koffie bereiden in klassiek koffiezetapparaat
Laatst bijgewerkt: 12-02-2021

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

17Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Vind je die espresso die je in je favoriete café drinkt ook zo lekker? Zou je thuis ook wel van die heerlijke latte willen genieten? Er zijn steeds meer technologische innovaties die je het leven gemakkelijker maken, zoals automatische koffiezetapparaten. Met deze machines kun je thuis in enkele seconden verschillende soorten koffie zetten.

Bovendien hebben automatische koffiemachines hun aanbod op de markt uitgebreid. Je kunt verschillende modellen, merken en functionaliteiten vinden. Automatische koffiezetapparaten die werken met koffiecups of pads zijn ook populair bij de gebruikers. Maar voor een kop koffie met een heerlijk aroma en smaak zijn gemalen koffie of koffiebonen ideaal. In deze gids laten we je alles zien wat je nodig hebt om het apparaat te kiezen dat het beste bij je behoeften past.
Belangrijk om te weten

 • Je moet rekening houden met het gebruik dat je dagelijks van de machine maakt. Als je vers gezette koffie wilt, is een automatisch koffiezetapparaat met koffiemolen het beste. Als je daarentegen op zoek bent naar een grotere variëteit aan dranken, is een koffiecupmachine de beste keuze.
 • De prijsklasse hangt nauw samen met de modellen en functies van de koffiemachines. Het onderhoud van een koffiecupmachine is eenvoudiger dan dat van een koffiemachine voor gemalen koffie.
 • Er zijn ook een aantal accessoires waarmee je verschillende dranken kunt maken. Als je niet zo gek op espresso bent, heb je de mogelijkheid om dranken op melkbasis te maken met een automatisch koffiezetapparaat met een melktank.

Onze selectie: De beste automatische koffiemachines

Hieronder vind je een selectie met onze favoriete modellen van automatische koffiemachines die op de markt verkrijgbaar zijn. Ieder product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

[[

Shopgids: Alles wat je moet weten over automatische koffiemachines

Het is een goed idee dat je voordat je een automatische koffiemachine koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

een man die koffie zet

Met automatische koffiezetapparaten kun je thuis van dezelfde koffie genieten als in je favoriete café. (Bron: Bradley Pisney: d1WGcyc_HWw/ unsplash.com)

Wat is een automatische koffiemachine en wat zijn de voordelen ervan?

Zoals de naam al zegt, is het een koffiezetapparaat dat zelf koffie zet. Je hoeft alleen maar op een knop te drukken en te wachten tot je koffie klaar is. Je kunt dus tegelijkertijd andere dingen doen terwijl de koffie wordt gezet.

Een voordeel van dit soort koffiezetapparaten is dat ze niet slechts één koffiemodus hebben. Je kunt er van espresso’s tot cappuccino’s of caffè latte’s mee maken. Het is dus niet alleen voor liefhebbers van goede espresso. Maar je kunt met hetzelfde koffiezetapparaat koffie bereiden in al zijn variëteiten, en er ook water of melk mee verwarmen (2).

Op deze manier heeft de markt voor koffiemachines een technologische ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn ook superautomatische koffiemachines die de bonen rechtstreeks malen.

Er zijn zelfs koffiezetapparaten met wifi, die de koffie voor je klaar hebben staan als je thuiskomt. Voordelen die ze steeds populairder maken bij koffiegebruikers.

Hoe werkt een automatische koffiemachine?

De bediening is zeer eenvoudig. Lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing door. Ze hebben allemaal een soortgelijke werking:

 1. Vul het water in de bijbehorende tank. Deze geven de minimale hoeveelheid water aan die nodig is voor één kop koffie, en de maximale hoeveelheid waarmee je ze kunt vullen. Let op de aanduidingen op het koffiezetapparaat, want als er niet genoeg water is, word je gewaarschuwd en werkt het apparaat niet.
 2. Er is ook een reservoir voor de koffie met een minimum en maximum aanduiding. Sommige werken met koffiecups die je er voor elk kopje koffie apart in moet doen. Het zijn meestal capsules met één dosis voor eenmalig gebruik.
 3. Tenslotte moet je het kopje op de aangegeven plaats zetten en op de juiste knop drukken. Op die manier begint de koffie te lopen en in een halve minuut is je koffie klaar om gedronken te worden.

Welke soorten automatische koffiemachines zijn er?

Op de markt kun je een groot aantal verschillende automatische koffiezetapparaten vinden. Deze zijn verschillend in prijsklasse, ontwerp en vooral het formaat van de koffie. Wat dat aspect betreft zijn er koffiezetapparaten die werken met koffiecups of reeds gemalen koffie, en zelfs enkele die de bonen zelf malen.

Met koffiecups Met gemalen koffie
Prijs Betaalbaar Hoog
Afmeting Compact Behoorlijk groot
Gebruiksgemak Heel eenvoudig Iets meer bewerkelijk
Reinigingsgemak Eenvoudig Iets meer bewerkelijk

Met koffiecups

Koffiezetapparaten die met capsules of pads gebruikt worden zijn populair geworden bij de gebruikers. Dit komt omdat ze een grotere verscheidenheid aan koffiesoorten, en vooral smaken, mogelijk maken. Het gebruiksgemak en het feit dat het een koffiezetapparaat is dat weinig rommel maakt, zijn gunstige eigenschappen bij de aankoop van dit soort koffiezetapparaat.

Deze modellen koffiezetapparaten variëren in prijsklasse en zelfs in functionaliteit. Bovendien kan je heel veel verschillende ontwerpen vinden, je hebt ze in alle soorten en maten.

capsule koffiezetapparaat

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten automatische koffiemachines, zoals koffiecupmachines, waarmee je een grote verscheidenheid aan dranken kunt maken. (Bron: Sylvain Thrd:L6WY8VY7k7s /unsplash.com)

Met gemalen koffie

Er zijn twee verschillende soorten koffiezetapparaten die met gemalen koffie werken. Er zijn superautomatische koffiezetapparaten, die een ingebouwde koffiemolen hebben en met koffiebonen werken, of apparaten die met gemalen koffie werken.

Deze automatische koffiemachines zijn meestal duurder. Door hun kenmerken zijn ze ook bestemd voor een kleiner publiek. De koffiesoorten zijn beperkter, en ook het gebruik en de reiniging ervan is wat omslachtiger.

Hoe maak je een automatische koffiemachine schoon?

Het reinigen van je koffiezetapparaat is een belangrijk aspect. Met een goed onderhoud van de machine zal je koffie beter van kwaliteit zijn, en heb je minder kans dat de machine stuk gaat. Het is ook een manier om de levensduur van het koffiezetapparaat te verlengen.

Aangezien het apparaten zijn met een groot aantal onderdelen, is het noodzakelijk aandacht te besteden aan elk onderdeel. Daarom moet je de koffie- en melkresten goed reinigen zodat de smaak van de koffie niet aangetast wordt. Uiteraard moet je altijd rekening houden met de gebruiksaanwijzigingen van je koffiezetapparaat, want elk merk en model is weer anders.

Je kunt je koffieautomaat ook met azijn schoonmaken. Verdund met water is dit ideaal om kalkaanslag te verwijderen. Indien mogelijk kun je het mechanisme reinigen met kokend water en azijn in gelijke delen.

Het enige wat je nodig hebt om je koffiezetapparaat schoon te houden is water, of in sommige gevallen een vochtige doek. Zoals we al eerder zeiden, is het aan te raden om de instructies van het apparaat te volgen. Niet alle apparaten worden op dezelfde manier gereinigd.

Wat is het verschil tussen een automatische koffiemachine en een handmatisch koffieapparaat?

Hoewel handmatige koffiezetapparaten ook heel veel gebruikt worden in keukens, zijn de automatische steeds populairder aan het worden. Een van de sterke punten van deze apparaten is hun gebruiksgemak en snelheid, aangezien ze tussen 30 en 45 seconden nodig hebben voor een kopje koffie(3). Toch zijn er mensen die de stap naar nieuwe technologieën niet zetten en de voorkeur geven om hun espresso in een traditionele percolator te bereiden.

Hieronder laten we enkele verschillende aspecten van de koffiezetapparaten zien:

Automatisch

Voordelen
 • Snelle bereiding.
 • Je hebt geen fornuis nodig.
 • Veiliger.
Nadelen
 • Je moet de gebruiksaanwijzigingen volgen.
 • Moeilijk te reinigen.
 • Duurder.

Handmatig

Voordelen
 • De bereiding duurt langer.
 • Gemakkelijk te gebruiken.
 • Makkelijk te reinigen.
 • Goedkoop.
Nadelen
 • Je hebt een warmtebron nodig.
 • Minder veilig.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een automatische koffiemachine om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de koffiemachine die je nodig hebt:

Automatisch of volautomatisch

Bij de aankoop van een koffiezetapparaat kan men hierover twijfelen, maar wat is nu eigenlijk het verschil? Beide zijn automatische koffiezetapparaten, maar een volautomatische koffiemachine maalt de koffie. Daarom hebben ze een reservoir voor koffiebonen. Het koffiezetapparaat zelf, met een ingebouwde molen, doet het hele proces bij de bereiding van de koffie.

Koffiecupmachines zijn dus automatische koffiemachines. Bij de superautomatische automaten vind je ook enkele met twee reservoirs voor koffiebonen. Hierin kun je twee soorten koffiebonen gebruiken (cafeïnevrij of met cafeïne). Weer andere modellen hebben een reservoir voor gemalen koffie en een ander voor koffiebonen.

hartvormige cappuccino

Je kunt verschillende soorten koffie drinken. De meest voorkomende is zwart of met melk. Maar als je van melkdranken houdt, is een koffieautomaat met melkreservoir een goede keuze. (Bron: Albert S: FkNfVgHVzkI / unsplash.com)

Koffiecups of gemalen koffie?

Een andere veel voorkomende vraag die veel mensen hebben bij de aankoop van een koffiezetapparaat is het type bediening. Daarom moet je nadenken over het gebruik dat je van je koffiezetapparaat gaat maken. Evenals het soort koffie dat je wilt drinken. Als je een liefhebber bent van intense koffie, een goede espresso, dan is een machine met gemalen koffie ideaal voor jou. Als je daarentegen iets praktischer, schoons en met veel variatie wilt, is een koffiecupmachine het beste voor jou.

 • Koffiecups. Deze machines hebben verschillende prijsklassen. Er zijn goedkopere en duurdere apparaten. Ze verschillen zowel qua ontwerp als qua functies. Ze hebben één beperking en dat is dat de capsules of pads specifiek voor elke machine moeten worden gekocht, ze zijn niet allemaal hetzelfde. Ook de prijs van de capsules is vaak veel hoger dan die van gemalen koffie of koffiebonen.
 • Gemalen koffie. Deze machines zijn meestal duurder. Het zijn koffiezetapparaten voor echte koffieliefhebbers, vanwege de kwaliteit van de koffie. Gemalen koffie, of in het geval van die met bonen, is goedkoper, maar er is ook een breed scala van prijzen, afhankelijk van de kwaliteit. Het zijn meestal complexere machines, en vooral duurder in onderhoud.

Melkreservoir

Dit is een extra die bij sommige automatische en superautomatische koffiemachines wordt geleverd. Het is natuurlijk een extra die de prijs van de machine verhoogt. Maar hiermee kan je het aantal variëteiten dat je met de machine kan maken, verhogen dankzij de mogelijkheid om de melk te stomen (2), aangezien dit systeem in vele gevallen wordt toegepast.

Sommige modellen zijn niet voorzien van dit reservoir, zodat je er niet zo veel verschillende koffiesoorten mee kunt maken. Maar er zijn er wel veel met een pijpje. Op deze manier kan je zowel melk als water verwarmen, zoals ze dat in cafés doen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om melkschuim te maken. Je kunt er bovendien heet water mee maken om thee te zetten.

het bereiden van gemalen koffie

Er is een grote hoeveelheid aan merken en soorten van zowel gemalen koffie als koffiebonen. (Bron: Tai’s Captures: FOKVlQRl3uY/ unsplash.com)

Ingebouwde koffiemolen

Net als het melkreservoir is ook de koffiemolen een kenmerk van de superautomatische koffiemachine. Het wordt gebruikt om de koffiebonen direct te malen. Daarom is de koffie die met deze machines wordt geproduceerd heel vers. De koffiemachine maalt de bonen die nodig zijn om de koffie te zetten, op het moment van gebruik.

Dit accessoire verhoogt de prijs van het koffiezetapparaat aanzienlijk. Bovendien moet je altijd pakken koffiebonen kopen. Veel van de modellen met een koffiemolen hebben ook een reservoir voor gemalen koffie. Op deze manier hoef je niet altijd koffiebonen in huis te hebben.

Samenvatting

Tegenwoordig zijn er ontelbare modellen automatische koffiezetapparaten op de markt. Stuk voor stuk met verschillende functies die zich aanpassen aan je dagelijkse leven en je behoeften. De grootste vernieuwing van deze machines is de snelheid van de bereiding. Espressokoffie is een uitvinding die al sinds 1901 bestaat (3).

Ook zijn er automatische koffiezetapparaten zoals koffiecupmachines, die het gebruik en het schoonmaken vergemakkelijken. Bovendien bieden ze je een ruime keuze aan dranken en smaken, die bijzonder in de smaak vallen bij het hele gezin. Voor de echte koffieliefhebbers daarentegen zijn er automatische koffiezetapparaten met gemalen koffie, of met een ingebouwde molen voor koffiebonen.

Vond je onze shopgids over automatische koffiemachines interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

Bron van de header afbeelding: Tamara Bellis: UfETna4IUuY/ unsplash.com

Referenties (4)

1. Rathinavelu R, Graziosi G. Posibles usos alternativos de los residuos y subproductos del café . ICS-UNIDO, Science Park, Padriciano, Trieste, Italia; Departamento de Biología de la Universidad de Trieste (Italia) [Internet]. 2005 [2020];1967/05:4.
Bron

2. Solano A. Cafeteras mutantes. Tecnología y cambio en los objetos de diseño. Economía Creativa [Internet]. 2015 [2020];3:48–63.
Bron

3. Díaz F. Cafetera espresso de pedestal [Internet]. Santiago, Chile: Universidad de Chile - Facultad de Arquitectura y Urbanismo; 2007 [ 2020].
Bron

4. Lavedan A. Tratado de los usos, abusos, propiedades y virtudes del tabaco, café, té y chocolate: extractado de los mejores autores que han tratado de esta materia. [Internet]. 1.ª ed. Imprenta Real; 1796 [2020].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Rathinavelu R, Graziosi G. Posibles usos alternativos de los residuos y subproductos del café . ICS-UNIDO, Science Park, Padriciano, Trieste, Italia; Departamento de Biología de la Universidad de Trieste (Italia) [Internet]. 2005 [2020];1967/05:4.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Solano A. Cafeteras mutantes. Tecnología y cambio en los objetos de diseño. Economía Creativa [Internet]. 2015 [2020];3:48–63.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Díaz F. Cafetera espresso de pedestal [Internet]. Santiago, Chile: Universidad de Chile - Facultad de Arquitectura y Urbanismo; 2007 [ 2020].
Ga naar bron
Tekstboek
Lavedan A. Tratado de los usos, abusos, propiedades y virtudes del tabaco, café, té y chocolate: extractado de los mejores autores que han tratado de esta materia. [Internet]. 1.ª ed. Imprenta Real; 1796 [2020].
Ga naar bron
Recensies