Laatst bijgewerkt: 14-10-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

12Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Brilbezitters weten hoe belangrijk het is om hun brillen regelmatig schoon te maken. De gebruikelijke middelen zoals poetsdoeken zijn echter alleen geschikt voor het ruw verwijderen van stof- en vetresten. Dit is waar een brilreiniger kan helpen. Met een brilreiniger kun je in een paar minuten hardnekkige vet- en vuilresten van je bril verwijderen en elk hoekje van je bril bereiken.

In onze grote brilreiniger test 2022 stellen we de beste brilreinigers voor en helpen je het beste model voor jou te vinden. Daartoe hebben we brilreinigers voor privégebruik en brilreinigers voor professioneel gebruik met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen gepresenteerd. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Met een brilreinigingsapparaat kun je vuil en vetresten van je bril verwijderen binnen een paar minuten en zonder enige inspanning.
 • Deze apparaten zijn ultrasone reinigers die geluidsgolven gebruiken om vastzittende vuildeeltjes los te maken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen apparaten voor privé gebruik en professionele ultrasoonreinigers voor opticiens, laboratoria, werkplaatsen en industrie.
 • In principe kunnen ook andere voorwerpen van metaal en kunststof in de brillenpoetsers gereinigd worden. Brillen of voorwerpen van hout en andere natuurlijke materialen, en voorwerpen met krassen en beschadigingen mogen niet in de ultrasoon toestellen gereinigd worden.

Beste Brilreiniger: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een brillenreiniger koopt

Wat is een brillenreiniger?

Als je een bril draagt, weet je hoe belangrijk het is om ze regelmatig schoon te maken, zodat ze er ook op lange termijn goed uit blijven zien. Vooral als je je bril al lang hebt, hopen vuil en rommel zich er na een tijdje op. Dit verwijderen is niet altijd gemakkelijk.

Hier komt een brilreinigingsapparaat om de hoek kijken. Dit zijn ultrasone reinigers die zelfs hardnekkige afzettingen en vuildeeltjes van je glazen verwijderen.

Het schoonmaken duurt maar een paar minuten en alles wat je nodig hebt is wat schoonmaakwater, naast het glazenreinigingsapparaat. In minder dan 5 minuten zijn je glazen weer schoon en kristalhelder.

Brillenreinigungsgerät-1

Het voordeel van ultrasone brilreinigers: Behalve je bril kun je ook andere kleine voorwerpen zoals juwelen, horloges, munten en nog veel meer schoonmaken zonder veel moeite.
(Image source: pixabay / Hans)

Wat kan allemaal met een brilreinigingsapparaat gereinigd worden?

Het voordeel van een ultrasone brilreiniger is dat je er ook andere alledaagse voorwerpen mee kunt schoonmaken, net als je bril. Het is echter belangrijk dat je vóór het schoonmaken precies nagaat wat er in de reiniger gereinigd kan worden.

Voorwerpen met krassen of barsten mogen nooit in het apparaat gereinigd worden. De volgende tabel geeft een overzicht van wat je wel en niet in een ultrasoon bad kunt reinigen.

Voorwerp Geschikt voor Niet geschikt voor
Optische artikelen Brillen, zonnebrillen, lenzen en vergrootglazen van metaal of kunststof Brillen van hoorn, hout of andere natuurlijke materialen, contactlenzen
Metalen onderdelen Munten, scharen, medailles, waterdichte horloges NON-waterdichte horloges, metalen onderdelen met krassen of beschadigingen
Keukengerei Zilver bestek, pizzasnijders en fles- en blikopeners van kunststof of metaal kookgerei van hout of met leren en textiele elementen
Hygiëne- en verzorgingsproducten Beugels, kunstgebitten, scheermesjes, scheerkoppen, pincetten, nagelschaartjes en kammen van kunststof of metaal onderdelen met krassen of beschadigingen
Sieraden armbanden, oorbellen, ringen, kettingen, kettingen van horloges, Parel- en parelmoeren juwelen, fantasiejuwelen, juwelen met edelstenen, juwelen met een verzilverd of verguld oppervlak, juwelen met krassen of andere beschadigingen, juwelen met lederen en textiele elementen
Schrijfwaren pennen, vulpennen, postzegels, cd’s, dvd’s artikelen met krassen of stickers

Munten, scharen, medailles, geld In principe kun je bijna alle voorwerpen van plastic of metaal met de apparaten schoonmaken. Voorwerpen van natuurlijke materialen, met krassen of andere beschadigingen, of met stickers erop mogen niet in de stofzuiger.

Maar als je het niet zeker weet, moet je bij de fabrikant te rade gaan of de productrecensies van elk apparaat bekijken

Welke soorten lensreinigers zijn er?

Brilreinigers met ultrasoonbad kunnen in principe in twee soorten producten verdeeld worden. Enerzijds zijn er apparaten voor privé-gebruik. Dit zijn kleine ultrasone baden voor glazen die in het huishouden gebruikt worden om regelmatig schoon te maken.

Het voordeel van deze apparaten voor privégebruik is dat je er behalve glazen ook andere voorwerpen mee kunt schoonmaken. De meest voorkomende voorwerpen zijn

 • Bril
 • CD’s en DVD’s
 • Munten
 • Legoblokjes
 • Kunstgebitten en beugels
 • Metalen bestek
 • Sieraden
 • Scheermesjes
 • medische instrumenten

Anderzijds zijn er professionele ultrasone reinigers. Deze zijn meestal groter dan de glazen reinigers voor privé-gebruik. Bij opticiens zijn ook professionele brilreinigers verkrijgbaar, die beter presteren en een breder scala aan functies bieden.

Daarnaast gebruiken industriële bedrijven of werkplaatsen professionele ultrasoonreinigers om bepaalde onderdelen schoon te maken.

Hoe werkt een brilreiniger?

De meeste brilreinigers werken volgens hetzelfde principe

 • Opbouw van de brillenreiniger: Bijna elke ultrasone brillenreiniger heeft een reservoir waarin de reinigingsvloeistof zit. Eerst plaats je de te reinigen glazen in de vloeistof. Dan kun je het apparaat inschakelen.
 • Opwekking van geluidsgolven: De ultrasone technologie wekt geluidsgolven op die de reinigingsvloeistof blijvend doen trillen. Zo ontstaat er overdruk en onderdruk in de vloeistof. Deze trillingen raken het voorwerp en werken als een borstel die onzuiverheden verwijdert.
 • Vorming van gasbellen: Bovendien creëert het ultrageluid microscopisch kleine belletjes die in elkaar klappen als ze de glazen raken. Hierdoor komen nog meer vuildeeltjes los van het voorwerp. Deze belletjes komen tot in de kleinste hoekjes om vuildeeltjes te verwijderen.
 • Duur van de reiniging: Het reinigingsresultaat met een brilreiniger hangt af van hoe vuil het voorwerp is en hoe stevig dit vuil vastzit. Voor glazen kun je een reinigingstijd van ongeveer drie minuten verwachten.
 • Droog het voorwerp: Neem na het schoonmaken de glazen uit de container. Omdat de glazen in een vloeistof gereinigd worden, zijn ze nog niet droog. Je kunt hiervoor een eenvoudige doek gebruiken.

De volgende video laat zien hoe het reinigen in een ultrasone brilreiniger in zijn werk gaat:

Voor de meeste doeleinden is één reinigingsproces voldoende. Na het schoonmaken moet je de vloeistof legen en de binnenkant van de brilreiniger afvegen met een droge doek.

Welke reinigingsvloeistof moet je gebruiken?

In principe is gewoon water voldoende voor de reiniging in de ultrasoon reiniger. Om het reinigingseffect te verbeteren en de reinigingstijd te verkorten, kun je een beetje afwasmiddel aan het water toevoegen. Deze methode is volkomen voldoende voor het schoonmaken van glazen.

Speciale reinigingsconcentraten zijn geschikt voor reiniging in een brilreinigingsapparaat

Een ander alternatief is het gebruik van een speciale reinigingsvloeistof voor ultrasone reinigingsapparaten. Dit ondersteunt reiniging met behulp van ultrasone golven via chemische reiniging. Speciale reinigers zijn bijzonder geschikt voor sterk vervuilde voorwerpen.

Als je behalve glazen ook voorwerpen zoals beugels schoonmaakt, is een overeenkomstig additief een goed idee. Als je kalkaanslag van een douchekop of andere kleine voorwerpen wilt verwijderen, is azijn geschikt om te reinigen. Bij gebruik van azijn moet je de ultrasoon reiniger onmiddellijk na gebruik legen en alle vloeistofresten verwijderen. Anders kan de azijn de behuizing blijvend beschadigen.

Gebruik de brilreiniger nooit zonder water of andere reinigingsvloeistoffen

Doodt een lenzenreiniger ook ziektekiemen en bacteriën?

De lenzenreiniger zelf doodt geen ziektekiemen en bacteriën. Je kunt echter speciale reinigingsvloeistoffen gebruiken die helpen om ze te ontsmetten. Je kunt ook speciale reinigingstabletten kopen die in de vloeistof oplossen en ziektekiemen en bacteriën bijna volledig doden.

Brillenreinigungsgerät-2

Professionele brilreinigers worden vooral gebruikt door opticiens en juweliers.
(Image source: unsplash.com / Scott Van Daalen)

Welke alternatieven zijn er voor een brilreinigingsapparaat?

Behalve brilreinigers zijn er ook een aantal alternatieven die je kunt gebruiken om je glazen schoon te maken.

In de volgende tabel stellen we de verschillende mogelijkheden voor:

Brillenreinigers Ingredienten Toepassing
Brillenpoetsdoekjes Er wordt onderscheid gemaakt tussen droge microvezeldoekjes en vochtige poetsdoekjes. Microvezeldoekjes zijn geschikt voor het poetsen van brillen en het verwijderen van pluisjes. Ze kunnen verschillende keren gebruikt worden. Vochtige reinigingsdoekjes verwijderen licht vuil en worden slechts eenmaal gebruikt.
Brillenspray De brillenspray zit in een eenvoudige pompdispenser. Voor het reinigen is ook een fijne doek nodig de oplossing wordt op de glazen gespoten en met de doek ingewreven. Dit verwijdert stof, vuil en vet.
Brillenreinigingsgereedschap Dit gereedschap lijkt op de vorm van een tang. Aan elk uiteinde bevindt zich een microvezelborstel de lens wordt tussen de microvezeloppervlakken geplaatst en het gereedschap wordt samengedrukt. Door het gereedschap te bewegen worden de brillenglazen gepolijst.
Brillendompelbad Het dompelbad bestaat uit een blikachtige bak waarin een reinigingsvloeistof wordt gevuld De bril wordt in het dompelbad geplaatst en het blik wordt gesloten. Afhankelijk van het model, moet de oplossing 5 tot 10 minuten inwerken. Daarna kunt u de glazen uit de oplossing halen en ze met een microvezeldoekje oppoetsen.
Glazenreinigingsbox De box bevat een fijne U-vormige borstel die afneembaar en in hoogte verstelbaar is. De reinigingsbox is gevuld met kraanwater en een paar druppels afwasmiddel. Vervolgens wordt de bril bij de slapen vastgehouden en op de borstel heen en weer bewogen.

Welke soorten brilreinigers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn twee soorten brilreinigers

 • Brillenpoetsers voor privégebruik
 • Brillenreinigers voor professioneel gebruik

Elk van deze apparaten wordt voor verschillende doeleinden gebruikt en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Die stellen we hieronder graag aan je voor.

Wat zijn de kenmerken van een brilreinigingsapparaat voor privégebruik en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Ultrasone brilreinigers zijn geschikt voor privégebruik omdat ze door hun kleine afmetingen handig en plaatsbesparend zijn. Dit maakt ze geschikt voor elk huishouden. Door hun kleine afmetingen zijn ze ook goedkoop in aanschaf.

Voordelen
 • Lage kosten
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Schoonmaken zonder persoonlijke inspanning
 • Kan voor veel verschillende voorwerpen gebruikt worden
 • Diverse maten verkrijgbaar

Nadelen
 • Slechts geringe prestaties bij goedkope modellen
 • Beperkte levensduur
 • Lange afkoeltijd
 • Vereist een vaste plaats

Als je je bril intensiever wilt schoonmaken dan met de gebruikelijke schoonmaakdoekjes, biedt een brillenpoetsapparaat verschillende voordelen. Het verwijdert zelfs hardnekkig vuil als het apparaat voldoende kracht heeft.

Maar vooral als je je glazen regelmatig schoonmaakt, heeft het apparaat een vaste plaats nodig en neemt het dus wat plaats in. Bovendien hebben de goedkopere apparaten aanzienlijk meer tijd nodig om na reiniging weer af te koelen.

Wat onderscheidt een brilreinigingsapparaat voor professioneel gebruik en wat zijn de voor- en nadelen?

Professionele brilreinigingsapparaten met ultrasoon geluid worden vooral gebruikt door opticiens. Deze apparaten hebben meerdere ultrasone generatoren en aanzienlijk meer vermogen. Daardoor kunnen ze zelfs hardnekkige vuil- en vetresten verwijderen.

Voordelen
 • Hoge prestaties
 • Sterke reinigingskracht
 • Diverse maten beschikbaar
 • Snelle reiniging

Nadelen
 • Hoge prijs
 • Beperkte gebruiksduur
 • Lange koeltijd
 • Vereist vaste plaats

De professionele ultrasone reinigingsapparaten zijn duurder, maar maken de glazen betrouwbaarder en efficiënter schoon. Ze zijn dus geschikt voor commercieel gebruik.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om brilreinigers te vergelijken en te evalueren

Voordat je een brilreiniger kiest, willen we je laten kennismaken met de aspecten die je kunt gebruiken om te kiezen tussen de verschillende modellen en uitvoeringen.

De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende brilreinigers te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Grootte en volume

Afhankelijk van de prijsklasse van het brilreinigingsapparaat, verschillen de apparaten meestal in grootte. Als je de lensreiniger regelmatig wilt gebruiken, is een vaste plaats aan te bevelen. Anderzijds moet je het apparaat na elk gebruik opbergen.

Ultrasone reinigers voor huishoudelijk gebruik hebben een gemiddelde afmeting van ongeveer 19 x 11,5 x 9,5 cm. Ultrasone reinigers voor professioneel gebruik zijn meestal aanzienlijk groter dan de apparaten voor huishoudelijk gebruik.

Belangrijker dan de grootte van het apparaat is het volume van de reinigingstank. Alvorens te kopen moet je precies nagaan hoeveel volume de reinigingstank bevat. Zo kun je er zeker van zijn dat je glazen echt in het toestel passen.

Voor kleine apparaten voor privégebruik is een volume van ca. 450 ml voldoende om glazen en andere kleine voorwerpen schoon te maken. Professionele toestellen voor opticiens en laboratoria hebben vaak een grotere capaciteit. Ultrasoonreinigers voor industrieel gebruik kunnen een volume hebben tot 30 liter.

Vermogen

Om ervoor te zorgen dat de ultrasone reiniger je glazen effectief reinigt, moet je ervoor zorgen dat het apparaat voldoende vermogen heeft. Hoe meer vermogen het apparaat heeft, hoe betrouwbaarder en effectiever het vuil en vetresten verwijdert.

Instapmodellen voor privégebruik beginnen bij 30 watt. We raden je echter aan een toestel te kiezen met een minimum vermogen van 50 watt en een inhoud van 500 ml. Deze apparaten zijn zeer geschikt voor het reinigen van glazen.

Als regel wordt voor ultrasoonreinigers een vermogen van 10 watt per 100 ml vloeistof aanbevolen

Als je behalve glazen ook andere voorwerpen wilt schoonmaken, zoals munten of tandbeugels en gebitsprotheses, is een apparaat met iets meer vermogen aan te bevelen. Sommige modellen voor privégebruik hebben een vermogen van maximaal 90 watt.

Professionele ultrasoonreinigers, zoals die door opticiens gebruikt worden, hebben een veel hoger vermogen. Dit komt door het grotere aantal ultrasone generatoren dat in professionele apparaten gebruikt wordt. Ze zijn ook veel groter dan ultrasoonreinigers voor privé gebruik, en daarom hebben ze meer vermogen nodig.

Reinigingsfrequentie

Minstens zo belangrijk als het vermogen van de brilreiniger is de reinigingsfrequentie. Dit geeft de lading van het te reinigen voorwerp in de ultrasoon reiniger aan.

Brillenreinigungsgerät-3

Ultrasone golven worden opgewekt met een frequentie van ca. 16 kHz.
(Image source: 123rf.com / Lakobchuk)

De frequentie van de meeste apparaten ligt tussen 40 en 45 kHz. We raden je aan te zoeken naar toestellen met een frequentie van minstens 35 tot 50 kHz. Binnen dit bereik worden glazen en gewone dagelijkse voorwerpen voorzichtig gereinigd.

Zorg ervoor dat je bril op geen enkele maniergebarsten of beschadigd is. Aan de andere kant richten de ultrasone golven nog meer schade aan

Materiaal

Bij de aanschaf van een ultrasone brillenreiniger is ook het materiaal van het schoonmaakbakje van belang. Afhankelijk van de schoonmaakvloeistof die je gebruikt, kan er oxidatie optreden als de vloeistof op het materiaal van de container komt.

Je kunt bijna elk reinigingsconcentraat gebruiken in roestvrijstalen tanks

Daarom moet het reservoir van roestvast staal zijn, zodat het apparaat ook bij regelmatig gebruik lang meegaat. De meeste ultrasoonreinigers hebben een roestvrij stalen reinigingstank. Je kunt elke soort reinigingsvloeistof in deze tank gebruiken zonder problemen.

Plastic tanks kun je beter vermijden, want je kunt er een aantal reinigingsvloeistoffen niet in gebruiken.

Timer

Tegenwoordig hebben bijna alle ultrasoon reinigers een functie om het apparaat automatisch uit te schakelen na het reinigingsproces. Er zijn echter reinigers die alleen een vast timerprogramma hebben.

We raden je aan machines te zoeken waarmee je de reinigingstijd individueel kunt instellen. Voor glazen of voorwerpen die slechts licht vuil zijn, kun je dan een kortere reinigingstijd instellen. Dit bespaart je op de lange duur elektriciteit.

Uitneembaar reservoir

Bij het schoonmaken van je glazen is het praktischer als je brilreinigingsapparaat een uitneembaar reinigingsreservoir heeft. Dit maakt het je gemakkelijker de reinigingsvloeistof te vervangen en de brilreiniger regelmatig schoon te maken.

Geluidstransducers

Voor een effectieve reiniging is het belangrijk dat de geluidstransducers in de ultrasoon reiniger zo opgesteld zijn dat de geluidsvelden gelijkmatig opgewekt worden. Als je een ultrasoon reiniger koopt, let er dan op dat hij geen statische geluidsvelden opwekt, want die geven geen goede reinigingsresultaten. Je kunt het beste de productrecensies bekijken om er zeker van te zijn dat de reiniger voldoende reinigingskracht heeft.

Ontgassing

Bij het reinigen met een ultrasoon apparaat kan het gebeuren dat het water niet optimaal mengt met het reinigingsconcentraat. Hierdoor ontstaan kleine gasbelletjes die het reinigingsproces negatief beïnvloeden. Ontgassing zorgt ervoor dat het water zich optimaal mengt met het reinigingsconcentraat. Goede ultrasoonreinigers hebben daarom een functie om de reinigingsvloeistof te ontgassen.

Wetenswaardigheden over de brilreiniger

Kan ik de bril in meerdere gangen schoonmaken?

Bij de meeste ultrasone brilreinigers raden de fabrikanten aan om optische lenzen en voorwerpen van kunststof gedurende een minuut in het ultrasoon bad te leggen. Als je glazen na het schoonmaken nog niet helemaal schoon zijn, kun je het proces een paar keer herhalen. Neem echter een korte pauze van een paar minuten tussen elke schoonmaakbeurt.

Als er losse onderdelen op je bril zitten, zoals schroefjes, moet je proberen dit deel van de bril niet meer dan eens per maand schoon te maken

Kan ik het deksel van de lenzenreiniger open laten staan?

Bij sommige toepassingen kan het deksel van het ultrasoon bad open blijven tijdens het reinigen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de slapen van je bril gemaakt zijn van een materiaal dat niet in het ultrasoon bad mag. In deze gevallen kun je het montuur bij de slapen vasthouden en alleen de glazen in het ultrasoon bad onderdompelen.

Brillenreinigungsgerät-4

Voorkom dat je tijdens het reinigen in het ultrasoonbad reikt met het deksel open. Afhankelijk van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt, kan het schadelijk zijn voor de huid.
(Image source: pixabay.com / Hans)

Hoe behandel ik mijn bril nadat ik hem met het apparaat schoongemaakt heb?

Nadat je je bril in het brilreinigingsapparaat hebt schoongemaakt, moet je nog een paar stappen nemen om je bril zo goed mogelijk te verzorgen

 • Spoelde glazen af: Houd de glazen onder stromend water om resten van de schoonmaakvloeistof af te spoelen.
 • Drogen van de glazen: Een microvezeldoek is het meest geschikt om de glazen te drogen, want die pluist niet. Werk hier voorzichtig, anders blijven er watervlekken of verdere beschadigingen op de glazen achter.

Bekijk de volgende video voor professionele reinigingstips van een opticien:

Hoe vaak moet ik het reinigingswater verversen?

We raden je aan het water of de schoonmaakvloeistof na elke reiniging te verversen. Als je echter meerdere voorwerpen achter elkaar wilt schoonmaken, kun je dezelfde reinigingsvloeistof gebruiken. Leeg de container echter daarna.

Maar als het schoonmaakwater zichtbaar vuil is, moet je ook de vloeistof verversen tussen verschillende schoonmaakbeurten.

Kan ik het reinigingswater zelf maken?

Voor de meeste reinigingsdoeleinden in de ultrasoon reiniger is het voldoende water te gebruiken. Als je een beter resultaat wilt bereiken, kun je ook een paar druppels huishoudelijk afwasmiddel aan het water toevoegen. Zorg ervoor dat je de vloeistof goed mengt.

Er zijn ook kant-en-klare schoonmaakmiddelen

te koop.
Er zijn speciale reinigingsconcentraten voor speciale doeleinden, zoals het reinigen van kunstgebitten of het verwijderen van kalkresten. Je kunt deze mengen met water.

Zorg dat je voldoende informatie hebt om mogelijke schade te voorkomen.

Hoe onderhoud ik het brilreinigingsapparaat?

Om de duurzaamheid van je brilreinigingsapparaat te behouden, moet je de volgende onderhoudsinstructies in acht nemen

 • Gebruik vloeistof: Zet de ultrasoon reiniger nooit aan als er geen reinigingsvloeistof in het reservoir zit.
 • Let goed op het vulniveau: Wees voorzichtig dat je de tank niet met te veel of te weinig vloeistof vult. De meeste lensreinigers hebben een indicator voor het maximum niveau. Dit geldt voor het waterniveau nadat je de glazen in de reinigingstank hebt geplaatst.
 • Leeg de lensreiniger: Je moet de schoonmaakvloeistof na elke schoonmaakbeurt legen.
 • Droog afvegen: Een microvezeldoekje is ook geschikt om het brilreinigingsapparaat mee af te drogen. Maak zowel de binnenkant als de behuizing van het apparaat schoon.

Kan ik de lensreiniger gebruiken zonder het mandje?

De meeste brilreinigers worden geleverd met een uitneembaar mandje. Gebruik van de ultrasoon reiniger zonder dit mandje kan de reinigingsefficiëntie met wel 50% verhogen. We raden je echter aan altijd de mand te gebruiken, tenminste voor metalen voorwerpen.

Kleine metalen voorwerpen kunnen door de geluidsgolven zonder mand in beweging komen en in contact komen met de roestvast stalen bak. Dit leidt tot verkleuring en krassen op het voorwerp of zelfs op de roestvrijstalen bak. De mand beschermt de kast tegen deze beschadiging.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.apotheken-umschau.de/Tipps-Brillentraeger

[2] https://www.misterspex.de/brillen-ratgeber/brillen-richtig-reinigen

Beeldbron: Jipen/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies