Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

46Onderzochte producten

45Bestede uren

44Beoordeelde onderzoeken

131Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote filterkoffiezetapparaat test 2021. Hier presenteren we alle filterkoffiezetapparaten die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste filterkoffiemachine voor jou te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een filterkoffiezetapparaat wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • In tegenstelling tot volautomatische koffiezetapparaten kun je met filterkoffiezetapparaten meer dan een liter koffie per keer zetten.
 • De koffiemachines verschillen in hun mogelijkheden. Je kunt kiezen uit standaard modellen en machines met eenvoudige, goede of zeer goede eigenschappen.
 • Het standaard model heeft een kleinere capaciteit dan de andere machines. Terwijl filterkoffiezetapparaten met basisfuncties alleen filterkoffie kunnen zetten en warm houden, hebben modellen met goede of zeer goede functies, zoals een timer, reinigingsprogramma of molen.

Beste filterkoffiezetapparaat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een

filterkoffiezetapparaat koopt

Voor wie is het de moeite waard een filterkoffiezetapparaat te kopen?

In principe is een koffiezetapparaat met filter geschikt voor iedereen die graag ongecompliceerde koffie drinkt. Vooral gebruikers die graag meerdere kopjes tegelijk drinken komen aan hun trekken.

Filterkaffee

Een koffiezetapparaat met filter is bijzonder geschikt voor frequente drinkers. (Image source: pixabay.com / StockSnap)

Als je je filterkoffie het liefst zwart drinkt, is een filterkoffiezetapparaat even ideaal voor je als wanneer je je warme drank na het zetten verfijnt met een scheut melk.

Als je liever verschillende specialiteiten zoals cappuccino, latte macchiato of espresso met een druk op de knop ter beschikking hebt, dan raden we je aan een volautomatische machine te kopen.

Als je grote koffiemachines met weinig water vult, wordt het lage waterpeil vaak niet goed gedetecteerd en brouwt de machine niet goed.

Dus als je gewoonlijk minder filterkoffie per keer drinkt, is het een goed idee om voor een kleine machine te gaan of ervoor te zorgen dat een model met een grote capaciteit een waterpeilsensor heeft.

Wist je dat cold brew niets anders is dan koude filterkoffie?

De trenddrank voor de zomer is in principe niets anders dan filterkoffie. Het enige verschil is dat de gemalen koffie niet met heet water, maar met koud water gezet wordt. Daarom moet de koude koffie langer trekken (ongeveer 10 uur). Overal op het internet zijn heerlijke recepten te vinden.

Tegenwoordig is het niet meer zo dat er alleen grotere machines zijn voor veel kopjes. Er zijn ook machines die een inhoud van minder dan een liter hebben. Dit is ook de ideale keuze voor eenpersoonshuishoudens waarvan de bewoners niet veel koffie per keer willen drinken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een koffiemachine met filter ten opzichte van een volautomatische machine?

Als je een filterkoffiezetapparaat gebruikt, heb je een gemakkelijk te gebruiken apparaat gekozen, waarvoor je, althans in de standaarduitvoering, geen gebruiksaanwijzing hoeft te lezen.

Als je met een andere machine al filterkoffie gezet hebt, zal het proces met je nieuwe machine nauwelijks verschillen.

Dit is ook bijzonder voordelig als de koffiemachine door verschillende gebruikers gebruikt wordt en het niet nodig is aan ieder afzonderlijk de bediening uit te leggen.

Misschien wel het grootste voordeel ten opzichte van volautomatische machines is dat in korte tijd een grote hoeveelheid koffie kan worden geproduceerd. In plaats van de koffie kopje voor kopje te zetten, kan direct een hele pot gezet worden.

Voor particulieren is een filterkoffiezetapparaat, in tegenstelling tot de wijdverbreide bezwaren, heel praktisch als een machine met een kleinere capaciteit gekozen wordt. Er zijn zelfs kleine machines om maar één kopje te maken! Deze modellen zijn ook praktisch voor op reis.

Voordelen
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Er kunnen grote hoeveelheden koffie gezet worden
 • Goedkoper in aanschaf
 • Eenvoudige, handmatige dosering van koffie
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Kleinere modellen kunnen ook gemakkelijk meegenomen worden op reis
 • Er zijn kleine modellen verkrijgbaar voor particulieren
Nadelen
 • Langzamere bereiding
 • Er kan geen cappuccino, espresso enz. gezet worden. geen automatisch spoelproces
 • Werkt meestal niet met hele bonen maar met koffie in poedervorm, daardoor mogelijk verlies van aroma
 • (intussen zijn er ook modellen met een ingebouwde koffiemolen!)

Behalve de lagere aanschafkosten is de filterkoffiemachine ook gemakkelijk te reinigen en te ontkalken. Je moet er echter rekening mee houden dat, in tegenstelling tot volautomatische koffiezetapparaten, de machine niet altijd automatisch aangeeft wanneer hij schoongemaakt of ontkalkt moet worden.

Voor producten met eenvoudige functies is het daarom raadzaam de laatste schoonmaakdatum in gedachten te hebben, om er niet aan herinnerd te worden als het kopje koffie vreemd smaakt.

Deze traditionele koffiemachine is ook populair omdat de sterkte van de koffie heel gemakkelijk veranderd kan worden, afhankelijk van hoeveel koffielepels gemalen koffie er gebruikt worden. Maar omdat de filterkoffiemachine een waterreservoir heeft maar geen inrichting voor melk, kan alleen zwarte koffie bereid worden.

Welke koffiefiltermachines zijn er in retro uitvoering?

Vooral middel- en hooggeprijsde machines zijn er in retro uitvoering. Omdat de filterkoffiemachine, die jarenlang de reputatie had een verouderde, saaie koffiemachine te zijn, de laatste jaren weer helemaal trendy is geworden en ook jonge mensen ze weer graag gebruiken, bouwen steeds meer fabrikanten modellen met retro-elementen.

Daarom vind je steeds meer eenvoudig uitgeruste modellen met een ongewone vormgeving.

Besluit: Welke soorten filterkoffiemachines zijn er en welke is de juiste voor jou?

Tegenwoordig is het niet meer zo dat er alleen het model filterkoffiezetapparaat bestaat dat je je van je grootmoeder herinnert. Je machine kan uitgerust zijn met extra functies die het je veel gemakkelijker maken een goede kop koffie te bereiden.

Het assortiment strekt zich uit van eenvoudige modellen voor enkele kopjes tot hoogtechnologische apparaten met functies die niets te wensen overlaten. In het volgende laten we je zien welke eigenschappen je in welk type machine kunt verwachten en stellen we ook de functies van de verschillende koffiemachines meer in detail voor.

 • Standaard model: filterkoffiezetapparaat zonder kan voor één of twee kopjes
 • Eenvoudige kenmerken: Filterkoffiezetapparaat met glazen of plastic thermoskan en geen of weinig extra functies
 • Goede eigenschappen: Filterkoffiezetapparaat met glazen of roestvrijstalen kan en diverse extra functies
 • Zeer goede kenmerken: Filterkoffiezetapparaat met roestvrijstalen kan en maal- of zetsysteem

Deze basismodellen kunnen ook uitgerust worden met speciale voorzieningen zoals een timer, verwarmingsplaat, aromakeuze of druppelstop. De eerste drie modellen zijn ook gebaseerd op de werking van de bubbelpomp, terwijl modellen met zeer goede eigenschappen meestal werken met een direct brouwsysteem.

Hoe werken de standaardmodellen en modellen met eenvoudige en goede uitrusting en wat zijn de voor- en nadelen van de manier waarop ze werken?

De meeste machines werken op het veelgebruikte principe met een bubbelpomp, en daarom zijn deze modellen gemiddeld aanzienlijk goedkoper dan die met een brouwsysteem.

