Last updated: 26-09-2021

How we pick our products

16Products analyzed

25Hours invested

13Studies researched

88Comments collected

Welkom bij onze grote champagne glas test 2023. Hier stellen we alle champagneglazen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste champagneglas voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een champagneglas wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Voor een verjaardag, huwelijk of andere viering: Champagne is de ideale drank. Champagneglazen zijn daarom onmisbaar voor mensen die van een fijne druppel willen genieten. Het is aan te raden de glazen als set te kopen, omdat dit de prijs vaak aanzienlijk verlaagt in vergelijking met ze afzonderlijk te kopen.
 • Een champagneglas is een speciaal glas voor champagne en mousserende wijnen. Door de speciale bolvorm komt het aroma van de champagne optimaal tot ontwikkeling. De beste glazen zijn gemaakt van loodvrij kristalglas en hebben geen naden.
 • Bij de aankoop moet erop gelet worden dat het champagneglas van hoge kwaliteit is, en dat er een moussepunt op zit. Wat vormgeving betreft, is het raadzaam glazen van verschillende fabrikanten te bekijken om het champagneglas te vinden dat bij je persoonlijke smaak past.

Beste Champagneglazen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een champagneglas koopt

Voor wie is een champagneglas geschikt?

Feestelijkheden zonder champagne zijn niet voor te stellen. Het drankje heeft een nobele reputatie en zorgt voor een feestelijke stemming bij speciale gelegenheden.

Geen enkele andere drank kan bogen op zo’n uitstekende reputatie als deze mousserende wijn uit Frankrijk. Het is daarom raadzaam de juiste glazen te gebruiken voor deze edele drank.

Voor een edele maaltijd of een menu met verschillende gangen is het belangrijk niet alleen aandacht te besteden aan de kwaliteit van de drankjes, maar ook aan hun presentatie in het juiste glas.

Je ziet dit in eersteklas restaurants. Een glas champagne is daarom een goede keuze als aperitief.

Champagne kan ook een hoogtepunt zijn op het volgende feest of culturele gebeurtenis. Natuurlijk is champagne altijd een belangrijke begeleider bij grote vieringen zoals bruiloften of verjaardagen.

Als je op zoek bent naar champagneglazen van hoge kwaliteit, vind je ze snel in de winkels.

Gezien de overvloed aan verschillende modellen van diverse fabrikanten, kan het kiezen van het juiste glas al gauw overweldigend worden.

Champagneglazen worden gebruikt voor alle gelegenheden en feestjes. (Image source: 123rf.com / 34238192)

Het is van essentieel belang dat je je van tevoren voldoende informeert, want niet alleen de juiste soort champagne zorgt voor genot, maar ook het juiste glas.

Wat onderscheidt een champagneglas?

Een champagneglas is speciaal gemaakt om van champagne of een andere mousserende wijn te genieten. Het heeft bepaalde kenmerken om het genot van deze edele drank te vervolmaken.

De bolvorm van het glas laat de champagne ademen, zodat hij zijn aroma perfect kan ontwikkelen.

De vorm beïnvloedt ook de klank. Voor een feestelijke toost is niet alleen de juiste druppel essentieel, maar ook de juiste klank speelt een belangrijke rol.

Wist je dat het glas een beslissende invloed heeft op het genot van champagne?

Bijvoorbeeld, de beste champagne kan zich niet goed ontwikkelen in een goedkoop glas. Dit komt omdat champagne een bepaalde vorm nodig heeft. Evenzo kan een goedkope champagne edeler lijken in een duur champagneglas, vanwege het hoogwaardige glas.

Een hoogwaardig champagneglas is naadloos uit één stuk gemaakt. Het materiaal is gemaakt van loodvrij kristalglas en wordt gekenmerkt door zijn hoge breukvastheid en zijn onderhoudsgemak, want ze kunnen ook in de afwasmachine gereinigd worden.

Elk detail telt bij het genieten van een glas champagne. Houd daarom het champagneglas bij het schenken een beetje schuin. Zo verminder je de hoeveelheid schuim, maar behoud je de tintelende sensatie.

Welke alternatieven zijn er voor het champagneglas?

Een alternatief voor het champagneglas is het champagneglas. Voor leken is er geen wezenlijk verschil tussen een champagneglas en een champagneglas.

Als je beter kijkt, zie je dat een champagneglas smaller is dan een champagneglas. De typisch lange en smalle buisvorm van het champagneglas is echter minder geschikt om perfect van champagne te genieten.

De situatie is echter anders met mousserende wijn. Dit kan uitstekend gedronken worden uit een champagneglas, tulp of kom.

Besluit: Welke soorten champagneglazen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Zoals reeds beschreven is champagne een drank voor heel speciale gelegenheden en moet er dus dienovereenkomstig van genoten worden.

Het is belangrijk op te merken dat alleen de juiste champagneglazen het beste in de smaak naar boven kunnen brengen.

Er worden drie verschillende vormen gebruikt om perfect van champagne te genieten:

We hebben de voor- en nadelen van de verschillende glazen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de kenmerken van een champagneglas en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Champagneschalen zijn geschikt als blikvangers in de vorm van champagnepiramides voor elk feest. Dit is ook de reden waarom ze tegenwoordig vooral voor speciale gelegenheden gebruikt worden.

Ze worden gekenmerkt door een bolronde komvorm met een grote opening. Dit leidt tot een snel verlies van koolstofdioxide en ook tot het vervliegen van het aroma.

Advantages
 • Geschikt voor champagnepiramides
 • Ziet er bijzonder edel uit
 • Zeer dikwandig en robuust
Disadvantages
 • Koolzuur verdampt snel
 • Aroma gaat verloren
 • Champagne warmt snel op

Een bijkomend nadeel is dat de champagne sneller opwarmt in de platte kom door het grote contactoppervlak tussen het glas en de hand.

Veel champagnekommen hebben kristallen elementen en zien er daardoor bijzonder hoogwaardig uit.

Wat onderscheidt een champagneglasfluit en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Dit type champagneglas doet door zijn vorm denken aan een trompet en heeft tot gevolg dat de bubbels van de champagne bijzonder goed tot hun recht komen.

De champagneglasfluit scoort punten door zijn elegantie. De grote opening zorgt er echter voor dat koolzuur en aroma ontsnappen.

Disadvantages
Advantages
 • Ziet er heel elegant uit
 • Filigraan en slanke vorm
 • Aroma wordt beter door de neus opgenomen
 • Verlies van koolzuur en aroma
 • Dunwandig
 • Gemakkelijk te vernietigen

Door de filigraan, slanke vorm kan de smaak van de champagne ook door de neus worden opgenomen. De champagneglasfluit is bijzonder dunwandig en heeft daarom de neiging gemakkelijk te breken.

Wat onderscheidt een champagnetulp en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De champagnetulp, ook wel champagneglas genoemd, wordt gekenmerkt door zijn smalle opening. Dit voorkomt dat er te veel koolzuurgas ontsnapt en intensiveert het aroma. De champagnetulp wordt daarom beschouwd als het meest populaire champagneglas.

Advantages
 • Bijzonder populair bij kenners
 • Ideaal voor champagne
 • Aroma ontwikkelt zich hier het best
Disadvantages
 • Niet geschikt om meerdere glazen mee te vullen
 • Veel minderwaardige modellen

Door zijn hoge, slanke vorm doet het glas denken aan de champagneflute, maar wordt het naar de top toe iets smaller.

Door deze vorm kan het boeket van de champagne zich perfect ontvouwen. De champagnetulp lijkt op wijn- of scotchglazen. Hij is minder geschikt om snel meerdere glazen te vullen.

Hier hebben we nog een video voor je om de verschillen tussen champagneglazen te illustreren:

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om een champagneglas te vergelijken en te evalueren

De criteria die je kunt gebruiken om een champagneglas te vergelijken zijn o.a.

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Stam
 • Mousse punt

In de volgende lijsten leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Materiaal

Het materiaal is, net als de afwerking, een belangrijk criterium dat bijdraagt tot een aankoop. Hier is een hogere prijs echter een garantie voor materiaal van hoge kwaliteit.

Een ideale keuze zou een champagneglas zijn dat gemaakt is van loodvrij kristalglas. Dit glas is breukvast en kan ook in de afwasmachine gewassen worden.

Natuurlijk glas

Dit is het glas van de gewone drinkglazen. Afhankelijk van hoe ze gemaakt en bewerkt worden, zijn champagneglazen van natuurlijk glas breukvast en hebben ze een lange levensduur.

Het verkleurt niet en is onschadelijk wat schadelijke stoffen betreft. Natuurlijk glas is er in een grote verscheidenheid van vormen en kan versierd worden met bijvoorbeeld gravures en uitsnijdingen.

Hij wordt daarom het meest gebruikt bij de productie van middeldure champagneglazen.

Kristal

Kristalglas is niet alleen eleganter, maar ook aanzienlijk duurder dan natuurlijk glas. Het wordt gekenmerkt door kleurloos glas van hoge kwaliteit, waaraan tijdens het fabricageproces metaaloxide wordt toegevoegd.

Dit geeft het glas zijn kristalheldere uiterlijk en hoge schittering.

Plastic

Dit is de goedkoopste versie van champagneglas en kan in termen van elegantie en kwaliteit niet vergeleken worden met gewoon of kristalglas.

Deze zijn tegenwoordig al verkrijgbaar in charmante ontwerpen die er op het eerste gezicht heel elegant uitzien. Ze zijn vooral populair voor buitenactiviteiten of worden gebruikt bij feestjes en barbecues.

Dat komt vooral omdat ze niet breekbaar zijn. Er moet echter op gewezen worden dat dit gevolgen heeft voor het milieu.

Design

Als het op vormgeving aankomt, is het raadzaam een tijdloze klassieker te kiezen. Veel versierde glazen kunnen niet in de afwasmachine gewassen worden en je moet dus van tevoren bedenken hoe vaak ze gebruikt zullen worden.

Verder moet niet alleen het ontwerp doorslaggevend zijn voor een aankoop, maar ook het champagneglas is essentieel voor de smaak.

Champagneglazen van hoge kwaliteit zijn vaak verkrijgbaar in een tijdloze, elegante stijl. (Image source: 123rf.com / 38327768)

Als je een champagne glas van hoge kwaliteit zoekt, is het raadzaam eenvoudige, ingetogen en tijdloze ontwerpen te kiezen.

Het is raadzaam een set te kiezen die je andere glazen aanvult, zodat je er lang plezier van zult hebben.

Stem

De meeste champagneglazen hebben een dunne, lange steel. Enerzijds beschermt dit het glas tegen lelijke vingerafdrukken, en anderzijds zorgt het ervoor dat slechts een kleine hoeveelheid lichaamswarmte op het glas of de inhoud ervan wordt overgedragen. Daarom moet het glas altijd bij de lange steel vastgehouden worden.

Tegenwoordig worden ook glazen zonder steel aangeboden en dit wordt als bijzonder modern beschouwd, maar de inhoud kan op deze manier niet lang gekoeld worden, want het contact met de hand verhit de champagne.

Moussierpunkt

Om te beginnen moet opgemerkt worden dat niet elk champagneglas een moussierpunkt heeft. Een echt goed glas moet er zeker een hebben.

De moussepunt is een vooruitstekende of geruwde plek in het onderste deel van het glas en dient vooral visuele doeleinden. Het maakt het gemakkelijker voor de koolmonoxide in de champagne om een luchtbel te vormen.

Dit leidt tot een bijzonder mooie, gelijkmatige en levendige opkomst van de bubbels. Het moussepunt heeft echter niet alleen voordelen, want door de prikkeling en het opstijgen van de belletjes ontsnapt het koolzuurgas sneller en verliest de champagne sneller zijn schittering.

Reviews