Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

25Products analyzed

32Hours invested

9Studies researched

89Comments collected

Italië is een populaire vakantiebestemming voor iedereen. Reizen naar het buurland is niet alleen bekend om zijn landschap en stranden, maar ook om pizza, pasta, amore en tomatenmozzarella.

Wat mag er niet ontbreken? Dat is juist! Een goede balsamico azijn. Maar je hoeft niet naar Italië te reizen om een goede en traditionele Italiaanse azijn te vinden. Je vindt het gemakkelijk in het schap van je supermarkt.

Om het overzicht over de grote keuze niet te verliezen, vertelt de volgende gids je waar je op moet letten bij het kopen en welke balsamico-azijn het meest geschikt is voor welk doel.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Balsamico komt uit de Italiaanse stad Modena en wordt gemaakt van druivenmost en wijnazijn.
  • De populaire azijn is er in verschillende soorten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen donkere, rosé en witte balsamicoazijn.
  • Balsamico-azijn kun je niet alleen gebruiken bij salade en de klassieke tomaat-mozzarella. De Italiaanse azijn doet het ook uitstekend bij desserts, aardbeien, kaas- en vleesgerechten.

Balsamico azjin: Onza selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor balsamico-azijn

De volgende koop- en beoordelingscriteria laten je zien waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste balsamico-azijn. De prijs is niet de enige factor; goede balsamico-azijn moet vooral overtuigen qua smaak.

Smaak

De smaak van de balsamico-azijn is een doorslaggevend punt voor de aankoop. Er is nauwelijks verschil in de smaak van balsamico – hij is zoet en zuur en smaakt onvergelijkbaar kruidig en aromatisch. De smaak kan echter beïnvloed worden door de bewaartijd en de verschillende houtvakken.

Kijk bovendien op de ingrediëntenlijst om te zien hoe goed de balsamico azijn is. De druivenmost moet als eerste vermeld worden, gevolgd door de wijnazijn. Als de fles een D.O.P. zegel heeft, werd de azijn in Italië gemaakt.

Consistentie

De consistentie van de balsamico is ook een belangrijk criterium. Het heeft een dikke, fluweelzachte consistentie en glanst donkerbruin. Beslis van tevoren waar de Italiaanse azijn voor gebruikt zal worden. Als je meer neigt naar een balsamico allrounder die geschikt is voor elk gerecht, kun je beter voor de klassieke producten gaan.

Want een klassieke balsamicoazijn is niet waterig, maar stroperig. Wil je echter een balsamico-azijn voor saladedressings, dan kan balsamico-azijn heel goed voor je werken, want de consistentie neigt meer naar vloeibaarheid. Hoe dikker de balsamico-azijn, hoe langer hij bewaard is.

Rijping

Ook de rijping van de druiven speelt een belangrijke rol. Ze maken de smaak van de balsamicoazijn goed – hij wordt er aromatischer door. De druiven moeten minstens 60 dagen rijpen om een optimaal resultaat te bereiken. Een balsamico die 3 jaar gerijpt is heet “invecchiato” en heeft een bijzonder zoete smaak.

Gebruik

Balsamico kan op vele manieren gebruikt worden. Hij is het meest populair als dressing, voor een wrange smaak, of in andere Italiaanse gerechten voor een fruitige of milde smaak.

Omdat balsamico-azijn al een intense smaak heeft en er dus nauwelijks extra kruiden aan te pas hoeven te komen, gebruiken veel mensen hem voor salades. Zorg ervoor dat balsamico-azijn koel geserveerd wordt; als je je eten na het dresseren opnieuw verwarmt, gaat de smaak verloren.

Gids: Veelgestelde vragen over balsamico-azijn in detail beantwoord

De gids geeft nu de meest gestelde vragen over balsamico-azijn weer. Je leert nuttige tips over balsamicoazijn en ontdekt waarom een azijn je voor een kort moment naar Italië vervoert.

Wat is balsamico-azijn?

In het algemeen is balsamicoazijn een donkere Italiaanse azijn die rijpt in houten vaten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Aceto Balsamico di Modena en Aceto Balsamico Tradizionale. De azijn bestaat uit een mengsel van ingedikte druivenmost en wijnazijn. De donkere kleur wordt verkregen door suiker couleur. Maar balsamico heeft niets gemeen met Duitse azijn.

Hoe wordt balsamico gebruikt?

99% van alle liefhebbers van balsamicoazijn gebruiken hem als dressing voor salades – omdat de zuurgraad van balsamico daar perfect voor is. Maar balsamico is niet alleen lekker bij salade en de klassieke tomaat-mozzarella.

Een goede balsamico herkent men aan drie factoren: de selectie van de druiven, de kwaliteit van de vaten en de tijd. (Image source: pixabay / HartyNZ)

Een echte Italiaanse balsamico-azijn wordt niet gebruikt om een salade mee af te toppen, maar eerder als garnering voor hoofdgerechten. Het brengt een Italiaanse “pit” aan soepen, vlees, kaas, aardbeien en zelfs aan.

Welke soorten balsamico-azijn

zijn er? Balsamico kan op verschillende manieren worden gegeten. Als je ze test, zul je snel merken dat er kwaliteitsverschillen zijn. De bewaartijd speelt hier een grote rol. Er zijn drie soorten balsamicoazijn:

Balsamico Sorte Speciaal
Donkere Balsamicoazijn Veelzijdig voor desserts of salades.
Rosé Balsamico Azijn Populair vanwege de kleur van de verfijnde rozenbloesems.
Witte Balsamicoazijn Meestal gebruikt om lichte sauzen te verfijnen.

Bovendien verschillen azijnsoorten ook in de hoeveelheid vulling; afhankelijk van het gerecht waarvoor het gebruikt wordt, is een kleine of een grote fles geschikt. Het etiket verraadt of de bamicoazijn 12 of 25 jaar in de vaten heeft gelegen, en hier zijn er verschillen in smaak.

Wat kost balsamico?

Er zijn niet alleen verschillende soorten balsamico, maar ook een grote verscheidenheid aan prijzen. Smaak, kwaliteit en rijping hangen af van de prijs. Hieronder staat een tabel met wat je mag verwachten te betalen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (vanaf 5€) Crème Aceto Balsamico di Modena
Middelgeprijsd (vanaf 15€) Biologische Balsamico Azijn
Hooggeprijsd (vanaf 30€) Aceto Balsamico di Modena Barrique Speciale (3 wijnbladeren)

Waar komt Balsamico vandaan?

Balsamico is het meest bekend voor het populaire Italiaanse gerecht: tomatenmozzarella. Het is ontstaan in een kleine stad in Noord-Italië die Modena heet. In het begin was er alleen Aceto Balsamico Tradizionale. Pas een paar jaar later werd het “kleine broertje” Aceto Balsamico di Modena ontdekt, met een lagere kwaliteit.

Hoe wordt balsamico gemaakt?

De productie van balsamico is eenvoudig en kan ook vergeleken worden met die van wijn. Dat komt omdat balsamico-azijn eigenlijk witte wijn is (de populairste soorten zijn Lambrusco en Trebbiano), want hij wordt ook van de wijnstok gemaakt. Om te beginnen wordt de druivenmost ingekookt, wat betekent dat hij al het grootste deel van zijn volume verliest en een siroop wordt.

Vervolgens wordt de siroop gefilterd en vermengd met verse wijn. De bijna afgewerkte balsamico wordt in houten vaten opgeslagen en na maanden of zelfs jaren gebotteld.

Conclusie

Samenvattend kan gezegd worden dat elke balsamico individueel is. Hoe hoger het aandeel druivenmost, hoe zoeter en intenser de smaak van de balsamico-azijn. Het hangt er helemaal van af waar je de Italiaanse azijn voor wilt gebruiken.

Wil je echter een onvergetelijke smaakbelevenis bij je Italiaanse specialiteiten, dan is het aan te bevelen iets meer geld uit te geven. Balsamico azijn is lang houdbaar. Ben je klaar voor je volgende smaakreis naar Italië?

(Coverfoto: inproperstyle /pixabay)

Reviews