Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

32Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Je houdt van technologie en bent enthousiast over de nieuwste snufjes op het gebied van technologie? Zoek je een printer die niet alleen oppervlakken maar ook vormen kan afdrukken zonder aan afdrukkwaliteit in te boeten? De 3D printer voldoet aan al deze kenmerken. Maar kun je ook materialen als hout, plastic en metalen gebruiken?

En welke software is hiervoor geschikt? In onze 3D printer test 2021 laten we je de nieuwste, snelste en krachtigste 3D printers zien en vertellen we je alles wat je moet weten over compatibiliteitskalibratie en laagresolutie. Bovendien laten we je zien of een 3D printer met poeder, gesmolten of vloeibare materialen geschikt voor je is en wat bedoeld wordt met rapid prototyping.
Belangrijk om te weten

 • 3D printers maken modelstukken “in één gietvorm”, en allerlei vormen kunnen afgedrukt worden – bijvoorbeeld een voorwerp binnen een ander.
 • Intussen zijn er ook 3D printers voor thuisgebruik die een goede printkwaliteit leveren en niet alleen kunststoffen kunnen verwerken, maar ook andere materialen zoals hout of metalen.
 • 3D printers van goede kwaliteit voor thuisgebruik zijn nu verkrijgbaar voor slechts een paar honderd euro.

Beste 3D printers: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een 3D printer koopt

Wat kan een 3D printer produceren?

Afhankelijk van het drukproces kunnen presentatiemodellen (bijvoorbeeld op het gebied van architectuur), reserve-onderdelen (bijvoorbeeld voor machines of fietsen), maar ook afzonderlijke 3D figuren gemaakt worden.

Je kunt een 3D printer ook gebruiken om gewone alledaagse voorwerpen te maken, zoals hoesjes voor mobieltjes, zeepbakjes of zelfs versieringen. Praktisch: Als een plastic onderdeel van een huishoudelijk apparaat stuk gaat, kun je het ook vervangen met behulp van een 3D printer.

Welke software wordt gebruikt voor 3D printen?

Je kunt op het Internet veel software vinden die je modelwensen vertaalt voor je 3D printer. Er is software waarmee je digitale modellen van foto’s kunt maken en die vooral geschikt is voor beginners. Er zijn ook programma’s die deze modellen omzetten in bestanden die je 3D printer kan lezen.

Veel van de software is goed tot zeer goed voor beginners en ook gratis. Met 123D Catch, 3D Slash of 3D Tin, bijvoorbeeld, kun je gratis 3D-druksjablonen in STL formaat maken van foto’s.

Om je sjablonen werkelijk te kunnen afdrukken, heb je in sommige gevallen extra slicer software nodig (slice = in plakjes snijden), die je model in lagen vertaalt. Hiermee kan je 3D toestel de bestanden lezen en afdrukken. De freeware programma’s Cura en CraftWare zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor.

Zijn er formaatsjablonen voor 3D printen?

Er zijn nu talloze online forums en gemeenschappen waar creatieve en soms uitgewerkte opmaaksjablonen worden uitgewisseld. De meeste van deze gemeenschappen zijn ook gratis. Maar voor je begint met 3D printen moet je nagaan of het bestand in het juiste formaat is en of de technische eigenschappen van je 3D printer voldoende zijn om het bijbehorende model te printen. Relevante forums zijn, bijvoorbeeld, Thingiverse of Wamungo.

Hoe snel is een 3D printer?

Dat hangt af van het gebruikte procédé en het te drukken model. Zo kan een 3D afdruk binnen een paar uur klaar zijn (bijvoorbeeld met 3DP) of het kan langer duren (bijvoorbeeld met multi-jet modelling). Bij sommige processen kun je de snelheid aanpassen (bijvoorbeeld bij FDM of FFF).

Een hoge druksnelheid is echter niet altijd lonend – het model kan minder nauwkeurig worden of de verschillende lagen kunnen niet goed genoeg aan elkaar hechten.

Kan ik zelf een 3D printer bouwen?

In principe wel. Op het internet kun je heel wat 3D printer kits en instructies vinden. Sommige zijn van betere kwaliteit, andere van mindere kwaliteit. In principe heb je maar een paar onderdelen nodig om thuis je eigen 3D printer te bouwen. Je kunt deze per stuk op het internet kopen of je kunt een hele set krijgen, inclusief bouwinstructies.

Ingenieurs zweren erbij. 3D printers zijn zeer complex en software gestuurd. Eenvoudig gezegd leg je een materiaal op een oppervlak en laat je een heel fijn en scherp mes een vooraf bepaalde vorm uitsnijden. De schaal en de vorm kunnen tot de kleinste maateenheid worden teruggebracht. Dit is vooral handig als onderdelen voor machines precies moeten passen. (Beeldbron: 123rf.com / Alexander Kirch)

Wat kost een 3D printer?

Dit hangt helemaal af van het model en het proces dat de 3D printer gebruikt. Printers met weinig mogelijkheden en een basisuitrusting zijn verkrijgbaar vanaf 500 euro; deze gebruiken vaak het FFM of DLP proces.

Veel grotere en professionele 3D printers, die bijvoorbeeld uitgerust zijn met freesmachines en lasers, zijn echter wat duurder. Hier kun je een aankoopprijs van meer dan 1.000 euro verwachten – maar de sky is the limit.

Wat kost een 3D printer kit?

Als je goed met je handen bent, kun je een paar euro sparen en je eigen 3D printer in elkaar zetten. Je kunt de benodigde onderdelen krijgen voor slechts 200 euro. Je moet er echter ook op letten dat de gebruiksaanwijzing gemakkelijk te begrijpen is en van hoge kwaliteit is.

Is het mogelijk om iets te laten 3D-printen?

Net zoals er talloze kopieerwinkels zijn voor papieren producten, zijn er nu ook dienstverleners die de gewenste modellen kunnen 3D-printen zonder dat je zelf een 3D-printer hoeft te kopen. Alles wat je nodig hebt is het bestand met je 3D model.

Veel diensten bieden ook aan om zo’n bestand naar je wensen te maken en je te adviseren over welk proces het meest geschikt is voor een goed resultaat.

Wist je dat een bedrijf al bezig is met het bedrukken van voedsel? Het Amerikaanse bedrijf “Modern Meadow” experimenteert met het bedrukken van voedsel en is er zelfs in geslaagd varkenskoteletten te bedrukken met bio-inkt. Je kunt nu ook jelly baby’s laten bedrukken in de vorm van je keuze. (Stand september 2015)

Besluit: Welke soorten 3D printers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Om een overzicht te krijgen van de verschillende 3D printer modellen, is het eerst belangrijk iets te leren over de verschillende processen. Deze kunnen in drie gebieden verdeeld worden

 • 3D drukken met poeder
 • 3D printen met gesmolten materialen
 • 3D printen met vloeibare materialen

Sommige van de procédés worden uitsluitend in de industrie of in de professionele sector gebruikt, andere zijn ook geschikt om thuis mee te 3D-printen. Om je een idee te geven waarvoor de verschillende processen geschikt zijn, geven we in het volgende de voor- en nadelen van elk.

Wat zijn de voordelen en nadelen van 3D printen met poeder?

3D printen met poeder wordt meer gebruikt in de professionele sector, maar er zijn nu ook apparaten voor thuisgebruik die met deze methoden werken. In het volgende laten we je kennis maken met drie verschillende 3D printer modellen die met poeder werken

 • Afdrukken met gipspoeder (3DP)
 • Selectief lasersinteren (SLS)
 • Elektronenbundel smelten (EBM)

Printen met gipspoeder (3DP)

Deze methode werkt met polymeergips – het gipsachtige poeder wordt tot een dunne laag gestrooid en verhard met behulp van een vloeibaar bindmiddel. Daarbij hechten de verschillende lagen aan elkaar.

