Last updated: 30-11-2020

How we pick our products

17Products analyzed

24Hours invested

4Studies researched

109Comments collected

Bandschuurmachines zijn onmisbare hulpmiddelen geworden voor professionele klussers en doe-het-zelvers. Met een bandschuurmachine kun je taken als vijlen, voorbewerken, schuren of egaliseren veel eenvoudiger en sneller uitvoeren. Over het algemeen is het gebruik ervan het meest geschikt voor houtbewerking, maar ze worden ook gebruikt voor materialen als plastic en metaal.

De evolutie van de draagbare modellen heeft de mogelijkheden van dit apparaat vergroot door zijn toepassingen te vergroten. De grootste en krachtigste modellen worden eigenlijk alleen voor industrieel gebruik gemaakt, terwijl de kleinere en draagbare schuurmachines een fundamenteel hulpmiddel zijn geworden voor professionele klussers en doe-het-zelvers.
Belangrijk om te weten

 • Dankzij de grote veelzijdigheid van bandschuurmachines, zijn ze een onmisbaar hulpmiddel geworden voor professionele klussers en doe-het-zelvers. Er zijn verschillende modellen: van kleine en draagbare machines tot grote en zeer krachtige apparaten met een vaste standplaats.
 • Met een bandschuurmachine kun je comfortabel, snel en nauwkeurig op grote oppervlakken werken. Ze kunnen worden gebruikt op hout, maar ook op andere materialen zoals plastic of metaal.
 • De toepassingen ervan worden steeds gevarieerder. Enkele van de meest voorkomende zijn: het polijsten van oppervlakken, het verwijderen van vlekken op materiaal en het voorbewerken van materiaal.

Beste Bandschuurmachine: Onze selectie

Hieronder vind je een lijst met de beste bandschuurmachines die op de markt beschikbaar zijn. Door de producten met elkaar te vergelijken en de beschrijvingen te lezen, kun je kiezen welk model het beste past bij wat je zoekt. We hebben een gevarieerde selectie gemaakt, rekening houdend met de verschillende behoeften die klussers en doe-het-zelvers kunnen hebben.

De bandschuurmachine met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

De Skil 1210AA bandschuurmachine is een sterke (650 Watt) lichtgewicht bandschuurmachine geschikt voor het afschuren van grote hoeveelheden materiaal. Deze bandschuurmachine is geschikt voor zwaar schuurwerk, zoals het verwijderen van grote hoeveelheden verf, het vlak maken van balken of grof gezaagd hout en het modelleren van grote vlakken.

De automatische bandspoorcontrole (ABC) is ideaal omdat de schuurband automatisch op de juiste positie blijft en hierdoor rolt de band nooit meer van de machine af. De 1210AA bandschuurmachine wordt geleverd inclusief stofzak en schuurband.

De beste multifunctionele bandschuurmachine

De bandschuurmachine van Scheppach kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt, zoals schuren, veilen en slijpen. Het apparaat is eigenlijk 2 slijpmachines in 1.

De Scheppach machine combineert de voordelen van een bandschuurmachine met die van een schijfslijpmachine en kan daarom universeel worden gebruikt. Het apparaat is uitstekend geschikt voor al het werk met hout en houtachtige materialen. De behuizing is gemaakt van grijs gietijzer en is opvallend stevig.

De beste bandschuurmachine voor de doe-het-zelver

De M9403 bandschuurmachine van Makita is de ideale schuurmachine voor de doe-het-zelver. Makita staat bekend als een bedrijf dat betrouwbaar en kwalitatief gereedschap levert. Veel klanten beoordelen de gebruiksvriendelijkheid van dit product als uitstekend.

Het apparaat is ideaal voor het verwijderen van vlekken op vloeren en muren en roestverwijdering van staalplaten. Het grootste voordeel is de variabele snelheidsregeling, waardoor je het apparaat gemakkelijk aan het materiaal aanpast.

De beste bandschuurmachine met een variabele snelheidsregeling

De bandschuurmachine van Bosch mocht niet in onze selectie met favoriete modellen ontbreken. Het grote voordeel van dit apparaat is dat het toerental ook onder zware belasting gelijkt blijft, zodat je ten alle tijde gelijkmatig schuurt.

Je houdt zelf de controle over bandsnelheid dankzij de variabele snelheidsregeling. Het apparaat is zeer geschikt om met grote oppervlakken te werken. Dankzij het ergonomische en compacte ontwerp is de schuurmachine goed wendbaar.

Shopgids: Alles wat je moet weten over bandschuurmachines

Als je een bandschuurmachine gaat kopen, is het handig om een aantal aspecten in overweging te nemen om zo de beste keuze te maken. In dit gedeelte beantwoorden we de meest gestelde vragen van gebruikers rondom dit product, om de twijfels die tijdens het aankoopproces kunnen ontstaan op te lossen.

La mayoría funcionan con un motor eléctrico.

Een bandschuurmachine is mechanisch gereedschap, met als functie om verschillende soorten materialen te polijsten.
(Bron: Stylephotographs: 98365742/ 123rf.com)

Wat is een bandschuurmachine precies?

In tegenstelling tot een gewone vlakschuurmachine waarbij snelle bewegingen het schuren veroorzaken, bestaat een bandschuurmachine uit 2 rollen. De ene rol wordt aangedreven door een elektromotor. Over de rollen wordt een schuurband gespannen. De machine is geschikt voor grotere materiaalafname en kleinere werkstukken. Bandschuurmachines kunnen draagbaar en klein of juist stationair en groot zijn.

Wat bandschuurmachines verder onderscheidt van andere soorten schuurmachines is hun grote kracht. Ze zijn speciaal ontworpen voor professioneel werk. Ze bestaan uit een gesloten band met schuurpapier die dankzij de tractie van de 2 rollen gespannen blijft. De rotatie van deze rollen zorgt voor de continue beweging van de schuurband. Een bandschuurmachine is net als ander populair gereedschap zoals een boormachine een onmisbare tool voor de professionele klusser en doe-het-zelver.

Hoe kun je een bandschuurmachine gebruiken?

Bandschuurmachines hebben een aantal interessante toepassingen. Ze kunnen worden gebruikt voor materiaalafname, om een oppervlak te polijsten of om ruwe en versplinterde oppervlakken te schuren. Een andere mogelijke toepassing is het uitlijnen van slecht gemaakte sneden.

Jaime HayónIndustrieel ontwerper
“Ik geloof in ambachtswerk, in details, in dingen die heel goed zijn gemaakt. Ook geloof ik in nobele en natuurlijke materialen. Ik denk dat het ontwerp communiceert.”

Wat zijn de voor- en nadelen van bandschuurmachines?

Bandschuurmachines bieden veel voordelen. Ze stellen je in staat om comfortabel en met hoge snelheid op grote oppervlakken te werken. Bovendien kunnen ze op verschillende soorten materialen worden gebruikt. Het zijn zeer precieze gereedschappen, die een hoogwaardige afwerking garanderen.

Toch hebben bandschuurmachines ook enkele nadelen. Het is noodzakelijk om ze voorzichtig te gebruiken en aanraking met de schuurband te vermijden wanneer de machine draait. De meeste modellen zijn elektrisch, waardoor het noodzakelijk is om een stroombron in de buurt te hebben. De krachtigste apparaten vereisen een grote economische investering.

Waarom wordt het aangeraden een bandschuurmachine te kopen?

Bandschuurmachines zorgen voor een veel betere afwerking in minder tijd. Het zijn veelzijdige gereedschappen waarmee je verschillende soorten klussen kunt doen.

Advantages
 • Ze zijn heel gemakkelijk te gebruiken.
 • Ze zijn erg praktisch.
 • Je kunt materialen op een professionele manier afwerken.
 • Het zijn machines die zeer nauwkeurig te werk gaan.
 • Ze werken zeer snel.
Disadvantages
 • Als je niet voorzichtig genoeg te werk gaat, kunnen er ongelukken gebeuren.
 • Ze vereisen op het begin een economische investering.
 • Je hebt een luchtcompressor nodig als je besluit een draagbare pneumatische schuurmachine te kopen.

Hoe werkt een bandschuurmachine?

De werking van een bandschuurmachine is eigenlijk vrij eenvoudig. De machines bestaan uit een motor die 2 rollen laat roteren. Over de 2 rollen is een schuurband gespannen. De rotatie van de rollen veroorzaakt de continue beweging van de schuurband. Deze beweging verslijt het materiaal zonder dat er druk op het apparaat hoeft te worden uitgeoefend.

Hoe hoger de snelheid van de riem, hoe hoger de snelheid van de band en hoe beter de afwerking in minder tijd kan worden bereikt. Ook de dikte van het schuurpapier is een fundamentele factor bij het bepalen van de kwaliteit van het eindresultaat. De rest hangt af van de vaardigheid van de persoon die de machine bedient.

Las lijadoras de banda requieren una serie de cuidados para lograr una buena conservación.

Het gebruik van een bandschuurmachine vereist voldoende aandacht en voorzorgsmaatregelen om er veilig mee te kunnen werken.
(Bron: Sudsaithong: 86560542/ 123rf.com)

Hoe moet je een bandschuurmachine gebruiken?

Bandschuurmachines vereisen voldoende aandacht en voorzorgsmaatregelen om correct gebruikt te kunnen worden. Op deze manier kun je langer van de voordelen van het apparaat blijven genieten en is de kans op een ongeluk kleiner. Over het algemeen is het aan te raden om de schuurband regelmatig op mogelijke scheuren te controleren en ervoor te zorgen dat de rollen juist uitgelijnd blijven.

Helaas is het niet tegen te houden dat de rollen na verloop van tijd gaan verslijten. Als dit gebeurt, moet je de rollen vervangen.

Een andere interessante onderhoudsmaatregel is om de schuurmachine te stofzuigen. Dit helpt om de levensduur van de machine te verlengen en mogelijke storingen te voorkomen.

Hoe gebruik je een bandschuurmachine?

Allereerst moet je altijd de gebruiksinstructies volgen die zijn opgenomen in de handleiding van de fabrikant. Het is ook erg belangrijk dat je goed let op de aangegeven veiligheidsmaatregelen om allerlei soorten ongelukken te voorkomen. We raden je aan om bij het gebruik van een bandschuurmachine altijd veiligheidhandschoenen, een veiligheidsbril en een masker te dragen.

Als je begint met schuren, vergeet dan niet om het oppervlak waar je op gaat werken voor te bereiden. Om met een bandschuurmachine te kunnen schuren, plaats je de machine op het oppervlak van het materiaal, houd je deze stevig vast en begin je langzaam heen en weer te bewegen. Probeer soepele bewegingen te maken die geleidelijk het oppervlak van het materiaal volgen.

Welke soorten bandschuurmachines zijn er?

Je kunt onderscheid maken tussen 2 hoofdtypen bandschuurmachines:

 • Draagbare bandschuurmachines
 • Bandschuurmachines die op een vaste plek staan

Binnen elk van deze categorieën kun je weer verschillende varianten vinden. Zo kan men bijvoorbeeld binnen de categorie met draagbare schuurmachines onderscheid maken tussen de elektrische en pneumatische modellen.

De elektrische machines werken met een elektromotor, terwijl de pneumatische modellen geen motor nodig hebben, omdat ze verbonden zijn aan een luchtcompressor. Deze tweede soort zijn meestal goedkoper, lichter en veiliger in gebruik. Tot slot zijn er ook nog elektrische schuurmachines die niet op de stroom hoeven te worden aangesloten, omdat ze een batterij hebben.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij het kopen van een bandschuurmachine. Hiermee beschik je over alle nodige informatie om de perfecte aankoop te doen en voorkom je dat je na verloop van tijd spijt krijgt van je aankoop:

Gewenst gebruik

Afhankelijk van de manier waarop je de schuurmachine wilt gaan gebruiken, heb je een bepaald type bandschuurmachine nodig. Een apparaat dat speciaal geschikt is voor professionals is niet hetzelfde als een apparaat voor doe-het-zelvers. Een ander aspect dat je zou moeten overwegen is de frequentie waarmee je van plan bent het apparaat te gebruiken.

Ook als de prijs ietsje hoger ligt, raden we je aan om voor een professioneel model te kiezen. Alleen als je een doe-het-zelver bent die niet van plan is om het apparaat heel vaak te gebruiken, heb je misschien genoeg aan een goedkoop basismodel.

Afmetingen

In dit geval, size does matter. De afmetingen en het gewicht van de bandschuurmachine bepalen namelijk voor een groot gedeelte in hoeverre het apparaat draagbaar is of niet. Bovendien, als je een draagbaar model hebt, bepalen de afmetingen en het gewicht hoe gemakkelijk het apparaat daadwerkelijk te dragen is.

Als je veel uren achter elkaar werkt met een zeer zware bandschuurmachine, kan dit ertoe leiden dat je je pols bezeert. In het ernstigste geval is het zelfs mogelijk om letsel op te lopen, als gevolg van overbelasting. We raden je daarom aan om, behalve in zeer specifieke gevallen, nooit een te zwaar apparaat te kiezen.

La potencia que necesites va a depender del tipo de trabajo que vayas a realizar con la lijadora.

Bandschuurmachines zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Ze werken allemaal volgens hetzelfde principe, door met de band het te bewerken materiaal te schuren of slijpen. 
(Bron: Schindl: 38796813/ 123rf.com)

Vermogen

Het vermogen dat je nodig hebt, hangt af van het soort werk dat je met de bandschuurmachine wilt doen. We raden in ieder geval aan om een apparaat te kiezen met een vermogen van 500 watt of meer. Vergeet niet dat een hoger vermogen een hogere werksnelheid betekent, dus meer elektriciteitsverbruik en dus een hogere elektriciteitsrekening.

Aan de andere kant kun je met een schuurmachine met een laag vermogen alleen op hout werken, en in uitzonderlijke gevallen sommige metalen polijsten. Als je een bandschuurmachine met een groot vermogen hebt, kun je bijna elk materiaal bewerken. Bovendien zal de afwerking er professioneler uitzien. Helaas zal daarmee ook de investering die op het begin nodig is, groter zijn.

Schuuroppervlak

Ook het schuuroppervlak is een criterium dat je niet kunt negeren. Een band met een groter schuuroppervlak betekent minder werk, minder tijd en minder inspanning voor dezelfde taak.

Over het algemeen varieert de breedte van de band tussen de 75 mm en 100 mm. De lengte varieert vaak tussen de 450 mm en 600 mm.

Snelheid

De snelheid van het apparaat is belangrijk, omdat dit, samen met de mogelijkheid om deze zelf in te stellen, bepaalt voor welke taken je de bandschuurmachine kunt gebruiken. Bovendien heb je met een snellere snelheid minder tijd nodig voor dezelfde taak.

Over het algemeen is de gebruikte maateenheid een meter per minuut. Het komt ook wel voor dat de rotatiesnelheid van de rollen wordt aangegeven. Als dit het geval is, wordt dit meestal aangegeven in omwentelingen per minuut (rpm).

Gemak om de band te vervangen

Het schuurbandwisselsysteem is een aspect dat je niet over het hoofd mag zien bij het kopen van een bandschuurmachine. We raden je aan om te kiezen voor een apparaat waarmee je de band snel en eenvoudig kunt verwisselen. Gelukkig bevatten de meeste nieuwe modellen een systeem om deze taak te vergemakkelijken.

Merk

Er zijn veel merken die bandschuurmachines op de markt brengen. Het is het belangrijkst dat je een schuurmachine kiest die van hoge kwaliteit is. Controleer of het merk bekend staat om zijn betrouwbaarheid en goede klantenservice. De bekendheid van een merk hangt meestal samen met de kwaliteit van zijn producten.

Een ander aspect dat je niet mag vergeten, is de garantie die er op het product zit. Kies altijd voor een fabrikant die garantie biedt op zijn producten. Een paar van onze favoriete merken zijn Tacklife, Scheppach, Makita, Bosch en Einhell.

Accessoires

De beste modellen op de markt worden meestal met diverse accessoires geleverd. Enkele van de meest voorkomende accessoires zijn: een kabelhaak, zakken om het stof op te vangen dat ontstaat bij het schuren en extra schuurpapier. Bovendien bevatten sommige modellen ook een praktische beschermhoes voor het vervoeren van de bandschuurmachine.

In het geval van draagbare bandschuurmachines is het interessant als deze met de nodige onderdelen worden geleverd die het mogelijk maken er ook een stationaire schuurmachine van te maken. De accessoires zijn misschien niet het belangrijkste aankoopcriterium bij het kopen van een schuurmachine, maar je moet ze ook niet over het hoofd zien. Een goede schuurmachine vraagt om goede accessoires.

Samenvatting

Bandschuurmachines zijn veelzijdige apparaten waarmee je verschillende soorten materialen zoals hout, metalen en kunststoffen kunt bewerken. Met een bandschuurmachine kun je verschillende klussen uitvoeren zoals het polijsten van materiaal en het schuren van ruwe oppervlakken. De machines bestaan uit een gesloten band met schuurpapier die dankzij de tractie van 2 rollen gespannen blijft.

Bij het kopen van een bandschuurmachine is het belangrijk om heel goed te weten wat de kenmerken ervan zijn en op welke manier je het apparaat wenst te gebruiken. Bovendien is het raadzaam om goed te kijken naar de prijs en het merk van het product. Enkele van de belangrijkste kenmerken van deze machines zijn het vermogen van het apparaat en de snelheid van de schuurband.

Vond je onze shopgids over bandschuurmachines interessant? Aarzel dan niet om een reactie achter te laten of het artikel te delen met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Isaac74: 90270800/ 123rf.com)

Reviews