Hierbij vul je koud water in het waterreservoir, dat via een terugslagklep in een buis in de verwarmingsplaat onder de thermoskan wordt geleid. Daar wordt het water verwarmd en ontstaan stoombelletjes, waardoor de klep weer sluit en het nu hete water via een andere pijp omhoog stijgt en op het koffiefilter druppelt.

Het water neemt de aroma’s van het koffiepoeder aan en druppelt uiteindelijk in de thermoskan. Hier komt het “rammelende” geluid van het koffiezetapparaat vandaan. Dit proces wordt herhaald tot het water opgebruikt is.

Als bij de producteigenschappen van de koffiemachine geen brouwsysteem wordt vermeld, kun je aannemen dat een bubbelpomp in je machine is ingebouwd.

Hoe werken de modellen met zeer goede eigenschappen en wat zijn de voor- en nadelen van de manier waarop ze werken?

De meeste koffiemachines in dit segment werken met het directe zetsysteem. Bij dit type koffiezetapparaat wordt het gevulde water niet stap voor stap in de buis verwarmd, maar wordt het hele waterreservoir in één keer tot 90 graden verwarmd en dan in één stortvloed over het koffiefilter gegoten.

Voordelen
 • Sneller brouwen
 • Nadat de optimale brouwtemperatuur van 90 graden bereikt is, giet het water in een stortvloed over de koffie, waardoor slechts een gering temperatuurverlies optreedt.
Nadelen
 • minder gebruikelijk, dus duurder

Deze optimale brouwtemperatuur helpt de koffie in poedervorm of bonenkoffie zijn aroma het best te ontwikkelen. Bovendien is het brouwproces sneller klaar.

Hoe is het standaard model uitgerust en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit model wordt gekenmerkt door zijn eenvoudige vormgeving. Omdat het geen andere technische kenmerken heeft, is het ongecompliceerd in het gebruik. Vooral voor personen die geen hele pot filterkoffie voor zichzelf nodig hebben, is de kop-voor-kop bereiding zeer aan te bevelen.

Voordelen
 • kleine, lichte machine
 • gemakkelijk te vervoeren
 • snelle bereiding van één kopje
 • praktisch voor particulieren
 • gemakkelijk te bedienen
Nadelen
 • langzame bereiding van grote hoeveelheden koffie
 • geen thermoskan inbegrepen
 • weinig extra mogelijkheden

In plaats van een thermoskan wordt vaak een thermosbeker bijgeleverd, die het je snel en gemakkelijk maakt om de koffie meteen na de bereiding mee te nemen.

Omgekeerd betekent dit natuurlijk ook dat voor een huishouden met meerdere koffiedrinkers een machine met een thermoskan veel praktischer is. Als handig toestel is het ook gemakkelijk mee te nemen op reis.

Hoe is het basismodel uitgerust en wat zijn de voor- en nadelen?

De goedkoopste koffiezetapparaten met één functie worden geleverd met een glazen of plastic kan, waarmee je gemakkelijk 1-1,5 liter per keer kunt zetten.

Voordelen
 • grote hoeveelheden filterkoffie kunnen bereid worden
 • gemakkelijk
 • goedkoop
Nadelen
 • kan minder goed geïsoleerd, warmteverlies
 • eenvoudige kenmerken

De koffie moet echter zo snel mogelijk na de bereiding gedronken worden, want de meeste modellen in deze prijsklasse hebben geen verwarmingsplaat en glazen en plastic kannen, en dus ook de warme drank, verliezen sneller temperatuur dan roestvrijstalen kannen.

Hoe is het basismodel uitgerust en wat zijn de voor- en nadelen?

Deze middeldure categorie werkt met het technisch geavanceerde directe brouwsysteem, dat op zichzelf al enkele pluspunten heeft. Afhankelijk van de fabrikant en het model zit er een glazen of een roestvrij stalen kan bij, en de koffie die erin gegoten wordt wordt niet zo snel koud dankzij de warmhoudplaat.

Voordelen
 • direct zetsysteem
 • kookplaat
 • bereiden grote hoeveelheden koffie
 • gemiddelde prijs
Nadelen
 • niet alle modellen hebben een roestvrijstalen kan

Designliefhebbers vinden in deze prijsklasse retro en elegante modellen.

Welke kenmerken kan ik verwachten in een zeer goed uitgerust model en wat zijn de voor- en nadelen?

De beste modellen zijn uitgerust met alle technische details die de markt te bieden heeft. De voordelen van het brouwsysteem zijn al gemeld. Met de extra ingebouwde molen kan de eindgebruiker kiezen of hij zijn koffie met poederkoffie of met koffiebonen bereidt.

Omdat de bonen vers gemalen zijn, hebben ze een bijzonder sterk aroma, dat te herkennen is aan hun geur en smaak. Poederkoffie daarentegen verliest zijn aroma veel sneller na het openen van de verpakking.

Voordelen
 • zeer goede technische eigenschappen
 • elegante, goed geïsoleerde roestvrijstalen kan
 • direct zetsysteem
 • molen
Nadelen
 • duurste productcategorie
 • niet altijd even gemakkelijk in gebruik door vele functies

Bovendien maakt de roestvrijstalen kan niet alleen een elegante indruk, maar helpt ook om de koffietemperatuur zo lang mogelijk vast te houden, dankzij de dubbele isolatie.

Afhankelijk van het model zijn de high-end producten uitgerust met extra functies zoals een timer of aromabediening, wat ze niet altijd even gemakkelijk te bedienen maakt.

Koopcriteria: Deze factoren kun je gebruiken om filterkoffiemachines te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om koffiefiltermachines te vergelijken en te evalueren. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je gemakkelijk bepalen welk koffiezetapparaat voor jou geschikt is.

De belangrijkste functies voor de besluitvorming zijn opgenomen

 • Type uitrusting
 • Maat
 • Capaciteit
 • Koffiepot
 • Functionaliteit
 • Gemakkelijk schoon te maken en te ontkalken
 • Filter inzetstuk
 • Waterreservoir
 • Timer
 • Automatisch uitschakelen
 • Kookplaat
 • Aroma selectie
 • Druppelstop
 • Ontwerp
 • Slijpmachine

In dit deel stellen we de afzonderlijke aankoopcriteria afzonderlijk voor en geven we je meer gedetailleerde informatie over de afzonderlijke modellen.

Type apparatuur

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk met betrekking tot koffiefiltermachines is met hoeveel extra functies je machine is uitgerust. Deze omvatten een timer, automatische uitschakeling, kookplaat, druppelstop, molen en direct brouwsysteem.

Je moet voor jezelf beslissen of je een standaard model verkiest dat gemakkelijk te bedienen is, of een model dat alle functies combineert.

Onderdelen zoals het filterinzetstuk en het waterreservoir, die op elk type aanwezig zijn, verschillen ook sterk naargelang de productcategorie. In het volgende gaan we meer in detail in op de afzonderlijke onderdelen.

Maat

Koffiezetapparaten zijn er in verschillende maten, waarbij standaardmodellen voor 1-2 kopjes het handigst zijn. Machines in de hogere prijsklassen zijn uitgerust met meer extra functies en zijn daarom groter en zwaarder dan de klassieke modellen.

Als de machine mee op vakantie moet, is een goedkoper model dus geschikter.

Capaciteit

Met de kleinste machines kun je één kopje brouwen, met andere modellen tot 1,5 liter in één keer. Bedenk voor hoeveel mensen de machine bedoeld is of hoeveel koffie de eindgebruiker wil drinken.

Als het een eenpersoonshuishouden is waar de gebruiker elke ochtend maar één kopje drinkt, raden we je aan een machine met een kleine capaciteit te kiezen.

Als je veel koffie in een keer wilt zetten of als de machine voor een gezelschap bestemd is, is een thermoskan van 1-1,5 liter aan te bevelen.

Zelfs personen die graag veel koffie drinken geven er soms de voorkeur aan per kopje te brouwen, want zo blijft de hete drank fris en warm en wordt voorkomen dat hij zijn aroma verliest door lang op de kookplaat te staan.

Op de meeste koffiepotten en waterreservoirs staat of liter- of kop-inhoud vermeld, wat je helpt de juiste hoeveelheid water te bepalen, afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je wilt zetten.

Koffiepot

Koffiezetapparaten in de lagere prijsklasse zijn vaak uitgerust met een plastic pot; in het middenprijssegment overheersen glazen potten, en in de hogere prijsklasse roestvrijstalen potten. Bij plastic en roestvrijstalen kannen verdienen thermische kannen de voorkeur, omdat ze extra geïsoleerd zijn en zo de warmte van de warme drank langer vasthouden.

Deze hebben ook een dubbele bodem en kunnen dus probleemloos op elk oppervlak geplaatst worden. Bij gewone glazen kannen, daarentegen, is een extra onderzetter nodig om beschadiging van de tafel te voorkomen.

Kleine apparaten bieden vaak een thermische mok aan in plaats van een kan, wat praktisch is om de mok mee te nemen voor onderweg.

Hoe werkt het

Zoals we in het eerste deel al zeiden, werkt de filterkoffiemachine met een bubbelpomp of met een direct brouwsysteem. Veel geurliefhebbers zweren bij het laatste, omdat bij deze bereidingswijze het aroma beter bewaard blijft en het brouwproces sneller voltooid is.

Kaffeemaschine

De meeste filterkoffiemachines zijn betrekkelijk eenvoudig, maar ze zijn ook verkrijgbaar met allerlei extra functies. (Image source: pixabay.com / funsworks)

Maar gemiddeld moet je meer uitgeven voor de machine.

Gemak van schoonmaken en ontkalken

Bij standaard modellen en modellen met eenvoudige functies moet de machine met de hand schoongemaakt en ontkalkt worden, terwijl complexere koffiemachines vaak een bijbehorend automatisch programma hebben ingebouwd.

In dit geval informeert het elektronische display je wanneer schoonmaken of ontkalken nodig is en voert het dit automatisch uit.

Als er geen automatisch programma is, moet je er af en toe aan denken de juiste stappen zelf handmatig uit te voeren. Om de machine gemakkelijker schoon te maken, is het voordelig als afzonderlijke onderdelen zoals het waterreservoir of het filterinzetstuk uitneembaar zijn en dus gemakkelijk onder de kraan of zelfs in de afwasmachine schoongemaakt kunnen worden.

Filterinzet

Of je filterkoffiemachine heeft een filterinzet waarin je een papieren filter moet doen, of een permanent filter van fijnporig materiaal dat je verschillende keren zonder papieren filter kunt gebruiken.

Vooral voor mensen die veel koffie consumeren kan een permanent filter de moeite waard zijn, omdat je dan geen papieren filters hoeft te kopen en geld kunt besparen bij langer gebruik.

Wist je dat de eerste papieren filter gemaakt was van vloeipapier?

Omdat Melitta Benz te veel koffiedik in haar mond had, vond ze in een mum van tijd de koffiefilter uit. Meer dan 100 jaar geleden knipte ze gaatjes in een koperen beker en stopte er vloeipapier in, en boem – de koffiefilter was uitgevonden.

Anderzijds kunnen papieren filters snel weggegooid worden, terwijl het permanente filter na elk brouwproces verwijderd wordt en schoongemaakt moet worden.

Het filterinzetstuk is ofwel een vast onderdeel van de koffiemachine, of het is verkrijgbaar als uitneembaar draaifilter. Dit is gemakkelijker schoon te maken en kan in de machine handig opzij geklapt worden om de koffie te vullen.

Waterreservoir

Bij sommige koffiemachines kun je het reservoir verwijderen om het onder de kraan met water te vullen, bij andere machines is het reservoir niet uitneembaar en moet het apart gevuld worden met een fles of met de thermoskan gevuld met water.

Om het waterreservoir schoon te maken, is het gemakkelijker als het afneembaar is en dus apart van de machine kan worden schoongemaakt.

Als het waterreservoir met maten gemarkeerd is, heb je een goed overzicht van hoeveel water je ermee moet vullen om de gewenste hoeveelheid koffie te zetten.

Timer

Het is mogelijk ’s morgens op te staan en koffie te vinden die al gezet is, dankzij de timer. Je kunt het programmeren voor een bepaalde tijd, waarop het brouwen automatisch begint.

Stel daartoe de gewenste tijd in op het elektronische display, vul het reservoir met water en het filter met koffiepoeder. Zet dan het apparaat uit en het schakelt automatisch op de gewenste tijd in en zet de filterkoffie.

Automatisch uitschakelen

Sinds 2015 is het in de EU verplicht dat alle nieuw gefabriceerde modellen een automatische uitschakelfunctie hebben. Het is dus zeer waarschijnlijk dat je nieuwe filterkoffiemachine met deze functie is uitgerust.

Afhankelijk van de instelling schakelt de machine 30-60 minuten na de koffiebereiding automatisch uit, wat elektriciteit bespaart en oververhitting voorkomt.

Warmhoudplaat

Als je een koffiemachine met een warmhoudplaat hebt, blijft de filterkoffie warm, ook nadat het brouwen klaar is. De automatische uitschakelfunctie helpt je om de gewenste tijd in te stellen dat de kookplaat uitschakelt.

Deze functie is vooral voordelig voor niet-geïsoleerde potten en glazen potten, want je kunt jezelf een kopje inschenken en de koffie wordt nog steeds niet koud op de kookplaat. Maar als de hete drank langer verhit wordt, verliest hij zijn aroma of kan de koffie zuur of bitter worden.

Aroma keuze

Bij sommige machines met een molen kun je ook de maling kiezen en de verschillende koffiesmaak van grove en fijngemalen koffiebonen ervaren.

Bij hoger geprijsde modellen met goede eigenschappen kun je met poederkoffie ook de verschillende smaaknuances individueel instellen. Afhankelijk van het tijdstip van de dag kun je een milde of een sterkere koffie nemen.

Druppelstop

Machines met een druppelstop maken het mogelijk de kan zelfs tijdens het brouwen te verwijderen zonder dat de koffie op de vloer van de machine druppelt.

Ontwerp

Als je wilt dat je koffiezetapparaat niet alleen goede koffie zet, maar er ook goed uitziet in je keuken, kan het ontwerp een doorslaggevend aankoopcriterium zijn.

Vooral bij modellen met basisfuncties is de behuizing meestal van plastic in zwart, wit of rood en wordt dus vrij eenvoudig gehouden.

Omdat standaardmodellen met een thermische mok nog niet zo lang op de markt zijn en pas de laatste jaren populairder worden, besteden steeds meer fabrikanten er aandacht aan om het apparaat aantrekkelijk te maken, vooral voor de doelgroep van jongvolwassenen.

Koffiefiltermachines met goede en zeer goede eigenschappen zijn vaak van roestvrij staal gemaakt en stralen zo een chique elegantie uit. Retro modellen zijn er ook en zijn meestal klein gehouden en komen in een verscheidenheid van kleuren.

Grinder

Vooral filterkoffiemachines in het hogere prijssegment zijn vaak uitgerust met een molen voor koffiebonen. Omdat gemalen koffie na het breken veel sneller zijn aroma verliest dan hele bonen, hoef je met een maler geen smaakverlies te accepteren.

Bij sommige machines kun je ook de maling bepalen en de verschillende koffiesmaak van grof en fijn gemalen koffiebonen ervaren.

Ondanks de koffiemolen is dit geen volautomatische machine, maar toch een filterkoffiemachine. Dit betekent dat je, zelfs bij machines met een molen, altijd de mogelijkheid hebt om je koffie met gemalen poeder te bereiden door het direct in het filter te doen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies