Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Je vaatwasser is stuk of je wilt er voor het eerst een kopen? Maar met zo veel toestellen om uit te kiezen is het moeilijk kiezen? Dan ben je hier op de juiste plaats. In onze Bosch vaatwasser test 2021 presenteren we alle vaatwassers die we getest hebben en helpen je een goed onderbouwde aankoopbeslissing te nemen.

Je vindt in dit artikel onder andere informatie, voordelen en nadelen van volledig ingebouwde, half ingebouwde, vrijstaande en onderbouw afwasmachines van Bosch. We hebben ook handige tips over accessoires, schoonmaken en garantie voor Bosch vaatwassers.
Belangrijk om te weten

 • Bosch is een Duitse fabrikant van vaatwassers en andere huishoudelijke apparaten. Bosch afwasmachines worden gekenmerkt door hun betrouwbaarheid, veiligheid en gebruiksgemak.
 • Bosch vaatwassers zijn volledig en gedeeltelijk integreerbaar en kunnen naadloos in het aanrecht geïntegreerd worden. Vrijstaande afwasmachines zijn flexibel en hebben een moderne vormgeving.
 • De verschillende modellen afwasmachines van Bosch verschillen in hun elektriciteits- en waterverbruik, functies en mogelijkheden.

Beste Bosch Vaatwasser: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Bosch vaatwasser koopt

Voordat je beslist over een Bosch vaatwasser, moet je je goed inlezen over de bijzondere eigenschappen van dit merk. Je moet je ook bewust zijn van wat belangrijk is in vaatwassers. Deze en andere punten willen we hieronder bespreken.

Wat maakt Bosch vaatwassers bijzonder?

Naast Miele en Siemens is Bosch een van de grootste vaatwasmachinemerken van Duitsland. Bosch is een bekend Duits merk dat behalve vaatwassers ook andere huishoudelijke apparaten maakt.

Bosch is een fabrikant die waarde hecht aan productdiversiteit en innovatie. Zo biedt deze fabrikant een keur aan verschillende afwasmachines, die ontworpen zijn om aan de meest uiteenlopende behoeften te voldoen.

Een vaatwasser is een waardevolle aanwinst voor elke keuken. (Afbeelding bron: 123rf.com / Leszek Glasner)

Behalve vrijstaande of integreerbare vaatwassers biedt Bosch bijvoorbeeld ook kleine compacte vaatwassers aan. Deze zijn bijzonder plaatsbesparend en flexibel.

Vaatwassers van het merk Bosch worden vooral gekenmerkt door hun gebruiksgemak en veiligheid. De slogan “Technologie voor het leven” geldt niet alleen voor de toestellen, maar deze onderneming wordt ook gekenmerkt door een hoge mate van sociaal engagement.

Wat zijn de alternatieven voor Bosch vaatwassers?

Behalve Bosch zijn er nog andere merkfabrikanten van huishoudelijke apparatuur die vaatwassers maken. Ze hebben allemaal bepaalde sterke en zwakke punten.

Miele vaatwassers, bijvoorbeeld, staan bekend om hun lange levensduur en hun veelzijdige gemaksfuncties. Siemens maakt indruk met de prijs-prestatie verhouding van zijn toestellen en hun betrouwbaarheid.

Fabrikanten die vaatwassers van hoge kwaliteit maken zijn o.a.:

 • Siemens
 • Philips
 • Miele
 • Bauknecht
 • Privileg

Opgemerkt moet worden dat Bosch en Siemens, naast andere merken, door dezelfde fabrikant worden gemaakt. Dit is BSH-Haushaltsgeräte GmbH.

Hoewel de vormgeving van deze merken gelijk is en afwasmachines in principe volgens hetzelfde principe werken, is het toch de moeite waard ze te vergelijken. Dit komt omdat het merk en het type van het apparaat van grote invloed kunnen zijn op de prijs.

Besluit: Welke soorten Bosch vaatwassers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er is een ruime keuze aan verschillende afwasmachines van het merk Bosch. Ze kunnen in vier basiscategorieën verdeeld worden, die bepaald worden door het type installatie.

 • Semi-integreerbare afwasmachines
 • Volledig integreerbaar
 • Vrijstaande vaatwassers
 • Compacte of modulaire vaatwassers

In het volgende deel van het testrapport willen we deze soorten vaatwassers voorstellen en hun voor- en nadelen bespreken. Zo ben je goed geïnformeerd en kun je de ideale vaatwasser voor jou en je keuken vinden.

Wat zijn de kenmerken van Bosch volledig geïntegreerde afwasmachines en wat zijn hun voor- en nadelen?

Volledig integreerbare afwasmachines worden in het keukenblok ingebouwd en hun front wordt bedekt door een decoratief paneel. Dit betekent dat het toestel helemaal verborgen is in de lijn. Noch het bedieningspaneel, noch het beeldscherm en, in veel gevallen, de handgreep zijn zichtbaar.

Voordelen
 • Optisch einheitlich
 • Platzsparend
Nadelen
 • Schwieriger Einbau und Installation
 • Display und Bedienfeld nicht sichtbar

De installatie van zulke afwasmachines kan moeilijk zijn, omdat een speciaal decoratief paneel nodig is, zodat het toestel helemaal opgaat in het keukenblok. Dit moet meestal besteld worden bij de fabrikant van de inbouwkeuken.

Wat zijn de bijzondere kenmerken van halfintegreerbare afwasmachines van Bosch en wat zijn hun voor- en nadelen?

Gedeeltelijk integreerbare afwasmachines zijn in het keukenblok ingebouwd. In tegenstelling tot volledig integreerbare vaatwassers zijn het display, de handgreep en het bedieningspaneel echter ook van buitenaf zichtbaar.

Bij deze apparaten hoort ook een decoratief paneel dat de voorkant van de afwasmachine bedekt en hem visueel integreert in de keuken. Integreerbare toestellen zijn duur om te installeren en overleven verhuizingen vaak niet goed.

Wat zijn de kenmerken van vrijstaande afwasmachines van Bosch en wat zijn hun voor- en nadelen?

Vrijstaande afwasmachines van Bosch zijn flexibel en kunnen onafhankelijk van het keukenblok geïnstalleerd worden. Deze vrijstaande afwasmachines kenmerken zich door stabiliteit en een modern ontwerp

Omdat vrijstaande afwasmachines niet in het aanrecht geïntegreerd zijn, hebben ze extra ruimte nodig, wat een probleem kan zijn in kleine keukens. Ook passen ze zich, in vergelijking met andere soorten toestellen, visueel minder goed aan de inrichting van de keuken aan.

Wat onderscheidt compacte of modulaire vaatwassers van Bosch en wat zijn hun voor- en nadelen?

Kleine compacte of modulaire afwasmachines zijn vrijstaande of ingebouwde minivaatwassers. Omdat ze zo groot zijn, kunnen ze in kleine ruimten, zoals een keukentje, ingebouwd worden, of op een tafel gezet worden.

Het grootste nadeel van zulke kleine apparaten is hun energie-efficiëntie. De toestellen hebben slechts een efficiëntieklasse van A+, wat de slechtste klasse is.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om Bosch vaatwassers te vergelijken en te beoordelen

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om Bosch vaatwassers te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde Bosch vaatwasser geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Installatie en integratie
 • Afmetingen en afmetingen
 • Prestaties en efficiëntie
 • Functies
 • Accessoires

Installatie en integreerbaarheid

Een vaatwasser moet gemakkelijk in de keuken te integreren zijn. We zijn al ingegaan op de soorten installaties in het gedeelte over beslissingen.

Als de vaatwasser vrijstaand is, is de vormgeving een belangrijke overweging. Bosch vaatwassers hebben moderne ontwerpen die zelfs vrijstaande vaatwassers tot een esthetisch element van het keukeninterieur maken.

Voor integreerbare vaatwassers spelen de afmetingen en aansluitingen een belangrijke rol. Bosch afwasmachines kunnen zonder grote problemen in standaard inbouwkeukens worden ingebouwd en kunnen snel in gebruik worden genomen.

Een ingebouwde afwasmachine verdwijnt in het keukenblok, maar biedt veel ruimte binnenin. (Image source: 123rf.com / goodluz)

Om ervoor te zorgen dat de vaatwasser naadloos in het keukenblok past, is het front bedekt met een decoratief paneel. Afhankelijk van het type inbouwkeuken kunnen deze decoratieve panelen bij de keukenfabrikant besteld of op maat gemaakt worden.

Bosch biedt roestvrijstalen afdekplaten voor afwasmachines die het apparaat beschermen. Ze laten het apparaat er ook meer uitzien als een organisch deel van het keukenmeubel.

Grootte en afmetingen

De meeste afwasmachines, ook die van Bosch, hebben standaardmaten. Dit betekent dat ze zonder grote problemen in de meest voorkomende inbouwkeukens kunnen worden ingebouwd.

Integreerbare Bosch afwasmachines hebben een breedte van 60 of 45 cm en zijn dus geschikt voor de meeste inbouwkeukens.

Compacte of modulaire afwasmachines van Bosch zijn maar ongeveer 55 cm breed en minder dan 50 cm hoog. Deze kleinere modellen zijn veel flexibeler, niet in het minst omdat ze op oppervlakken zoals tafels of planken geplaatst kunnen worden.

Van kleinere afwasmachines wordt gezegd dat ze minder energie-efficiënt zijn. De kleinste afwasmachines, bijvoorbeeld, hebben slechts een A+ rating.

De meeste Bosch afwasmachines zijn echter de grotere, 60 cm brede toestellen. Deze zijn efficiënter en bieden ook meer trommelcapaciteit.

Prestaties en rendement

Een goede afwasmachine moet zuinig en toch krachtig zijn. Moderne Bosch toestellen hebben goede energiewaarden en een zuinig waterverbruik.

Het waterverbruik van een vaatwasser moet ongeveer 8 liter per wasbeurt zijn. Bosch apparaten laten verschillende resultaten zien, de meeste vaatwassers hebben meer nodig.

Bosch afwasmachines hebben speciale Eco programma’s die bijzonder waterbesparend zijn. Dit gaat echter ten koste van de tijd, want deze besparingsprogramma’s duren meestal enkele uren.

Het waterverbruik hangt niet alleen af van de afwasmachine zelf, maar ook van de gebruikte programma’s.

De meeste Bosch afwasmachines hebben een energieklasse A+++ of A++. Het is aan te bevelen toestellen uit deze klassen te kopen omdat ze bijzonder zuinig en efficiënt zijn.

Energie-efficiëntieklasse Indeling
A+++ Hoogste efficiëntie
A++ Middelste efficiëntie
A+ Lage efficiëntie
A tot D Niet langer beschikbaar

Een afwasmachine met een hoge energie-efficiëntieklasse is meestal duurder, maar een afwasmachine van dit type kan veel energie besparen, wat ook op de elektriciteitsrekening te zien is.

Tijd is een andere belangrijke factor die de prestaties van een vaatwasser bepaalt. Bosch vaatwassers zijn uitgerust met verschillende programma’s.

Snelle programma’s maken de vaat schoon in een tijd van 60 programma’s, standaardprogramma’s zijn bedoeld om ongeveer 90 tot 120 minuten te draaien. Zachte en zuinige programma’s kunnen echter verscheidene uren duren.

Hoe sneller de vaatwasser de vaat moet schoonmaken, hoe meer energie hij verbruikt. Wees dus zuinig met snelle programma’s.

Volume is een andere factor die niet verwaarloosd mag worden. Bosch heeft een serie bijzonder stille afwasmachines die onder een volume van 40 decibel blijven, zodat de meeste mensen ze niet hinderlijk zullen vinden.

Vaatwassers mogen een volume van 48 decibel niet overschrijden. De meeste Bosch apparaten zijn rond de 42 tot 46 decibel, wat hoorbaar is maar niet oncomfortabel luid.

Ook met de capaciteit van een vaatwasser moet rekening gehouden worden. Het belangrijkste is hoe je de vaatwasser inlaadt.

Hier is een kleine gids van Bosch:

Functies

Vaatwassers van Bosch zijn uitgerust met een breed scala aan innovatieve functies en programma’s. Naast standaardprogramma’s zoals automatische, snelle en zuinige standen, hebben Bosch toestellen veelzijdige comfortfuncties

 • AquaSensor: De sensor detecteert vuil en past het waterverbruik aan.
 • LoadSensor: Ideaal waterverbruik, zelfs als de vaatwasser half beladen is
 • AquaStop: beschermt tegen waterschade
 • HygiënePlus: Hoge temperaturen voor hygiënische reinheid
 • Super Silence Plus: Nauwelijks hoorbaar bij minder dan 40 decibel
 • Zeoliet technologie: Optimale droogresultaten
 • EcoSilenceDrive: Stil, zuinig, langdurig Eco programma
 • VarioFlex Pro manden en laden: Ruimtebesparend en veelzijdig verstelbaar om bestek en serviesgoed veilig op te bergen

Niet alle Bosch toestellen zijn met al deze functies uitgerust, dus het loont de moeite de verschillende toestellen te vergelijken. Denk vooral na over wat je van je afwasmachine wilt en wat je bijzonder waardeert.

Wetenswaardigheden over Bosch vaatwassers

In dit deel van ons testrapport willen we ingaan op meer interessante feiten over Bosch vaatwassers. Zo ben je goed op de hoogte van alles wat met het onderwerp te maken heeft en kun je een goed gefundeerde beslissing nemen als je besluit een Bosch vaatwasser te kopen.

Hoe kan de Bosch vaatwasser gereinigd worden?

Zoals alle vaatwassers moeten Bosch vaatwassers regelmatig schoongemaakt, onderhouden en ontkalkt worden. Dit verlengt niet alleen de levensduur van het apparaat, maar verbetert ook zijn prestaties.

Reiniging, onderhoud en ontkalken kunnen onafhankelijk van elkaar worden uitgevoerd. Dit maakt het schoonmaken van de sproeiers en filters ongecompliceerd. Als je niet zeker bent over het onderhoud van je vaatwasser, kun je het beste contact opnemen met Bosch Support.

Wat is de garantie op Bosch vaatwassers en hoe kan ik ze laten repareren?

Zoals op alle elektrische apparaten geven Bosch afwasmachines standaard twee jaar garantie. Bosch biedt ook de mogelijkheid om de garantie met nog eens drie jaar te verlengen.

De garantie dekt niet alle schade en reparaties, dus kijk goed naar de garantievoorwaarden. Zelf veroorzaakte schade of slijtage van onderdelen, bijvoorbeeld, wordt niet door de garantie gedekt.

Een bijzonder kenmerk van Bosch is dat 10 jaar garantie gegeven kan worden op de binnenbak en tegen doorroesten. Deze garantie kan online geactiveerd worden voor vaatwassers die na 1 januari 2012 gekocht zijn.

Dankzij hun lange garantie zijn Bosch afwasmachines duurzaam en betrouwbaar. (Image source: 123rf.com / Andriy Popov)

Je kunt je Bosch vaatwasser het beste laten repareren bij het Bosch Service Centre. Hier wordt de vaatwasser onderhouden en gerepareerd door ervaren vaklui die ook de nodige reserve-onderdelen kunnen gebruiken.

Je kunt ook zelf kleine reparaties of onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Het Service en Reparatie Centrum helpt je met al je vragen.

Zijn er reserveonderdelen voor Bosch vaatwassers en waar kan ik ze kopen?

Ja, reserveonderdelen voor Bosch apparaten kun je het beste bestellen in de Bosch online winkel. Hoewel je ook bij andere winkeliers onderdelen voor Bosch en niet-Bosch vaatwassers kunt kopen, moet je hier voorzichtig zijn.

Alleen als de vervangingsonderdelen van Bosch zijn, kun je er zeker van zijn dat ze bij het apparaat passen en geschikt zijn voor reparatie.

Reserveonderdelen van andere fabrikanten die niet compatibel zijn, kunnen grote schade aan het toestel veroorzaken. Vooral als ze ook nog eens verkeerd geïnstalleerd zijn.

Bovendien vervalt in de meeste gevallen de garantie als geprobeerd wordt de vaatwasser te repareren met niet-compatibele onderdelen.

Hoe lang maakt Bosch al vaatwassers?

Bosch is een Duitse fabrikant die behalve huishoudelijke en keukenapparatuur ook een leverancier van auto’s is en een breed scala van industrieën heeft. De onderneming werd in 1886 opgericht door Robert Bosch.

Vaatwassers worden al sinds 1964 gemaakt. Andere huishoudelijke apparaten van het merk Bosch zijn onder meer wasmachines, koelkasten en magnetrons.

Beeldbron: 123rf.com / Leszek Glasner

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies