Last updated: 13-08-2021

How we pick our products

15Products analyzed

22Hours invested

4Studies researched

59Comments collected

In de wereld van de bouw is beton een van de meest gebruikte materialen voor civiele werken, omdat het hard, resistent en betrouwbaar is, dus heb je een gereedschap met diezelfde eigenschappen nodig om er in te boren en zo’n gereedschap is de boorhamer.

Zoals altijd streven we er in Sweetsthome naar alles te verzamelen wat je nodig hebt om een complete koopgids samen te stellen, waarin je de beste boorhamers op de markt vindt, plus vergelijkende gidsen, technische specificaties en uitleg van elk van de belangrijkste eigenschappen.
Het allerbelangrijkste is dat je de beste boorhamers op de markt vindt

 • Een boorhamer is een boormachine die een hamerende actie uitvoert terwijl hij zijn boor ronddraait; hij wordt gebruikt op bouw- en sloopplaatsen om gemakkelijk gaten te boren in materialen als beton, cement en rots, omdat hij het materiaal verpulvert terwijl hij boort.
 • Ze worden ook gebruikt als gewone boormachines, want ze kunnen hun hamermechanisme uitschakelen om te schroeven, los te schroeven, te slijpen en te vormen, en ze kunnen ook gebruikt worden als automatische hamers door de draaiende werking van de boormachine uit te schakelen.
 • Net als gewone boormachines hebben boorhamers verschillende hulpstukken en bits voor verschillende taken, deze bits hebben vaak moffen die van model tot model kunnen verschillen.

Beste Boorhamer: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over de boorhamer

Nu we je onze selectie van de beste boorhamers getoond hebben, is het tijd dat je de belangrijkste details kent als je een van deze gereedschappen gaat kopen, zodat je de verschillende soorten boorhamers herkent, hun gebruik, de meest gangbare prijzen en de beste plaatsen om ze te zoeken.

Een boorhamer is een boormachine die een hamerende actie uitvoert terwijl ze haar boor ronddraait; ze wordt gebruikt op bouw- en sloopterreinen om gemakkelijk gaten te boren in materialen als beton, cement en rots, omdat ze het materiaal verpulvert terwijl ze boort.
(Bron: Iurii Golub/ 123rf.com)

Wat is een boorhamer?

Een boorhamer, ook wel hamerboor genoemd, is een soort boormachine waarvan het slagmechanisme hamerbewegingen mogelijk maakt, zodat hij tijdens het boren op het materiaal kan slaan om het te breken, zodat hij gemakkelijker kan doordringen en gaten kan boren. Dit professionele gereedschap wordt gewoonlijk gebruikt om gaten te boren in materialen zoals beton, cement, rotsen en dergelijke.

Zulke gaten zijn nodig voor het aanbrengen van voorwerpen als schroeven, ankerpunten en ophanging of om te helpen bij sloopwerk. Roterende hamers hebben vaak mechanismen om de hamerbeweging te stoppen, zodat ze als gewone boormachines gebruikt kunnen worden, wat ze veelzijdiger en nuttiger maakt dan gewone boren, want behalve dat ze met hun hamermechanisme beton boren, kunnen ze ook in hout en staal doordringen als gewone boren.

Advantages
 • Ze dringen met gemak door materialen als beton en rots
 • Ze kunnen functioneren als gewone boormachines
 • Ze kunnen veel bouw- en sloopwerkzaamheden aan
 • Ze hebben verwisselbare punten en toebehoren
 • Ze kunnen de snelheid waarmee ze boren variëren
Disadvantages
 • Ze zijn duurder dan gewone boormachines
 • Omdat ze zwaar en groot zijn, zijn ze wat moeilijk te manoeuvreren
 • Het zijn lawaaierige gereedschappen

Horizontale boorhamer of verticale boorhamer Wat moet je

ermee? Omdat boorhamers gereedschap zijn dat veel bij civiele werken gebruikt wordt, is het begrijpelijk dat er variaties gemaakt worden om zich beter aan bepaalde klussen aan te passen, want zelfs als het materiaal hetzelfde is, kan er een boorhamer zijn die het werk gemakkelijker doet dan andere.

Daarom zijn er horizontale en verticale boorhamers, die beide beter geschikt kunnen zijn voor bepaalde klussen in de bouw, doordat ze beter presteren in warme omstandigheden of een beter evenwicht bieden bij het uitvoeren van de klus.

Omdat de keuze van de ideale boorhamer afhangt van zowel de eisen van de werkplek als het comfort van de gebruiker, hebben we deze vergelijkingstabel gemaakt om je te helpen onderscheid te maken en de beste boorhamer voor je te kiezen.

Verticale boorhamer Horizontale boorhamer
Hun motor staat loodrecht op de boor Hun motor staat evenwijdig aan de boor
Ze hebben meer koelruimte, zodat ze langer bestand zijn tegen hoge temperaturen Ze zijn smaller en langer, zodat ze geschikt zijn om smalle of iets afgelegen plaatsen te bereiken
Ze hebben meestal meer vermogen dan horizontale boorhamers Ze lopen meestal soepeler dan verticale boorhamers
Professionele boorhamers zijn meestal verticaal De meeste boorhamers voor de doorsnee consument zijn horizontaal

Als je op veel werkterreinen werkt, is een verticale boorhamer de beste keuze, hij heeft meer vermogen en een betere temperatuurhuishouding, wat je helpt om zowel veel als weinig gevraagde klussen te klaren.

Dus als je een vakman bent die op zoek is naar een rotatiehamer met hoge prestaties, dan zal een verticale je bevallen. Een horizontale boorhamer heeft misschien niet zoveel kracht als een verticale, maar hij compenseert dat in een soepeler en comfortabeler bediening, plus hij helpt je de klus te klaren in krappe ruimtes. Als je een boorhamer in je huis alleen zult gebruiken voor af en toe een verbouwingsklus, kies dan een horizontale.

Ze worden ook gebruikt als gewone boormachines, want voor schroeven, losschroeven, slijpen en vormen kunnen ze hun hamermechanisme uitschakelen, en als automatische hamers worden gebruikt door de draaiende werking van de boormachine uit te schakelen.
(Bron: Luca Rossatti/ 123rf.com)

Aankoopcriteria

Of je nu een boorhamer koopt voor thuis of voor gebruik op de bouwplaats, het is altijd goed om de belangrijkste functies en eigenschappen ervan te kennen, zodat je er een kunt kiezen die aan je verwachtingen voldoet. Daarom brengen we je deze rubriek met de belangrijkste aankoopfactoren bij de aanschaf van een boorhamer.

Krachtbronnen

Net als veel ander professioneel werkgereedschap zijn er boorhamers in snoerloze en snoerloze modellen. Modellen met snoer zijn het populairst; ze hoeven alleen maar in een stopcontact gestoken te worden om te werken, en kunnen lang gebruikt worden maar zijn beperkt door hun snoer. Modellen met batterij werken zolang hun batterij opgeladen is.

De levensduur van de batterijen varieert vaak van model tot model, dus is het altijd aan te raden extra batterijen te kopen, zo kom je niet midden in een klus zonder stroom te zitten. Draaihamers op batterijen zijn vaak handiger in het gebruik en praktischer door hun draagbaarheid, plus sommige merken van boorhamers delen vaak dezelfde batterij tussen de modellen, handig als je wat geld wilt besparen door een model boorhamer te kopen zonder meegeleverde batterijen.

Dit professionele gereedschap wordt algemeen gebruikt voor het boren van gaten in materialen als beton, cement, rotsen en dergelijke.
(Bron: warrengoldswain/ 123rf.com)

Kracht en snelheid

Je kunt zien hoe krachtig een boorhamer is aan het koppel, dat de hoeveelheid kracht is die de motor uitoefent bij het draaien, en hoe meer je hebt, hoe harder de boorhamer werkt. Sommige merken geven ook het aantal slagen per minuut (BPM) aan dat de boorhamer uitvoert. De snelheid van een boorhamer wordt gemeten in omwentelingen per minuut of RPM, en hoe hoger het toerental, hoe sneller de boormachine.

Er is een verschil tussen het toerental dat een boorhamer op batterijen kan genereren (tot 1500 toeren per minuut) en dat van een boormachine met snoer (tot 3.000 toeren per minuut). Als je een thuisrestauratie-hobbyist bent is het aan te raden met een boormachine met een lager vermogen of een snoerloze te werken, omdat je met materialen als hout, cement en bakstenen werkt, als je met beton gaat werken is een boormachine met een hoger vermogen een must.

Klauwplaat

De klauwplaat is het deel van de boorhamer waarin de bits, beitels of punten worden gemonteerd. Er zijn verschillende soorten sokkels, en de meest in de handel verkrijgbare zijn de door Bosch gemaakte SDS-plus, de SDS-max, die een variant is van de SDS die in Europa op ruime schaal in de handel is, en de geribbelde, die in Noord-Amerika op ruime schaal in de handel is.

De SDS-plus wordt het meest gebruikt voor kleinere of minder krachtige klussen, want de meest in de handel verkrijgbare punten voor dit type spankop zijn geschikt om kleinere gaten tot 30 millimeter in minder harde materialen te maken. Een SDS-max spankop is meer geschikt voor grotere klussen, omdat er meestal grotere punten in passen voor gaten tot 52 mm.

De spie varieert in grootte, maar brengt de slagkracht niet zo goed over als SDS-max en SDS-plus. Als je een amateur verbouwer bent en je eerste boorhamer koopt, koop je misschien liever een boormachine met een SDS-plus spankop, maar als je hem gaat gebruiken voor veeleisend bouw- of sloopwerk, ga dan voor een boorhamer met een SDS-max spankop, en er zijn ook SDS-max naar SDS-plus adapters verkrijgbaar, die de veelzijdigheid vergroten.

Ze zijn geschikt voor veel bouw- en sloopwerkzaamheden.
(Bron: Neonbrand/ Unsplas.com)

Extra functies

Er zijn enkele dingen die niet zo voor de hand liggen als het vermogen of de krachtbron van de hamer, maar die hem wel prettiger en comfortabeler in het gebruik maken.

Mogelijkheid om als gewone boormachine te gebruiken: Sommige boorhamers hebben een knop of schakelaar om het hameren uit te schakelen; hierdoor kunnen ze werken als gewone boormachines, zodat je er dingen mee kunt schroeven, slijpen of vijlen op dezelfde manier als met een gewone boormachine.

Anti-vibratiesysteem: Als je een boorhamer met anti-vibratiesysteem koopt, kun je veel langer met je gereedschap manoeuvreren, omdat ze de trillingen die ze bij het draaien opwekken aanzienlijk verminderen, zodat je bij het gebruik ervan meer precisie en minder vermoeidheid krijgt.

Accessoires: Als je een boorhamer van een erkend merk koopt, kom je dichter bij een groter aantal compatibele accessoires. Sommige modellen worden geleverd met accessoires zoals klauwplaatadapters, bits, beitels en dergelijke, aangepast aan verschillende taken, opbergdozen en extra batterijen.

Handgreep: Een boorhamer met een handgreep stelt je in staat hem met beide handen te bedienen, wat erg handig is als je zwaar werk gaat doen of voor langere tijd. Ze zitten meestal aan de voorkant van de hamer en op sommige modellen kunnen ze tot 360 graden draaien.

(Zichtbare afbeelding bron: rawpixel/ 123rf.com)

Reviews