Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

29Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

De traditionele barkruk werd ontwikkeld om ruimte te besparen. Op een gegeven moment bleek dat de verhoogde positie je zowel een goed overzicht geeft als je in staat stelt snel mensen te ontmoeten. Ook als je alleen zit, val je niet zo snel op aan een bar.

Maar sinds enige tijd is de beroemde barkruk niet alleen voor de bar verkrijgbaar, maar ook voor thuis. We vertellen je welke soorten barkrukken er zijn en aan welke criteria ze moeten voldoen voor jouw behoeften.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Belangrijke aankoopcriteria zijn afmetingen, materiaal, functies en speciale kenmerken.
  • Ze worden niet alleen gebruikt als zitplaatsen voor bars. Omdat ze in hoogte verstelbaar zijn, kunnen veel barkrukken aan bijna elke tafelhoogte aangepast worden.
  • Barkrukken zijn er in alle prijsklassen. Goede modellen zijn er al vanaf € 60.

Barkruk: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor barkrukken

De juiste kruk vinden is geen eenvoudige zaak. Om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken, volgen hier enkele van de belangrijkste koop- en toepassingscriteria voor het vinden van de juiste kruk:

Afmetingen

Omdat de hoogte van je barkruk bepalend is voor de gebruiksmogelijkheden, zijn de afmetingen een heel belangrijk aankoopcriterium. Maar met functies als hoogteverstelling kun je de hoogte aan verschillende plaatsen aanpassen.

Ook de breedte varieert bij veel krukken. De perfecte breedte hangt af van de ruimte die je ter beschikking hebt. Barkrukken met armleuningen of rugleuningen zijn bijvoorbeeld alleen geschikt als je genoeg ruimte hebt om ze te bewegen en te gebruiken.

Materiaal

Het materiaal bepaalt de duurzaamheid, de kleur en het gewicht van je barkruk. Als het de bedoeling is dat hij veel verplaatst wordt, kan het bijvoorbeeld vervelend zijn om een krukje van zuiver staal te hebben. Barkrukken die voor thuis bestemd zijn en meestal lang meegaan kunnen ook met leer bekleed worden.

Houten of plastic krukjes zijn daarentegen praktisch voor plaatsen waar veel mensen komen, omdat je de sporen van gebruik niet zo snel ziet, je ze snel kunt schoonmaken en ze niet te duur zijn. Als je de krukjes buiten nodig hebt, moeten ze aangepast zijn aan de weersomstandigheden, d.w.z. dat ze niet van hout of leer gemaakt mogen zijn.

Functies

Afhankelijk van je smaak en zorgen kan je kruk ook enkele functies hebben. Voor barkrukken in privégebruik is het vaak praktisch als ze 360° kunnen draaien. Zo kun je gemakkelijk met iedereen in de kamer communiceren en zelfs rondspelen.

Als je de juiste kruk voor je inrichting zoekt, is er ook de mogelijkheid om, met behulp van de juiste accessoires, de zitting aan de vloer te bevestigen om mogelijke ongelukken te voorkomen.

De meest voorkomende eigenschap van een kruk is hoogteverstelling. Dit betekent dat de kruk aan verschillende gebruiksdoeleinden kan worden aangepast en ook snel kan worden omgebouwd tot een extra eetkamerstoel.

Speciale uitrusting

Speciale uitrusting zoals rugleuningen en armleuningen, voetsteunen of mooie bekleding kan van een ongemakkelijke kruk een echte feel-good fauteuil maken.

Op deze manier kun je ook veel langer zitten en je rugpijn besparen. Als je een kruk nodig hebt die bedoeld is om vaak te verplaatsen, zijn er natuurlijk ook modellen met zwenkwieltjes. Als je een krukje nodig hebt voor op reis, kun je er natuurlijk ook een gebruiken die opvouwbaar is.

Accessoires zoals hoezen en folies kunnen ook bijdragen tot de levensduur van je barkruk.

Gids: Veelgestelde vragen over barkrukken uitvoerig beantwoord

Om zelfs de laatste belangrijke vragen te verduidelijken, volgen hier een paar van de meest voorkomende onduidelijkheden op weg naar de droomkruk:

Voor wie is een barkruk geschikt?

Vanwege de duidelijke term worden barkrukken vaak alleen met bars geassocieerd. Hoewel hun oorspronkelijke doel onmiskenbaar was om aan bars te zitten, zijn hun gebruiksmogelijkheden tegenwoordig veel uitgebreider.

Barhocker

Barkrukken zijn een constante metgezel in ons dagelijks leven. Ze zijn er in alle kleuren, hoogten en variaties. Er is dan ook voor elk wat wils. (Image source: Denisse leon/ Unsplash)

Barkrukken kunnen een mooie versiering zijn van een kookeiland of fungeren als bureaustoel. Omdat ze meestal gemakkelijk te vervoeren zijn, zijn ze ook de perfecte logeerstoel voor gasten. De uitgebreide mogelijkheden om de hoogte te verstellen betekenen dat de juiste barkrukken ook aan zowat elke tafelhoogte aangepast kunnen worden.

Welke soorten barkrukken zijn er?

Barkrukken verschillen het meest in de hoeveelheid speciale kenmerken die ze hebben. Een typische houten barkruk heeft vier poten en een zitting. Maar voor dagelijks gebruik zijn er ook met armleuningen of rugleuningen.

De voetensteun behoort nu tot de basisuitrusting van een barkruk, ook al wordt hij alleen in de vorm van een enkele bar aangeboden.

Wat kost een barkruk?

De prijsklasse voor barkrukken is erg hoog. Goede modellen met verschillende functies zijn verkrijgbaar voor zo weinig als € 50. Maar er zijn ook designermodellen die enkele honderden euro’s kunnen kosten.

Prijsgamma Beschikbare producten
Laag geprijsd (20 – 50 €) ook los verkrijgbaar, meestal zonder bekleding of rugleuningen, met voetensteun
Middel geprijsd (50 – 100 €) met bekleding, verkrijgbaar met rugleuningen, met voetensteun
Hoog geprijsd (vanaf 100 €) met bekleding, verkrijgbaar met arm- en rugleuningen, met voetensteun, zeer robuust frame

Wat heeft een comfortabele barkruk nodig?

Dat hangt helemaal af van wat je zoekt. Een krukje voor het kookeiland doet het niet slecht met armen en rugleuningen, want het is ook comfortabel om op te eten. Een barkruk voor een bar is daarentegen meestal comfortabeler zonder armleuningen, omdat je er meer bewegingsvrijheid door krijgt en beter met mensen kunt omgaan.

Al bij al is elke barkruk met goede bekleding comfortabel, maar er is niets mis met een mooie rugleuning, tenzij je rondjes wilt blijven draaien.

Conclusie

Barkrukken zijn er al sinds het oude Egypte. In de loop van millennia en door culturen heen heeft een praktisch gebruiksvoorwerp, dat in de 18de eeuw zelfs gebruikt werd om te laten zien wie niet tot de aristocratie behoorde, zich ontwikkeld tot een modieuze zetel om je persoonlijkheid te ontwikkelen.

De variaties van barkrukken zijn praktisch onbeperkt, met zo veel vormen, pootnummers en verschillende kleuren. De barkruk is dus tegenwoordig niet meer per se een ruimtebesparend gebruiksvoorwerp, maar kan ook een mooi en door en door comfortabel accessoire voor in huis zijn.

Beeldbron: Nathan Dumlao/ Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies