Laatst bijgewerkt: 26-10-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

27Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Ook al staat er nu in bijna elk huishouden een vaatwasser, toch geven veel mensen er de voorkeur aan hun afwas met hun handen te doen. Dit komt omdat delicaat of bijzonder sierlijk vaatwerk beter met een spons of afwasborstel afgewassen kan worden. Hardnekkige vlekken zijn ook gemakkelijker aan te pakken met een afwasborstel.

Dit populaire schoonmaakgerei is in de handel in veel verschillende uitvoeringen. Waar je op moet letten bij het zoeken naar de juiste afwasborstel en wat de voordelen zijn vind je hier in onze afwasborstel gids.
Belangrijk om te weten

  • Spoelbakborstels zijn ideaal voor hardnekkig vuil en voor diepe potten. Met een afwasborstel hoef je bij het afwassen niet met je hand diep in de pan te reiken.
  • Met de afwasborstel kun je je vuile borden en glazen in enkele seconden schoonwassen. Bij het schoonmaken van glazen en schalen met een gouden rand, moet je nooit een afwasborstel met harde borstelharen gebruiken.
  • Een afwasborstel is ook heel geschikt om voor te spoelen. Voordat je bepaalde borden of pannen in de vaatwasser zet, moeten ze worden voorgespoeld. Een afwasborstel doet het werk in een handomdraai.

Beste Afwasborstel: Onze selectie

Als je een gootsteenborstel wilt kopen, krijg je alle belangrijke informatie over onze favorieten in onze gootsteenborstel test. We hebben zes producten uitgezocht die indruk maken met hun prijs-prestatie verhouding:

Koop- en beoordelingscriteria voor afwasborstels

Omdat er veel verschillende toepassingsgebieden zijn, is het aanbod van afwasborstels erg groot. We hebben de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet waarmee je rekening moet houden bij het nemen van je beslissing. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende soorten afwasborstels te vergelijken zijn:

Hier kun je onze uitgebreide beschrijving van de genoemde criteria bekijken voor je een beslissing neemt:

Borstelkop

Hoe de borstelharen van de afwasborstel uitgerust moeten zijn is waarschijnlijk een van de belangrijkste koopcriteria. Te zachte borstelharen krijgen hardnekkige vlekken niet goed genoeg naar beneden. Te harde borstelharen daarentegen kunnen krassen achterlaten op versierd servies of pannen.

Veel afwasborstels zijn voorzien van slijtvaste nylon borstelharen. De nylon borstelharen krijgen zowat alle vlekken eruit: bijvoorbeeld aangebrande etensresten of opgedroogd eigeel. Intussen vind je ook veel geïntegreerde schrapers die kunnen helpen bij hardnekkige vlekken.

Rubber borstelharen, daarentegen, zijn meer geschikt voor delicaat vaatwerk en fijne oppervlakken. Natuurlijk kunnen gecoate potten en pannen ook met deze afwasborstels schoongemaakt worden. Afwasborstels met rubberen borstelharen nemen niet snel vuil op en zijn dus heel snel schoon te maken.

Handvat

Zowat alle afwasborstels hebben een licht gebogen handvat. De haren van de borstelkop steken aan de rand van de borstel vaak opzij. Deze borstels zijn ideaal voor platte borden, potten en karaffen en kommen.

Er zijn ook rechte afwasborstels voor glazen, flessen en bekers. Het handvat van deze borstels gaat direct in de borstelkop. Hier kijken de licht schuine borstelharen zijwaarts in alle richtingen. Dit betekent dat het binnenoppervlak van de vaten heel goed gereinigd en geschrobd wordt. De rechte afwasborstels zijn er in groot en klein. Dit betekent dat ook longdrinkglazen en andere kopjes en glazen gereinigd kunnen worden.

De zogenaamde handborstels komen helemaal zonder handvat

De handborstel heeft een handvat dat aan de borstelharen bevestigd is. Bij het wassen ligt de borstelkop direct in je hand. Er zijn veel handborstels op de markt die met een reinigingsmiddel gevuld kunnen worden. Als je op een knopje drukt, komt het wasmiddel tussen de borstelharen vrij.

Maat

Een klassieke afwasborstel heeft een lengte van tussen de 22 en 32 centimeter. Als het gaat om de lengte en grootte van afwasborstels lopen de meningen sterk uiteen. Veel klanten beweren echter dat het schoonmaken gemakkelijker gaat met een lange afwasborstel dan met een korte steel. Volgens ons onderzoek hebben de meest praktische afwasborstels een totale lengte van 24 centimeter.

Natuurlijk is de diameter van de borstelkop niet onbelangrijk: hoe groter de borstelkop, hoe gemakkelijker en sneller je grote en hardnekkige vlekken kunt schoonmaken. Een kleine afwasborstel is echter heel praktisch voor longdrinkglazen en flessen.

Opbergen

Ook het opbergen van je afwasborstel is een aspect waar je goed naar moet kijken voor je koopt. Zelden worden afwasborstels met een eigen standaard aangeboden. Maar omdat hangende afwasborstels beter en sneller drogen, kun je beter een borstel kiezen met een oogje of een zuignap.

Veel afwasborstels hebben een haakje waarmee je de borstel gemakkelijk boven de gootsteen kunt hangen

Er zijn ook genoeg afwasborstels met zuignappen. Ook hier kan de borstel overal geplaatst worden. Je moet je er echter van bewust zijn dat zuignappen lelijke vlekken kunnen achterlaten op fijne oppervlakken.

Gids: Veel gestelde vragen over afwasborstels uitvoerig beantwoord

In het volgende deel beantwoorden we de belangrijkste vragen over afwasborstels. Dit zal je helpen een definitieve beslissing te nemen over de vraag of een van deze schoonmaakspullen geschikt voor je is en welke je zou willen kiezen.

Wat is een afwasborstel precies?

Een afwasborstel is een borstel waarmee je gemakkelijker etensresten van de vaat kunt verwijderen. Deze speciale borstel bestaat uit een lang of kort handvat en een borstel die aan het handvat bevestigd is.

Spülbürste

Een klassieke afwasborstel bestaat uit een handvat en een borstelkop die voorzien is van natuurlijke of kunststof borstelharen. (Image source: Pixabay / Congerdesign)

Hoewel de klassieke afwasborstel een handvat heeft, zijn er ook borstels zonder handvat. Deze worden handborstels genoemd. De borstelharen van een afwasborstel zijn ofwel van natuurlijk varkenshaar, ofwel van kunststof. Het handvat van een afwasborstel is ofwel van metaal, hout of kunststof.

Welke soorten afwasborstels zijn er?

Om uit te zoeken welk type afwasborstel het beste voor je is, hebben we hier een tabel gemaakt waarin de verschillende soorten beschreven worden.

Type Voordelen Nadelen
Spoelbakborstels met natuurlijke of nylon borstelharen hardnekkige vlekken kunnen sneller worden verwijderd, tijd wordt bespaard bij het afwassen versieringen op de vaat kunnen worden weggeschrobd, krassen kunnen op de pannen komen
Spoelbakborstels met kunststof borstelharen laat geen krassen achter, hygiënisch en kan sneller worden schoongemaakt niet alle vlekken kunnen worden verwijderd, vergt meer tijd bij de afwas
Handborstel borstelharen zijn meestal groter en praktischer, geen handvat om te breken vergt veel kracht in de handen, te hard schrobben kan leiden tot pijn in de handen

Het is belangrijk dat je de afwasborstel kunt ophangen, zodat hij snel droogt.

Hoe maak ik een afwasborstel schoon?

Afwasborstels van kunststof of roestvrij staal kunnen meestal zonder problemen in de afwasmachine gereinigd worden. De etensresten kunnen gemakkelijk met een vork onder stromend water verwijderd worden. Zet de borstel dan in je vaatwasser en kies een cyclus met een temperatuur boven de 60 graden om te zorgen dat de borstelharen ontsmet worden.

Als je afwasborstel een houten handvat heeft, moet je hem gewoon afwassen met heet water en afwasmiddel. Als je je borstel verder wilt ontsmetten, kun je hem een uur lang in azijnessence laten weken.

Hoe lang kan ik mijn afwasborstel gebruiken?

Zolang de borstelharen van de afwasborstels er nog goed uitzien en niet vervormd zijn, kun je je borstel nog steeds voor je afwas gebruiken. Houten of metalen afwasborstels van goede kwaliteit kun je meestal langer gebruiken dan afwasborstels van kunststof.

Natuurlijk moet je afwasborstel regelmatig gewassen worden. Zodra de borstelharen een rare geur hebben, moet je de borstel beslist niet meer gebruiken.

Conclusie

Wastafelborstels

zijn niet bijzonder duur en geen huishouden zou zonder moeten. Deze praktische hulpjes zijn geschikt voor afwassen en schoonmaken van vaatwerk en kunnen zelfs gebruikt worden voor oppervlakken. Er zijn veel varianten: Of het nu gaat om afwasborstels zonder handvat of met plastic borstelharen, er is hier iets voor elke hardwerkende huisvrouw of leergierige huisman.

Om een afwasborstel langer te kunnen gebruiken, is regelmatig schoonmaken het toppunt. Voedselresten mogen nooit in de borstelharen drogen, want dat kan tot zeer onaangename geuren leiden.

(Omslagfoto: Pixabay / Ulrike Leone)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies