Laatst bijgewerkt: 12-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Boekbinden is niet langer iets dat alleen gespecialiseerde winkels doen. Het aantal ondernemers dat aangepaste notitieboeken, agenda’s en planners maakt groeit met de dag. En daarvoor is een perfect bindmiddel een onmisbaar hulpmiddel.

Zozeer zelfs dat de markt tegenwoordig een grote verscheidenheid aan perfect bindmiddelen biedt, van groot tot draagbaar. In het artikel van vandaag laten we niet alleen de beste modellen zien, maar leggen we ook uit waar je op moet letten als je deze apparatuur koopt.
Belangrijk om te weten

 • Het perfecte bindmiddel maakt het maken van boeken, tijdschriften, schriften en agenda’s gemakkelijk.
 • De twee belangrijkste bindmachines zijn spiraalbindmachines en wire-o type.
 • Om zeker te zijn dat je in het beste perfect bindmiddel investeert, moet je het model, de afmetingen en de produktiecapaciteit van elke machine vergelijken.

Beste Binder: Onze selectie

Spiraal, wire-o, thermisch. Wat je keuze ook is, er zijn verschillende modellen en configuraties. Daarom hebben we de beste van elk op een rijtje gezet. Zie:

Koopgids: alles wat je moet weten over de perfecte binder

Boekbinden is veel gemakkelijker geworden met machines, of ze nu met de hand, thermisch of elektrisch werken. Maar het beste model kiezen kan een uitdaging zijn, vooral voor wie nog niet gewend is met zulke machines te werken. In onze gids hieronder vind je antwoord op al je twijfels.

Mão desenhando em caderno com espiral.

Met de juiste boekbinder kun je je eigen notitieboek maken.
(Bron: LUM3N / Pixabay)

Waarvoor dient een perfect bindmiddel?

Je hebt vast al eens naar een gespecialiseerde boekbinderij moeten gaan om een schoolopdracht, een kantoorproject of een project voor klanten in te binden. Het perfecte bindmiddel is daarvoor het ideale gereedschap.

Maar het wordt ook gebruikt voor de vervaardiging van boeken, tijdschriften, schriften, dagboeken en planners.

En om nieuwe beroepspaden te openen en aan een groeiende vraag te voldoen, zijn veel mensen begonnen met handbinden, waarbij ze thuis gepersonaliseerde schriften en agenda’s maken.

Daarom heeft ook de markt voor boekbinders zichzelf opnieuw uitgevonden. Zozeer zelfs dat er tegenwoordig verschillende soorten apparaten zijn die gebruikt worden om verschillende bindtechnieken uit te voeren.;
Zie hieronder de belangrijkste:

Type binding Beschrijving Ideaal voor
Spiraal Deze techniek bestaat uit het maken van gaatjes in een van de randen van het papier en vervolgens het inbrengen van de plastic spiraal Leerboeken en lesmateriaal
Wire-o Hier wordt een metaaldraad gebruikt, dubbel en verfijnder Agenda’s, notitieboekjes en kalenders
Binder Dit is de thermische bindwijze, waarbij door warmte geactiveerde lijm wordt gebruikt om de vellen te binden Leerboeken en lesmateriaal
Hotmelt Bij deze bindwijze wordt een hoge temperatuur lijm gebruikt Boeken en tijdschriften
Hardcover Bij deze techniek kan naaien, lijm of beide worden gebruikt Luxe editie boeken

Hier wordt een metaaldraad gebruikt, du Zoals we gezien hebben wordt dit type binding gekenmerkt door gaatjes die met een plastic spiraal opgevuld worden. Met de bindmachine worden de gaatjes mechanisch in de vellen en de omslag gemaakt.

Vários cadernos com espiral empilhados.

De spiraalbindmachine is de meest voorkomende en produceert de populairste schriften.
(Bron: Brida_staright / Pixabay)

Bovendien kan deze spiraalmachine een grote hoeveelheid vellen dragen en de omslag kan hard of soepel zijn.

De wire-o bindmachine is een evolutie van de spiraalmachine. In dit geval is het belangrijkste verschil, behalve de soort draad, die in de wire-o binder dubbel is, het formaat van de gaatjes, die hier vierkant zijn.

De thermische bindmachine is moderner omdat ze het proces versnelt. Daarom wordt er de voorkeur aan gegeven door bedrijven en kantoren. In dit geval is spiraalbinden of wire-o binden niet nodig, want de thermische bindmachine bindt de vellen met de hete methode.

Wat zijn de modellen van spiraal- en wire-o bindmiddelen?

Bij de twee meest voorkomende soorten bindmiddelen, het spiraal- en het wire-o bindmiddel, moet opgemerkt worden dat er van elk verschillende versies bestaan.

Je keuze hangt af van je doel, de hoeveelheid inbindwerk die je wilt doen, het soort productie, naast andere factoren.

Hieronder laten we je zien welke de belangrijkste versies van elk van deze inbindmachines zijn.

Spiraal

Het spiraalbindapparaat wordt, zoals we gezien hebben, het meest gebruikt bij de productie van hand-outs en materiaal voor scholen, universiteiten en kantoren. Je vindt dit soort machines met verschillende afmetingen en perforatiecapaciteit. Bekijk hieronder de belangrijkste modellen

 • A4: Dit model is compact, heeft een rand om te helpen bij het perforeren en een vierkant dat ook helpt bij het aantal vellen dat je wilt inbinden. Bovendien perforeert dit perfecte bindmiddel telkens tot 15 vellen van 75g/m² en perforeert 49 gaatjes in het vel;
 • A4/Office: Deze spiraalbindmachine verschilt van de vorige doordat ze, gemiddeld, 54 gaatjes in het vel maakt;
 • A3: Dit model is vanwege zijn afmetingen voordelig voor wie grotere boeken moet maken. A3 Perfect Binder maakt 70 gaatjes, perforeert tot 20 75 grams vellen tegelijk, heeft een randband en een afvallade.

Wire-O

Het wire-o bindmiddel, op zijn beurt, maakt het inbinden meer gesofisticeerd. Daarom wordt het veel gebruikt bij de vervaardiging van luxe en gepersonaliseerde agenda’s, notitieboeken en boeken. Deze machine is er in twee formaten: stap 2×1 en stap 3×1.

Stap geeft de afstand tussen de gaatjes aan, de grootte ervan en de hoeveelheid vellen die ingebonden kunnen worden. Bekijk het hier:

 • Perfect binder 3×1: Hij maakt ongeveer 42 gaatjes in A4/Office formaat papier en bindt van 20 tot 110 vellen van 75g/m². Verder is de afstand tussen de gaten 5mm;
 • Perfect binder 2×1: Dit model maakt gemiddeld 28 gaatjes in papier van A4/Office formaat en bindt tussen 110 en 270 vellen van 75g/m². De afstand tussen de gaatjes is 7mm.

Koopcriteria: Waarop letten bij het vergelijken van soorten bindmiddelen

Als je eenmaal gekozen hebt tussen spiraal-, wire-o, thermisch of elektrisch bindmiddel, is het tijd om de configuraties van de modellen in elke categorie te analyseren. Om het gemakkelijker te maken, hebben we de belangrijkste onderwerpen geselecteerd waarmee je rekening moet houden. Bekijk ze hier:

Maat

Bij het kiezen van de beste boekbinder is het essentieel dat je rekening houdt met de maat van de machine. De grootte van de machine bepaalt namelijk ook de grootte van het papier dat hij zal kunnen binden.

De kleine perfect binders, bijvoorbeeld, zijn aan te bevelen voor wie met de vervaardiging van notitieboekjes, zakagenda’s en notitieboeken zal werken. Grotere perfect binders zijn aan te bevelen voor wie grotere producten gaat maken.

De draagbare perfect binder is perfect voor het werken met gepersonaliseerde voorwerpen. (Bron: maurus/ 123rf.com)

In elk geval kies je best een machine die minstens vellen van A4 formaat bindt.

Ga ook na wat het beste is voor je soort werk. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden van draagbare perfect binders, die ideaal zijn voor wie zelfstandig of thuis werkt.

Perforeercapaciteit en gaten

Een andere belangrijke eis die aan een perfect binder gesteld moet worden, is het aantal vellen dat hij kan perforeren. Deze doorprikcapaciteit zal sterk variëren tussen de beschikbare modellen machines. Maar de beste kunnen tot 270 vellen perforeren.

Merk ook op dat, afhankelijk van het model van de perfect binder, hij tussen de 28 en 70 gaatjes kan perforeren.

Multiperforatie

Spiraal- en wire-o bindmiddelen kunnen ook met een multiperforatiefunctie geleverd worden. Dit betekent dat de machine behalve de traditionele perforator ook andere soorten gaatjes kan maken, zoals die in ordners gebruikt worden.

Extra’s

Naast dit alles raden we je aan ook eens te kijken naar enkele extra onderdelen die bij sommige modellen ordners kunnen zitten. Bekijk de meest prominente

 • Lade voor perforaties;
 • Bindingstabel;
 • Gatenverwijderingssysteem;
 • Papierenflens.

Samenvatting

Een ordner dient om een hele reeks producten te maken, van hand-outs en lesmateriaal, tot gepersonaliseerde notitieboekjes, kalenders en agenda’s. Tegenwoordig zijn er draagbare modellen, die ideaal zijn voor thuisbinders, en de grotere, modernere soorten inbindmachines, die op bedrijven gericht zijn.

Om de beste inbindmachine te kiezen, bepaal je het soort inbindwerk dat je moet doen en houd je rekening met de ponscapaciteit. Kijk ook naar de afstand tussen de gaatjes, de grootte van de inbindmachine en enkele andere extra onderdelen, zoals of er een margeator picker is.

(Zichtbare afbeelding bron: miroslav110/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies