdt, gebruik je waarschijnlijk gelatine. Gelatine is een verbinding die gebruikt wordt in bakwaren en banketbakkerswaren om gekookt voedsel een gelatineachtige consistentie te geven. Dankzij gelatine, die geen smaak heeft, zullen je desserts en andere gerechten, zoals pudding, een echt succes zijn.

Maar door de vele verschillende toepassingen of bereidingswijzen is het soms moeilijk om de juiste gelatine voor je te vinden. Daarom hebben we in dit artikel verschillende producten met elkaar vergeleken. Je leert waar je op moet letten bij het kopen en hoe je de juiste gelatine voor jou kunt vinden.
Belangrijk om te weten

  • Gelatine bestaat uit dierlijk collageen. Intussen zijn er echter al plantaardige alternatieven, die meestal van algen gemaakt worden.
  • Gelatine is smaakloos en kan dus gebruikt worden voor de bereiding van koude en warme gerechten.
  • Gelatine komt niet alleen voor in voedingsmiddelen zoals snoepgoed. Ook de cosmetica- en de fotografische industrie maken gebruik van de voordelen van gelatine.

Beste Gelatine: Onze selectie

In deze rubriek hebben we onze favorieten voor je samengesteld. Van veganistische alternatieven tot biologische gelatine, we hebben voor elk wat wils. Hopelijk kun je een weloverwogen beslissing nemen over welke gelatine het beste is voor jou en je kook/bakbehoeften.

Criteria voor het kopen en evalueren van gelatine

Om de beslissing voor jou wat gemakkelijker te maken, hebben we hieronder criteria opgesomd waarmee je gelatine kunt evalueren.

Natuurlijk zullen we nu wat meer in detail uitleggen wat er bedoeld wordt met de individuele beoordelingscriteria en waar je rekening mee moet houden, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Range of use

Gelatine kent vele toepassingen in desserts of gebak, zoals Beierse room, mousses en koude soufflés, en ook in zelfgemaakt ijs. Bij het kopen van gelatine moet je daarom steeds letten op de gebieden waarvoor het bestemd is.

Je kunt het beste van tevoren bedenken of je het zult gebruiken om te koken of te bakken en het passende product kopen. De meeste gelatines zijn echter neutraal van smaak en kunnen dus zowel voor zoete als voor hartige gerechten gebruikt worden.

Voorbereiding

Voorbereiding kan ook een doorslaggevend criterium zijn. Wordt de gelatine alleen in koud water gelegd? Moet het gekookt worden? Afhankelijk van hoeveel moeite je wilt doen om de gelatine te bereiden, kun je kiezen welk product je koopt.

Als je niet veel tijd bij de hand hebt, is het natuurlijk aan te raden een gelatine te gebruiken die snel klaar te maken is. Koken en wachten tot de gelatine is afgekoeld kan soms nogal tijdrovend zijn.

Vegan

Als je om ethische of andere redenen een plantaardig alternatief wilt gebruiken, is het natuurlijk ook belangrijk om een veganistisch product te kopen. Er zijn nu veel alternatieven die net zo goed werken als de klassieke gelatine.

De meeste plantaardige alternatieven worden uit algen verkregen en worden vaak agar agar genoemd. Deze kunnen gebruikt worden als verdikkingsmiddel en geleermiddel in abrikozenjam, panna cotta, veganistische gelei of jello.

Biologisch

Niet alleen de toepassingen en de bereiding van gelatine zijn belangrijk, maar ook de ingrediënten. Als product dat vaak in desserts gebruikt wordt, komt het in je lichaam terecht.

Daarom moet je van tevoren nagaan of het voor jou belangrijk is dat het product biologisch gecertificeerd is. Verschillende zegels op de verpakking verzekeren je of een product uit biologische ingrediënten bestaat of niet. In elk geval ben je weer een stap dichter bij gezond eten.

Gids: Veelgestelde vragen over gelatine in detail beantwoord

In dit deel leggen we de meest gestelde vragen over gelatine uit. Uiteindelijk zul je voldoende geïnformeerd zijn om de juiste gelatine voor je te kopen.

Waar wordt gelatine vooral voor gebruikt?

Gelatine is een product op dierlijke basis dat gebruikt wordt om gelei, pudding en vullingen dikker te maken. Omdat het neutraal van smaak is, kan het zowel voor zoete als voor hartige recepten gebruikt worden. Intussen zijn er ook plantaardige alternatieven die helemaal geen dierlijke producten gebruiken.

Maar gelatine wordt niet alleen gebruikt om te koken of te bakken. Gelatine wordt ook gebruikt in de cosmetica-industrie.

Welke gangbare producten bevatten gelatine?

Gelatine zit in meer producten dan je aanvankelijk zou denken. Het product is niet alleen populair in de voedingsmiddelenindustrie, maar komt ook voor in cosmetica of voedingssupplementen.

Gelatine wordt niet alleen gebruikt voor snoepjes zoals snoepjes of jelly bears. Gelatine komt ook voor in allerlei cosmetica of voedingssupplementen (Image source: Pexels/ Ylanite Koppens).

Gelatine wordt bijvoorbeeld gebruikt in shampoos, gezichtsmaskers en andere cosmetica, als verdikkingsmiddel voor vruchtengelatine en pudding (b.v. Jell-O), in snoep, marshmallows, gebak, ijs en yoghurt, op fotografische films en in vitamines als omhulsel en in de vorm van capsules. Gelatine wordt soms ook gebruikt om wijnen te helpen “klaren”.

Conclusie

Gelatine wordt niet alleen gebruikt in snoep en gebak, maar ook in cosmetica of als omhulsel op voedingssupplementen. Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je gelatine koopt.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om van tevoren te weten of je dierlijke producten wilt vermijden, of dat je het belangrijk vindt dat de gelatine gecertificeerd biologisch is. Je persoonlijke voorkeuren zijn dus de belangrijkste factor bij de beslissing wat je gaat kopen.

(Coverfoto: Pexels / Natalie)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies