
Welkom bij onze grote flessenkoeler test 2023. Hier stellen we alle flessenkoelers voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste flessenkoeler voor je te vinden.
Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een flessenkoeler wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Omdat een wijnkoeler niet alleen een functioneel maar ook een visueel aantrekkelijk voorwerp moet zijn, kun je wijnkoelers vergelijken en beoordelen aan de hand van de criteria soort, ontwerp, kleur en hoogte.
- De functionaliteit is in principe voor elke wijnkoeler hetzelfde. Door de dubbelwandige constructie voorkomt de luchtkamer dat de wijn door de kamertemperatuur wordt opgewarmd. Uitzonderingen zijn wijnkoelers van klei, terracotta of beton.
- Wijnkoelers van klei, terracotta of beton, daarentegen, hebben een waterbad nodig. De verdampingskoeling die het gevolg is, betekent dat de wijn de hele avond op een goede temperatuur gedronken kan worden.
Beste flessenkoeler: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een wijnkoeler koopt
Van welk materiaal is een wijnkoeler gemaakt?
- Klei / Terracotta
- Plastic
- Roestvrij staal
- Beton / Steengoed
Wijnkoelers van klei of terracotta zijn klassieke wijnkoelers die bekend zijn uit zuidelijke landen. Moderne wijnkoelers zijn vaak van plastic en bieden goede koeleigenschappen. Wijnkoelers van roestvrij staal zijn bijzonder aantrekkelijk. Betonnen wijnkoelers worden vaak gegraveerd met citaten of logo’s en zijn daarom erg populair.
Voor wijnliefhebbers kan een gegraveerde wijnkoeler, eventueel met hun naam of een passend citaat, een goed geschenk zijn.
Wist je dat de vuistregel om rode wijn op kamertemperatuur te drinken niet klopt?
Deze vuistregel is fout, want deze aanbeveling dateert uit tijden dat de kamertemperatuur gemiddeld 18° Celcius was. Tegenwoordig is de kamertemperatuur in de winter meestal 20 tot 23 °C. In de zomer is het nog aanzienlijk hoger.
Wat kost een wijnkoeler?
Aan het topsegment vind je wijnkoelers voor tot 70 euro en meer.
Besluit: Welke soorten flessenkoelers zijn er en welke is geschikt voor jou?
In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten flessenkoelers
- Actieve flessenkoelers
- Passieve flessenkoeler
Als je van je drankje wilt genieten, weet je dat de juiste temperatuur belangrijk is. De juiste temperatuur van een drank is essentieel voor het aroma en de smaak. Vooral in de zomer is een flessenkoeler een goed middel om de juiste temperatuur van de wijn te handhaven.
De volgende tabel geeft je een overzicht van de optimale drinktemperaturen voor verschillende wijnen.
Wijn | Voorbeeldwijn | Temperatuur |
---|---|---|
Mousserende wijn, zoete witte wijnen | Walliser Spätlese | 6-9 ℃ |
Droge witte wijnen, Rosés, aromatische witte wijnen, Port, zoete wijnen, Banyuls, Sherry | 8-10 ℃ | |
Lichte rode wijnen | Gamay, Oost-Zwitserse landwijnen, Beste witte wijnen, Beaujolais | 12-14 ℃ |
Vollere rode wijnen | Merlot Viti, Pino noir | 14-16 ℃ |
Vollere en gestructureerde rode wijnen, gerijpt in kleine houten vaten | Pino noir, Merlot Riserva, rode Bordeaux | 16-18 ℃ |
Letop:De wijn warmt met ongeveer 1-2 ℃ op als hij in het glas wordt geschonken.
De klassieke flessenkoeler heeft een cilindrische vorm en is meestal omgeven door een dubbele wand die als isolatie dient. Bovendien moet de maat van de flessenkoeler zo gekozen worden dat de opslag van de fles in de koeler gegarandeerd kan worden.
De twee verschillende soorten flessenkoelers verschillen wat de koelmethode betreft. Afhankelijk van je voorkeuren wat betreft de manier waarop je je fles koelt, is een bepaald type het meest geschikt voor je.
In het volgende willen we je een overzicht geven van de twee verschillende soorten flessenkoelers. We zullen ook kort de verschillen ertussen uitleggen, zodat je kunt ontdekken welke flessenkoeler geschikt is voor jou. De voor- en nadelen van de afzonderlijke soorten worden ter vergelijking duidelijk voorgesteld.
Hoe werkt een actieve flessenkoeler en wat zijn de voor- en nadelen?
Actieve flessenkoelers zijn ideaal voor onderweg, want de wijn hoeft niet van tevoren gekoeld te worden. Bovendien koelen actieve flessenkoelers de fles ofwel verder af binnen ongeveer vijf tot tien minuten nadat ze uit de koeler gehaald is.
Verder werken veel moderne flessenkoelers met uitneembare koelelementen die een paar uur voor gebruik in een ijscompartiment gelegd worden. Als alternatief kunnen ijsblokjes ook actief kou toevoegen.
Flessenkoelers van klei of beton behoren ook tot de actieve flessenkoelers en zijn gemakkelijk te hanteren. Voor het beste resultaat moet de klei of betonnen flessenkoeler vóór gebruik ongeveer 15 tot 30 minuten in water geweekt worden.
Giet na deze tijd het water eruit en zet er een fles in. Het geabsorbeerde water verdampt na verloop van tijd en houdt de fles koel gedurende enkele uren.
Hoe werkt de passieve flessenkoeler en wat zijn de voor- en nadelen?
Passieve flessenkoelers houden alleen de temperatuur van de wijnfles op peil. Aan de andere kant worden ze gebruikt als je wijn al op een goede drinktemperatuur is. Bovendien zijn passieve flessenkoelers heel gemakkelijk te onderhouden, omdat ze geen koelbatterijen of elektriciteit nodig hebben.
De meest populaire passieve flessenkoelers zijn vaak flessenkoelers van roestvast staal. Omdat de flessenkoeler van roestvast staal is, heeft hij dezelfde werking als thermoskannen.
Roestvrij staal slaat zowel warmte als kou op en zorgt ervoor dat de fles lang koud blijft. Bovendien maakt roestvast staal indruk met zijn klassieke, elegante vormgeving.
Flessenkoelers van plastic of kunststof zijn daarentegen goedkoper in aanschaf en kunnen gemakkelijk in de afwasmachine gereinigd worden. Ze geven ook een direct zicht op de binnenkant van de flessenkoeler.
Een ander voordeel is de duurzaamheid, want roestvast staal vertoont zelfs na veelvuldig gebruik nauwelijks tekenen van slijtage. Als je een flessenkoeler koopt, let er dan op dat hij dubbelwandig is. Alleen de luchtlaag tussen de twee wanden houdt de fles koel.
Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om wijnkoelers te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om wijnkoelers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.
Samengevat zijn dat:
- Art
- Ontwerp
- Kleur
- Hoogte
In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.
Type wijnkoeler
De wijnkoelers die we hier voorstellen zijn ontworpen om reeds voorgekoelde flessen langer gekoeld te houden en vormen zo een aanvulling op een wijnkoelkast. Het zijn geen actief koelende producten met een eigen koelkoker.
Je kunt het soort wijnkoeler ook onderscheiden aan het materiaal. Hier worden twee soorten opgesomd
- Kunststof en roestvast staal -> Dubbelwandig
- Klei, terracotta, beton of aardewerk -> enkelwandig
In principe zijn koelers waarin een eerder getempereerde fles wijn (of andere drank) wordt gelegd goed geïsoleerd. Plastic en roestvrij stalen modellen gebruiken dubbelwandige produkten die in de spleten met lucht gevuld zijn.
Deze vorm zorgt voor een zeer goede isolatie en beschermt de wijn tegen de omgevingstemperatuur en tegen opwarming.
Enkelwandige wijnkoelers van klei, terracotta, beton of aardewerk maken het verschil. Hoewel deze soorten flessenkoelers ook dienen om te isoleren, kunnen ze nog meer doen met behulp van een fysische “truc”.
Als je de wijnkoelers korte tijd in water onderdompelt, nemen ze wat water op. Door het water langzaam te laten verdampen, wordt de fles in de klassieke wijnkoeler gekoeld. De koelende functie van de menselijke huid werkt op een soortgelijke manier.
Ontwerp en kleur
Wijnkoelers verschillen in hun materiaal en dus ook in hun ontwerp. Van transparante tot klassieke terracotta-kleurige kleipotten tot edele roestvrijstalen koelers en moderne flessenkoelers van beton.
Plastic koelers zijn meestal transparant van ontwerp en verkrijgbaar tegen redelijke prijzen. Dit maakt ze goed geschikt voor dagelijks gebruik zonder iets bijzonders te eisen.
Wijnkoelers in terracotta uitvoering zijn er in een zeer klassieke zuidelijke stijl. De perfecte keuze voor traditionele wijnromantici.
De elegante uitstraling van roestvast staal is perfect voor elk galadiner en is zeker een blikvanger op je tafel. Maak indruk op jezelf en je gasten – of je nu geborsteld of hoogglans gepolijst roestvast staal gebruikt.
Modern, voor sommigen rustiek, in elk geval heel chic zijn de wijnkoelers van beton. Ze worden vooral gekenmerkt door vaak gebruikte gravures in de vorm van gezegden, woorden of logo’s.
Afhankelijk van je individuele voorkeuren of komende gelegenheden, vind je hier vast en zeker het perfecte accessoire voor je wijnkoelkast.
Je kunt het beste een wijnkoeler kopen die bij je hele serviescollectie past en er goed uitziet op de eettafel.
Hoogte
Alle soorten wijnkoelers zijn min of meer gelijk wat hanteerbaarheid en afmetingen betreft. Tussen 15 cm en 25 cm hoog zijn ze de perfecte hoogte om een fles Bordeaux of champagne koel te houden.
Sommige wijnkoelers zijn nogal verschillend van ontwerp en kunnen daarom ook in hoogte variëren. Ze zijn echter alleen in absoluut uitzonderlijke gevallen hoger dan een standaard wijnfles.
Wetenswaardigheden over flessenkoelers voor wijnflessen
Hoe werkt een wijnkoeler eigenlijk?
De klassieke wijnkoeler bestaat uit een dubbelwandig, hoog vat. De binnendiameter is maar iets groter dan de wijnfles zelf.
Als de wijnfles er nu bij de gewenste temperatuur in gezet wordt, duurt het erg lang voor de fles opgewarmd is, zelfs bij hogere buitentemperaturen. Het is vrij zeker dat de fles tegen die tijd leeg zal zijn.
Wist je dat je bij het afkoelen van de wijn erop moet letten dat dit langzaam gebeurt?
De wijn mag niet schok-diepgevroren worden, anders lijdt de kwaliteit eronder. Bij het opwarmen van wijn kun je eigenlijk met kamertemperatuur werken of het glazen vat een beetje voorverwarmen onder warm water bij het decanteren.
De luchtkamer tussen de wanden verhindert snelle warmtewisseling en heeft een isolerende werking. Bij zomerse temperaturen kan de koelbox ook van tevoren in de koelkast bewaard worden om de gebruiksduur te verlengen.
Er zijn ook wijnkoelers die een koelkoker hebben om de wijn vooraf te koelen en zo actief te kunnen temperen.
Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van wijnkoelers is hun constructie. Enkelwandige en dubbelwandige flessenkoelers werken heel goed. Tenslotte kunnen wijnkoelers van klei of terracotta een aantrekkelijker uiterlijk hebben.
Wijnkoelers van klei, terracotta en beton kunnen vooraf in water gedompeld worden. Door de langzame verdamping van het water blijft de gekoelde wijnfles binnenin ook langer koud. Ook zonder het voorafgaande waterbad isoleren de koelers de reeds gekoelde wijn of mousserende wijn goed.
Toch is er een duidelijk verschil in koelvermogen bij langzame verdamping van het water.
Beeldbron: Eliens / pixabay.com