Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Renovatie staat op de agenda – het oude behang moet verwijderd worden. Weinigen zijn hier blij mee. In het beste geval komen de stroken behang vanzelf los; in het slechtste geval ben je urenlang aan de muur aan het krabben om hardnekkige behangresten te verwijderen. Maar behang verwijderen hoeft niet vervelend te zijn. Met een paar tips en trucs kun ook jij behang gemakkelijk, snel en zonder veel moeite verwijderen. We leggen uit hoe je dat goed doet en waar je nog meer rekening mee moet houden bij het verwijderen van behang.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Behang beschermt de muur en is een decoratief element. Ze worden met behangplaksel in banen op de muur aangebracht.
 • De beste manier om behang te verwijderen is het een beetje vochtig te maken en het plaksel los te maken. Daarna kunnen de stroken behang verwijderd worden.
 • Hulpmiddelen bij het verwijderen van behang zijn een spatel, een nagelroller en een spuitfles.

Wat is behang?

Behang is een decoratief en beschermend element dat op de muur bevestigd wordt. Behang is gemaakt van non-woven, papier, vinyl of textiel, en kan verschillende motieven hebben. Behang wordt bevestigd met behangplaksel, waarbij het behang in banen wordt aangebracht. Correct meten en snijden is belangrijk bij doe-het-zelf behang om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen.

Behang aanbrengen of verwijderen is een van de basis renovatieklussen. (Image source: 123rf.com / auremar)

Behang moet weer van de muur verwijderd worden als er verbouwd moet worden. Nieuw behang moet niet over het oude geplakt worden. Ook kan het behang na verloop van tijd vuil worden of loslaten van de muur, waardoor opnieuw behangen nodig is.

Achtergronden: Wat je moet weten over behang verwijderen

Maar voor we aan de slag gaan, willen we kort uitleggen waar je rekening mee moet houden bij het verwijderen van behang. We willen ook bespreken wanneer het behang verwijderd moet worden en wie verantwoordelijk is voor het verwijderen ervan. We zullen ook uitleggen welke gereedschappen je nodig hebt om het behang te verwijderen. Zo ben je goed voorbereid om gemakkelijk en efficiënt van het oude behang af te komen.

Wanneer moet ik behang verwijderen?

Er zijn twee redenen om behang te verwijderen

 • Renovatie
 • Verwijdering (voor individuele regelingen)

Je moet behang verwijderen als je nieuw behang wilt aanbrengen. Vaak is het nodig het behang te vervangen als de kamer opnieuw ingericht wordt of als het behang oud of vuil is.

Voordat je het nieuwe behang op de muur aanbrengt, moet je het oude

behang

verwijderen. We raden niet aan het oude behang met nieuw behang te bedekken.

Bovendien moet behang verwijderd worden als met de verhuurder individueel is overeengekomen dat het behang van de muur verwijderd zal worden als de huurder verhuist. Als dit niet uitdrukkelijk in de huurovereenkomst staat, is de verhuurder niet verplicht om behang te verwijderen. In het algemeen hoef je als huurder geen behang te verwijderen als je verhuist. Bekijk je huurovereenkomst nauwkeurig en ga na of de clausules echt rechtsgeldig zijn.

Wie moet behang verwijderen?

Veel huurders denken dat ze verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van behang en andere renovatiewerkzaamheden in de flat als ze verhuizen. Onduidelijk geformuleerde clausules in de huurovereenkomst kunnen ook onzekerheid veroorzaken. De huurder is echter alleen in zeldzame gevallen echt verplicht het behang te verwijderen. Namelijk als dit individueel met de verhuurder is overeengekomen of in het contract staat.

Als je verhuist, moet het behang weg – althans dat denken veel mensen. Maar dat is niet altijd het geval. (Image source: 123rf.com / Alicja Neumiler)

Vooral in oudere huurovereenkomsten zijn zulke formuleringen vaak onduidelijk of zelfs onwettig, en daarom is het zinvol het contract nog eens goed te bekijken. Als je niet zeker bent, kan een juridisch adviseur of forums op het internet je helpen. Toch zijn er gevallen waarin de huurder verantwoordelijk is voor bepaalde renovatiewerkzaamheden. Als de huurovereenkomst zulk werk voorschrijft (ook hier zijn er aparte voorschriften over wat de huisbaas mag bepalen), of als het individueel met de huisbaas overeengekomen is, ben je verantwoordelijk voor het behang.

Waar moet ik op letten bij het verwijderen van behang?

Behang verwijderen is geen moeilijke onderneming en je kunt niet veel fout doen. Toch willen we de belangrijkste tips samenvatten, zodat er niets misgaat bij het verwijderen van behang.

Behangstroken in één stuk

verwijderen De beste manier om behang te verwijderen is om het als een strook te verwijderen, precies zoals het aangebracht werd. Dit laat meestal minder residu achter op de muur en bespaart je het gedoe van krassen op de muur.

Werk voorzichtig

Als je het behang met een spijkerroller of behangslijper bewerkt, moet je oppassen dat je de muur niet beschadigt. Vooral als de muur van poreus materiaal gemaakt is, kan de roller sporen op de muur achterlaten. Het nieuwe behang zal niet zo goed hechten op zo’n beschadigd, oneffen oppervlak. Leid de roller dus met lichte druk en gebruik geen lange naalden. Behang is dun, dus een paar millimeter is ruim voldoende. Je moet ook sterke chemicaliën vermijden, vooral zuren. Ook deze kunnen de muur beschadigen en zijn niet handig voor het verwijderen van behang. De meeste behangverwijderaars hebben een formule die de muur niet schaadt, en afwasmiddel is ook zacht voor het materiaal. Omdat sommige muren of muurprimer water kunnen absorberen, moet je er ook voor zorgen dat het oppervlak waarop je werkt niet te waterig wordt. Dit kan lelijke vlekken achterlaten. Ook zal het nieuwe behang niet houden als het op een vochtige muur wordt aangebracht. Het is dus belangrijk een evenwicht te vinden tussen het bevochtigen van het behang en het droog houden van de muur. Als de muur te vochtig is geworden, moet je de ruimte goed ventileren voor je verder gaat met schilderen of behangen, of een ontvochtiger gebruiken. Overigens kan een voorstrijkmiddel nuttig zijn om de muur te beschermen bij het behangen of verwijderen van behang. Het behang houdt ook beter dankzij een primer.

Bedek

de vloer Hoewel behang verwijderen in tegenstelling tot andere renovatiewerkzaamheden betrekkelijk vuilvrij is, is het toch zinvol om de vloer bij de muur te bedekken. Tapijten moeten ook teruggevouwen worden, als dat nodig is, zodat ze niet vuil worden. Niet alleen restjes behang en stof, maar ook delen van de muur kunnen op de vloer vallen en het oppervlak bevuilen. Zelfs als je met een stoomreiniger, spuitfles of spons werkt, kunnen water of oplosmiddelen snel op de vloer druppelen. Je kunt de vloer eenvoudig bedekken met schildersvlies, maar kranten of textiel doen het ook goed.

Let op de veiligheid

Zoals bij elke verbouwing moet je op de veiligheid van alle aanwezigen letten. Kleine kinderen en dieren mogen niet in de kamer zijn als er gevaarlijke voorwerpen zoals stoomreinigers of nagelrollers rondslingeren. Beschermende handschoenen zijn handig bij het hanteren van scherpe en puntige voorwerpen zoals spatels of messen. Meng het oplosmiddel volgens de gebruiksaanwijzing en pas op dat je het niet in je gezicht krijgt. De nagelroller heeft ook veel verwondingspotentieel en moet voorzichtig gebruikt worden. De stoomreiniger moet ook voorzichtig gebruikt worden, zodat niemand zich door de hete stoom verbrandt.

Welk gereedschap heb ik nodig om behang te verwijderen?