Voordelen
 • Gekleurd drukken mogelijk, dus geen verdere kleuring nodig
 • Kosteneffectief en snel proces
Nadelen
 • Voorwerpen moeten na het 3D drukken schoongemaakt worden en poederresten moeten in een tijdrovend proces verwijderd worden
 • Onderdelen hebben meestal een lagere sterkte

Omdat het vloeibare bindmiddel gekleurd kan worden, is ook kleurendruk mogelijk met dit 3D drukproces. De nauwkeurigheid van de afdruk, ook resolutie genoemd, hangt af van de grootte van de poederkorrels. Selectief

Lasersinteren (SLS)

Bij selectief lasersinteren wordt, zoals de naam al zegt, een laser gebruikt: deze smelt het poeder (bestaande uit plastic, metaal of zelfs keramiek), en wanneer het afkoelt stolt de betreffende laag in de gewenste vorm.

Voordelen
 • Geen steunelementen nodig voor het 3D-printen
 • behalve plastic kunnen ook andere 3D-printmaterialen gebruikt worden, zoals zacht metaal of keramiek
Nadelen
 • Geen kleurendruk mogelijk
 • voorwerpen moeten meestal na het 3D-printen opnieuw bewerkt worden (bv. voor een gladder oppervlak)

Op deze manier wordt het te printen model laag voor laag opgebouwd. Omdat het poeder snel afkoelt, kan het niet verder vervormen en is precieze bewerking mogelijk ondanks het smeltproces.

Elektronenstraal smelten (EBM)

Bij dit proces, dat lijkt op selectief lasersinteren, worden metaalpoederlagen met behulp van een elektronenstraal aan elkaar gesmolten.

Voordelen
 • 3D-printen van massieve metalen voorwerpen met complexe structuren mogelijk
 • verwerking van zeer harde metalen zoals titanium mogelijk
Nadelen
 • Uitsluitend 3D-printen met metaal mogelijk
 • resolutie van het geprinte voorwerp niet erg hoog, want gesmolten metaal kan uitlopen
 • Alleen voor professioneel gebruik

Belangrijk hierbij is dat het voorwerp in een vacuüm wordt gemaakt, zodat er geen luchtbellen ontstaan. Daarom is dit proces niet geschikt om thuis te 3D-printen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van 3D printen met gesmolten materiaal?

Printen met gesmolten materiaal is een van de populairste methoden voor 3D printen. Omdat je snel en goedkoop modellen kunt maken, gebruiken de meeste 3D thuisprinters deze techniek. Fused Deposition Modelling (FDM) en Fused Filament Fabrication (FFF) zijn de belangrijkste technieken waarbij deze technologie gebruikt wordt.

FDM of FFF werkt met kunststoffen zoals ABS of PLA. Deze worden in draad- of staafvorm in de 3D printer gevoerd, het materiaal wordt in de verhitte extruder gesmolten en in de gewenste vorm op een printbed aangebracht. Als de laag uitgehard is, wordt de volgende laag aangebracht.

Steunmateriaal (vaak wateroplosbaar) wordt gebruikt om holtes en vooruitstekende vormen te drukken. Gekleurde materialen maken 3D kleurenprinten mogelijk. Het 3D drukproces Fused Deposition Modelling (FDM) werd ontwikkeld door de firma Stratasys, en daarom is de naam beschermd door het handelsmerkenrecht.

Het Fused Filament Fabrication (FFF) proces is in principe hetzelfde en werd bedacht door het open hardware project RepRap.

Voordelen
 • Goedkoop en snel drukproces
 • 3D kleurendruk mogelijk
 • vooral geschikt voor 3D druk thuis
Nadelen
 • Voor holtes en uitstekende vormen
 • ondersteunende materialen zijn nodig
 • nauwkeurigheid en resolutie hangen af van de fijnheid van de spuitmondjes, de thermische eigenschappen van het materiaal en de precisie van de bewegingen

Hier werden bouwtekeningen gepubliceerd van 3D printer modellen die met deze techniek werken. Daarom zijn 3D printers die deze techniek gebruiken bijzonder populair voor gebruik en reproductie thuis.

Wat zijn de voordelen en nadelen van 3D printen met vloeibare materialen?

Afdrukken met vloeibare materialen geeft bijzonder nauwkeurige en fijne resultaten – maar is vrij duur en tijdrovend. Hier laten we je kennismaken met de volgende vier veel voorkomende processen die met vloeibare materialen werken

 • Stereolithografie (STL, SLA)
 • Digitale lichtverwerking (DLP)
 • Film Transfer Imaging (FTI)
 • Multi Jet Modelling (MJM) en Polyjet

Stereolithografie (STL, SLA)

Stereolithografie is een van de oudere methoden voor 3D printen. Deze methode is iets ingewikkelder dan de tot nu toe voorgestelde 3D-printmethoden. Bij dit proces wordt vloeibaar plastic laagje voor laagje uitgehard met behulp van een laser.

Een werkplaat wordt neergelaten in een bekken met vloeibaar plastic, waarop het voorwerp uiteindelijk zal staan. Millimeter voor millimeter wordt het werkblad ondergedompeld, terwijl de afzonderlijke lagen van de kunststoffilm door een laser gehard worden.

Voordelen
 • Zeer nauwkeurig en precies 3D-printen mogelijk
 • 3D stereolithografieprinters zijn ook voor thuisgebruik verkrijgbaar
Nadelen
 • Hoge materiaalkosten
 • steunconstructies nodig, die na het printen mechanisch verwijderd moeten worden

Het voorwerp wordt dus laagje voor laagje van onder naar boven opgebouwd. Ondersteunende constructies (meestal naaldvormig) moeten na het drukproces mechanisch verwijderd worden.

Digital Light Processing (DLP)

Digital Light Processing (DLP) werkt op een vergelijkbare manier als stereolithografie.

Voordelen
 • Grote nauwkeurigheid van de geprinte 3D modellen
Nadelen
 • Ondersteunende constructies nodig, die na het printen mechanisch en moeizaam verwijderd moeten worden

In plaats van een laser wordt hier voor het uitharden echter een DLP projector gebruikt, die een digitaal beeld op een lichtstraal moduleert en zo verschillende vormen kan uitharden.

Film Transfer Imaging (FTI)

Het Film Transfer Imaging proces is gebaseerd op dezelfde methode als stereolithografie en digitale verwerking. Een beamer hardt vloeibaar lichtgevoelig plastic uit, maar hiervoor is geen bad nodig. In plaats daarvan wordt het plastic waaruit het voorwerp gemaakt wordt in een dunne laag op een transportfolie aangebracht en wordt de gewenste vorm van de laag uitgehard.

Voordelen
 • Zeer nauwkeurige en precieze resultaten
Nadelen
 • Hoge materiaalkosten en inspanning

Het voorwerp wordt opgetild, een rakel verspreidt “vers” plastic over de film, het voorwerp wordt neergelaten tot het op de plastic laag zit. De beamer hardt de volgende laag uit, die ook meteen aan het voorwerp hecht.

Multi Jet Modelling (MJM) en Polyjet

Het Multi Jet Modelling proces combineert methoden van stereolithografie en FDM of FFF. Een spuitmond brengt vloeibaar plastic op een printbed aan dat onmiddellijk uitgehard wordt door het UV licht dat door de spuitmond wordt uitgestraald. Ondersteunende materialen zijn hier nodig, ondanks de snelle uitharding.

Het polyjet proces werkt op een soortgelijke manier, maar hier zijn er twee of meer printkoppen die met verschillende materialen kunnen werken. De steunstructuur kan bijvoorbeeld van een ander materiaal gemaakt zijn of verschillende kunststoffen kunnen in één voorwerp gecombineerd worden.

Omdat 3D printers erg duur zijn en moeilijk te bedienen zonder kennis, is het voor de gemiddelde consument niet de moeite waard er een te kopen. Maar als je iets heel specifieks afgedrukt wilt/moet hebben, kun je het bestellen, wat veel goedkoper is. (Beeldbron: 123rf.com / Alexander Traksel)

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om 3D printers te vergelijken en te evalueren

Dus welke 3D printer is geschikt voor jou? Om je bij deze beslissing te helpen, presenteren we hieronder enkele koopcriteria die je beslist moet overwegen, vergelijken en evalueren voor je een aankoop doet. In wezen zijn de volgende criteria doorslaggevend

 • Grootte en gewicht
 • Verbindingen
 • Verenigbaarheid
 • Drukwerk
 • Kalibratie van het model (bouwpakket of kant-en-klaar model)
 • Gesloten of open werkruimte
 • Verwarmbare drukplaat
 • Afdruksnelheid
 • Laagresolutie / laagdikte
 • Afdrukformaat / inbouwruimte
 • Volume

Grootte en gewicht

Net als bij veel andere producten is het ook van cruciaal belang hoe groot een 3D printer is en hoeveel hij weegt. Dit is immers een grotere en duurdere aanschaf – het zou erg jammer zijn als de nieuwe 3D printer uiteindelijk niet op je werkstation past, of als de bijzettafel het gewicht van het model niet kan dragen.

Er zijn nu veel kleinere, “handzamere” 3D printers, die zelfs op je bureau passen. Deze wegen meestal ook niet zo veel. Als je meer ruimte beschikbaar hebt, kun je ook op zoek gaan naar grotere modellen, want die hebben het voordeel dat je er grotere voorwerpen mee kunt afdrukken.

Verbindingen

Hoe komt je idee van een model of voorwerp in de 3D printer? Hij werkt heel gelijkaardig als een gewone printer – een bestand wordt op de computer aangemaakt en naar de printer gestuurd. Hoe je je 3D printer op je computer aansluit hangt af van het model – de meest gebruikelijke zijn SD slots die SD geheugenkaarten kunnen lezen met het bijbehorende bestand erop.

Het voordeel hiervan is dat de printer niet met de computer verbonden hoeft te zijn. Een andere veel gebruikte optie is een verbinding via een USB kabel, die in de computer en de 3D printer gestoken wordt.

Moderne toestellen kunnen nu ook via WLAN

met je computer verbinden – je hebt dus geen omslachtige kabel nodig en je hoeft je bestand niet eerst op een SD kaart op te slaan.

Compatibiliteit

Om bestanden voor je printer te kunnen maken en afdrukken, heb je software nodig – deze wordt meestal bij de 3D printer geleverd. Om meteen te kunnen beginnen met het maken van voorwerpen, moet je eerst controleren of de software van je nieuwe 3D printer compatibel is met het besturingssysteem van je computer. De meeste 3D printers werken probleemloos op Windows en Mac, en sommige zijn compatibel met Linux.

Afdrukmateriaal

Voor thuis 3D-printen gebruiken de meeste 3D-printers het FFM of FDM proces. Hier wordt vooral plastic (ABS en PLA) gebruikt als het drukmedium, dat dan filament wordt genoemd. PLA (Polyactide) is een van de meest gebruikte materialen. Hij is verkrijgbaar in verschillende diameters.

Je moet de specificaties van de fabrikant bekijken om uit te vinden welke diameter geschikt is voor je 3D printer. PLA heeft het voordeel dat het tijdens de verwerking nauwelijks stinkt en onschadelijke milieu-eigenschappen heeft. PLA plastic is gebaseerd op melkzuur en ontleedt daarom gemakkelijker.

Nog een pluspunt: PLA is verkrijgbaar in vele kleuren en speciale mengsels, zodat je je modellen individueel in kleur en textuur kunt vormgeven. Flexible PLA is een verdere ontwikkeling – het heeft gelijkaardige eigenschappen als PLA, maar het voorwerp dat ermee gedrukt wordt is niet stijf en hard, maar rubberachtig en flexibel.

ABS (acrylonitril butadieen styreen) vergt meer technische inspanning om te verwerken. ABS vervormt vrij sterk als het snel afkoelt, en daarom kan dit materiaal alleen gebruikt worden met 3D printers met een verwarmbare drukplaat. Er moet ook voor goede ventilatie gezorgd worden, want bij §D drukken met ABS ontstaan plastic dampen.

Bovendien is ABS hittebestendiger, elastischer en niet zo broos als PLA. ABS filament is ook in verschillende kleuren verkrijgbaar. Een bijzonder materiaal om mee te printen is hout – intussen kunnen enkele 3D printers dit materiaal ook verwerken in de vorm van een filament.

Het buitengewone: Afhankelijk van de temperatuur kan het bedrukte voorwerp typische korrelpatronen krijgen en zelfs jaarringen. Hout als 3D-printmedium heeft dezelfde thermische eigenschappen als PLA en kan na het printen heel goed bewerkt worden (bv. lakken, zagen).

Nylon is een heel bijzonder materiaal dat voor 3D printen gebruikt kan worden. Het is veel flexibeler dan ABS en PLA, heeft een hogere smelttemperatuur nodig en absorbeert vloeistoffen sterker. Het gebruik van dit materiaal wordt alleen aanbevolen voor gevorderden, want het duurt niet alleen lang voor het materiaal is afgekoeld, maar het kan bij het vloeibaar worden ook giftige dampen afgeven en daarom moet voor een zeer goede ventilatie gezorgd worden.

Bouwpakket of reeds gebouwd model

De beslissing om een kant-en-klaar model te nemen of een bouwpakket om zelf te bouwen is heel individueel. Kant-en-klare modellen zijn meestal duurder, maar kunnen sneller gebruikt worden, terwijl doe-het-zelf bouwpakketten goedkoper zijn en meestal op maat gemaakt kunnen worden.

Ben je meer een hobbyist en knutselaar, dan is een doe-het-zelf bouwpakket

waarschijnlijk geschikt voor je – maar je moet niet bang zijn voor het monteren en kalibreren, dat 6 tot 12 uur kan duren. Anderzijds kun je een paar euro besparen en de 3D printer naar je eigen wensen instellen.

Als het model al is opgezet, hoef je nog maar een paar dingen te doen en je kunt beginnen met het afdrukken van je eerste voorwerp.

Dit verschilt van fabrikant tot fabrikant – bij sommige hoef je alleen de 3D printer op de stroom en de computer aan te sluiten, bij andere moet je de printkoppen kalibreren.

Gesloten of open werkruimte

Een belangrijk criterium bij de aanschaf is de vormgeving van de 3D printer – er zijn open 3D printers en modellen die het voorwerp in een soort doos produceren en afdrukken. Beide hebben hun voor- en nadelen, die afzonderlijk moeten worden afgewogen.

Een gesloten werkruimte heeft het voordeel dat je voorwerp tijdens het drukken aan minder temperatuurschommelingen wordt blootgesteld, wat erg belangrijk is voor gevoelig drukmateriaal.

Bovendien zijn gesloten 3D printers stiller tijdens het printen en stoten ze minder geuren uit. Open 3D printers, daarentegen, zijn vaak goedkoper en het is gemakkelijker om het voorwerp tijdens het printen te observeren.

Verwarmbare drukplaat

De drukplaat is het oppervlak waarop het te bedrukken voorwerp ontstaat. Voor sommige drukmaterialen (bijvoorbeeld ABS) is het nodig dat deze drukplaat verwarmd wordt, zodat een vervorming van het voorwerp voorkomen wordt. 3D printers met een verwarmbare drukplaat zijn meestal iets duurder.

Als je echter alleen met PLA wilt printen met je 3D printer, heb je geen verwarmde drukplaat nodig. In de volgende tabel zie je verschillende drukplaten en of ze verwarmbaar zijn.

Plaat Beschrijving Gebruik
Glasplaat De glasplaat is de eenvoudigste vorm van een drukplaat. De plaat kan gemakkelijk met klemmen vastgezet worden nadat ze op het verwarmingsbed gelegd is. Deze voordelige variant is zeer geschikt in verband met het gebruik van PLA. Voor drukprocessen met ABS is deze variant eerder suboptimaal.
Permanente drukplaat met PEI coating Deze plaat is gemaakt van aluminium en gecoat met polyetherimide (PEI). Deze coating geeft een goed hechtend effect met zowel ABS als PLA materialen. Deze drukplaat kan samen met zowel ABS als PLA gebruikt worden, maar er moet wel rekening gehouden worden met de temperatuur. Bij PLA materiaal ligt de ideale temperatuur tussen 50° en 70° Celsius, bij ABS tussen 100° en 120° Celsius.
Glasplaat/aluminiumplaat met Kapton tape Als een glas- of aluminiumplaat gebruikt wordt, kan die met een Kapton tape opgewaardeerd worden. Deze tape biedt een breed toepassingsgebied, vooral door zijn hoge temperatuurbestendigheid tot 250°C. Deze variant is geschikt voor gebruik met zowel ABS als PLA materiaal en verbetert zelfs de hechting met beide materialen. Het lint moet echter na een paar afdrukken vernieuwd worden.
Borosilicaatglas – drukplaat Deze plaat is bijzonder goed geschikt voor hogere temperaturen. Vergeleken met gewone glasplaten is de plaat ook veel minder gevoelig voor barsten en andere materiaalbeschadigingen. De hechtingskwaliteit van deze plaat is vergelijkbaar met die van de glasplaat. Met de extra filmcoating (bv. BuildTak) kan de kleefkracht aanzienlijk versterkt worden.

Afdruksnelheid

De afdruksnelheid kan op de meeste 3D printers worden ingesteld – soms fijner (in stappen van een millimeter per seconde), soms grover (langzaam, medium, snel). Hoewel het verleidelijk kan zijn een 3D printer te kiezen met een zeer hoge maximale afdruksnelheid, betekent dit niet automatisch goede resultaten in de kortste tijd.

Bij een groot aantal beschikbare 3D printers worden de beste resultaten verkregen bij langzame tot gemiddelde snelheden. De printsnelheid die je kiest hangt ook af van het materiaal waarmee je werkt en de vormen die je wilt afdrukken.

Voor eenvoudige vormen kan een hoge afdruksnelheid voldoende zijn; voor voorwerpen met veel detail is een lage afdruksnelheid vaak voordelig. Maar als je je voorwerpen snel en niet zo precies afgewerkt wilt hebben, is afdruksnelheid een belangrijk aankoopcriterium om op te letten.

Lagenresolutie / laagdikte

Lagenresolutie of laagdikte is de dikte van het afdrukmateriaal dat de printkop van je 3D printer uitzendt. Deze waarde kan ook op veel 3D printers ingesteld worden. Als je bijzonder filigrane voorwerpen wilt afdrukken, doe je er goed aan 3D printers te gebruiken met een laagdikte van 0.05 – 0.1 mm. Voor grotere voorwerpen is een grotere laagdikte vaak geschikt, zodat je voorwerp er niet onnodig lang over doet om af te werken.

Maximale afdrukgrootte / bouwruimte

De maximale afdrukgrootte, ook wel bouwruimte genoemd, beschrijft het maximale volume dat je af te drukken voorwerpen kunnen hebben. Deze waarde hangt af van de grootte van de 3D printer.

Met 3D printers voor thuisgebruik moet je niet verwachten dat je enorme voorwerpen kunt afdrukken.

Wil je echter een 3D printer waarmee je grotere modellen en voorwerpen kunt afdrukken (bv. vazen), zorg dan dat de plaatsingsruimte groot genoeg is.

Volume

Als je je nieuwe 3D printer in je studeerkamer wilt opstellen, kan het criterium van het volume heel belangrijk zijn voor de aankoopbeslissing. Immers, afhankelijk van het te printen voorwerp kan een 3D printer meerdere uren draaien.

Hoewel het volume van een 3D printer voor sommige kopers een doorslaggevende factor kan zijn, geven maar heel weinig fabrikanten informatie over dit aankoopcriterium. Misschien komt dit omdat de meeste 3D printers een vrij groot volume hebben, maar dit wordt geaccepteerd voor de andere voordelen van het apparaat.

Wetenswaardigheden over 3D printers

Hoe lang bestaan 3D printers al?

3D printers worden al sinds de jaren 1980 gebruikt, in het verleden vooral voor industriële doeleinden. In die tijd konden modellen in de gewenste toestand gemaakt worden door materiaal te verwijderen, wat ook wel gereedschapsloze fabricage wordt genoemd.

Dit had echter nog steeds weinig met echt “drukken” te maken. Pas geleidelijk ontwikkelde zich de methode om de vaste voorwerpen die eerder uit vloeibare materialen waren bepaald, direct te produceren. De eerste apparaten voor privégebruik kwamen vanaf ongeveer 2009 op de markt.

Wie heeft de 3D printer uitgevonden?

Charles “Chuck” Hull, die in 1983 de stereolithografie techniek ontwikkelde, speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van 3D printen. De verschillende procédés die op basis van deze oorspronkelijke methode ontwikkeld werden.

Wat is rapid prototyping?

Rapid prototyping verwijst naar de snelle productie van modelonderdelen op basis van ontwerpgegevens. In dit proces worden de voorwerpen zoveel mogelijk zonder handmatige bewerking omgezet uit CAD gegevens. 3D-printen is dus een subtype van rapid prototyping.

Waar worden 3D printers het meest gebruikt?

3D printers zijn bijzonder populair bij modelbouw in een groot aantal industrieën. Hoewel 3D printers niet geschikt zijn voor massaproductie vanwege de hoge tijd- en materiaaleisen, kunnen ze wel gebruikt worden om heel precieze modellen en proefstukken te maken.

3D printers worden vooral gebruikt in de werktuigbouwkunde, geneeskunde (vooral tandtechniek), maar ook in architectuur en vormgeving.

Wist je dat er een procédé ontwikkeld is om levend weefsel af te drukken? Twee wetenschappers in München ontwikkelden dit drukproces en wekken daarmee de hoop dat het misschien mogelijk is organen te printen. Dit zou grote vooruitgang kunnen brengen bij het doneren van organen en het vervangen van prothesen. In de tandheelkunde kunnen 3D printers al helpen om implantaten of gebitsprotheses met een precieze pasvorm te printen. (Vanaf maart 2017.

Hoe kan ik een 3D printer voor mijn hobby’s gebruiken?

Of het nu voor hobbyisten, knutselaars of verzamelaars is – een 3D printer kan gebruikt worden om werkstukken, voorwerpen en reserve-onderdelen te maken op de meest uiteenlopende gebieden.

Je kunt een 3D printer ook gebruiken om versieringen of hulpmiddelen te maken om met kinderen te knutselen. Sommige mensen maken van 3D-printen ook hun hobby – door allerlei ingewikkelde figuren te ontwerpen en ze zo goed mogelijk uit te printen.

Beeldbron: 123rf.com / 80487459

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies