Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

22Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

39Verzamelde opmerkingen

Alleen onder de douche kunnen we onze gedachten de vrije loop laten. Dat is de reden waarom we tot 67 uur per jaar onder de douche staan. De douchekop is essentieel voor een aangename douche-ervaring.

Maar niet alle douchekoppen zijn hetzelfde. Tegenwoordig zijn er verschillende functies die deze hulpstukken onderscheiden. We hebben daarom een productvergelijking met verschillende modellen uitgevoerd en de belangrijke punten op een rijtje gezet.
Belangrijk om te weten

 • De waterbesparende versie van een douchekop is er in verschillende stijlen. Met een kleine douchekop die minder druk nodig heeft of een die lucht onder het water mengt, verminder je de hoeveelheid water.
 • Een douchekop voor regendouches kan rond of vierkant zijn, zwart, zilver of goud. Deze zes koopcriteria moeten je beslissing vergemakkelijken en je een overzicht geven.
 • Met een paar trucjes kun je een verkalkte douchekop schoonmaken en weer laten glanzen. Of je nu zuiveringszout gebruikt of een oplossing van azijn en water, je kunt ook hardnekkige kalkaanslag wegwerken.

Douchekop regendouche: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je te helpen uit te zoeken waar je op moet letten bij het kopen van een douchekop, hebben we zes koopcriteria op een rijtje gezet. Deze helpen je de perfecte keuze voor je douchekop te maken.

Vergelijk de douchekoppen volgens deze koopcriteria om je beslissing te vergemakkelijken:

Hier gaan we wat dieper in op de criteria en beschrijven ze kort.

In hoogte verstelbaar

Met een in hoogte verstelbare douchekop creëer je een comfortzone in je douche. Met de technische mogelijkheden kun je de douchekop in een geschikte hoek zetten.

Materiaal

Het materiaal is doorslaggevend voor de kwaliteit en het uiterlijk. Of het nu chroom of plastic is – het hangt allemaal van je smaak af. Zorg er wel voor dat de douchekop van kalkwerend materiaal gemaakt is. Dit vertraagt de opbouw van kalkaanslag, die je gemakkelijk kunt verwijderen met ontkalkingsmiddel of afvegen met een microvezeldoek.

Diameter / vorm

De diameter varieert van 20 cm tot 75 cm. Welke diameter je kiest hangt af van je douchebehoeften. De vorm brengt de esthetiek in je douche. Je hebt geen grote verscheidenheid aan vormen om uit te kiezen.

Spray types

Is je nek gespannen? Dan is een massagefunctie een goed idee. Bij de ontwikkeling van douchekoppen is de verscheidenheid aan straalsoorten onmisbaar geworden. Van de regenstraal tot de spotstraal, de meeste douchekoppen hebben tot wel zeven variaties.

Met / zonder LED

Met een LED douchekop kun je douchen naar een hoger niveau tillen. De kleurverandering is variabel, afhankelijk van de fabrikant, of afhankelijk van de watertemperatuur of vrij stromend. Meestal wordt de stroom opgewekt door de waterdruk en heb je geen batterij nodig.

Energie-efficiëntieklasse

Besteed je aandacht aan je waterverbruik? Dan kun je niet om de energie-efficiëntieklasse heen. De indeling van douchekoppen hangt af van het debiet in liters per minuut. Energieklasse A (4 – 6 liter per minuut) is populair bij de milieubewuste. 30 % van de douchekoppen zijn van klasse C (9 – 12 liter per minuut).

Shopgids Douchekop regendouche: Alles wat je moet weten

In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste vragen over regendouchekoppen samengevat en beantwoord.

Voor wie is een regendouchekop geschikt?

Douchekoppen zijn er in verschillende uitvoeringen en vormen. Ben je het milieuvriendelijke type? We raden je aan je te concentreren op waterbesparende douchekoppen. Met een douchekop van 5l per min kun je tot 5x zo veel water besparen.

Duschkopf Regendusche
Met een regendouchekop kun ook jij het hoofd koel houden. (Image source: Carson Masterson/ Unsplash.com

Voor fijnproevers die speciaal op zoek zijn naar een spadouchekop, zijn douchekoppen met vijf of meer waterstraalfuncties geschikt. Wie ook van kleur houdt, moet voor een LED douchekop gaan.

Ben je iemand die veel waarde hecht aan design en interieurdecoratie? Er is een grote keuze aan topmerken. Dan ligt de nadruk op drie essentiële punten: ontwerp, functies en materiaal.

Hoe kun je water besparen met een douchekop voor een regendouche?

Er zijn verschillende functies om water te besparen. Fabrikanten hebben geavanceerde systemen ontwikkeld om het verbruik te verminderen.

 • Sommige low-flow douchekoppen mengen lucht door het water, wat het waterverbruik vermindert.
 • Andere douchekoppen hebben een kleinere hoofdomtrek. Dit vereist minder waterdruk en dus minder water.
 • Sommige douchekoppen hebben een debietbegrenzer ingebouwd. Dit beperkt de maximale doorstroming.

Eerst moet je weten hoeveel water je nu gebruikt. Je kunt er snel achter komen met deze eenvoudige trucjes: Zet de douchekop een minuut lang voluit aan en vang het water op in een grote bak (liters per minuut). Of nog eenvoudiger: laat het een minuutje lopen en vergelijk de aflezing op de watermeter.

Hoeveel kost een regendouchekop?

De prijs varieert naargelang de functies van de douchekop. We hebben hier een prijzentabel voor je samengesteld.

Prijsgamma Beschikbare producten
Laag geprijsd (20 – 50 €) Eenpersoons douchekoppen, weinig tot geen functies
Middelmatig geprijsd (50 – 150 €) Gemiddeld geprijsde douchekoppen, verschillende instelbare waterstralen, LED
Hoog geprijsd (150 € en meer) Designer douches met verschillende spafuncties, stijlvol ontwerp

Prijzen variëren tussen 40 en 200 euro. In deze prijsklasse zijn de prijsverschillen alleen te wijten aan de verschillende functies. Ze kunnen extra LED of andere spa functies hebben.

In het hogere prijssegment vind je de dure design regendouches. Voor hoge kwaliteit en vakmanschap zijn de beste huishoudelijke merken toonaangevend op de markt.

Hoe ontkalk ik een regendouchekop?

Er zijn verschillende huisvrouwentrucs waarmee je de douchekop met huishoudelijk voedsel kunt schoonmaken. Of je kunt een ontkalkingsmiddel uit de supermarkt gebruiken.

Met zuiveringszout

 • Je moet de douchekop in een met warm water gevulde kom leggen.
 • Los een zakje zuiveringszout op in 100 ml water en doe het in de kom. Roer het zuiveringszoutmengsel gelijkmatig in de kom.
 • Laat de douchekop er een nacht in staan.
 • Spoel het ‘s morgens een minuut lang af met warm water. Veeg af met een doekje en je bent klaar.

Met azijn

 • Neem een diepvrieszak en vul hem met een mengsel van azijn en water (1:5).
 • Doe de douchekop in het diepvrieszakje en sluit het met een touwtje of klem.
 • Na een half uur moet het eerste deel van de kalkaanslag loslaten, als het te verkalkt is wacht je minstens twee uur.
 • Spoel tenslotte af en droog.

Samenvatting

Niet alle douchekoppen zijn hetzelfde. Je kunt van je badkamer een spa maken door verschillende functies aan je douchekop toe te voegen. Of je nu vijf waterstralen hebt of LED, de keuze is aan jou.

Ben je iemand die het zonder alle toeters en bellen kan stellen en die om het milieu geeft, dan is de spaardouchekop het meest geschikt voor jou. Maar wees voorzichtig, niet elke zuinige douchekop bespaart water. Bekijk de verpakking zorgvuldig!

Beeldbron: Raquel Navalon Alvarez/ Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies