Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Asperges worden in Duitsland als een delicatesse beschouwd. De malse groente groeit echter niet het hele jaar door. Tussen april en juni is het aspergeseizoen! Elk jaar tijdens het aspergeseizoen komen dezelfde vragen op. Wat is de ideale kooktijd voor asperges, zodat ze niet papperig worden? Wat moet er aan het kookwater toegevoegd worden? Azijn, citroen, melk of suiker? Opdat je zorgeloos van je asperges kunt genieten, hebben we hier alles wat je moet weten voor je verzameld.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Schil de asperges voor het koken en verwijder de onderste 1-2 cm, want de schil en het onderste uiteinde zijn vezelig en houtachtig.
 • Voeg een scheutje citroen of azijn toe aan het kookwater om de kleur van de witte asperges te behouden. Spoel daartoe de groene asperges na het koken af.
 • Asperges moeten staand gekookt worden, zodat de malse koppen niet papperig worden en hun volle smaak kunnen ontwikkelen.

Onze productaanbeveling

De aspergepot is gemaakt van roestvrij staal en is, volgens de fabrikant, vaatwasser- en ovenbestendig. Hij is geschikt voor alle soorten fornuizen en heeft, met een diameter van 16 cm, een inhoud van 4,5 liter vloeistof. Het is daarom geschikt voor maximaal 1,5 kilo asperges. Klanten waarderen de goede kwaliteit. Ze roemen ook het feit dat de asperge-inzet de pan als stoompan kan gebruiken. Vooral de perfecte hoogte van de pot wordt geprezen.

Wat is asperge?

Als we het over asperges hebben, bedoelen we meestal de groente asperge (gewone asperge of Asparagus officinalis). Groente-asperges zijn maar één soort binnen het asperges geslacht. Net als andere groenten hebben verschillende soorten asperges specifieke kenmerken. De kleur is echter het gevolg van verschillende manieren van oogsten. Groente-asperges en verwanten groeien in heel Europa, Azië, Noord-Afrika en in westelijk Siberië. Asperges werden in China 5000 jaar geleden al als geneesmiddel gebruikt.

Asperges zijn een populaire Duitse groente. (Beeldbron: 123rf.com / 78669790)

Achtergrond: Wat je moet weten over het koken van asperges

Asperges zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar, maar alleen in het aspergeseizoen. Het wordt beschouwd als een delicatesse – vandaar dat er veel vragen zijn over het koken van asperges. We hebben de belangrijkste hier voor je beantwoord.

Hoe lang moet je groene en witte asperges koken tot ze beetgaar zijn?

De kooktijd van de asperges hangt af van hoe dik de stengels zijn. De kooktijd varieert daarom van 8 tot 15 minuten. Grade I dikke witte asperges garen het langst, tussen 10 en 15 minuten. Graad II asperges zijn iets dunner en koken daarom maar 8-10 minuten. Salade asperges zijn bijzonder dun, kook ze ongeschild 8-10 minuten, geschild slechts 5 minuten. Groene asperges zijn ook heel dun, ongeschild gaar in 6-8 minuten. Geschilde groene asperges koken in slechts 5 minuten gaar. Om de juiste kooktijd in een oogopslag te zien, hebben we hier een tabel voor je gemaakt.
Aspergesoort Kooktijd
Witte asperges, kwaliteitsklasse I 10-15 minuten
Witte asperges, kwaliteitsklasse II 8-10 minuten
Salade-asperges, ongeschild 8-10 minuten
Salade-asperges, geschild 5 minuten
Groene asperges, ongeschild 6-8 minuten
Groene asperges, geschild 5 minuten

Je kunt zien wanneer je asperges gaar zijn door er met een vork in te prikken, net als bij aardappelen. Til als alternatief de asperges met de vork uit het water en kijk hoezeer de asperges naar beneden krommen. Als de asperges recht op de vork blijven liggen, zijn ze te rauw; als ze slap naar beneden buigen, zijn de asperges te papperig. In de moderne keuken worden asperges stevig tot op de beet gegeten. Daartoe wordt het slechts 3-4 minuten gekookt en dan 6-10 minuten laten staan, afhankelijk van de dikte.

Wat moet er aan het kookwater toegevoegd worden?

Volgens de klassieke bereiding wordt het kookwater van asperges gezouten, verrijkt met een snufje suiker en een stukje boter. De suiker zorgt ervoor dat de asperges niet bitter worden. De boter geeft smaak. Een scheutje citroen of azijn – zoals appelciderazijn – wordt gewoonlijk aan het kookwater van asperges toegevoegd om de mooie witte kleur te behouden. Bij groene asperges is het niet nodig azijn of citroen toe te voegen. Wel moet je de asperges na het koken kort in ijswater blancheren, zodat ze hun groene kleur behouden. Als alternatief kun je wit brood of melk aan het kookwater toevoegen om de bittere stoffen te binden. Hier zie je welke additieven in het kookwater gaan en de reden waarom.
Toevoegingsmiddel Reden
Citroen Behoud kleur in witte asperges
Azijn Behoud kleur in witte asperges
Boter Smaak
Suiker tegen bittere smaak
Melk tegen bittere smaak
Wit brood tegen bittere smaak

Welke recepten om asperges te koken zijn klassiekers?

Elk jaar tijdens het aspergeseizoen zijn er een paar klassieke recepten waar je je op kunt verheugen. We hebben hier de belangrijkste recepten voor je verzameld. Klassieke asperge recepten zijn:

 • Asperges met Hollandaise saus
 • Asperges met roerei
 • Asperges met geroosterd paneermeel
 • Asperges met kalfsschnitzel
 • Asperges met vis
 • Aspergesoep
 • Aspergesalade
 • Asperges met pannenkoeken of aardappelpannenkoeken
 • Asperges met gepofte aardappelen
 • Asperge risotto

Een ongewoon recept

 • Krokante asperge speren

Waarom worden asperges bitter?

Als je asperges bitter smaken, dan heb je waarschijnlijk niets verkeerd gedaan bij de bereiding! De reden waarom asperges soms bitter smaken komt door de manier waarop ze gekweekt en geoogst worden. Als asperges te dicht bij de wortelstok worden afgesneden, smaken ze bitter. Met elk oogstjaar groeit de aspergeplant, of preciezer: de wortelstok, een paar centimeter meer naar het aardoppervlak. Daarom moet er elk jaar grond opgestapeld worden om de wortelstokken onder de grond te houden. Als de aspergeboer de afstand tussen twee rijen asperges te smal kiest, zullen de nieuwe asperges heel dicht tegen de asperges van het vorige jaar aan groeien. Als je zin hebt in een heel bijzondere documentaire, bekijk dan deze video die asperges volgt van oogst tot bord. Dan moet je veel van de aspergesteel wegsnijden, want die is houtig en bitter. Sommige koks zweren erbij een beetje suiker aan het kookwater toe te voegen, dat zogenaamd de bittere stoffen eruit trekt.

Als je ervoor wilt zorgen dat je asperges niet bitter worden, snij je genoeg van de steel weg en voeg je een snufje suiker toe aan het kookwater

.

Wat je moet doen om asperges te koken: De 5 beste tips

Elk jaar in het aspergeseizoen komen dezelfde vragen over asperges naar boven. We hebben hier de belangrijkste vragen opgehelderd.

Welke pan heb je nodig om asperges in te koken?

Om asperges te koken heb je een voldoende hoge pan nodig waarin de asperges staand gekookt kunnen worden. Dit is belangrijk zodat de stengel en de malse koppen tegelijk gaar worden.

De pot mag nooit van aluminium zijn, anders worden de asperges grijzig. Als je de asperges in hun eigen vocht wilt koken, heb je een voldoende grote pan nodig. Vierkante pannen zijn hiervoor het beste. Je kunt asperges bijzonder zacht stomen met een groentezeef. De asperges komen niet eens in contact met het water, want ze worden alleen gekookt door de opstijgende stoom. Zo blijven belangrijke vitamines behouden.

Hoe kan ik bevroren asperges koken?

Omdat asperges een seizoensgroente zijn, vriezen veel mensen de lekkernij in om er het hele jaar van te kunnen genieten. Je moet asperges schillen voordat je ze invriest, want dat gaat niet meer als ze eenmaal ontdooid zijn. Je kunt de asperges ook in kleine stukjes snijden. Als je de asperges droogdept voor je ze invriest, zullen de afzonderlijke stengels niet aan elkaar vastvriezen en kun je ze er afzonderlijk uithalen. Als je met bevroren asperges kookt, is het belangrijk ze NIET te ontdooien voor het koken.

Bevroren asperges gaan rechtstreeks uit de diepvries in heet water

. Afhankelijk van de dikte van de asperges duurt het 15-20 minuten om de asperges in heet water gaar te krijgen.

Waarom moet je asperges schillen?

Je moet asperges schillen omdat de schil erg vezelig en taai kan zijn, vooral aan het onderste deel van de stengel. Dit geldt vooral voor witte en paarse asperges. Je hoeft groene asperges niet helemaal te schillen, maar je moet wel de schil van het onderste derde verwijderen. Om asperges te schillen, begin je met de dunschiller net onder de kop en schil je naar het einde van de steel toe. Speciale aspergeschillers zijn nog beter.

Snijd dan van verse asperges minstens 1 cm van het uiteinde van de stengel af, of nog iets meer van oudere asperges.

Je kunt de stengel en de schillen bewaren en er bouillon van maken als basis voor een aspergesoep

. Als je de asperges rauw wilt eten, is schillen bijzonder belangrijk. Zonder koken wordt de enigszins harde schil niet zacht. Maar je kunt veel zuur aan de salade toevoegen, zodat de asperges licht ingemaakt zijn.

Waarom heb ik azijn, citroen of melk nodig?

Aan het kookwater van asperges wordt azijn of citroen toegevoegd om de witte kleur te behouden. Zonder het zuur krijgt de witte asperge door het koken een grijze kleur. Voor groene asperges hoeft geen citroen of azijn aan het kookwater toegevoegd te worden. Wel moet je het na het koken afspoelen om de groene kleur te behouden. Je kunt melk aan het kookwater toevoegen als alternatief voor suiker; het zorgt ervoor dat de asperges niet bitter worden.

Hoe kan ik asperges koken, roosteren of stomen?

Net als veel andere groenten kun je asperges op verschillende manieren bereiden. We laten je hier een paar mogelijkheden zien. Asperges

koken

Om asperges te koken, heb je of een aspergepot of een hoge, smalle pan nodig. Dit is belangrijk omdat de asperges staand gaar moeten worden. In een grotere pan zullen de asperges omvallen. De reden waarom asperges staand gekookt moeten worden, is dat de koppen en stengels een verschillende kooktijd hebben. De bijzonder smakelijke aspergekoppen zijn sneller gaar dan de vezelige stengels.

Voeg een beetje zout, een snufje suiker en citroen toe aan het kookwater en kook de asperges staand, zodat de koppen niet papperig worden. Vul hiertoe de pan met water tot net onder de aspergekoppen. Asperges

bakken

De asperges ontwikkelen een wat sterker aroma als je ze kort bakt. Ook hier moet je de steel schillen en de onderste 1-2 cm afsnijden. De schil is erg vezelig en het onderste uiteinde is meestal houtachtig. Je kunt de asperges in kleine stukjes snijden om te bakken. Als je pan groot genoeg is, kun je de asperges ook in hun geheel bakken. Verhit een beetje boter of gezondere olijfolie in de pan en bak de asperges 4-5 minuten aan alle kanten. Breng helemaal aan het eind op smaak met zout en peper.

Asperges kunnen ook gebakken worden. Alles wat je nodig hebt is een beetje olie of boter en zout. (Image source: 123rf.com / 94146263)

Als je asperge-risotto wilt maken, is roosteren een goede optie. Het contrast tussen de zachte risotto en de knapperige aspergepunten biedt een ongewone en heerlijke combinatie.

Asperges stomen

Als je asperges wilt stomen, heb je een speciale stoominzet nodig. Maar je kunt het ook voor andere groenten gebruiken!

Net als bij koken en braden, schil je de asperges vóór het stomen. Giet dan wat water of bouillon in de pan en doe de asperges in de stoompan. Sommige koks koken de asperges ook door de partjes en de aspergeschil in de pan te doen. Ook als ze later niet op het bord belanden, geven ze toch smaak af.

Asperges koken in de

oven Je kunt asperges ook in de oven koken – dit is een bijzonder zachte methode die de delicate smaak van de asperges bewaart! Er zijn twee manieren om dit te doen: Leg voor versie 1 de geschilde asperges op een bakplaat. Voeg wat zout, suiker en een paar schijfjes citroen toe. Vul dan de bak met ongeveer een liter water en garneer met een paar klontjes boter. Bedek tenslotte de hele bak met aluminiumfolie. Zet dan de asperges in de oven op 200 graden gedurende 30-40 minuten. Leg voor versie 2 de geschilde asperges in een braadslee of bakpapier. Voeg vlokken boter, zout en suiker en witte wijn of bouillon naar smaak toe. Bind de braadbuis of het bakpapier zo luchtdicht mogelijk dicht met keukentouw, zodat de asperges bijzonder mals kunnen worden. Zet de aspergepakketjes in de oven op 180 graden gedurende 25-35 minuten.

Wat je nog meer moet weten over het koken van asperges

Asperges zijn een delicatesse – als zodanig zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je ze kookt. We hebben een lijst samengesteld van wat je nog meer moet weten.

Hoe moeten asperges geblust worden?

Quenchen betekent dat de asperges na het koken of blancheren kort in koud water worden gedompeld. Hierdoor wordt het kookproces onderbroken en blijven de asperges knapperig. Quenching is vooral belangrijk voor groene asperges. Als het na het koken te lang blijft liggen, verliest het zijn groene kleur. Afblussen houdt het ook mooi knapperig. Voor thuisgebruik is het voldoende om de asperges na het koken even in een zeef onder koud water te houden.

Om de asperges na het koken knapperig te houden, kun je ze kort afspoelen. (Image source: 123rf.com / 95880382)

Als je het blussen professioneler wilt aanpakken, zet je een kom koud water neer waarin je ook een paar ijsblokjes doet. Gebruik een tang of een schuimspaan om de asperges uit de pan te tillen en leg ze direct in het ijswater. Bij witte asperges is het niet absoluut nodig om ze te blussen. Sommige koks vermijden het opzettelijk omdat het blussen de smaak soms kan verdunnen.

Hoe werkt het koken van asperges in de Thermomix of stoomoven?

Asperges koken in de Thermomix of stoomoven is geen vanzelfsprekendheid. Maar het is mogelijk! Als je thuis al een stoomoven of Thermomix hebt, heb je alleen nog speciale hulpstukken nodig. Bij stoomkokers leveren de meeste fabrikanten die automatisch. Voor asperges met aardappelen heb je nodig

 • 750 g kleine aardappelen
 • 1 kg asperges
 • 750 ml water
 • 1 theelepel zout
 • 1 snuifje suiker

Voorbereiding

 1. Leg de aardappels in de kookmand.
 2. Leg de asperges in het VAROMA® opzetstuk.
 3. Doe vervolgens het water in de mengkom met de suiker en het zout.
 4. Hang het kookinzetstuk op en plaats het VAROMA® opzetstuk. De asperges zullen nu ongeveer 30 minuten nodig hebben om te garen op niveau 1.
 5. Als je bevroren asperges gebruikt, zal de kooktijd ongeveer 10 minuten langer zijn.

(Bron: rezeptwelt.de) Dit gaat heel goed samen met gesmolten boter, hollandaisesaus of rauwe ham. Deze video laat je stap voor stap zien hoe je asperges in de steamer kunt bereiden.

Waarom is asperge diuretisch?

Asperges hebben een sterk diuretisch effect. Daarom wordt het gebruikt als middel tegen prikkelbare blaas en urineweginfecties. De reden hiervoor ligt in de ingrediënten. Asperges bevatten het aminozuur asparagine. Asparagine heeft een stimulerend effect in de ureumcyclus. Door deze stimulatie worden gifstoffen afgevoerd. Bij de afbraak van asparagine worden zwavelhoudende verbindingen gevormd – dit zorgt ervoor dat je urine een doordringende geur kan aannemen na het eten van asperges.

Groene asperges bevatten meer asparagine en zijn daarom meer diuretisch dan witte asperges

. Als je echter aan jicht lijdt, moet je asperges vermijden. De purines die in asperges zitten zijn moeilijk uit te scheiden en zetten zich af in de gewrichten. Het eten van asperges heeft echter een positief effect op je nieren – omdat afzettingen in de vorm van urinezuurkristallen worden opgelost. Je moet echter niet te veel asperges eten als je zwakke nieren hebt!

Als je zwakke nieren hebt, moet je asperges vermijden omdat ze de nieren kunnen irriteren

.

Waarom moeten asperges staand gekookt worden?

De aspergestengels zijn licht vezelig en doen er iets langer over om gaar te worden dan de malse koppen. Om te voorkomen dat de scheuten aan het hoofdeinde te gaar worden, worden asperges meestal staand gekookt. Je kunt hiervoor speciale aspergepotten of -inzetten gebruiken. In deze hoge bakken vallen de asperges niet om tijdens het koken en elk deel wordt goed gaar. Als alternatief kun je de asperges voorzichtig vastbinden met een stukje keukentouw. Zo kun je het rechtopstaand koken in een grotere pan zonder dat het omvalt.

De asperges kunnen samengebonden worden, zodat ze staand gekookt kunnen worden. (Image source: 123rf.com / 57827634)

Conclusie

Asperges zijn een geweldige groente en een bijzondere delicatesse. Ook al kan het koken van asperges op het eerste gezicht wat ingewikkeld lijken, het is geen toverij. Het is belangrijk dat je de asperges voor het koken schilt en voldoende van de steel afsnijdt. Voor witte asperges voeg je azijn of citroen toe aan het kookwater om de kleur te behouden. Bij groene asperges helpt afblussen. Je kunt asperges stomen, roosteren of koken – ook in de oven en in de Thermomix. Vele heerlijke recepten staan je te wachten! Als je maar een paar belangrijke dingen in gedachten houdt, zal ook jij slagen met asperges – of ze nu gekookt, geroosterd of gestoomd worden!

Image source: 123rf.com / 37809927

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies