Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Vandaag bekijken we welke de beste boren zijn die je vandaag op de markt kunt kopen. Boren zijn instrumenten met een scherp of puntig uiteinde die gebruikt worden om gaten te maken in harde oppervlakken door te draaien of door een opeenvolging van slagen met hoge snelheid. Boren kunnen in boormachines of tafeldraaibanken ingebouwd worden om gaten te maken in oppervlakken om materiaal te verkleinen.

Om de levensduur van de boren te behouden is het nodig ze te gebruiken met een smeermiddel om de temperatuur van de boren onder controle te houden. Bij ReviewBox willen we je alle informatie geven die je nodig hebt om de beste boor voor je uitrusting en je budget te kopen. In dit artikel behandelen we alles, van de technische elementen tot alle noodzakelijke details, zodat je alles wat je over dit hulpmiddel moet weten bij de hand hebt.
Belangrijk om te weten

 • Boren zijn snijgereedschappen die in boormachines of draaibanken gebruikt worden om gaten te maken in allerlei materialen waar je moeilijk doorheen kunt boren. Boren zijn ontworpen met een scherp, puntig uiteinde om de snede te bereiken.
 • De boor werd uitgevonden door ingenieur Frederick Wisnlow Taylor in 1897 en werd gemaakt van een legering van koud staal en wolfraam die bestand is tegen de hoge temperaturen die door voortdurend gebruik ontstaan.
 • Er zijn verschillende soorten boren voor verschillende klussen, maar ze kunnen gegroepeerd worden in 4 modellen: houtboren, metaalboren, betonboren, glasboren en tenslotte SDS boren.

Beste Boren: Onze selectie

Koopgids

Voor bouwfanaten of voor hen die er hun brood mee verdienen is het belangrijk dat je gereedschap van goede kwaliteit hebt, waarmee je werk perfect kunt afwerken. Dit is vergelijkbaar met boren, die nauwkeurig snijden en boren mogelijk maken in een fractie van de tijd.

Boren stellen ons in staat om op oppervlakken te werken zo hard als beton of beton om op oppervlakken te werken zo teer als glas. (Foto: Oxana Medvedeva /123rf.com)

Wat zijn boren en wat zijn hun voordelen?

Boren zijn gereedschappen met een scherpe snijpunt en een spiraalvormig lichaam, die in een boormachine of draaibank gebruikt worden om gaten te boren of materiaal te verkleinen in verschillende materialen, zoals hout, metaal of beton. Boren moeten met smeermiddelen gebruikt worden om hun gebruiksduur te behouden, vanwege de hoge temperaturen die door de wrijving tussen de materialen ontstaan.

De residuen of spanen worden bepaald door het materiaal van het te boren deel, de geometrie van de boor en de snijsnelheid. De helix van een boor heeft tot doel het materiaal waaraan hij blootgesteld is te snijden, maar hij heeft ook de functie de spanen af te voeren en de residuen van het boren in kleinere stukjes uiteen te rafelen.

Voordelen
 • Je kunt er verschillende oppervlakken mee doorboren, zoals metaal, hout en beton
 • Ze zijn duurzaam
 • Ze kunnen niet gemakkelijk gebroken of vernield worden
 • Ze zijn er in verschillende modellen en maten
Nadelen
 • Ze kunnen erg duur zijn
 • Ze zijn zwaar
 • Je hebt een boormachine of draaibank nodig om ze te gebruiken
 • Als ze niet voorzichtig gehanteerd worden, kunnen ze ongelukken veroorzaken

Boren voor metaal, beton, glas, of SDS – Waar moet je op letten?

De markt biedt een grote verscheidenheid aan boren, afhankelijk van het werk dat gedaan moet worden. Dit gereedschap kan in 5 groepen worden ingedeeld, afhankelijk van het te boren materiaal. Dit zijn houtboren, metaalboren, betonboren, glasboren en tenslotte SDS boren.

Houtboren hebben een dunne punt om heel precies te boren. Dit komt omdat hout een van de zachtste en meest zachte materialen is waarmee een boor te maken kan krijgen en het is nodig om bij het boren precies te zijn. Er zijn 7 modellen boren voor houtbewerking.

Boren voor metaal, ook bekend als HSS boren. Ze worden gebruikt voor het boren van metaal en materialen zoals plastic. Ze zijn gemaakt van snelstaal, hoewel de kwaliteit van de boor kan variëren, afhankelijk van de legering en de fabricagemethode en -kwaliteit. Er zijn 4 modellen metaalboren op de markt.

Betonboren worden alleen gebruikt voor het boren en ruimen van bouwmaterialen. Deze boren hebben een versteviging in de kop die ze een spadevorm geeft om de looptijd van de boor te verlengen en zijn boorcapaciteit te garanderen. Er zijn 2 modellen van dit soort boren voor gebruik in de bouw.

Glasboren bestaan uit een wolfraamcarbide schacht en punt en hebben een lansvormige punt. Ze worden gebruikt om te boren in glas, keramiek, tegels, porselein, spiegels, plavuizen, en andere delicate materialen.

Tenslotte hebben SDS boren, in tegenstelling tot de eerder genoemde, een directe ingang, verschillend van dikte en uitvoering. Daardoor presteren ze beter dan de hierboven genoemde boren, want ze maken hogere toerentallen mogelijk en minder slijtage.

Variabel Houtboren Metaalboren Betonboren Glasboren SDS Boren
Soorten Berbiquí, 3-punts, peddel, C, Forstner, E, Router Gelamineerd, Geslepen, Titanium Geslepen, Kobalt Geslepen Wolfraamcarbide en hoogpresterende carbide SDS, SDS Plus en SDS MAX
Tip Dunne en scherpe middenpunt om precies te boren Scherpe en lichte punt Tip met versterkte speervormige punt Wolfraam speervormige punt Versterkte punt voor extra stevigheid
Gebruik Boren van hout Boren van metalen Boren van muren en beton Boren van glas, tegel en Keramiek Meervoudig gebruik

Hoeveel kosten boren?

Boren stellen ons in staat constructiewerk uit te voeren met kwaliteit en precisie in een fractie van de tijd. Je zou kunnen denken dat ze door hun afmetingen en materialen enigszins goedkoop zouden zijn, maar in werkelijkheid is het tegendeel waar.

Aankoopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen kunt vergelijken en beoordelen Boren

Nauwkeurig en snel boren kan alleen met een boor van goede kwaliteit, want anders bestaat het risico dat ons materiaal schade oploopt die onherstelbaar kan zijn. Maar voor je je boor gaat kopen is het van vitaal belang de factoren te kennen waardoor je het juiste product voor je boor koopt.

Grootte

In de markt vind je verschillende soorten boormaten. Van 1 mm diameter, die meestal gebruikt worden bij precisiewerk, tot 25 mm, voor grote constructies, maar dat wil niet zeggen dat je geen boren vindt met precieze maten, afhankelijk van het werk dat je gaat doen.

Boren van 1 mm tot 3 mm: Dit zijn de kleinste boortjes die op de markt verkrijgbaar zijn. Deze worden gebruikt voor werk dat precisie bij lage snelheid vereist. Je ziet ze vaak voor het bewerken van hout, omdat het een delicaat materiaal is in vergelijking met andere.

Boren van 4 mm tot 10 mm: Ze hebben een middelgroot formaat. Ideaal voor boringen die een gemiddelde diepte moeten hebben. Ze kunnen ook gebruikt worden voor precisiewerk, maar presteren beter bij hoge snelheden Boren van 25 mm en hoger: Dit type boor wordt gebruikt in constructies waar we ons geen zorgen hoeven te maken over hoe het geboorde materiaal er uit zal zien, omdat het gat door een ander element afgedekt of bedekt zal worden.

Het is ook normaal dat de diameter ook de lengte van de boor bepaalt. Hoe kleiner de diameter, hoe korter de boor en dus hoe ondieper de snijdiepte. Daarom koop je bij aankoop van een boor best een set met meerdere mogelijkheden, waarmee je verschillende soorten gaten kunt maken.

Je moet niet zonder boren van tussen de 4 mm en 10 mm zijn, hoewel je af en toe andere maten nodig kunt hebben. Die kun je gebruiken voor allerlei klussen, van het ophangen van schilderijen van verschillende afmetingen en gewichten tot het ophangen van meubels en planken, tot het monteren van onder andere gordijnroedes of lampen.

Met een goede boor kun je tot op de millimeter nauwkeurig werken.
(Foto: Taechit Tanantornanutra / 123rf.com)

Te boren oppervlak

Zoals in dit artikel al uitgelegd is, zijn er een grote verscheidenheid aan boren en elk daarvan kan op verschillende oppervlakken gebruikt worden om de meest precieze afwerking te bereiken die met dit soort gereedschap mogelijk is. Bij de keuze van een boor moet rekening gehouden worden met het te bewerken oppervlak, want de te gebruiken uitrusting is daarvan afhankelijk.

Je kunt geen metalen boor gebruiken om glas te bewerken, of een houtboor om een metalen plaat te boren, want je zult de klus niet kunnen klaren. Het beste wat je in deze gevallen kunt doen is je de verschillende soorten boren aanschaffen die er geleidelijk aan zijn, om een ruime keuze te hebben als je met een boor moet werken. Zo komen we niet zonder opties te zitten.

Boren boren niet alleen in harde materialen, maar dienen ook om overtollig materiaal snel en fijn te verwijderen.
(Foto: Chitsanupong Katip / 123rf.com)

Schacht

Ook dit is een punt om rekening mee te houden als je een boor koopt. Afhankelijk van het merk boormachine of boormachine dat je bezit, kan de schacht anders zijn. Het is belangrijk dat je naar de vorm van de schacht kijkt, zodat je het bit koopt dat bij je gereedschap past.

Er zijn momenteel 3 soorten schachten die je in boren vindt: ronde schachten, zeshoekige schachten en SDS Plus en SDS schachten. Elk is ontworpen om in compatibele boren te werken.

Ronde schachten: Dit model heeft een afgeronde vorm aan de onderkant, die universeel is en dus compatibel met de overgrote meerderheid van boren en draaibanken op de markt. Het koppelsysteem in het gereedschap is door middel van een moersleutelverstelling.

Zeskantige schacht: Zoals de naam al doet vermoeden, heeft hij aan de onderkant een zeshoekige vorm en wordt hij gewoonlijk gezien in gereedschap met batterijen; ze hebben hetzelfde koppelsysteem als de ronde bits en worden meestal verkocht in kits die een assortiment van deze bits bevatten.

SDS Plus en SDS-quick schachten: Dit zijn 2 gepatenteerde koppelingssystemen, die gebruikt worden in hamerboren. Deze soort schacht maakt een zeer stevige greep mogelijk, die handig is in percussiemachines. Veel fabrikanten die boren verkopen vervaardigen in het algemeen bits volgens hun machines, dus is het altijd raadzaam materiaal van hetzelfde merk te kopen om geen compatibiliteitsproblemen te krijgen bij het gebruik.

(Zichtbare foto: Jantararungsan/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies