Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

In Duitsland zijn er verschillende voorschriften betreffende brandbeveiliging. In alle openbare gebouwen moeten nooduitgangen gemarkeerd zijn, brandblusapparaten aanwezig zijn en branddeuren geïnstalleerd zijn. Maar het kan ook zinvol zijn om een branddeur in je privé huishouden te installeren. Een branddeur verhoogt je eigen veiligheid in geval van brand enorm. Een branddeur houdt niet alleen de brandhaard binnen een bepaald gebied, hij geeft jou en je gezin ook voldoende tijd om te ontsnappen en de brandweer te waarschuwen.

Met onze grote branddeur test 2021 willen we je helpen de beste branddeur voor jou te vinden. We hebben informatie voor je opgesteld over de brandwerendheidsklassen, de functies en de verschillende uitbreidingen. We hebben ook de voor- en nadelen van branddeuren op een rijtje gezet. Dit moet je beslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

  • Voor je je branddeur installeert, moet je precies uitzoeken wat de voorschriften zijn en welke branddeur geschikt is voor jouw soort muur.
  • Er zijn verschillende brandwerendheidsklassen waar je op moet letten, die je informatie geven over hoe lang een brandwerende deur een brand kan weerstaan.
  • Als je een branddeur wilt kopen, moet je ook bedenken of je rookbeveiliging of inbraakbeveiliging voor je branddeur nodig hebt. Er zijn multifunctionele of veiligheidsdeuren voor dit doel.

Beste Branddeur: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een branddeur koopt

Voor wie is een branddeur geschikt?

In principe is een branddeur iets voor iedereen die een huis of een condominium bezit. Veel mensen zijn echter huiverig om een branddeur te kopen vanwege het uiterlijk, als ze daartoe niet verplicht zijn. Voor hen is het idee van een branddeur dat van een stalen deur die niet echt in het totaalplaatje past.

Brandschutztür-1

Branddeuren maken ook deel uit van de brandbeveiligingsnormen in veel kantoorgebouwen.
(Image source: unsplash.com / Michael Jasmund)

Deze opvatting is echter verouderd, want branddeuren zijn er ook in hout- of glasuitzicht. Zolang ze voldoen aan de eigenschappen van DIN EN 16034, worden ze als branddeuren beschouwd.

Hoe werkt een branddeur?

Branddeuren vervullen verschillende taken tegelijk. Enerzijds sluiten de deuren automatisch bij brand, waardoor het vuur in een bepaald gebied wordt ingesloten. Dit helpt je om jezelf en anderen veilig te houden en vertraagt de verspreiding van het vuur.

Niet alle, maar wel veel, branddeuren zijn ook rookdicht. Dit vertraagt de verspreiding van rook. Opgelet: branddeuren moeten door een vakman nauwkeurig afgesteld worden, zodat ze perfect sluiten.

Waar worden branddeuren voorgeschreven?

Heel precieze voorschriften over brandbeveiliging vind je in de brandvoorschriften eigen aan de federale staten. Toch kan gezegd worden dat branddeuren vooral nodig zijn in openbare gebouwen, zoals scholen, universiteiten, bejaardentehuizen, hotels, ziekenhuizen en kantoorgebouwen. In het algemeen moeten gebouwen met een groot aantal bezoekers voldoen aan speciale brandveiligheidsvoorschriften.

In je eigen huis kan het bijvoorbeeld nodig zijn een branddeur te plaatsen tussen je huis en je garage. Je moet je daarom van meet af aan op de hoogte stellen van de voor jouw specifieke situatie geldende voorschriften.

Wat betekenen de verschillende branddeurenklassen?

Als je in Duitsland een brandwerende deur wilt kopen, kom je al snel een paar verschillende benamingen tegen die in Duitse bouwmarkten gangbaar zijn geworden. Dit zijn de zogenaamde brandwerendheidsklassen. Deze geven aan hoe lang een brandwerende deur bestand moet zijn tegen vuur, maar niet tegen rook.

Klasse Tijd Benaming
T30 30 minuten Brandvertragende deuren
T60 60 minuten Hoogbrandvertragende deuren
T90 90 minuten Brandwerende deuren

De brandwerendheidsklasse die je nodig hebt hangt af van hoe het gebouw gebruikt wordt en wat voor soort muur het is. Als je een brandwerende deur met beglazing kiest, moet het glas dezelfde brandwerendheidsklasse hebben als de deur zelf.

Brandschutztür-2

Zonder een branddeur kunnen vuur en giftige rook zich snel verspreiden.
(Image source: unsplash.com / Dawid Łabno)

Hoeveel weegt een branddeur?

Branddeuren kunnen zowel enkelvleugelig zijn, d.w.z. een gewone deur, als dubbelvleugelig, d.w.z. een dubbele deur. Enkele vleugeldeuren wegen tussen 40 en 120 kg, afhankelijk van de precieze afmetingen. Dubbele deuren kunnen tussen 200 en 500 kg wegen.

Kan een branddeur achteraf ingebouwd worden?

Je kunt ook achteraf een branddeur inbouwen. Er zijn een paar dingen die je vóór de installatie moet controleren. Een belangrijk ding is de soort muur: je moet nagaan of het metselwerk, beton of iets dergelijks is. Veel gebouwen hebben verschillende soorten muren.

Je moet dus nagaan of de muur geschikt is voor de constructie van de branddeur. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je het beste contact opnemen met een vakman. Dan ben je altijd aan de veilige kant.

Welke alternatieven zijn er voor een branddeur?

Een alternatief voor een branddeur is een rookdeur, maar die houdt alleen rook van een brand buiten. Afhankelijk van de plaats van de deur, kan het zinvol zijn alleen een rookwerende deur te plaatsen. In verschillende gevallen zijn er ook zogenaamde veiligheidsdeuren, die ook een branddeur kunnen zijn als ze zo aangeduid zijn. Behalve brandbeveiliging bieden veiligheidsdeuren ook bescherming tegen inbrekers.

Wat onderscheidt een branddeur en wat zijn de voor- en nadelen ervan

Een branddeur heeft maar één hoofddoel en dat is voorkomen dat brand zich uitbreidt. Als bijkomend voordeel kunnen sommige branddeuren ook de verspreiding van giftige rook tegengaan en inbraakbeveiliging bieden. Door de brand te stoppen kan de brandweer het bluswerk tot een bepaald gebied beperken en zo zo weinig mogelijk schade aanrichten.

Voordelen
  • Hoog gevoel van veiligheid
  • Veel verkrijgbare varianten
  • Brand en rook kunnen zich niet verspreiden
Nadelen
  • Kan soms erg duur zijn
  • Moeilijk te installeren
  • Meestal niet visueel aantrekkelijk

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om branddeuren te vergelijken en te evalueren

Prijs

Het is het beste om op veilig te spelen als het op brandbeveiliging aankomt en elders geld te besparen.

Voor jou, en voor veel anderen, is de prijs een doorslaggevende factor. Je wilt graag weten waar je aan toe bent. Het komt er op neer dat de prijzen voor branddeuren sterk variëren. De grootste verschillen komen van de afmetingen en de uitrusting.

De meeste branddeuren zijn 200 cm hoog, en de breedtes kunnen in verschillende afmetingen gekozen worden. Branddeuren met vensters van glas kosten meestal meer dan de standaard versies.

Als je een goedkope branddeur wilt kopen, moet je er niettemin voor zorgen dat aan alle specificaties voldaan wordt. Ook de plaatsing van de respectieve branddeuren en de daarmee gepaard gaande kosten moeten vermeld worden.

Brandschutztür-3

Als het vuur te lang woedt, blijven er soms alleen ruïnes over.
(Image source: pixabay.com / Michael Gaida)

Optiek

Vooral in je eigen huis is het uiterlijk van de branddeur belangrijk. Branddeuren zijn er in verschillende materialen. De metalen versies zijn waarschijnlijk het meest verbreid, maar er zijn niettemin verschillende andere versies van branddeuren.

Houten branddeuren in een stalen frame kunnen bijdragen tot een warmere atmosfeer in het gebouw.

Rookbeveiliging

Niet elke branddeur biedt ook effectieve rookbeveiliging. In elk geval raden we je aan, als je de mogelijkheid hebt, een brandwerende deur te kiezen die ook tegen rook beschermt. Rookwerende deuren, net als brandwerende deuren,

zijn er in verschillende uitvoeringen en materialen en moeten ook goedgekeurd zijn voor je muur.

Als je meer dan drie keer giftige rook inademt, kan het al te laat zijn en heb je koolmonoxidevergiftiging. Deze drie ademhalingen kunnen fataal zijn!

Inbraakbeveiliging

Een ander belangrijk punt is of de branddeur bescherming biedt tegen inbrekers. Hoewel branddeuren er over het algemeen solide en ondoordringbaar uitzien, zijn de sloten meestal erg eenvoudig en kunnen ze weinig weerstand bieden aan professionele inbrekers.

Als je een nieuw huis bouwt of een bestaand huis verbouwt, moet je proberen een brandwerende deur met inbraakbeveiliging te installeren. Hier kun je ook een kruisgrendel toevoegen, bijvoorbeeld.

Accessoires

Je kunt diverse accessoires voor branddeuren kopen. Er zijn, bijvoorbeeld, kruksets waarmee je de deurknoppen en het slot anders kunt vormgeven.

Er zijn ook verschillende andere cilinders voor het slot, en ook regenstangen of vloerafdichtingen. Het gamma varieert sterk, afhankelijk van het model en de fabrikant.

Wetenswaardigheden over branddeuren

Hoe vaak moet een branddeur onderhouden worden?

Omdat je leven kan afhangen van de werking van je branddeur in geval van brand, moet je je branddeur regelmatig onderhouden en controleren. Fabrikanten van branddeuren geven je meestal instructies over hoe vaak en in welke mate hun onderdelen onderhouden moeten worden.

Je moet deze aanwijzingen altijd opvolgen. Als je gebreken opmerkt, moet je die zo snel mogelijk verhelpen.

Hoe verwijder ik een branddeur?

Er kunnen van plaats tot plaats verschillende voorschriften voor verwijdering zijn. Het beste is contact op te nemen met je plaatselijke afvalverwerkingsbedrijf en uit te zoeken of er een recyclingcentrum is dat zich ontfermt over problematische voorwerpen. Er kan een vergoeding voor verwijdering gevraagd worden.

Als je branddeur een heel oude deur is uit de jaren 1960 of 1970, kan hij asbest bevatten en moet hij in één stuk als gevaarlijk afval worden weggegooid. Moderne branddeuren bevatten meestal geen asbest.

Is een branddeur beveiligd tegen inbraak?

Het hangt er altijd van af wat je branddeur verklaard wordt te zijn. Er zijn zogenaamde multifunctionele deuren of veiligheidsdeuren die inbraakbeveiliging kunnen bevatten. Je moet meer te weten kunnen komen bij de verkoper of op de productpagina.

Beeldbron: Kawnual/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies