Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

24Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

52Verzamelde opmerkingen

Of je nu kampeert, op een festival bent of op expeditie gaat, met een gasfornuis kun je op elk moment genieten van een verse maaltijd of een hete koffie – ook buiten! Als basisuitrusting voor elke buitensporter zijn ze niet alleen goedkoop, maar ook gemakkelijk te gebruiken en veelzijdig.

Maar een beslissing nemen is natuurlijk niet zo eenvoudig: onze ranglijst moet je helpen een overzicht te krijgen en de absolute brander voor jou en je wensen te vinden.
Belangrijk om te weten

  • Gasfornuizen branden heel schoon en laten geen onaangename geuren achter.
  • Belangrijke aankoopcriteria zijn de afmetingen en het gewicht, de soort brandstof, het vermogen in watt en de brandduur.
  • Er is een krachtig gasfornuis voor elke prijsklasse, en je vindt een aantal goede producten voor heel weinig geld.

Beste Gasfornuis: Onze selectie

Om je aankoopbeslissing gemakkelijker te maken, hebben we hieronder een lijst van onze aanbevelingen voor je samengesteld. Hier zie je de belangrijkste kenmerken van de afzonderlijke producten.

Koop- en beoordelingscriteria voor gasfornuizen

Om je te helpen de best mogelijke beslissing te nemen bij je aankoop, hebben we een korte lijst samengesteld met belangrijke criteria die je moet overwegen voor je een gasfornuis koopt. Deze moeten het je gemakkelijker maken de afzonderlijke modellen te vergelijken en uiteindelijk een definitieve beslissing te nemen.

Maar laten we nog eens in detail kijken.

Afmetingen en gewicht

Als je je gasfornuis in je rugzak wilt verpakken, moet je beslist rekening houden met de afmetingen en het gewicht voordat je het koopt. Hier geldt: hoe compacter, hoe beter.

Dit hoeft echter geen verlies aan prestaties te betekenen; ook verhoudingsgewijs kleinere, compacte gasfornuizen kunnen hun dienst bewijzen.
Het zou voordelig zijn te weten waar je het wilt gebruiken: als je meerdere mensen wilt voeden, is een groter gasfornuis niet zo slecht.

Vermogen in watt

Het vermogen van je gasfornuis moet ook afhangen van het gebied waar het gebruikt wordt. Waar wil je je gasfornuis gebruiken? En welke gerechten wil je klaarmaken?

Het vermogen van een gasfornuis geeft aan hoeveel warmte het kan opwekken, m.a.w. hoe meer vermogen een gasfornuis heeft, hoe sneller het je gerechten kan verwarmen. Je moet echter weten dat meer vermogen gepaard gaat met meer brandstofverbruik.

Brandstof

Verschillende brandstoffen hebben verschillende kookpunten en zijn dienovereenkomstig geschikt voor verschillende temperaturen. Gaspatronen zijn meestal gevuld met brutaan, propaan of een gasmengsel.

Omdat butaan niet beneden 0,5°C ontstoken kan worden, is het het meest geschikt voor reizen met gematigde buitentemperaturen of voor thuisgebruik.

Gasmengsels met een hoog propaangehalte zijn daarentegen gemakkelijker te ontsteken bij lagere temperaturen en zijn daarom ook geschikt voor reizen op koudere dagen.

Brandtijd

De grootte van de patronen is doorslaggevend voor de brandtijd van je gasfornuis. Het eerste wordt in grammen gegeven. En hoe lang brandt zo’n gaspatroon?

Een standaard inschroefpatroon met een gasinhoud van 230 gram gaat ongeveer 19 tot 20 brandingen van elk 3:48 minuten mee. Omgerekend is dat ongeveer 71 tot 76 minuten brandtijd of 6-7 dagen.

Maar pas op: factoren als de weersomstandigheden of de temperatuur van het te verwarmen water beïnvloeden de brandtijd en het verbruik. Bij koudere buitentemperaturen is de brandtijd langer en het verbruik hoger.

Veiligheid

Tot zover alles goed – maar: hoe veilig zijn zulke fornuizen eigenlijk? In principe zijn de in Duitsland verkrijgbare producten veilig. Je hoeft je geen zorgen te maken als het iets harder waait dan je weer-app voorspelt.

Wel gelden dezelfde goede regels voor koken: het is belangrijk het fornuis nooit onbeheerd achter te laten.

Zorg er ook altijd voor dat je toestel stevig en stabiel staat en dat er geen gevaar is dat het omvalt of omvalt.
Controleer je gasfornuis vóór elk gebruik op mogelijke defecten of beschadigingen en zorg er altijd voor dat er niets in de buurt van het vuur is dat het kookproces in gevaar kan brengen.

Gids: Veelgestelde vragen over gasfornuizen in detail beantwoord

Nu willen we graag de belangrijkste vragen over gasfornuizen beantwoorden. Vragen die je je moet stellen voor je koopt en andere belangrijke informatie worden hier beantwoord en nader toegelicht.

Wat is een gasfornuis en hoe werkt het?

In principe is een gasfornuis niets anders dan een draagbaar fornuis, dus het toepassingsgebied is hetzelfde als in je keuken. Met behulp van pannen of potten worden je gerechten verwarmd door gasvlammen.

Gaskocher

Vers gezette koffie ’s morgens is voor veel mensen routine – en je hoeft niet zonder te doen! Met een gasfornuis kun je het onderweg maken, altijd en overal. (Image source: Kevin Schmid/ Unsplash)

Zoals de naam al doet vermoeden, werkt een gasfornuis met gas. Dit zit in de patronen en dient als brandstof om je maaltijd te verwarmen. Natuurlijk gaat het gas niet zomaar op het vuur; boven de vlam is een rekje waarop je je kookgerei plaatst. Je kunt de gastoevoer en de grootte van de vlam zelf regelen met een regelknop.

Welke soorten gasfornuizen zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten gasfornuizen: compacte gasfornuizen, draagbare gasfornuizen en gasfornuizen met buizensysteem. Hier leggen we uit hoe ze van elkaar verschillen.

Compact gasfornuizen, of ook wel bovengemonteerde fornuizen genoemd, worden direct op de gaspatroon aangesloten en zijn daarom bijzonder veilig, want er is geen slangverbinding nodig tussen het fornuis en de gaspatroon. Dit type kooktoestel is bijzonder geschikt voor buitenactiviteiten en gebruikt eerder insteekpatronen dan inschroefpatronen.

Hoewel koffergasfornuizen inderdaad perfect zijn om in een koffer te vervoeren, dragen ze hun naam echter meer door hun kofferachtige vorm. Dit vergemakkelijkt niet alleen het vervoer – zoals gezegd – maar overtuigt ook met verhoudingsgewijs grotere kookoppervlakken.

In tegenstelling tot het vorige model worden hier meer inschroefpatronen gebruikt, maar ze hebben hier het voordeel dat ze herbruikbaar zijn en in de meeste benzinestations en bouwmarkten te vinden zijn.

Bij gasfornuizen met slangsysteem is er, in tegenstelling tot bij compacte gasfornuizen, geen directe verbinding met de gaspatroon. Hiervoor is een speciale slang nodig. Je verbindt dit met de gaspatroon, die op zijn beurt direct met het gasfornuis verbonden is.

Dit type kooktoestel is moeilijker te vervoeren, maar heeft het voordeel dat het stabieler is dankzij de basis en dat het voor meerdere personen kan koken.

Waar zijn gasfornuizen goedgekeurd en waar kun je ze het beste gebruiken?

Een gasfornuis is vooral handig als je lange tijd buiten bent – of je nu gaat kamperen, trektochten maakt of op een rustplaats bent.
Ze zijn echter net zo populair op festivals, omdat ze op elk moment zonder elektriciteit gebruikt kunnen worden. Ook de compactheid en het gemakkelijk opbergen in de rugzak bieden een enorm voordeel.

Het is echter belangrijk te weten dat ze niet in het bos gebruikt mogen worden, want elke vorm van open vuur is daar wettelijk verboden.

Voor gebruik binnenshuis, volg altijd eerst de aanwijzingen van de fabrikant! Bovendien is de ontstekingsbeveiliging binnenshuis verplicht. Toestellen die goedgekeurd zijn voor gebruik binnenshuis gebruiken ook altijd een gasdrukregelaar.

Net als bij koken in de keuken gelden ook bij het gebruik van een gasfornuis dezelfde regels: Zorg dat er altijd voldoende frisse lucht is en dat er geen brandbare voorwerpen in de buurt zijn. Laat je gasfornuis nooit onbeheerd achter en zorg ervoor dat er geen gas meer ontsnapt nadat de vlam gedoofd is.

Conclusie

Gaskooktoestellen worden steeds populairder, en niet zonder reden: ze zijn goedkoop, veelzijdig en maken elke buitenervaring comfortabeler. Speciaal daarvoor zijn ze heel licht en plaatsbesparend.

Ook de plaats van je toestel kan je helpen beslissen: als je met een rugzak reist, wil je natuurlijk een compact gasfornuis. Maar als je voor andere wandelaars wilt koken, moet je in een duurder product investeren en bedenken dat deze niet geschikt zijn om te vervoeren.

“Bijna 40 miljoen Duitsers wandelen graag,” zei de voorzitter van de Duitse Wandelbond. Duitsland biedt ook een verscheidenheid aan onvergetelijke weekendtrips met festivals.

Waar het ook gebruikt wordt, een gasfornuis maakt elk van deze buitenactiviteiten aangenamer en zorgt voor een gezellige sfeer bij een warme maaltijd of een vers kopje koffie.

(Coverfoto: Vanessa Garcia/ Pexels)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies