Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Wil je je balkon renoveren en zoek je nu een vloerbedekking? Maar welke is de beste? Met zo veel keuzemogelijkheden is het niet gemakkelijk een beslissing te nemen.

In ons artikel willen we je een overzicht geven van balkonvloeren om je beslissing gemakkelijker te maken. We laten je kennismaken met verschillende vloerbedekkingen en leggen de voordelen uit. We beantwoorden ook de belangrijkste vragen over je balkonvloer.
Belangrijk om te weten

  • Er zijn veel verschillende vloerbedekkingen die geschikt zijn voor je balkon. Van plastic tot hout, tegels tot tapijt, de materialen vervullen allemaal verschillende functies.
  • Je balkonvloer bestaat uit een onderconstructie en het eigenlijke vloermateriaal. De onderconstructie zorgt ervoor dat vocht kan weglopen en zich niet ophoopt.
  • Als je de balkonvloer van je gehuurde flat wilt vernieuwen of renoveren, is het belangrijk te weten dat het onderhoud van de flat de plicht van de huisbaas is. Dit betekent dat je, als huurder, niet hoeft te betalen als de balkonvloer vernieuwd moet worden.

Beste balkonvloer: Onze selectie

Achtergrond: Welke vloerbedekking voor het balkon?

Bij het zoeken naar de juiste vloerbedekking voor je balkon zijn er verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden. Niet alleen het materiaal is belangrijk. Je moet ook weten hoe je de vloerbedekking moet leggen en hoe je ze in de toekomst moet onderhouden, zodat ze lang meegaat.

Wat is geschikt als vloerbedekking voor het balkon?

Als vloerbedekking voor je balkon kunnen verschillende materialen in aanmerking komen. De volgende tabel moet je een overzicht geven van de mogelijke materialen en de functie en voordelen van elke soort vloerbedekking (2).

Materiaal Vloerbedekking Functie of voordelen Voordelen
Vloeibare kunststof Weerbestendig/robuust en sluit het balkon af tegen vocht
(Stenen) tegels Makkelijk te onderhouden en classy look
Houten vloerbedekking Warmte onder de voeten en gezellige look
WPC vloerbedekking Meer duurzaam en slijtvast door mengsel van hout en kunststof
Tapijtvloer Binnen sfeer, maar weerbestendig door kunststof materiaal

Zie je wel, dat er veel mogelijkheden zijn voor je balkonvloer, die allemaal verschillende voordelen hebben. Afhankelijk van je wensen en eisen moet je de juiste vloerbedekking kiezen.

Wat is de structuur van balkonvloeren?

Afhankelijk van het materiaal is de vloerbedekking anders opgebouwd. Als je bijvoorbeeld tegels wilt leggen, heb je drainagematten nodig als onderlaag om de spanningen te egaliseren. Deze beschermen de tegels tegen beschadiging. Bovenop deze laag komt de eigenlijke tegellaag, die je dan moet voegen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de onderbouw en het bekledingsmateriaal.

Zelfs met een houten vloer heb je een onderconstructie nodig die voor ventilatie zorgt en voorkomt dat vocht zich ophoopt. Je kunt echter ook natuurlijk weerbestendig hout gebruiken, zoals douglasspar (3).

In het algemeen bestaat je balkonvloer uit een onderconstructie die ervoor zorgt dat vocht kan weglopen, en de bijbehorende bekleding wordt er dan op gelegd. De onderconstructie moet een afstand van 1-2 cm tot het uiteinde van het balkon hebben, zodat het materiaal nog lucht heeft tot aan de rand. Hout bijvoorbeeld zet uit, en daarom is voldoende ruimte nodig, zodat de vloer lang meegaat (4).

Waar moet ik op letten bij de keuze van een balkonvloer?

Bij de keuze van een balkonvloer moet je duidelijk zijn over je vloereisen. Het leggen van tegels is veel tijdrovender dan vloerbedekkingen van kunststof kliksystemen. Hout is bijvoorbeeld niet zo duurzaam als plastic materialen. Wil je dat je balkonvloer slipvast is en een huiselijke sfeer schept, dan is tapijt een goede keuze.

Kunstgras, daarentegen, kan tot schimmel leiden. Robuust, waterdicht en weerbestendig zijn bijvoorbeeld kunststof of WPC vloerbekledingen. Bovendien zijn ze meestal gemakkelijk te installeren en hebben ze een gering gewicht.

Stenen tegels geven een verfijnde uitstraling. Ze zijn echter ook niet zo weerbestendig en robuust als kunststof kliksystemen. (Image source: Wander Fleur / Unsplash)

Er is echter vaak geen goedkeuring van de bouwinspectie voor WPC vloeren. Daarom moet je goed opletten of dit beschikbaar is. Dit is het geval met sommige merk-vloerbedekkingen.

De goedkeuring wordt vaak niet gegeven, omdat er grote variaties in de kwaliteit van WPC planken kunnen zijn door verschillende mengverhoudingen tussen kunststof en houtvezels.

Je moet vooral oppassen met goedkope WPC vloeren, want ze kunnen van een inferieure afwerking zijn en daardoor op lange termijn niet weerbestendig zijn (5).

Hoe leg ik mijn balkonvloer?

Als je je balkon wilt renoveren, moet je eerst de oude vloerbedekking verwijderen. Daarna moet het beton grondig gereinigd worden, bij voorkeur met een hogedrukreiniger. Scheuren en gaten moeten met mortel gedicht worden.

Pas na reiniging en het aanbrengen van een verzegelende laag kan de vloerbedekking gelegd worden.

Je moet dan een verzegelende laag op het beton aanbrengen en dit verschillende keren herhalen. Als dit helemaal droog is, is het tijd voor het eigenlijke leggen van de vloerbedekking. Beginnend met de plaatsing van de onderconstructie moeten dan de tegels of plastic platen gelegd worden.

Zorg bij het leggen van de tegels voor een lichte helling van 1 tot 2 %, zodat regenwater kan weglopen en vocht zich niet onder de vloer verzamelt. Het oppervlak moet dan eventueel worden gevoegd en de hoekverbindingen bekleed met weerbestendige siliconen (6).

Hoe maak ik mijn balkonvloer

schoon? Zelfs de meest onderhoudsarme balkonvloer zal vroeg of laat schoongemaakt moeten worden om hem lang te kunnen behouden. Je moet de voorkeur geven aan mechanische reiniging. Je kunt in de winkel ook chemische reinigers kopen, maar mechanisch reinigen is zachter voor het materiaal en er komen geen chemicaliën in de vloer.

Bij het schoonmaken van je balkonvloer kun je het beste kiezen voor mechanische reiniging. Voor kwetsbare vloeren is het voldoende te schrobben met warm water en afwasmiddel. (Image source: Gil Ribeiro / Unsplash)

Vooral bij houten of natuurstenen vloeren kunnen schoonmaakmiddelen tot verkleuring of beschadiging leiden. Het is voldoende om deze vloeren te schrobben met warm water en een beetje afwasmiddel. Huismiddeltjes zoals azijn zijn ook niet geschikt voor gevoelige vloeren.

Je kunt ook een hogedrukreiniger gebruiken voor grondige reiniging. Het doel van het schoonmaken moet zijn de groenige laag te verwijderen die zich na verloop van tijd op de balkonvloer vormt. Bovendien kan het nodig zijn de voegen schoon te maken.

Dit kun je doen met een voegenkrabber of met een onkruidbrander. Bij het laatste moet je echter op de buitentemperatuur letten. Als het temperatuurverschil te groot is, kan de vloerbedekking beschadigd worden (7).

Wie betaalt de balkonvloer in een huurflat?

Als het gaat om het renoveren of vervangen van de balkonvloer in een huurflat, rijst vaak de vraag wie voor deze reparatie moet zorgen. Is het de plicht van de huisbaas of moet de huurder er helemaal alleen voor zorgen en ook alleen de financiële lasten dragen?

In dit verband moet verwezen worden naar de wettelijke bepalingen betreffende de inhoud en de voornaamste verplichtingen van de huurovereenkomst. Volgens dit artikel “moet de verhuurder

[…] het huurobject aan de huurder afstaan in een staat die geschikt is voor gebruik volgens de overeenkomst, en het gedurende de huurperiode in deze staat onderhouden” (8).

De toestand waarin de flat zich bij het begin van de huurovereenkomst bevond, wordt beschouwd als de minimale streefconditie. Dit betekent dat het de plicht van de huisbaas is deze toestand te handhaven of te herstellen als ze beschadigd is. Dus als vloerbedekking vervangen of gerepareerd moet worden, is dat de verantwoordelijkheid van de verhuurder en hoeft dat niet door de huurder gedragen te worden.

In principe is het onderhoud van de flat de verantwoordelijkheid van de huisbaas. Dus als het huurhuis een balkon bevat, is het vervangen van de vloer de plicht van de huisbaas. (Image source: Cytonn Photography / Unsplash)

Deze reparatie moet door de verhuurder vakkundig worden uitgevoerd en de huurder hoeft geen waardevermindering te accepteren. Dit betekent dat als de verhuurder een goedkopere en inferieure vloerbedekking wil aanbrengen, de huurder dit niet hoeft te accepteren.

Maar de huurder heeft ten minste de verplichting de verhuurder van een gebrek op de hoogte te brengen als het zich voordoet. Dit is de enige manier om vorderingen tegen de huisbaas te doen gelden (9).

Hoe duurzaam zijn balkonvloeren?

Hoe lang je balkonvloer zal meegaan hangt natuurlijk af van het weer en het materiaal. Bij stenen tegels bijvoorbeeld ontstaan na verloop van tijd haarscheurtjes als gevolg van wisselende weersomstandigheden en vorst, ondanks vakkundige plaatsing, en deze scheurtjes nemen in de loop van de tijd toe en leiden tot afbrokkeling en beschadiging.

Epoxyhars kan na verloop van tijd ook vergelen, omdat het niet UV-bestendig is. Houten vloeren kunnen ook door weersinvloeden gebarsten en broos worden. Maak je balkonvloer zo nodig regelmatig schoon en zorg bij het leggen voor voldoende tussenruimte en een onderconstructie en een lichte helling, zodat vocht kan weglopen.

Opgehoopt vocht kan het materiaal van binnenuit aantasten en zo de levensduur van de vloerbedekking teniet doen. De vloerbedekking moet op zijn laatst vervangen worden als delen van de vloer loskomen van de ondervloer, er schimmelvlekken zichtbaar zijn of er scheuren en afspatting ontstaan.

Wat kost een nieuwe balkonvloer?

Afhankelijk van of je de balkonvloer zelf vervangt of een bedrijf inhuurt, kan de prijs natuurlijk sterk variëren. Als het balkon vakkundig door een vakman vernieuwd moet worden, komt het uurloon natuurlijk nog bij de materiaalkosten. De volgende tabel bevat bij benadering een lijst van de kosten die je mag verwachten.

Kostensoort Waarde in €
Uurloon vakman hx ca. 40 tot 60
Materiaalkosten zuivere vloer leggen hx ca. 30 per m²
Materiaalkosten vakkundige verzegeling h ca. 80 tot 100 per m²

Natuurlijk hangt het ook af van de grootte in m² en de begintoestand van je balkon. Als het alleen om de vloerbedekking gaat, is dat aanzienlijk goedkoper dan wanneer ook diepe scheuren in de structuur van het balkon gerepareerd moeten worden (10).

Je balkonrenovatie kan dus variëren van een paar honderd tot meer dan 1.000 €.

Conclusie

Met behulp van ons artikel weet je nu welke materialen voor balkonvloeren in aanmerking komen en wat de voor- en nadelen van de afzonderlijke bekledingen zijn. Je weet nu ook hoe je balkonvloer in elkaar zit en waar je op moet letten. De kosten van nieuwe vloeren lopen sterk uiteen.

Dit hangt af van de grootte van het balkon en de omvang van de verbouwing. In een huurflat valt dit onder de verantwoordelijkheid van de huisbaas en maakt deel uit van zijn of haar onderhoudsplicht. Je kunt de precieze kosten voor je balkongrootte berekenen door je balkon op te meten en precies te plannen wat je voor de verbouwing nodig hebt.

Beeldbron: auteur/ 123rf

Referenties (10)

1. Statista.de: Interesse der Bevölkerung in Deutschland am Thema Heimwerken und Do-it-yourself-Arbeiten von 2016 bis 2020
Bron

2. Hausjournal.net: Bodenbelag - Welcher ist der beste?
Bron

3. Hausgarten.net: Holzboden auf dem Balkon: Unterkonstruktion, Verlegen und Reinigen
Bron

4. Timbertime.de: Terrassendielen auf Balkon verlegen - darauf solltest du achten!
Bron

5. Wohnglueck.de: Kann ich WPC-Dielen auf einem freistehenden Balkon verlegen?
Bron

6. Obi.de: Balkon sanieren - Schritt-für-Schritt-Anleitung
Bron

7. Wohnglueck.de: Balkon und Terrasse reinigen: mit diesem Putzplan geht's schnell & einfach
Bron

8. Dejure.org: § 535 BGB Inhalt und Hauptpflichten des Mietvertrags
Bron

9. Promietrecht.de: Balkon, Terrasse - Boden muss Vermieter reparieren, instand halten
Bron

10. Hausjournal.net: Kosten für die Balkonsanierung
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Interesse der Bevölkerung in Deutschland am Thema Heimwerken und Do-it-yourself-Arbeiten von 2016 bis 2020
Statista.de: Interesse der Bevölkerung in Deutschland am Thema Heimwerken und Do-it-yourself-Arbeiten von 2016 bis 2020
Ga naar bron
Bodenbelag - Welcher ist der beste?
Hausjournal.net: Bodenbelag - Welcher ist der beste?
Ga naar bron
Holzboden auf dem Balkon: Unterkonstruktion, Verlegen und Reinigen
Hausgarten.net: Holzboden auf dem Balkon: Unterkonstruktion, Verlegen und Reinigen
Ga naar bron
Terrassendielen auf Balkon verlegen - darauf solltest du achten!
Timbertime.de: Terrassendielen auf Balkon verlegen - darauf solltest du achten!
Ga naar bron
Kann ich WPC-Dielen auf einem freistehenden Balkon verlegen?
Wohnglueck.de: Kann ich WPC-Dielen auf einem freistehenden Balkon verlegen?
Ga naar bron
Balkon sanieren - Schritt-für-Schritt-Anleitung
Obi.de: Balkon sanieren - Schritt-für-Schritt-Anleitung
Ga naar bron
Balkon und Terrasse reinigen: mit diesem Putzplan geht's schnell & einfach
Wohnglueck.de: Balkon und Terrasse reinigen: mit diesem Putzplan geht's schnell & einfach
Ga naar bron
§ 535 BGB Inhalt und Hauptpflichten des Mietvertrags
Dejure.org: § 535 BGB Inhalt und Hauptpflichten des Mietvertrags
Ga naar bron
Balkon, Terrasse - Boden muss Vermieter reparieren, instand halten
Promietrecht.de: Balkon, Terrasse - Boden muss Vermieter reparieren, instand halten
Ga naar bron
Kosten für die Balkonsanierung
Hausjournal.net: Kosten für die Balkonsanierung
Ga naar bron
Recensies