Er zijn een aantal hulpmiddelen die je kunnen helpen om behang te verwijderen. Waarschijnlijk heb je er thuis al veel van in huis. De volgende hulpmiddelen kunnen handig zijn bij het verwijderen van behang

 • Spatel of mes
 • Sponsje/kwastje
 • Doek/ lappen
 • Borstel
 • Spuitfles
 • Stoomreiniger
 • Perforator of behangslijper (met spijkers beklede roller)

Hoewel je waarschijnlijk spatels, sponzen en dergelijke in de buurt hebt liggen, zijn stoomreinigers en perforators waarschijnlijk niet in elk huishouden te vinden. Deze gereedschappen zijn niet nodig om behang te verwijderen, maar ze kunnen het werk wel gemakkelijker maken. Daarom is het zinvol om zulk gereedschap te kopen of te lenen, vooral als je hardnekkig behang hebt of grote oppervlakken moet bewerken.

Behang verwijderen: 6 trucs om behang gemakkelijk en snel te verwijderen

Er zijn een paar eenvoudige trucs om oud behang snel en moeiteloos te verwijderen. En met een paar gereedschappen die je waarschijnlijk al in je huishouden hebt, is behang verwijderen nog gemakkelijker. We leggen uit hoe je behang kunt verwijderen zonder veel moeite en laten je kennis maken met de kneepjes van het vak. Deze video geeft je een eerste indruk van wat je kunt verwachten. Behang

droog

verwijderen In sommige gevallen kun je behang gewoon schoon van de muur verwijderen zonder gereedschap te gebruiken. Stroken behang kunnen dan eenvoudig van de muren worden afgepeld. Dit is vaak het geval met behang dat niet te stevig op de muur geplakt is, of als het plaksel niet van goede kwaliteit was. Dan komt het behang bijna vanzelf van de muren. Ouder behang dat niet alleen van papier maar ook van een textielmengsel gemaakt is, kan ook op deze manier verwijderd worden. Handig gereedschap zijn spatels, of platte messen kunnen gebruikt worden om onder het behang te gaan.

Behang losmaken met water en afwasmiddel

Als het behang wat vaster aan de muur kleeft of niet gemakkelijk los te krijgen is, kun je het met water en afwasmiddel meehelpen. Zoals reeds gezegd kan behang vaak gemakkelijk verwijderd worden als het met water bevochtigd wordt. Om dit te doen doe je een paar druppels afwasmiddel in warm water en breng je het op het behang aan met een doek, spons of spuitfles. Het behang moet het water kunnen absorberen, zodat het afwasmiddel het behangplaksel kan oplossen. Na een korte inweektijd zou je het behang veel gemakkelijker van de muur moeten kunnen verwijderen. Je kunt ook het afwasmiddel gebruiken om behangresten van de muur te verwijderen.

Behang weken met stoom

Behang is meestal heel gemakkelijk van de muur te verwijderen als het met stoom wordt voorbehandeld. Een stoomreiniger is bijzonder geschikt om behang te verwijderen met weinig moeite en in een fractie van de tijd die anders nodig is.

Een stoomreiniger verwarmt het water en werkt ook met druk. De stoom wordt dus met hoge snelheid op het te behandelen oppervlak geschoten.

Dit principe is ook effectief voor het verwijderen van behang. Hoe lang je het behang met de stoomreiniger moet bewerken hangt echter af van het materiaal en het plaksel. Wel moet het behang na de behandeling gemakkelijk van de muur te verwijderen zijn. Als je behang of plaksel watervast is, kun je het behang voorbehandelen met een perforator, d.w.z. een spijkerroller. Het water of de waterdamp dringt door de gaatjes in en onder het behang. Hoewel de stoomreiniger nogal wat elektriciteit vraagt, is hij toch een waardevol hulpmiddel om behang te verwijderen. De stoomreiniger maakt niet alleen het gebruik van chemicaliën overbodig, hij kan ook gebruikt worden om behang te verwijderen van moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoeken, dakhellingen of vensteropeningen.

Schraap behang af met een spatel

Een hulpmiddel dat niet mag ontbreken bij het verwijderen van behang is een spatel. Je kunt de schraper gebruiken om onder het behang te komen en het netjes van de muur te scheiden zonder dat het scheurt. Maak de behangstroken los met de spatel en trek ze dan met de hand los. Dit werkt het best als het behang licht vochtig is.

Een spatel is het belangrijkste gereedschap om behang te verwijderen. (Image source: 123rf.com / Pavel Rodimov)

Je kunt ook een spatel gebruiken om behangresten die aan de muur kleven af te schrapen. Het dunne maar stevige stalen blad is ideaal om restjes van de muur af te schrapen. Dit gaat ook gemakkelijker als je het met een beetje water bevochtigt. Van

behang afkomen met beh

angverwijderaar Een behangverwijderaar is een chemisch middel dat je in een speciaalzaak kunt kopen. Het dringt in het behang, lost het plaksel op en maakt het materiaal zachter, zodat het behang gemakkelijker van de muur te verwijderen is. Wallpaper Remover moet volgens de gebruiksaanwijzing gemengd worden, en daarna royaal op het behang aangebracht worden met een kwastje of sponsje (draag handschoenen!). Na een reactietijd van ongeveer 15 tot 40 minuten kan zelfs hardnekkig behang gemakkelijker verwijderd worden.

Behangverwijderaars zijn doeltreffender als je het behang met een nagelroller voorbehandelt. Zo dringt het product beter in het behang.

Er zijn verschillende soorten behangverwijderaars van verschillende fabrikanten. Voordat je een keuze maakt voor een product, moet je je goed informeren en naar beoordelingen van klanten kijken om te kunnen beoordelen hoe effectief een oplosmiddel werkelijk is. Veel mensen gebruiken liever afwasmiddel en water dan een behangafbijtmiddel, dat volgens hetzelfde principe werkt. Het is aan jou wat je wilt gebruiken.

Behang voorbehandelen met een spijkerroller

Je kunt een perforator, d.w.z. een met spijkers beklede roller, of een behangslijper gebruiken om het behang voor te behandelen. Dit is handig als het behang watervast of bijzonder hardnekkig is. De roller wordt verschillende keren over het behang gehaald, waardoor gaatjes ontstaan waar stoom, water of oplosmiddelen gemakkelijker kunnen doordringen. Na een korte reactietijd zou het behang veel gemakkelijker te verwijderen moeten zijn. Je moet zo’n roller voorzichtig hanteren om de muur niet te beschadigen. Je kunt ze kopen in de meeste speciaalzaken of online.

Wat je nog meer moet weten over behang verwijderen

Wat alshet behang ondoordringbaar is voor water?

Als het behang waterdicht is, kan het verwijderen ervan wat problematischer zijn. Er zijn echter manieren om zelfs watervast behang van de muur te krijgen.

Waterdicht behang is vaak gemaakt van vinyl en is meestal steviger dan gewoon behang. Dit betekent dat het minder gemakkelijk scheurt en dus in stroken van de muur kan worden gehaald.

Met een beetje geluk kun je een spatel onder het behang laten lopen en het dan van de muur afpellen. Afhankelijk van hoe stevig het behang aan de muur kleeft, zal het min of meer gemakkelijk te verwijderen zijn. Behang dat stevig aan de muur kleeft, kan met een perforator behandeld worden. Dit is de beste manier om het te doen

 1. Rol de roller een paar keer verticaal, horizontaal en diagonaal over het behang met lichte druk
 2. Behandel het behang met een stoomreiniger of behangafbijtmiddel
 3. Haal de spatel onder het behang door en verwijder het zo mogelijk in één stuk
 4. Verwijder zo nodig resten die aan de muur kleven met een spatel of borstel

Wat kan ik met de behangresten doen?

Na het verwijderen van het behang heb je grote hoeveelheden oude behangstroken en restjes rondslingeren. Zeker, je kunt ze gewoon weggooien, maar je kunt ook creatief worden.

Afhankelijk van het materiaal van de behangschrootjes en hun toestand zijn er verschillende manieren om de restjes opnieuw te gebruiken

. Je kunt behang prachtig gebruiken voor knutselwerkjes. Het kan interessant zijn, vooral maar niet alleen voor kinderen, om een stukje behang te bewaren als een soort souvenir. Deze kunnen in albums geplakt worden of als knutselmateriaal gebruikt worden. Behangresten, vooral die met mooie patronen, kunnen goed gebruikt worden voor collages. Door hun textuur en andere eigenaardigheden van het materiaal geven ze een dimensie aan zulke schilderijen en kunnen ze kunstwerken verrijken. Je kunt papierbehang ook gebruiken om papier-maché te maken. Natuurlijk werkt dit alleen met papierbehang. Lichtgekleurd behang is hiervoor bijzonder geschikt, maar je kunt gekleurd behang ook voorstrijken met witte verf.

Behang – of intacte behangresten – kun je gebruiken om te knutselen. (Image source: 123rf.com / Vadim Ivanov)

Omdat behang steviger en dikker is dan krantenpapier, moet je het in fijnere reepjes snijden en in meer knutsellijm en water drenken om het een zachtere textuur te geven. Je kunt ook een deel van het behang vervangen door stroken krantenpapier om de samenhang te verbeteren. Een andere manier om het behang opnieuw te gebruiken is om het als schilderoppervlak te gebruiken. Kinderen mogen meestal niet op het uitnodigende behang schilderen, zolang het maar op de muur zit. Als het behang eraf is, kunnen hun wensen om erop te schilderen nu in vervulling gaan. Zoals je ziet zijn er talloze manieren om behang opnieuw te gebruiken. Als decoratief voorwerp en souvenir, als knutselmateriaal of als schildersdoek, er zijn bijna geen grenzen aan de creativiteit.

Hoe moet ik de muur behandelen?

Als het behang verwijderd is, zul je vaak merken dat de muur eronder niet in de beste staat is. Om te zorgen dat het nieuwe behang goed houdt, moet de muur goed voorbereid worden. Je kunt bijvoorbeeld een diepteprimer gebruiken. Bij het voorbereiden van je muur voor het behangen moet je rekening houden met de volgende aanvullende informatie:

Probleem Oplossing
Stof/vuil Voorzichtig verwijderen met een borstel of doek
Scheuren en gaten Met vulmiddel vullen
Poreuze of waterabsorberende ondergrond Gebruik een diepe voorstrijk en maak een stabiele ondergrond

Hoe behang ik goed?

De juiste manier om te behangen hangt af van het soort behang dat je wilt gebruiken. Papier, non-woven, textiel en houtsnippers behang hebben hun eigen kenmerken en eisen, die je moet kennen voor je aan de slag gaat. Bij behangen moet je rekening houden met de volgende factoren

 • Substraat
 • Plakken
 • Behangsoort

De ondergrond speelt een belangrijke rol, want het behang zal alleen goed hechten op een vlakke muur. Je moet daarom vuil verwijderen en oneffenheden bijwerken. Maar de soort en kwaliteit van de pasta is ook belangrijk. Als je wilt dat je behang lang blijft plakken, moet het plaksel lang meegaan.

Conclusie

Wallpapers beschermen en versieren de muur. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals papier, textiel, vinyl of niet-geweven, en hebben verschillende motieven. Behang moet verwijderd worden tijdens renovatiewerkzaamheden, bijvoorbeeld als er nieuw behang wordt aangebracht. Behang verwijderen is een klusje dat relatief gemakkelijk door jezelf gedaan kan worden en niet veel gereedschap vereist. Behangstroken kunnen vaak met behulp van een spatel verwijderd worden. Bijzonder hardnekkig behang moet worden voorbehandeld met een spijkerroller of een behangslijper. Behang komt het best los als het met water en oplosmiddel bevochtigd wordt. Hete stoom kan ook het verwijderen van behang vergemakkelijken.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies