Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

46Onderzochte producten

42Bestede uren

33Beoordeelde onderzoeken

127Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Bosch koelkast test 2021. Om vers voedsel zo lang mogelijk vers te houden, heb je een goede koelkast nodig. Maar niet elke koelkast is geschikt voor elk huishouden. Het is dus de hoogste tijd om de verschillende soorten Bosch koelkasten op de markt te bekijken en de juiste voor je te vinden.

Hier leggen we uit hoe Bosch koelkasten verschillen van andere merken, wat ze hebben en waar je ze kunt kopen. Je vindt er ook waar je op moet letten als je een Bosch koelkast koopt en welke verschillende modellen er op de markt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn Bosch koelkasten met en zonder vriesfunctie, en ook koel- en vriescombinaties. Bovendien kun je Bosch koelkasten kopen voor inbouw of als vrijstaande versies.
 • De grootte of de gewenste functies zijn doorslaggevend voor de aanschaf van een Bosch koelkast.
 • De kleinste koelkasten kunnen als basis in je bestaande keukenblok ingebouwd worden en hebben alleen een normale koelfunctie, terwijl de luxe versie tot twee meter hoog is en twee deuren heeft – een aan de koel- en een aan de vrieskant.

Beste Bosch koelkast: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een Bosch koelkast koopt

Wat onderscheidt de Bosch koelkast van andere koelkasten?

Bosch koelkasten zijn bijzonder geschikt voor jou als je waarde hecht aan de hoogste kwaliteit en uitgebreide variabiliteit. Bosch is een van de oudste merken voor huishoudelijke apparatuur en is al jaren actief op de internationale markt. Behalve in huishoudelijke apparaten is Bosch ook actief in de auto-industrie, in industriële technologie en in de zonne-energie-industrie.

Bosch koelkasten worden vooral gekenmerkt door hun variabiliteit – je kunt bijna de hele inhoud van de koelkast zelf bepalen en opnieuw indelen en er zijn modellen waarbij ook de buitenkant aangepast kan worden.

Je kunt ook kiezen tussen vrijstaande en ingebouwde koelkasten, en tussen koelkasten met een vriesvak, die zonder, of een combinatie van koelkast en vriezer.

Welke alternatieven zijn er voor de Bosch koelkast?

Koelkasten zijn er van veel verschillende merken en in ontelbare uitvoeringen en prijsklassen. Daarom heb je verschillende alternatieven voor de Bosch koelkast. Alternatieve koelkastfabrikanten zijn onder andere Siemens, Bauknecht en Samsung.

Man opening refrigerator door with paper sheets and magnets at home, closeup

Koelkasten zijn nu bij veel verschillende leveranciers verkrijgbaar, in verschillende kleuren en vormen. Alleen jij kunt beslissen welke voor jou het beste is!
(Image source: 123rf.com / belchonock)

Natuurlijk zijn er ook goedkope koelkasten die je bijvoorbeeld bij discounters kunt kopen. Maar omdat deze vaak minder energie-efficiënt zijn, moet je meer voor elektriciteit betalen.

Besluit: Welke soorten Bosch koelkasten zijn er?

Het assortiment Bosch producten is enorm en verandert voortdurend. In het algemeen kunnen we koelkasten echter in drie categorieën verdelen

 • Koelkasten zonder vriesvak
 • Koelkasten met vriesvak
 • Koelkast en vrieskast combinatie

Wat is een Bosch koelkast zonder vriesvak en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de koelkast zonder vriesvak helemaal geen vriesfunctie. Dit betekent dat het alleen gebruikt kan worden om voedsel te koelen. Hij is meestal tussen 80 en 190 cm hoog en heeft binnenin glazen planken en laden. Vaak kan ook de deur gevuld worden, want ook deze is voorzien van vakjes.

Bosch koelkasten zijn er als vrijstaande of als ingebouwde modellen. Bosch biedt ook vrijstaande modellen die je in een nis of naast andere meubels kunt zetten omdat ze geen extra ruimte innemen als ze geopend zijn.

Voordelen
 • Meer ruimte voor je verse producten
 • Verkrijgbaar als inbouw- of vrijstaand model
Nadelen
 • Geen vriesfunctie

Wat is een Bosch koelkast met vriesvak en wat zijn de voor- en nadelen?

De koelkast met vriesvak heeft naast het gewone koelvak een apart vriesvak. Zo kun je voedsel invriezen en langer bewaren.

Deze koelkasten hebben ook glazen legplanken, laden en vakken in de deuren en zijn ook verkrijgbaar in hoogtes vanaf 80 cm. Bij koelkasten met een vriesvak moet je er rekening mee houden dat de ruimte die het extra vriesvak inneemt van het volume van de koelkast afgetrokken moet worden, zodat er minder ruimte overblijft om je verse producten te koelen.

Bosch Kühlschränke-2

Als je van ijs houdt, dan heb je een koelkast met een ijscompartiment nodig! Maar dankzij de Bosch NoFrost en LowFrost functies hoef je niet meer te ontdooien en heb je alle ruimte voor je zoete vracht.
(Image source: unsplash.com / Dev Benjamin)

Koelkasten met vriesvak zijn er ook in vrijstaande versies en die welke in een bestaand keukenblok ingebouwd kunnen worden.

Voordelen
 • Extra vriesfunctie
 • Verkrijgbaar als inbouw- of vrijstaand model
Nadelen
 • Minder ruimte voor verse producten

Wat is een Bosch koel-vriescombinatie en wat zijn de voor- en nadelen?

In tegenstelling tot de gewone Bosch koelkast of de koelkast met vriesvak, heeft de koel-vriescombinatie twee apparaten in één. Namelijk een koelkast die alleen koelt en een vriezer.

Deze combimodellen zijn verkrijgbaar als ruimtebesparende “stapels” of als luxe model met twee deuren, waarbij de twee kastversies naast elkaar staan. Bij Bosch worden ze daarom ook wel “side-by-side koel-vriescombinaties” genoemd.

In de eenvoudigere, gestapelde versie is de van vloer tot plafond reikende kast in twee delen verdeeld – namelijk het koel- en vriesgedeelte. Het is gebruikelijker dat de koelkast bovenaan staat en de vriezer onderaan, maar ze zijn natuurlijk ook andersom verkrijgbaar.

De luxe koel-vriescombi’s – ook wel Amerikaanse koelkasten genoemd – hebben naast hun enorme inhoud vaak speciale extra’s zoals een geïntegreerde ijsblokjesdispenser of waterkoeler.

Voordelen
 • Veel ruimte voor verse producten
 • Extra vriezer
 • Veel extra functies
Nadelen
 • Side-by-side modellen zijn niet verkrijgbaar als inbouwmodel

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Bosch koelkasten te vergelijken en te beoordelen

Zo meteen laten we je zien met welke aspecten je rekening moet houden bij je aankoopbeslissing.

De criteria die je helpen de verschillende modellen te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit waar je de afzonderlijke criteria moet afwegen om uit te vinden wat bij jou en je behoeften past.

Grootte & volume

Bosch koelkasten zijn er in verschillende maten, zoals al eerder gezegd. Van kleine apparaten die onder een keukenafdekking passen tot apparaten die zo hoog zijn als een man, zijn er veel verschillende versies. De standaardbreedte voor Duitse koelkasten is altijd 56 cm. De hoogte kan echter variëren. Side-by-side koelkasten zijn natuurlijk navenant breder.
We hebben de hoogte en het overeenkomstige minimum volume in de volgende tabel samengevat:

Type hoogte volume
Koelkast zonder vriesvak (onderstel) 82 cm ca. 138 l
Koelkast met vriesvak (onderstel) 82 cm ca. 123 l
Koelkast zonder vriesvak vanaf 85 cm vanaf ca. 135 l
Koelkast met vriesvak vanaf 88 cm vanaf ca. 129 l
Gestapelde koelkast en vriezer vanaf 122 cm vanaf ca. 191 l
Side-by-side koel-vriescombinatie vanaf 175 cm (91 cm breed) vanaf ca. 604 l

Over het algemeen wordt een koelkastinhoud van 50-60 liter per volwassen persoon gerekend. (Bron: www.kuehlschrank.com)

[/su_note]

Elektriciteitsverbruik

Het elektriciteitsverbruik van elektrische apparaten wordt gemeten in zogenaamde efficiëntieklassen. Deze gaan van A+++ (zeer laag verbruik) tot D (hoog verbruik). Alle nieuwe Bosch koelkasten hebben minstens een efficiëntieklasse van A++.

In het algemeen raden deskundigen af toestellen te kopen die ingedeeld zijn in efficiëntieklassen lager dan A. Dit komt omdat je bij aankoop van je koelkast geen nieuwe koelkast koopt. Als je bij de aanschaf van je nieuwe koelkast op de efficiëntieklasse let, doe je immers niet alleen iets goeds voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Het is echter belangrijk te weten dat de besparingen tussen A+++ en A betrekkelijk gering zijn.

Let goed op het prijsverschil tussen A+++ en A koelkasten. Als het prijsverschil uiteindelijk groter is dan de besparing op elektriciteit, is het de moeite waard de koelkast uit de A-klasse te kopen.

Bouw

Zoals reeds gezegd zijn er vrijstaande modellen en modellen die in je keukenblok ingebouwd kunnen worden. Qua afmetingen en uitrusting zijn beide versies nu gelijk.

In tegenstelling tot vrijstaande modellen gaan inbouwkoelkasten naadloos op in het keukenblok en vormen ze een mooi geheel dankzij hun uniforme uiterlijk. In sommige inbouwkeukens is er al een element voorzien voor de koelkast, wat natuurlijk ook de aankoopbeslissing vergemakkelijkt.

Een ander argument ten gunste van de inbouwkoelkast is dat er zich niet zo veel vuil rond ophoopt en, als dat toch gebeurt, is hij betrekkelijk gemakkelijk schoon te maken. Bovendien nemen inbouwkoelkasten meestal minder plaats in en zijn ze daarom bijzonder geschikt voor kleine keukens.

Als er al een plaats voor de koelkast in je keukenblok is, dan is het inbouwmodel de juiste oplossing voor je

Vrijstaande koelkasten van Bosch, daarentegen, zijn flexibeler. Ze kunnen op verschillende plaatsen in de keuken geplaatst worden en passen – dankzij de moderne modellen waarbij ook de buitenste bekleding versteld kan worden – in bijna elke keuken.

Bovendien kun je ze bij een verhuizing gewoon meenemen en in de nieuwe keuken opstellen. Tenslotte zijn vrijstaande Bosch koelkasten meestal iets goedkoper in aanschaf en er zijn geen installatiekosten.

Extra functies

Bosch koelkasten hebben verschillende extra functies, afhankelijk van het model. De meeste koelkasten, zowel vrijstaande als ingebouwde, hebben bijvoorbeeld easy Access legplanken – dat zijn uitschuifbare glazen legplanken die je er in een handomdraai in kunt zetten en uitnemen.

Zo heb je altijd een perfect overzicht van de inhoud van je koelkast en behoren vergeten, beschimmelde yoghurtjes tot het verleden.

Een ander extraatje komt met de SuperCool of SuperFreeze functie. Als dit geactiveerd wordt, koelt de koelkast of de vriezer kort af tot respectievelijk 2 of -32 graden, zodat vers opgeslagen goederen direct gekoeld worden en bestaande gekoelde goederen niet onnodig opgewarmd worden.

Bosch koelkasten met vriesvak zijn er ook met de NoFrost functie. Dit betekent dat het vriesvak of de koelkast niet meer handmatig ontdooid hoeft te worden, want overtollig vocht verzamelt zich in een bakje en wordt afgevoerd. Dit voorkomt dat er zich in de eerste plaats ijs vormt en maakt ontdooien overbodig.

Wetenswaardigheden over Bosch koelkasten

Hoe installeer ik een Bosch koelkast op de juiste manier?

Je vraagt je misschien af of koelkasten verkeerd opgeborgen kunnen worden – helaas kan dat. Zoals we weten, zinkt koelere lucht meestal, terwijl warmere lucht opstijgt. Dit is niet anders in de koelkast.

Bovendien zijn er voedingsmiddelen die een koeler klimaat verkiezen en voedingsmiddelen die een warmer klimaat verkiezen. Bekijk de video om te ontdekken hoe je voedsel op de juiste manier in de koelkast kunt bewaren om het lang vers te houden:

Hoe maak ik een Bosch koelkast goed schoon?

Omdat je je voedsel in je koelkast bewaart, moet je natuurlijk chemische schoonmaakmiddelen vermijden. De beste manier om je Bosch koelkast schoon te maken zonder chemicaliën, maar grondig en fris, is met het beproefde huismiddeltje van azijn of citroenwater. Citroenen bevatten zuur dat vuil oplost.

Zo kun je je koelkast op een ongedwongen en ecologische manier schoonmaken zonder dat gevaarlijke chemicaliën te dicht bij je voedsel komen. Meng gewoon de volgende vloeistoffen door elkaar

 1. Meng azijn of citroensap en water in een verhouding van 1:2 (d.w.z. 100 ml azijn of citroensap met 200 ml water).
 2. Giet vervolgens wat van de azijn of het citroenwater op een doek en veeg de binnenwanden, planken en voegen van je koelkast grondig schoon.
 3. Veeg, voor je het eten weer in de koelkast zet, alle oppervlakken nog eens af met schoon water om de azijn- of citroengeur en -smaak kwijt te raken.

De extra deskundige tip komt van de duurzaamheidsprofessionals van Utopia.

Verder lezen: bronnen en interessante links

[1] https://www.deutschland-machts effizient.de/KAENEF/Redaktion/DE/NTRI/Standardartikel/kuehlen-gefrieren-einr%C3%A4umen.html

[2] https://utopia.de/?s=k%C3%BChlschrank https://www.bosch-home.com/de/produkte/kuehlen-gefrieren/kuehl-gefrier-kombinationen

Beeldbron: Białasiewicz/123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies