Laatst bijgewerkt: 26-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

De ingang is het eerste wat je gasten zien als ze binnenkomen. Het toppunt van een adequate ontvangst is daarom een hal met een vriendelijke uitstraling, zodat je gasten zich meteen op hun gemak voelen. Hoe bereik je dit? Met een overtuigend mooie garderobe, natuurlijk, die een echte blikvanger is in je entreehal.

Om precies zo’n garderobekast te vinden die aan al je eisen en wensen voldoet en ook je gasten overtuigt, hebben we een garderobegids gemaakt. We willen je helpen de beste garderobe te vinden. Bovendien geven we je belangrijke tips waar je op moet letten voor, na en tijdens de aankoop.
Belangrijk om te weten

 • Een garderobekast biedt je ruimte voor je jassen, schoenen, sjaals en dergelijke en helpt je om orde in je entree te brengen. Het is ook een mooie plek om je sleutels, vazen en versieringen in op te bergen.
 • De klassieker is een houten kast die een warme sfeer schept, maar ook moderne modellen van kunststof of beton en metaal in industriële vormgeving worden steeds populairder.
 • Een gesloten garderobekast ziet er altijd opgeruimd uit, maar kan ook snel omvangrijk lijken. Met een open kast heb je altijd alles bij de hand, maar alle planken en vakken moeten altijd opgeruimd zijn.

Beste Garderobekast: Onze selectie

Om het je gemakkelijker te maken je garderobekast te kiezen, hebben we een paar bijzonder aantrekkelijke en populaire producten uitgekozen. Het assortiment is breed, dus er is vast en zeker voor elk wat wils!

Garderobekasten: koop- en beoordelingscriteria

Er is een grote keuze aan garderobekasten. Hoewel dit garandeert dat je de juiste zult vinden, maakt het de zoektocht moeilijker. Daarom willen we je helpen met deze lijst van koop- en beoordelingscriteria.

Als je deze criteria volgt, kan er niets misgaan en zal je zoektocht zeker een succes worden. Dus blijf op de hoogte!

Materiaal

Natuurlijk kun je voor je garderobe een grote verscheidenheid aan materialen kiezen. De meest voorkomende zijn echter metaal, hout en plastic.

Houten materialen kunnen een warme en aangename sfeer scheppen. Hout met open poriën schept ook een aangenaam ruimteklimaat en absorbeert vocht, zodat natte jassen goed kunnen luchten.

Populaire houtsoorten zijn eiken, grenen en beuken. Mangohout en walnoot, daarentegen, zijn iets ongebruikelijker.

Bij kinderen zijn oppervlakken aan te bevelen die goed afwasbaar zijn.

Metalen garderobekasten hebben meestal een metalen frame of metalen stutten. Ze zien er door hun open vormgeving heel licht en luchtig uit. Ze worden vaak gecombineerd met stoffen gordijnen om de kamer er opgeruimder uit te laten zien.

Er zijn ook garderobe-elementen van fleece of stof. Deze zijn meestal heel licht en opvouwbaar en kunnen ook gebruikt worden om te kamperen.

Combinaties van de afzonderlijke stoffen zijn echter bijzonder populair en brengen een frisse wind in je gang.

Fronten

Wat fronten betreft kun je kiezen tussen schuifdeuren en draaideuren.

Draaideuren hebben de volgende kenmerken:

Voordelen
 • Alle deuren tegelijk openen
 • de hele inhoud bekijken
Nadelen
 • Neemt in geopende stand meer ruimte in beslag

Schuifdeuren daarentegen hebben deze voor- en nadelen:

Voordelen
 • Ruimtebesparend
Nadelen
 • Slechts één kant toegankelijk

Je kunt gemakkelijk je uiterlijk controleren voor je het huis verlaat en je bespaart ruimte aan de muur omdat je daar geen spiegel meer nodig hebt. Een spiegel doet je kamer ook groter en helderder lijken.

Als je wilt, kun je je hele voorkant met een spiegel bedekken, of slechts een deel ervan. Je kunt de spiegel mooi inlijsten of een ovale spiegel gebruiken om je kamer er interessanter uit te laten zien.

Verdeling

Let er bij de aanschaf van je garderobekast op dat je de indeling binnenin soepel kunt aanpassen.

In hoogte verstelbare legplanken zorgen ervoor dat je de ruimte die je op de afzonderlijke legplanken hebt vrij kunt kiezen en flexibel kunt toepassen op de inhoud. Je kunt minder ruimte inplannen voor platte schoenen en meer ruimte hebben voor je hoge winterschoenen.

Behalve planken moet je ook kledingstangen, open vakken en laden hebben. Zo ben je verzekerd van de best mogelijke opbergmogelijkheden voor al je kleding.

Interieurstijl

Er zijn geen grenzen aan de interieurstijl van je garderobe. Zorg er wel voor dat de garderobekast past bij en harmonieert met de rest van je inrichting.

Vintage, antieke en landhuisstijlen zijn bijzonder populair. Maar moderne ontwerpen of de industriële stijl met beton en metaal zijn ook echte klassiekers.

Eenvoudige kleuren zoals wit passen in bijna elke kamer, maar als je wat meer gedurfd wilt zijn, kun je ook accenten leggen met kleurrijke losse stukken.

Kleerkasten: veel gestelde vragen en antwoorden

Nu we de eerste details over kleerkasten opgehelderd hebben, gaan we er dieper op in. Alle andere vragen die gerezen kunnen zijn, worden hier in deze gids beantwoord.

Wat is een kledingkast en voor wie is hij geschikt?

Een garderobe, ook wel halkast of chiffarobe genoemd, is een kastje dat je in je garderobe, hal of entree kunt zetten.

Garderobenschrank-1

Je garderobe is een van de eerste dingen die je gasten zien als ze binnenkomen.
(Image source: Victoria Borodinova / pixabay)

Je kunt het gebruiken om jassen, mantels, schoenen, sjaals of soortgelijke voorwerpen in op te bergen. Deze ruimte wordt meestal ook gebruikt om sleutels of andere kleine voorwerpen in op te bergen bij het verlaten of binnengaan van het huis.

Sommige modellen bieden ook mooie mogelijkheden om decoraties of vazen in te zetten

Garderobekasten worden meestal in serie gekocht met bijpassende ladekasten, bankjes of dergelijke. Als je echter losse stukken koopt, zorg er dan voor dat ze bij je bestaande inrichting passen en een harmonieus geheel vormen.

Welke soorten garderobe zijn er?

Natuurlijk zijn er verschillende soorten garderobekasten, zodat er voor elk wat wils is. Er wordt een ruw onderscheid gemaakt tussen de categorieën gesloten, open en halfopen.

Type Beschrijving
Gesloten garderobekast U kunt een gesloten garderobekast kiezen als u een grote inkomhal heeft, anders ziet hij er te log uit. Dankzij de ondoorzichtige fronten is uw entree altijd opgeruimd en kunnen uw kledingstukken niet stoffig worden.
Open garderobekast Als u niet zo veel ruimte hebt, kunt u het beste een open garderobekast kopen. Dit ziet er erg licht uit en je hebt alles binnen handbereik. Binnen in je kledingkast moet het echter altijd opgeruimd zijn, anders valt de rommel direct op.
Halfopen kledingkast Een halfopen kledingkast combineert de voor- en nadelen van de andere twee. Het biedt u ook de mogelijkheid om uw entree te verfraaien met vazen of andere decoraties.
Geef je garderobe net dat ietsje meer met LED verlichting.

De poten van de garderobekasten kunnen ook voorzien worden van zwenkwieltjes, zodat je ze gemakkelijker kunt verplaatsen.

Spiegels aan de voorkant van de kasten zijn bijzonder populair. Zo kun je je blik nog een laatste keer controleren voor je het huis verlaat en ziet je voorkamer er groter en fleuriger uit.

Hoe vind ik de juiste garderobe voor mij?

Of je entree nu L-vormig is, een smalle gang of een hele kamer, er zijn garderobekasten voor alle kamers.

Zolang je geen ruimteproblemen hebt, is je keuze reuze!

Hoe groter je garderobe, hoe meer vrije ruimte je in je eigenlijke kleerkast hebt

Maar voordat je een nieuwe garderobe koopt, stel je jezelf de volgende vragen

 • Voor hoeveel jassen wil ik ruimte hebben?
 • Hoeveel mensen zullen de garderobe gebruiken?
 • Hoeveel ruimte heb ik?

Singles moeten rekening houden met een breedte van 50 cm, terwijl paren met 100 cm prima uit de voeten kunnen. Maar als een heel gezin de kast gebruikt, mag hij niet kleiner zijn dan 150 cm.

Als je kamer niet zo groot is, kies dan een garderobekast met een diepte van 45 cm. Als je echter meer ruimte hebt, kan je kast 60 cm diep zijn.

Merk op dat draaideuren extra ruimte innemen in vergelijking met schuif deuren

Als je inkomhal erg klein, donker en schuin is, hou je dan aan deze richtlijnen:

Inrichting effect
Halfhoge kledingkasten De kamer oogt niet zo rommelig
Hoedenrek boven het raam Zo kan er meer licht in de kamer vallen
Schuifdeuren in plaats van draaideuren Er gaat geen extra ruimte verloren
Kledingkast in wit met kastverlichting De kamer oogt helderder
Spiegel De spiegel kan het licht weerkaatsen, de kamer oogt groter

Toch worden garderobesets meestal in effen kleuren gekozen om bezoekers die de kamer binnenkomen niet te overweldigen. Kleurrijke accenten kunnen met afzonderlijke stukken gezet worden.

Welke alternatieven zijn er voor een garderobe?

Als je niet genoeg ruimte hebt voor een garderobe of je vindt het er gewoon niet mooi uitzien, dan hoef je het nog steeds niet zonder een mooie inkomhal te stellen. Er zijn genoeg alternatieven.

Op te bergen alternatief
Schoenen schoenenkast, schoenenrek, schoenenkantelaar
Kleren kledingrek, kledingstang, haak
Klein spul plank, hoedenrek

Garderobenschrank-2

Met open garderobekasten wordt je kleding snel stoffig en moet je altijd alles netjes houden.
(Image source: Alyssa Strohmann / unsplash)

Als je het ook niet zonder spiegel wilt stellen, kun je hem eenvoudig aan de muur in je gang bevestigen.

Hoe houd ik mijn garderobe opgeruimd?

Wie heeft het niet meegemaakt als je volledig ingepakt thuiskomt, je schoenen van je af duwt en je tas in de eerste beschikbare hoek laat vallen? En in een mum van tijd is de voorkamer een pure chaos.

Om dit te voorkomen geven we je graag een paar tips om je voorkamer netjes te houden.

 1. Berg alles altijd meteen op: zo voorkom je groot en vervelend opruimen.
 2. Zorg dat alles zijn eigen plaats heeft: dit maakt opruimen gemakkelijker en veel sneller.
 3. Berg kleine voorwerpen op in dozen: zo ziet het er veel opgeruimder uit dan wanneer alles los rondslingert.
 4. Gebruik lade-inzetstukken: zo kun je je spullen in de winkel beter sorteren en ze gemakkelijker terugvinden.
 5. Plaats kastverlichting: zo kun je de inhoud van je kast veel beter zien en kan de rommel niet verborgen worden.
 6. Gebruik uniforme kleerhangers: dit ziet er niet alleen veel mooier uit, maar bespaart ook ruimte.
 7. Zet alles op de eerste rij: zo heb je een beter overzicht van wat je hebt en kun je er gemakkelijk bij. Je kunt de tweede rij vullen met kleding uit andere seizoenen.
 8. Rol je kledingstuk op: dit bespaart je veel ruimte

Met deze eenvoudige tips kan niets een opgeruimde voorkamer in de weg staan!

Conclusie

Kleerkasten zijn echt iets geweldigs, niet alleen verfraaien ze je voorkamer en entree, ze zijn ook heel praktisch. Hoe groter de kast, hoe meer ruimte je in je eigenlijke kast hebt. Bovendien heb je veel ruimte om spulletjes op te bergen of om versieringen en vazen neer te zetten.

Je kleerkast moet van binnen individueel verstelbaar zijn, zodat je hem flexibel kunt gebruiken. Je kunt ook kiezen of je scharnierende of schuifdeuren wilt. Beide hebben hun voor- en nadelen. Je kunt ook kiezen tussen gesloten, open of halfopen garderobekasten. Zoals je ziet is de keuze dus enorm en is er voor elk wat wils.

Afbeelding bron: Garderobe/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies