Last updated: 09-08-2021

How we pick our products

22Products analyzed

25Hours invested

8Studies researched

56Comments collected

Ben je op zoek naar een voedzaam en plantaardig alternatief voor koemelk? Dan is amandelmelk misschien iets voor jou! Niet alleen scoort het punten met zijn rijke ingrediënten, maar de smaak is ook licht nootachtig en toch melkachtig.

Amandelmelk is ook verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan producten, die vooral verschillen in amandelgehalte, ingrediënten, soorten en hoeveelheid. Daarom moet je bij het kopen goed op deze criteria letten om de juiste melk voor je te vinden.

In de volgende gids vergelijken we verschillende producten met elkaar, sommen we de belangrijkste koopcriteria op en beantwoorden we daarna enkele van de populairste vragen over amandelmelk.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Amandelmelk is er in allerlei concentraties en factoren, van suikervrij en veganistisch tot lactosevrij, glutenvrij of toch met wat smaak.
  • Amandelmelk kan veel belangrijke voedingsstoffen bevatten en is in de meeste gevallen zeer rijk aan vitaminen.
  • Amandelmelk wordt overal voor gebruikt waar koemelk gebruikt wordt. Dit betekent dat het de ideale vervanger is voor een lekkere koffie met melk!

Amandelmelk: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor amandelmelk

Omdat amandelmelk een heel natuurlijk product schijnt te zijn, wil je bij het kopen van de melk ook op bepaalde criteria letten. Deze criteria zijn de volgende:

Hier hebben we deze criteria nog eens in detail op een rijtje gezet, zodat je in de toekomst de juiste beslissing kunt nemen.

Amandelgehalte

Het amandelgehalte kan sterk variëren, afhankelijk van het product. Gemiddeld vind je ongeveer 5% amandelgehalte, maar het kan variëren van 2% tot 8%. Om een melkconsistentie te kunnen maken, wordt aan de verkochte producten een suikeradditief of een andere extender zoals agavesiroop toegevoegd.

Om deze toegevoegde ingrediënten te vermijden, is het dus des te belangrijker er op te letten en, in het beste geval, gewoon zelf amandelmelk te maken.

Ingrediënten

Amandelmelk mag dan alleen uit amandelen en water bestaan, ze is heel divers als het om ingrediënten gaat. De plantaardige melk is niet alleen rijk aan vitaminen, maar bevat ook magnesium, ijzer, kalium en zink.

Amandelmelk is ook een echte superdrank in termen van calorieën, met 16 kcal per 250 ml.

Om zeker te zijn dat je geen melk koopt die weinig van deze voedingsstoffen bevat, raden we je aan op de ingrediënten van het product te letten. Zodra zoetstoffen of smaakversterkers gebruikt worden, kan de hoeveelheid gezonde voedingsstoffen variëren.

Bovendien kan kant-en-klare amandelmelk 30 kcal per 100 ml bevatten, alleen afhankelijk van de toegevoegde zoetstoffen.

In principe zijn alle producten ook vrij van gluten, soja of lactose. Toch moeten allergiepatiënten op de inhoud letten, want soms kunnen er sporen van gist in zitten.

Variëteiten

Er zijn misschien nog niet zo veel verschillende variëteiten als bij – of sojamelk, bijvoorbeeld, maar door de samenstelling van de ingrediënten kan de smaak variëren. Er zijn soorten met of zonder toegevoegde suiker, met of zonder calcium en vitaminen.

Hoeveelheid

Je wilt bij het kopen van amandelmelk ook letten op de hoeveelheid en de grootte van de verpakking. Want als je te veel in huis hebt maar het niet gebruikt, kan de melk snel bederven. In principe kan een open amandelmelk ook na 10 dagen nog eetbaar zijn. Toch wil je de helft ervan niet weggooien.

Gids: Veelgestelde vragen over amandelmelk in detail beantwoord

Om je alle relevante informatie in een oogopslag te geven, hebben we de meest gestelde vragen over amandelmelk in het volgende gedeelte beantwoord.

Waar kan ik amandelmelk voor gebruiken?

Amandelmelk is in principe gewoon om puur van te genieten als een heerlijke, gezonde drank. Maar als je wilt, kun je het voor veel meer gebruiken.

Amandelmelk is het perfecte alternatief voor koemelk in koffie, voor melkschuim, of voor pap. Het is onder andere ook een alternatief voor het bakken van desserts of voor het maken van pudding, rijstpudding en crèmes.

Mandelmilch

Amandelmelk is ideaal voor dagelijkse muesli of pap. Een glas recht voor het ontbijt smaakt ook verfrissend nootachtig. (Image source: Jess Vide / Pexels)

Maar amandelmelk is ook ideaal voor warme gerechten, zoals curry of soepen. Het is aan te raden een ongezoet product te gebruiken of, in het beste geval, zelf amandelmelk te maken en die op smaak te brengen met een beetje zout.

Is amandelmelk echt gezond?

Amandelmelk is voor veel mensen de perfecte melkvervanger, omdat het goed is voor een intolerante maag en rijk is aan onverzadigde vetzuren. Bovendien is amandelmelk vrij van enkele van de ingrediënten die in typische koemelk intoleranties veroorzaken, zodat ze ideaal is voor mensen met een voedselallergie. Amandelmelk is vrij van

  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Suikervrij
  • Vegan
  • Vegetarisch
  • Vrij van soja-eiwit
  • Vrij van melkeiwit

Of amandelmelk echt veel gezonder is dan de koemelk die je gewend bent, hangt echter af van het product dat je koopt. In sommige gevallen kan amandelmelk evenveel vet en calorieën bevatten als koemelk en moet daarom minder gebruikt worden als afslankdrank. Het levert echter wel wat vezels en is beslist een ideaal alternatief.

Hoeveel kost amandelmelk?

Natuurlijk hangt de prijs van amandelmelk altijd af van de kwaliteit, hoeveelheid en samenstelling van de ingrediënten. In deze tabel geven we je een globaal overzicht van de afzonderlijke prijscategorieën:

Prijscategorie Beschikbare producten
Laag geprijsd 2-4 € Ongezoete amandelmelk. Lactose-, gluten- en sojavrij.
Middelmatig geprijsd 4-6 € Organische amandelmelk veganistisch en laag in allergenen
Hoog geprijsd vanaf 6€ Organische biologische amandeldrank zonder toevoegingen

Hoe kan ik zelf amandelmelk maken?

Natuurlijk kun je je eigen amandelmelk maken! Alles wat je nodig hebt is 200 g amandelen, 1 liter water, een blender en (zeer aan te bevelen) een zakje notenmelk. Als je er thuis geen hebt, gebruik dan gewoon een keukendoek.

Doe eerst de amandelen in een kom en bedek ze met water. Laat dan een nachtje weken. Laat ze de volgende dag snel een keer uitlekken en doe ze in een blender met vers 1 liter water.

Gewoon blenden tot de amandelen fijn zijn. Giet dan in de notenmelkzak of keukenhanddoek en wring uit boven een kom. Giet als laatste stap de uiteindelijke amandelmelk in een fles, sluit goed af en geniet.

Tip: Als je een beetje zoetigheid of meer smaak wilt toevoegen, kun je natuurlijk bij het mengen vanille, kaneel, honing of amandelspijs toevoegen.

Wat is de houdbaarheid van amandelmelk?

Vaak wordt gezegd dat amandelmelk na opening maar 2-3 dagen houdbaar is. Maar omdat de melk bijna geheel uit water bestaat, kan ze ook na 10-12 dagen nog genuttigd worden. Als je echter het gevoel hebt dat de amandelmelk vreemd ruikt, zuur smaakt of de kleur verandert, dan is het mogelijk dat de melk niet meer eetbaar is.

Conclusie

Om dierlijke producten te vermijden en iets goeds voor het milieu te doen, is amandelmelk een van de beste alternatieven. Het is niet alleen perfect om puur van te genieten, maar het heeft eindeloze toepassingsmogelijkheden en is daarom een ideaal voedingsmiddel.

Door zijn allergie-vriendelijke ingrediënten is het ook een goede vriend bij maagklachten. Want in de meeste gevallen is amandelmelk vrij van gluten, soja, lactose en nog veel meer.

Omdat amandelmelk niet per se sterk in prijs verschilt, is het belangrijk bij het kopen te letten op de ingrediënten, het amandelgehalte, maar natuurlijk ook op persoonlijke smaak.

(Coverfoto: Brent Hofacker / 123rf)

Reviews