Laatst bijgewerkt: 06-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Veel mensen denken dat douchematten niet nodig zijn of niet nodig zijn. Dit denken leidt tot ongelukken die ernstig kunnen zijn, vooral voor ouderen en kinderen. In dit artikel tonen we je het belang van dit product, met zijn kenmerken en aspecten waarmee je rekening moet houden als je het kiest. Douchematten zijn meestal bedoeld om vallen of uitglijden te voorkomen als je aan het baden bent. Daarom zou het gebruik ervan bijna verplicht moeten zijn. Als je iets meer wilt weten over deze matten en de verschillende varianten die op de markt zijn, dan is dit artikel voor jou.
Belangrijk om te weten

  • Douchematten zijn een onmisbaar element om je veiligheid bij het baden te garanderen. Ze voorkomen uitglijden en huishoudelijke ongelukken die ernstig kunnen zijn.
  • Er zijn douchematten verkrijgbaar met een voetreinigingssysteem. Dit maakt verschillende soorten voordelen voor de voeten in het algemeen mogelijk.
  • Hoewel ze meer nodig zijn voor oudere mensen of kinderen, is het gebruik ervan voor iedereen essentieel. Iedereen is in meer of mindere mate geneigd te slippen onder de douche.

Beste Douchemat: Onze selectie

Shopgids: Wat je moet weten over de douchemat

Als je geïnteresseerd bent in een douchemat, moet je de belangrijkste dingen over dit product weten. Hieronder geven we je antwoord op de meest relevante vragen die je over dit product kunt hebben.

Douchematten zijn een onmisbaar artikel om je veiligheid bij het baden te garanderen. (Bron: svitlanahulko: 150145791/ 123rf)

Wat is de functie van de douchemat?

De belangrijkste functie van douchematten is te voorkomen dat mensen in de douche uitglijden bij het baden. Dit soort ongelukken in huis komt vaak voor door de inwerking van water op het douchemateriaal.

Wat is het verschil tussen een gewone badmat en een douchemat?

Eerst en vooral willen we erop wijzen dat ze allebei antislip zijn. Terwijl de douchemat uitglijden of glijden binnen de douche voorkomt, voorkomt de gewone badmat uitglijden eenmaal uit de douche. Anderzijds is hun materiaal ook heel verschillend, want de douchemat gebruikt materialen die geen water opnemen, maar het afstoten, terwijl de gewone mat meestal gemaakt is van sponsachtige microvezels, waardoor ze het vocht van de persoon kan opnemen als hij/zij uit de douche stapt om te voorkomen dat de hele badkamer nat wordt. Een ander opmerkelijk verschil tenslotte is de tijd die ze nodig hebben om te drogen en de manier waarop ze schoongemaakt worden.

Douchematten hebben de neiging sneller te drogen omdat ze water afstoten en tegelijk met het baden van de persoon schoongemaakt worden. Anderzijds hebben gewone badmatten meer tijd nodig om te drogen en voor het schoonmaken is meestal een stofzuiger of een wasmachine nodig.

Voor wie is het aan te bevelen een douchemat te kopen?

A priori is het gebruik van een douchemat voor iedereen aan te bevelen. Natuurlijk zijn er mensen die er meer van afhankelijk zijn dan anderen, maar dat wil niet zeggen dat niemand vatbaar is voor vallen in de douche. Het gebruik ervan moet fundamenteel en van het grootste belang zijn bij het baden. Ook ouderen en kinderen hebben het gebruik van douchematten nog meer nodig. Oudere mensen hebben meer kans om te slippen in de douche en omdat ze kwetsbaarder zijn, kan zo’n val ernstige gevolgen hebben.

Jongere kinderen hebben de neiging het badderen als een spel op te vatten, waardoor ze veel springen of bewegen, waardoor ze meer kans lopen zich te bezeren.

Anderzijds zijn dit soort matten meestal zeer aan te bevelen voor het baden van huisdieren. Huisdieren zijn vaak niet erg op hun gemak met baden, waardoor ze voortdurend proberen onder de douche uit te komen. Bij elk van deze pogingen staat het dier bloot aan slippen en gewond raken, net als mensen. Daarom is het heel nuttig om dit product in deze situaties te gebruiken.

Moet ik de mat in de douche laten liggen ook al neem ik geen bad?

Het is niet nodig om de mat in de douche te laten liggen ook al neem je geen bad. Dit is omdat als je het onder de douche laat staan het langer duurt voor het droog is. Omdat de douche ook nat is na het baden, moet de mat droog zijn voor de douche ook droog is. De zuignappen op de mat versterken dit concept ook, want ze dienen niet alleen om de mat op zijn plaats te houden en te voorkomen dat hij in de douche verschuift. Ze kunnen ook gebruikt worden om de mat aan de douchewand te bevestigen, en zo een betere afwatering en droging van de douche te bereiken.

Er zijn douchematten met een voetreinigingssysteem verkrijgbaar. Dit maakt verschillende soorten voordelen voor de voeten in het algemeen mogelijk. (Bron: teriztdh: 132125019/ 123rf)

Welke alternatieven zijn er voor de douchemat?

Een drinkbaar alternatief kunnen antislip PVC (Polyvinyl Chloride) tegels zijn die aangebracht kunnen worden. Ze kunnen gebruikt worden voor douches, maar ook voor natte ruimten waar antislip, hygiënische, bacterievrije en vochtgeïsoleerde oppervlakken nodig zijn. Dit product kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. In zwembaden en badruimten, opslagruimten, kleedkamers, sportscholen, bubbelbaden en whirlpools, bootdekken, autowasplaatsen, dierenverblijven, enz.

Aankoopcriteria

Er zijn een aantal criteria waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een douchemat. Hieronder hebben we de belangrijkste aspecten op een rijtje gezet van het kopen van een douchemat die het beste bij je behoeften past. Dit zijn de volgende:

Materialen

Wat de materialen van de douchematten betreft, is er een grote verscheidenheid aan mogelijkheden op de markt waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van het comfort en de eigenschappen die je zoekt. Daarom hebben we een lijst samengesteld van de meest voorkomende materialen die in deze producten voorkomen

  • Rubber
  • PVC (polyvinylchloride)
  • Hout
  • Plastic
  • Rubber

Grootte en vorm

Er is een vloerkleed voor elke douche. Daarom moet je bij de aanschaf van een vloerkleed rekening houden met de lengte en breedte van je douche. Ons belangrijkste advies hierover is de afmetingen van je douche op te nemen en uit te rekenen dat de mat die je nodig hebt minstens 5 cm minder lang en breed moet zijn. Wat de vorm betreft zul je merken dat er twee hoofdsoorten vormen zijn. Aan de ene kant zijn er de rechthoekige matten, die het meest klassiek zijn en bij de meeste douches passen. Maar ook een beschikbare optie is de waaiervormige mat, die een goede flexibiliteit biedt en meestal gebruikt wordt voor sauna’s, hotels, kleedkamers en kuuroorden.

Hoewel ze meer vereist zijn voor oudere mensen of kinderen, is het gebruik ervan essentieel voor iedereen. (Bron: myshakisia: 139501129/ 123rf)

Aantal zuignappen

Zuignappen zijn holle stukken elastisch materiaal die zich door middel van druk sterk aan een oppervlak hechten, als er een vacuüm in geproduceerd wordt.

Deze zuignappen helpen, als ze op de matten gebruikt worden, ze een betere grip in de douche te geven, om te voorkomen dat ze verschuiven en ongelukken veroorzaken.

Het aantal zuignappen dat de douchematten hebben varieert, net als veel andere aspecten, ook van model tot model. In het algemeen kan gezegd worden dat het bereik meestal tussen 125 en 200 zuignappen ligt, waarbij duidelijk is dat hoe meer zuignappen de mat heeft, hoe beter de werking ervan is. Het is ook nodig te verduidelijken dat niet alle douchematten zuignappen hebben. In dit geval zijn er vooral houten matten, waar al door het materiaal zelf aan de bedoeling van bevestiging aan de vloer of douche wordt voldaan.

Voetreinigingssysteem

Er zijn enkele producten op de markt die voordelen bieden voor de verzorging van de voeten. Douchematten van dit type hoef je alleen maar met je voeten heen en weer over de borstelharen te bewegen om je voeten te masseren en te schrobben. Douchematten met deze systemen hebben bepaalde voordelen, zoals het stimuleren van de bloedsomloop, de doorbloeding van de voeten en het veroorzaken van een algemeen gevoel van welzijn. Bovendien verzacht, verjongt en voorkomt het droge en vereelte voeten, ook de vaak over het hoofd geziene zones tussen de tenen.

Motieven (patronen of motieven)

Motieven variëren naargelang voor wie ze bestemd zijn. Daarom hebben we een tabel opgesteld waarin rekening gehouden wordt met de ontwerpen en motieven die douchematten hebben, afhankelijk van of ze voor kinderen of volwassenen zijn. ; ; . [/tr] [/tablex]

Publiek Kleuren Kenmerken Kinderen Grote verscheidenheid aan kleuren zoals rood, groen, blauw, geel, o.a. Ze zijn voorzien van tekenfilmdieren, populaire kinderprogramma’s of speelse spelletjes zoals het alfabet.

xml-p Daarom raden we aan het materiaal van elke mat te bekijken, en ook hoe veilig ze zijn voor kinderen of huisdieren. Evenzo is de maat van de mat een doorslaggevend element, want anders past hij, als je je misrekent, misschien niet in de douche. Douchematten met meer zuignappen zijn meestal de beste keus, vooral omdat hoe meer zuignappen hoe meer houvast je hebt en hoe beter de mat gefixeerd wordt. Je kunt daarom beter kiezen voor matten met meer dan 150 zuignappen. (Zichtbare foto bron: pcphotography: 148855703/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies