Last updated: 09-08-2021

How we pick our products

75Products analyzed

13Hours invested

4Studies researched

60Comments collected

Vloerzwabbers zijn een ideaal alternatief voor stofzuigers, die vaak lawaaierig zijn en ruimte innemen en niet altijd beschikbaar zijn. Tegelijk heeft een goede vloermop een veel grotere flexibiliteit die het schoonmaken van je huis gemakkelijker en doeltreffender maakt. Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende vloermoppen die verschillende mogelijkheden bieden.

In onze grote vloermop test 2023 willen we je helpen de perfecte vloermop voor je te vinden om je huis eindelijk comfortabel, snel en rugvriendelijk schoon te kunnen houden. Daartoe hebben we verschillende vloermoppen met verschillende toepassingsgebieden vergeleken en willen je de voor- en nadelen van elke vloermop laten zien.
Belangrijk om te weten

  • Met vloermoppen kun je je huis snel en effectief schoonmaken, zonder je rug te belasten of veel lawaai te maken.
  • In principe zijn vloermoppen onder te verdelen in nat en droog, maar bij nader inzien zijn er veel verschillende modellen voor verschillende toepassingsgebieden.
  • Dankzij de moderne technologie en de verfijnde ontwerpen van de hedendaagse vloerzwabbers kun je moeilijke plaatsen zoals achter de bank of onder het bed grondig en schoon maken.

Beste Dweil: Onze selectie

Dweil: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende gedeelte willen we je laten zien waar je op moet letten voor je een vloermop koopt, om het product te vinden dat het beste bij je ideeën en verwachtingen past. Je moet vooral op het volgende letten:

In de volgende paragrafen gaan we uitvoerig op deze criteria in.

Materiaal

Zoals bij de meeste andere producten, zijn er ook verschillende modellen vloermoppen die verschillende materialen gebruiken. De meest voorkomende materialen voor vloermoppen op de markt zijn:

  • Plastic
  • Aluminium
  • Staal

Afhankelijk van het materiaal heeft een vloermop een verschillend gewicht en duurzaamheid.

In principe geldt: hoe hoger de kwaliteit van het vakmanschap, hoe langer de levensduur.

Gewoonlijk geldt: hoe hoger de kwaliteit, hoe groter de soepelheid en geschiktheid voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Ongeacht het materiaal, plastic of metaal, is de vloermop zeer soepel en draaibaar, zodat hij ideaal is om op moeilijke plaatsen te komen, zoals onder de bank.

Nat of droog

Als je beslist of je een natte vloermop of een droge vloermop verkiest, moet je eerst bedenken waar je de vloermop voor wilt gebruiken. Droge vloermoppen zijn meestal goedkoper en bieden de mogelijkheid een model met poetsdoeken te gebruiken voor het snel en oppervlakkig verwijderen van stof en vuil.

Natte vloermoppen daarentegen zijn duurder en moeten regelmatig schoongemaakt worden, hoewel de mop overtrekken gemakkelijk in de wasmachine gewassen kunnen worden. Er zijn veel verschillende modellen dweilen voor natte vloeren, die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. We komen hier in een later deel van onze gids op terug.

Natte dweilen zijn bedoeld om vloeren grondiger schoon te maken en te ontsmetten.

Natte dweilen zijn verantwoordelijk voor het grondiger reinigen en ontsmetten van diverse vloeren.

Daarom moet je natte vloermoppen gebruiken nadat je je huis wekelijks gestofzuigd of afgestoft hebt, om grondig schoon te maken.

Let er bij het gebruik van ontsmettingsmiddelen en sterke schoonmaakmiddelen op dat ze niet te bijtend zijn, want ze zouden de vezels van de mopbekleding kunnen aantasten.

Accessoires

Zoals al gezegd zijn er verschillende soorten vloermoppen die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden.

Een belangrijk onderdeel van deze types zijn de accessoires, die in een set geleverd kunnen worden of extern gekocht kunnen worden.

In het geval van droge vloermoppen zijn de ontwerpen beperkt en worden min of meer alleen de verschillende poetsdoeken gebruikt die, afhankelijk van hun kwaliteit, het stof opvangen en vasthouden tot ze weggegooid worden.

Voor dweilen voor natte vloeren zijn er verschillende soorten accessoires die het gebruik gemakkelijker of doeltreffender kunnen maken.

  • Emmer: Het meest bekende accessoire hier is de emmer met uitwringfunctie, die ervoor zorgt dat de vloer bij het dweilen niet te nat en glibberig wordt.
  • Tanks: Een ander accessoire is een kleine tank die aan de mop bevestigd kan worden en met schoonmaakmiddel gevuld wordt.

Deze twee accessoires zijn de meest voorkomende vloermop accessoires die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Beide hebben voor- en nadelen, afhankelijk van je voorkeur.

Functies

De natte vloermop met emmer is een bekend accessoire dat veel huishoudens in het verleden gebruikten. Vroeger namen ze veel plaats in. De modernere vorm van de emmer is de vloermop met een sproeifunctie, waarbij het schoonmaakmiddel direct in een reservoir op de mop gevuld kan worden en met een druk op de knop over de vloer verdeeld wordt terwijl je dweilt.

Tegenwoordig zijn er ook elektronische versies van de vloermop, die de taken van een complete schoonmaakbeurt kunnen uitvoeren.

Deze modellen combineren de voordelen van vloermoppen, dweilen en wringers en hebben geen directe stroomvoorziening nodig, maar werken op batterijvoeding.

Dweil: Veelgestelde vragen en antwoorden

In het volgende gedeelte hebben we nagedacht over hoe we je het beste kunnen helpen bij je aankoopbeslissing. Daartoe hebben we gekeken naar veel gestelde vragen, ze kort samengevat en ze hier beantwoord.

Wat is een dweil?

Wanneer was de laatste keer dat je elke week een stofzuiger gebruikte om je huis van kamer tot kamer schoon te maken en naderhand merkte dat er vlekken achterbleven die niet gemakkelijk weg te stofzuigen waren?

Hier komt de vloermop van pas, want een vloermop helpt bij het schoonmaken van tegels, houten vloeren, laminaat, PVC en parket. De beweegbare staaf en de in alle richtingen draaibare gewrichten zorgen voor een hoog gebruikscomfort.

Een ander voordeel ten opzichte van stofzuigers, behalve de diepere reiniging van vlekken en andere onzuiverheden, is het feit dat er geen elektriciteit nodig is en dat er geen vergelijkbaar geluidsniveau is. Dus als geluidsgevoelige mensen, baby’s en kinderen hun rust nodig hebben in je huis, biedt een vloermop een welkom alternatief.

Welke soorten vloermoppen zijn er?

Als je overweegt een vloermop te kopen, moet je ook nagaan welk model het beste bij jou en je behoeften past. Daartoe hebben we de meest voorkomende soorten geselecteerd die je op de markt kunt vinden, en welke voordelen en nadelen ze bieden:

Type Voordelen Nadelen
Natte vloerwisser ideaal om vlekken te verwijderen, kan op allerlei oppervlakken gebruikt worden, comfortabel in gebruik Natte vloer, gevaar voor uitglijden
Droge vloerwisser ideaal om stof te verwijderen, stiller dan stofzuiger wisserbladen moeten vaker vervangen worden

Een droge vloerwisser kan tegenwoordig heel effectief stof en dergelijke verwijderen, dankzij de moderne technologie. Een natte dweil, daarentegen, is ideaal om vlekken te verwijderen en de vloer dieper te reinigen.

bodenwischer-test

Met een goede vloermop kun je grondige schoonmaakbeurten voltooien. (Image source: yudy chainy / Unsplash)

Het grootste voordeel van vloermoppen is dat ze niet afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en minder lawaaierig zijn. Een ander voordeel is de lichtheid van een vloermop en het feit dat je kleine vuildeeltjes sneller kunt verwijderen.

Hoeveel kost een dweil?

Er zijn veel verschillende soorten vloermoppen, zowel eenvoudige als meer luxueuze. De prijs varieert dan ook sterk van model tot model. Een eenvoudige droge vloermop kun je kopen voor slechts 18 euro.

Een reiniger voor natte vloeren kost afhankelijk van de accessoires en het model, elektrisch of analoog, met sproeifunctie of zonder. De eenvoudigste versie kost tussen de 20 en 30 euro. Varianten met een sproeifunctie zijn verkrijgbaar vanaf 25 euro. Modellen met een bijbehorende emmer kosten tussen de 30 en 40 euro. De elektrische versies kunnen tussen de 50 en 400 euro kosten.

Type Prijsklasse
Droge vloermop 15 tot 20 euro
Natte vloermop 20 tot 30 euro
Natte vloermop met emmer 30 tot 40 euro
Natte vloermop met sproeifunctie hx 25 tot 50 euro
Elektrische vloermop 50 tot 400 euro

Je moet vooral letten op het persoonlijk gebruik en de kwaliteit van de vloermop. Er zijn versies van metaal of van kunststof, waarbij het metalen model een aanzienlijk langere levensduur heeft, maar daardoor ook meer kost. Je kunt het beste nagaan hoe vaak en intensief je de vloermop wilt gebruiken en dan beslissen hoeveel je bereid bent te investeren.

Wat zijn de alternatieven voor een dweil?

Er zijn andere manieren om je huis vrij van stof en vlekken te houden. Deze hebben hun voor- en nadelen, net als de dweil. In het volgende deel laten we je de alternatieve mogelijkheden zien.

Type Beschrijving
Stofzuigers Stofzuigers zijn zeer effectief in het verwijderen van stof, maar vereisen (in de meeste gevallen) een aansluiting op het lichtnet en hebben een hoger geluidsniveau
Stoomreinigers Stoomreinigers bieden een basis dieptereiniging van je vloeren en zijn bijzonder effectief in het verwijderen van hardnekkige vlekken en vuil, maar ze zijn duur in aanschaf en vereisen veel ruimte voor opslag

Beide alternatieven hebben hun voor- en nadelen. Voor huizen en grotere oppervlakken lijken stofzuigers en stoomreinigers hun voordelen te hebben. Voor flats, kleinere kamers en als je alleen maar snel wilt schoonmaken, zijn vloermoppen geschikter.

Hoe weet ik welke dweil ik nodig heb?

Bij het kopen van een vloermop is het belangrijkste wat voor soort vloer je in huis hebt. Dweilen zijn het meest effectief op houten vloeren, laminaat, tegels, PVC en parket. Je hebt verschillende opties die voor verschillende behoeften ontworpen zijn.

bodenwischer-test

Vloermoppen zijn een snelle en gemakkelijke manier om vloeren grondig schoon te maken. (Image source: Adli Wahid / Unsplash)

Naargelang je de dweil wilt gebruiken om stof te verwijderen, vooral op nauwe plaatsen zoals achter de bank of onder het bed, is een droge dweil die bijzonder stofaantrekkend is het meest zinvol. Wil je echter vlekken en onzuiverheden verwijderen of de vloer ontsmetten na het afstoffen, dan is de natte dweil zinvoller voor je.

Of de dweil elektrisch is, met een emmer, met een sproeifunctie, van metaal of van kunststof, hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur en het gebied waar je de dweil wilt gebruiken.

Hoe maak ik een dweil schoon?

Bij het gebruik van een dweil moet je niet vergeten dat hij ook goed schoongemaakt moet worden, omdat anders stof of, in het ergste geval, bacteriën in je huis verspreid kunnen worden. De gemakkelijkste manier is om ofwel de dweilen weg te gooien. Vooral bij droge dweilen worden bovendien dweilen aangeboden.

bodenwischer-test

De gemakkelijkste manier om dweilen schoon te maken is ze in de wasmachine te doen. (Image source: Lee Kurth / Unsplash)

Voor natte vloermoppen is de gemakkelijkste manier om ze grondig schoon te maken: doe de hoezen in de wasmachine en voeg er een ontsmettingsmiddel aan toe om ze grondig schoon te maken. Laat daarna gewoon drogen bij de rest van het wasgoed en de vloermop kan weer gebruikt worden.

Conclusie

Met behulp van een vloermop kun je grote delen van je huis schoonmaken. Of het nu stof, vuil of vlekken zijn, vrijwel alle vuil kan zonder veel moeite of rugpijn verwijderd worden. Het onderscheid tussen natte en droge vloermoppen is maar heel grof, de keuze aan verschillende modellen is tegenwoordig zeer groot en kan perfect aan je behoeften aangepast worden.

Tegelijk zorgen geavanceerde ontwerpen en de allernieuwste technologie ervoor dat ook de moeilijk bereikbare plaatsen niet verwaarloosd worden en je grondig onder het bed of achter de bank kunt schoonmaken. De vloermop is dus een optimaal all-round hulpmiddel om je huis schoon te houden.

Afbeelding: 123rf / 45058560

Reviews