Laatst bijgewerkt: 26-10-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

24Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

55Verzamelde opmerkingen

Afdekmutsen zijn een praktische oplossing om de levensduur van producten te verlengen. Of het nu voor tuinmeubelen, de barbecue, de Hollywood schommel of het zwembad is. Een hoes biedt bescherming tegen krassen, vlekken, schimmel, beschadiging en weersinvloeden.

Maar met zo veel verschillende soorten omslagen is het gemakkelijk om ze allemaal uit het oog te verliezen. In deze gids kom je te weten waar je op moet letten als je een overtrek koopt. We hebben verschillende modellen vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt. Op deze manier vind je de ideale bekleding en weet je precies waar je op moet letten bij het kopen.
Belangrijk om te weten

  • Er zijn hoezen voor verschillende doeleinden. Het is belangrijk om de functie van de bekleding te overwegen.
  • Het materiaal van de bekleding bepaalt de kwaliteit. De meeste hoezen zijn van PVC gemaakt. Het is belangrijk aandacht te besteden aan de eigenschappen van de materialen.
  • Hoezen bieden bescherming tegen weersinvloeden, UV straling, krassen. Hoe goed een overtrek beschermt hangt af van het gebruikte materiaal.

Beste Dekking: Onze selectie

We hebben hieronder onze favorieten samengesteld. Dit zal het je gemakkelijker maken een omslag te vinden die precies aan je behoeften voldoet.

Koop- en beoordelingscriteria voor afdekluifels

Om de ideale afdekluifel te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. Deze criteria zijn bedoeld om een vergelijking tussen de afzonderlijke modellen te vergemakkelijken. Zo kun je een weloverwogen en objectieve keuze maken.

Doel

Aan welk doel moet je omslag voldoen? Hoezen zijn er in verschillende maten, kleuren en vormen. Afdekhoezen moeten altijd speciaal voor het toestel waarvoor ze bestemd zijn gekocht worden, om optimale bescherming te garanderen. Vooral toestellen die buiten staan en niet vaak gebruikt worden moeten tegen weersinvloeden beschermd worden.

Bij de bekleding van tuinmeubelen speelt de vormgeving van de bekleding een belangrijke rol. In veel huishoudens blijven tuinmeubelen het hele jaar door buiten staan omdat er geen plaats is om ze op te bergen. Fabrikanten bieden vaak bijpassende hoezen voor hun producten aan. Bovendien is de pasvorm van de bekleding altijd precies, wat lang zoeken en tijd besparen.

Materiaal

Het materiaal van de bekleding moet altijd voldoen aan de eisen van het toestel of het te bedekken voorwerp. Een barbecuehoes is meestal gemaakt van polyvinylchloride of kortweg PVC. Deze hoogwaardige kunststof wordt in veel bekledingen gebruikt omdat hij waterdicht en UV-bestendig is, met een materiaaldikte van 250 g/m².

Het is aan te bevelen om voor tuinmeubelen een hoes te gebruiken die ademend is. Schimmel kan zich bij vochtig weer op meubels en stoffen vormen. Een ademende bekleding zorgt ervoor dat ze droog blijven en voorkomt zo schimmelgroei. Veel fabrikanten bieden dekzeilen aan waarin polyester (PES) en polymeren (PVC) aan elkaar gelast zijn. Dit geeft het materiaal een grotere stabiliteit en duurzaamheid.

Bescherming

Covers bieden bescherming tegen allerlei invloeden. Hoe goed een overtrek beschermt hangt af van het materiaal. PVC biedt een doeltreffende bescherming tegen water en weer. Maar de materiaaldikte van PVC is meestal gering, zodat PVC niet goed beschermt tegen stoten, zoals vallende takken.

Abdeckhaube

Een zwembad schoonmaken vergt veel werk. Een zwembadafdekking beschermt niet alleen tegen vallende bladeren, maar ook tegen algen. (Image source: rashid khreiss / Unsplash)

Om bescherming te bieden tegen vallende takken zijn gewatteerde hoezen geschikt. Deze zijn meestal iets zwaarder, maar bieden betere bescherming. Afdekzeilen zijn nu standaard voor dure aankopen zoals zwembaden of bubbelbaden. Zwembadafdekkingen beschermen niet alleen tegen vallende bladeren. Ze zorgen er ook voor dat er geen kleine dieren in het water vallen.

Gids: Veelgestelde vragen over opblaasbare bedden in detail beantwoord

In de volgende tekst willen we graag de belangrijkste vragen over opblaasbare bedden beantwoorden.

Wat zijn de voordelen van hoezen?

Covers hebben veel voordelen. Voor tuinmeubelen voorkomen hoezen de vervelende watervlekken op hout en kunststof die in de winter en de herfst kunnen ontstaan. Bovendien bieden ze bescherming tegen schimmel, stof, weer en wind.

Zwembadafdekkingen kunnen het veel gemakkelijker maken om je zwembad in het voorjaar op te starten, omdat er minder algen kunnen ontstaan. Bovendien voorkomt een afdekking van het zwembad dat het water verdampt, waardoor je op behandelingsmiddelen bespaart. Opgelet Niet elk zwembadzeil is geschikt voor elk seizoen. Winterbedekkingen kunnen in de zomer door UV-straling uitdrogen en poreus worden.

Covers kunnen je barbecue beschermen tegen de elementen. Zo blijft je barbecue er van buiten goed uitzien. Behalve dat een deksel hem beschermt tegen stof en vuil, maakt hij het schoonmaken van de barbecue veel gemakkelijker, want je hoeft alleen het deksel zelf schoon te maken. Bovendien beschermt een deksel de lak van het rooster. Dit kan verbleken als het aan te veel UV licht wordt blootgesteld.

Welke soorten afdekkingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten hoezen. In huis worden motorkappen gebruikt om toestellen zoals keukenmachines, magnetrons en kookplaten te beschermen. In de levensmiddelensector verlengen afdekmutsen de houdbaarheid van voedsel en vaatwerk. De verspreiding van vervelende fruitvliegjes kan voorkomen worden door een afdekmuts.

Overtrekmutsen zijn er in verschillende maten. De standaardmaat voor barbecuehoezen is 150 x 70 x 120 centimeter. Deze maat past op alle gangbare modellen. Voor een ketelrooster is de gangbare maat van een deksel 75 x 75 centimeter.

Voor tuinmeubelen variëren de afmetingen van de bekledingen. Het is belangrijk om de afmetingen van de meubels te controleren om de juiste pasvorm te vinden. Hoezen voor tuinmeubelen zijn meestal van PVC gemaakt. PVC kan vaak een hoog gehalte aan schadelijke chemicaliën bevatten, en daarom is het raadzaam aandacht te besteden aan de milieubeschermingsnormen van de EU.

Bij de keuze van een overtrek moet je altijd op zoek gaan naar hoogwaardige materialen en kwaliteit. Dit is de enige manier om een zeker beschermingsniveau en een lange levensduur te garanderen.

Zijn op maat gemaakte hoezen nodig?

Veel mensen nemen hun toevlucht tot op maat gemaakte hoezen. Of een op maat gemaakt overtrek nodig is, hangt meestal af van het soort overtrek. Voor eenvoudige huishoudelijke produkten is het niet aan te raden om op maat gemaakte hoezen te gebruiken, tenzij er geen hoes voor het produkt bestaat.

Zwembadafdekkingen moeten soms op maat gemaakt worden. Omdat een zwembad vaak een dure en eenmalige aanschaf is, kan het lonen om een afdekking naar speciale eisen te laten maken.

Als je op maat gemaakte hoezen gebruikt, moet je altijd exacte afmetingen gebruiken. Een groot voordeel van op maat gemaakte hoezen is de ruime keuze aan materialen, stoffen en kleuren.

Conclusie

Covers zijn er in vele soorten en maten. Ze bieden een brede waaier van gebruiksmogelijkheden, als bescherming voor de barbecue, tuinmeubelen of het zwembad. Bij het kopen van een overtrek moet je steeds voor ogen houden wat je ermee van plan bent te doen en welke functies het overtrek moet hebben. Belangrijke punten zijn het beoogde gebruik, het materiaal en de bescherming.

Het is gemakkelijk om het overzicht te verliezen over de grote keuze aan verschillende omslagen. Let daarom vóór je koopt op de genoemde criteria. Zo staat niets je in de weg om je perfecte omslag te kopen!

(Omslagfoto: sylv1rob1 / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies